Dotacie na solarne kolektory

Ahojte zacali ste niekto riesit dotacie na solarke kolektory? Uvazujeme nad tym doma ale neviem aka je vyhodnost, navratovost. Po pripade kto to mate, hodte sem cenove ponuky. zatial co ja mam: Solarne jednotky laugotherm, cerpadlo, 300l bojler atd cena bez dotacie 3400cena s dotaciou 1700. Ake mate vy ponuky, skusenosti atd?
Odpovedať
prečo páve len solárne kolektory, v čom sú výhodnejšie od iných technologií pre rodinný dom?
Odpovedať
@duzu A na ake ine lepsie technologie su dotacie?
Odpovedať
Profilova fotka
Dobre technologie nepotrebuju dotacie
Odpovedať
@snapshot to ma aky vykon ze ti na to daju taku dotaciu? my sme na solary dostali dotaciu 840 eur tusim.. teda taku nam schvalili, este ju nemame :)
Odpovedať
@sysell vláda ponúka zelené dotácie, otázkou je ktorá je pre koho výhodná, prečítaj si podmienky kedy ju dostaneš, pre úsporné vykurovanie je najvýhodnejšie kvalitne zatepliť, pre TUV podľa množstva je viac možností, každá je tak výhodná len pre niekoho , nie všeobecne.
Odpovedať
@luck4 hod mi viac info o tom, co ste si dali schvalit, kolko to stoji a nejake podrobnejsie info please. @duzu neriesim vykurovanie, riesim TUV a na TC nemame financie. Cakal som trochu podrobnejsiu diskusiu ohladom dotacii, kolko $, aky vykon, co vam vsetko nacenili. Necakal som, ze niekto sa bude vyjadrovat k tomu, na co su dotacie dobre a ze dobre veci nepotrebuju dotacie atd. Ved vyuzivam system predsa
Odpovedať
@snapshot pozri si zoznam zariadeni http://zelenadomacnostiam.sk/sk/zaria... mame najvykonnejsi od Westechu a ten ma 1,76 kW a dotacie su 500 EUR/1 kW, cize preto 880 EUR
Odpovedať
@snapshot horsey odpovedal za mna :) cenu sme dostali na vsetko komplet aj so zasobnikom na vodu 300l a pracou cca ako ty
Odpovedať
@luck4 isiel som do zariadenia Ramzes od Laugothermu. Kedze vykon je 1.2kW tak predpokladam, ze panelov je viac cca 3. Moze to tak byt?
Odpovedať
@snapshot Ja som skor zastanca vyroby elektriny a nasledne ohrev. Na to sa naposledy pytal svagor a relizacia 7000€ dotacia 2500€ S tym ze by bol relativne energeticky nezavisly. To ja len aby si mal iny pohlad.
Odpovedať
@snapshot no tak je to mozne, to sa musis toho dodavatela spytat na zaklade coho vypocital tu vysku dotacie. neviem ani ci je ten Lagotherm o tolko lacnejsi ako westech ze ti za rovnaku cenu vyjdu 3 panely. a naco ti je tolko panelov? chces s tym aj kurit? ak ano tak si prever ci to co ti ponukaju je na to vhodne, my sme si cely cas mysleli ze mame tie solary navrnute aj na prikurovanie a az pri montazi sme pochopili ze vlastne je to len na ohrev TUV a ak by sme tym chceli aj kurit muselo by to byt este ine a drahsie riesenie
Odpovedať
@snapshot predpokladam, ze ide o tento set http://www.laugotherm.sk/projects/lau... vzhladom na ten zasobnik (mame rovnaky), pojde len o ohrev TUV hruby prepocet si sprav podla potreby energie, udava sa v kWh/m2..ak mas napr 50kWh/m2 tak to vynasob plochou domu povedzme ze mas 100m2 nech sa to dobre rata, z 50kWh ti pojde 20kWh na ohrev teplej vody a z toho 70% vykryjes solarom, cize mas 3000kW na kurenie a 600kW (2000x0,3) na ohrev TUV za rok, cize 3600kW x tarifa elektriny (dajme 0,127 za kW), cize rocne zaplatis 457 EUR/rok a usetris ohrevom TUV 178 EUR, tym padom to mas za 10r naspat je to hruby vypocet, prosim opravte ma znalejsi ak som spravil niekde chybu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@horsey presne v takuto debatu som dufal. Ano mal by to byt ten set 300 a pri normalnom solarnom ohreve TUV mi pri 4 clennej rodine vysla navratnost 18 rokov. Ano s 50% dotaciou je navratanost polovicna Ja budem mat TUV, ktoru momentalne riesim prietokovym ohrievacom z Vaillant kondenzacneho kotla. Preto potrebujem vyriesit ohrev TUV. A to nevravim, ze kurim plynom :)
