Drážkovanie pre medené rúrky a kondenz

Zdravým majstrov. V prvom rade chcem upozorniť, že som absolútny amatér v stavebníctve a so všetkým čo je s tým spojené. Mám montovaný drevodom (10r) a rozhodol som sa si dať nainštalovať klimatizáciu. Keďže tam nie je žiadna predpríprava, musím premyslieť, kade budeme viesť medené rúrky a odvod kondenzu. Rád by som sa vyhol lištám na stene a preto špekulujem čo s tým. Myslíte si (a odporučili by ste) vyfrézovať drážky do steny? Vnútorný stenový panel má hrúbku 17cm (z toho je 1.25cm sadrokartón a 1.2cm OSB doska) čiže by som mal max 2.45cm hlbokú drážku. Trubky a odvod kondenzu by sa do nich uložil a následné by sa drážka zasadrovala a namaľovala. Na obrázku č.1 je červené pripojenie na klímu 1, zelené na klímu 2 v druhej izbe (trubky by išli cez stenu) a obrázok č.2 je modrá klíma 3 zo spálne (vyfrézované ponad dvere, popod klímu 2 a cez stenu ku klíme 1 kde by išli všetky trubky spoločne) Je môj nápad realizovateľný alebo to vidím moc jednoducho? Ďakujem za odpovede, pripomienky a prípadné nápady🫡
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od savz_58:

Zdravým majstrov. V prvom rade chcem upozorniť, ž…
@savz_58 porozmýšľal by som nad inym riešením, ten sdk a osb tam nieje len tak na srandu, navyse 2,5cm je dost malo na pohodlnu pracu s CU potrubim... ale to je len moj nazor, pockaj nech sa vyjadria aj ostatny.
Odpovedať

@savz_58 A priviesť elektrinu a CU potrubie od povale?Stačilo by vyfrezovat len kúsok a na kondens by ti potom stačilo vyfrezovat ovela menšiu ryhu uz v spade do odpadu.
Odpovedať
Čo tak ísť cez povalu a dať čerpadlo na kondenz. Alebo vŕtať kondenz skrz cez stenu vonku a mede cez povalu
Odpovedať
Profilova fotka
Ked vydrazkujes sdk a osb bude to vecne praskat. Vysvetlim trosku... drecodom je ramova konstrukcia z hranolov a osb sluzi na ich spevnenie aby ram nemenil tvar z obdlznika na kosostvorec. Co tak rozobrat steny a navrtat hranoly pre trubky a nasledne poskladat. Prides iba o sdk ten das novy.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom. @chinatech som diagnostikovaný dyslektik a dysgrafik, prepáč za to
Odpovedať
Dikes z nápady. Tak teda medené trubky a elektrika cez strop (12.5mm sadrokartón, rošt s tepelnou izoláciou 50mm, parozábrana, tepelná izolácia vložená medzi tiahla 250mm). Tu sa to prevŕta "skrz" celý strop a trubky sa položia na tepelnú izoláciu? to že to bude prevŕtané nijako nevadí tomu roštu s tepelnou izoláciou? A teda čo s kondenzom? Spomenuté čerpadlá som pozeral ale väčšinou sa ľudia sťažujú na hluk, čistenie atď. Ako spomínal marcel714, vyfrézovanie drážok do SDK iba pre kondenz by mohlo byť ok ? V podstate kondenz by boli všetky čiary z nákresov samozrejme v spáde...
Odpovedať
@wolodymyr dali by sa do tých stojných hranolov (120mm) vŕtať diery na trubky bez nejakého závažného poškodenia nejakej sily hranolu?) Neviem či je ten SDK nalepený alebo navŕtaný na OSB. Ak je SDK nalepený tak by som ho musel dať dole (teda zničiť ako píšte) aby som sa dostal k OSB a tú odšróboval. Ak sa vŕta, tak by som ho v podstate iba odvŕtal (následne aj OSB) a potom by som ho vedel SDK pekne navŕtať spať na OSB nie?
Odpovedať

@savz_58 najjednoduchsie, bez frezovania, bez vsetkeho, je dat tie klimy na obvodove steny, alebo aspon bokom na obvodovu stenu (kde sa klima dotyka, moze ist rurka a neni ju vidno) a rurky viest vonkajskom. Pri prvom obrazku v tom nevidim problem... A 3 klimu by som dal tiez na obvodovu so samostatnou jednotkou...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@savz_58 najjednoduchsie, bez frezovania, bez vse…
@minoo áno nad tým som premýšľal tiež a z obrázku to vyjde ako najlogickejšie riešenie, ale presne na celú tú obvodovú stenu ide vstavaná skriňa
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom. @chinatech ďakujeme všetci za jazykové okienko, veľmi si mu tvojím príspevkom pomohol!!!
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom. @chinatech @minoo chalani v kazdom vasom prispevku je kus pravdy, len nepokracujte v diskusii :-) @savz_58 tusim mas rad "zelezo" :-) Ja to vidim na 2 nezavisle jednotky, ktore das na vonkajsiu stenu a zabudni na domace drazkovanie, predrazene problematicke cerpadla ... Ked si chcel v zivote drazkovat, tak si si mal zadovazit normalny murovany dom, ale nikdy nie je neskoro ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@chinatech @minoo chalani v kazdom vasom prispevk…
@rkorba železo je základ! A Diky za info
Odpovedať
Trochu sa priživim v teme. Mam otazku ohladne sifonu na kondez, mam vsetko vedene v stenach a kondezovu hadicu napojenu do odpadu. Viem ze jestvuje sifon na kondez ,ale mam nejake vonkajsie sifony na pracku ( foto). Zaujimalo by ma,ak dam sifon "hore nohami" a tak pripojim hadicu na kondez , bude fungovat ??? Je v nom gulicka s pruzinkou a nejak si neviem predstavit ze by kondez napojeny klasicky od spodu vytlacil gulicku aby odtekal.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?