Dvojgeneracny dom, spolocny plynovy kotol ano ci nie?

Ako by ste poriesili kurenie plynovym kotlom v rodinnom dome s dvomi bytovymi jednotkami? Je rozumnejsie mat dva kondenzacne kotle alebo jeden spolocny?
Odpovedať
@kvetinka_17 Záleží od toho, kto býva v tých bytoch. Ak ste cudzí ľudia, tak nech má každý vlastný kotol. Ak ste rodina (napr. starí rodičia), tak je zbytočné mať 2 kotle. Stačí mať 2 vykurovacie okruhy. Však hádam sa na rozdelení nákladov viete dohodnúť.
Odpovedať
my máme dva kotle
Odpovedať
@kvetinka_17 ..vas zaujmaju medziludske vztahy? alebo z technickeho hladiska?
Odpovedať
Profilova fotka
@kvetinka_17 Ak to budú platiť svokrovci, tak určite 1. :-) Ak ide o trochu viac pragmatizmu a taktiež o "autonómiu" nielen technickú, ale aj finančnú, tak by som volil počet 2.
Odpovedať
@kvetinka_17 ak sa dajú dať podružné hodiny tak 1,ale potom dá ti druhá strana polku na cca raz za rok čistenie kotla?
Odpovedať
Presne na tento system je vyvinuty viessmann vitodens 200. Na kazdom poschodi jeden termostat a mate 2 plnohodnotne kotle v jednom.
Odpovedať
byva tam rodina, vztahy su dobre aj druhe hodiny su namontovane..stary kotol odchadza, tak preto rozmyslame co dalej. Zaujima ma to z technického hladiska, hladali sme kotol pre dva okruhy ale nic moc za rozumnu cenu sme nenasli
Odpovedať
Z technickeho hladiska to nie je ziaden problem, ja mam v dvojdome jeden kotol a 3 uplne nezavisle okruhy. Je to jednoduchsie a praktickejsie - elektromer a vodomer pre druhu bytovu jednotku nebol problem, prislo mi vsak zbytocne, aby napriklad dva kotle pripravovali teplu vodu, castokrat aj sucasne, taktiez ak nahodou budeme riesit bivalentny zasobnik cez solar, alebo FV, tak je to jednoduchsie. Dolezity faktor je umiestnenie technickej miestnosti a taktiez vzdialenosti kupelni a kuchyn od technickej miestnosti.
Odpovedať
@stowasser a aky typ kotla mas? ako sa ovlada kurenie? kazdy okruh moze sam podla seba alebo su nejako zavisle?
Odpovedať
@kvetinka_17 kondenzacny kotol xy, znacka nie je podstatna, nebral som najlacnejsie riesenie, ale najblizsieho overeneho lokalneho dodavatela, aby som mal garanciu servisu. Mam 3 uplne nezavisle okruhy. Teda 3x obehove cerpadlo, 3x termostat a 3x zmiesavaci ventil. Ja nie som plynar, ale tak som to chcel a tak to kurenar urobil. Momentalne sa este snazim vyriesit ovladanie cez mobilnu aplikaciu, aby som mohol jednotlive okruhy ovladat a kontrolovat aj cez mobil.mo
Odpovedať
@kvetinka_17 asi malokto kto tu prispel nehovori s vlastnej skusenosti ja ti teda poviem kedze my takto byvame: mame vsetky energie ktore sa len dali na samostanu fakturaciu voda elektrika. ohrev vody mame elektrikou kvoli tomu aby sme co njmenej energii platili spolu. KURENIE: nikdy nerozdelis uplne presne pretoze ak nemas medzi prvy a druhym poschodim zaizolovane poschodie vzdy byt na prvom poschodi bude doplacat na ten druhy a to ak ti niekto napise ze si daj merace alebo nieco take je sprostost. dôkaz: kurime od zaciatku zimy mame spravenu indikaciu ci danan vetva podlahove kurenia pusta alebo nepusta teplu vodu do podlahy v konecnom dvosledku to robi ze my na prvom poschodi minieme asi 2/3 tepla co oni vize v prepocte na plyn sa da povedat ze miname podstatne viac ako oni. a preto plyn platime spolocne.
Odpovedať
@stowasser neviem ako je to mozne, ale kurenari v nasom okoli nemaju skusenosti s kotlami s nezavislymi okruhmi. V podstate nam bol odporuceny len jeden jediny kotol, ktory by zvladol 2 nezavisle okruhy a inak nam radia dva kotle. Preto som chcela vediet aj znacku kotla.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ja by som asi isiel do dvoch :)
Odpovedať
@mig12 dakujem za odpoved, my tiez plyn budeme platit spolocne, nejako to rozratame na pocty radiatorov. Viem ze to nebude presne ale nejako sa hadam dohodneme :) Mne skor islo o to, ze jeden byt ma len 4 radiatory a samostatny kondenzacny kotol je zrejme nenavratna investicia.
Odpovedať
@kvetinka_17 urcite jeden a bez problemov sa to spravy s obycajnym kotlom cez anuloid a 2 cerpadlove skupiny! Cerpadla budu ovladat 2 tyzdenne programovatelne termostaty nezavisle!!! Nech sa paci fotka dam vam ho zadarmo :-) Lacne a 100% ne. Plus si mozete nahodit merace spotreby na vystup a bez problemov vyratate kto kolko plati.
Odpovedať
Apropo tento system s 26 kw kotlom taha 2x 16 cize 32 radiatorov vk 11ky
Odpovedať
@chrobak7 keď ste rodina radšej tri :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?