Odpovedať
Profilova fotka
@snapshot ale on ti to spocital, keby si vodu zohrieval elektrinou, ak ju zohrievas plynom, je vysledok diametralne iny :). Z 10 rocnej navratnosti je hned 20rocna :)
Odpovedať
Mám nejaké programy v PC, na základe ktorým dokáźem nahrubo návratnosť vypočítať. Momentálne je program Zelená domácnostiam nastavený veľmi dobre pre koncových užívateľov. Tí po novom na dotácie NEČAKAJÚ ale rovno im certifikovaní zhotovitelia odpočítajú sumu poukážky z faktúry... Mám prepočítané jednotlivé možnosti okrem dotácií na veterné turbiny a výsledok je veľmi skrátene nasledovný - najefektívnejšie po dotáciach vychádzajú slnečné kolektory, kotly na biomasu a tepelné čerpadlá. Čo je predmetom dotácie na kotly a tep. čerpadlá je asi jasné. Čo je ale zaujímavé do sumy dotácie spadá aj zásobník TÚV v prípade slnečných kolektorov. Modelová situácia keď kolektory aj so zásobníkom stoja 3500€, po 1500€ za všetko zákazník zaplatí iba 2000€. A má nový kombinovaný zásobník TÚV, ktorý by som do návratnosti asi nepočítal, keďže si novým zásobníkom nahradím starý, ktorý má už možno iba pár rokov života pred sebou.
Odpovedať
@martin46 neviem ako myslis, ze do dotacii spada aj zasobnik TUV - suma dotacie je na kW vykonu solaru, zasobnik nehra rolu
Odpovedať
práveže hrá. Štát platí max. 50% z ceny faktúry. (zásobník je spolu s konštrukciou, prácou atď medzi oprávnenými nákladmi) Realita vychádza tak, že na 3kW systém v cene 2500€ s inštaláciou bez zásobníka) dostaneš dotáciu iba 1250€ (podľa výkonu by to malo byť 1500€ ale dávajú iba 50% z ceny faktúry) V prípade kúpy aj so zásobníkom zaplatíš 3200€ a dostaneš dotáciu 50% ale max do výšky 1500€ - takže maximálnych 1500€. Preto keď sa dá do sumy vtesnať aj zásobník oplatí sa využiť :)
Odpovedať
Profilova fotka
@snapshot ty nemáš na TČ 1200-1500Eur ale na solárnu jednotku za 3400Eur - po dotácii 1700Eur máš?
Odpovedať
@martin46 v ziadanke v systeme si zvolis len typ zariadenia a na zaklade jeho vykonu v kW sa vypocita suma, neviem ako ma fungovat to preplacanie nakladov suvisiacich s montazou, pisem to z vlastnej skusenosti kedze poukazku mam
Odpovedať
nech sa páči toto citujem zo stránky http://zelenadomacnostiam.sk/sk/domac... ----------------------------------------------------------------------------------------- Ako bude domácnosť vedieť, akú podporu dostane? Bude to vedieť dopredu? Podľa druhu a výkonu zariadenia si môže domácnosť vopred vypočítať hodnotu poukážky a ak už má k dispozícii rozpočet celej inštalácie s vyznačením oprávnených výdavkov, vie si vyrátať aj celkovú výšku podpory. Poukážky pokrývajú časť ceny za dodávku a montáž celého systému. Hodnota poukážky bude stanovená automaticky v závislosti od typu podporeného zariadenia a inštalovaného výkonu zariadenia. Pri jednotlivých druhoch zariadení je určená sadzba za 1 inštalovaný kW výkonu a zároveň maximálna suma podpory na inštaláciu. Poukážka s uvedenou hodnotou príspevku je súčasťou zmluvy, ktorú zašle SIEA žiadateľovi. No celkové oprávnené výdavky budú zrejmé až z konkrétnej faktúry za inštaláciu. Keďže maximálna podpora je možná do výšky 50 % oprávnených výdavkov, hodnota uvedená na poukážke nemusí byť preplatená v plnom rozsahu. To sa týka najmä cenovo menej náročných inštalácií. Vtedy by mal aj zhotoviteľ domácnosť upozorniť, že výška podpory bude menšia, ako je suma uvedená na poukážke.
Odpovedať
@martin46 ano, v pripade ze vykon zostavy v kW x 500 bude viac ako polovica sumy opravnenej na preplatenie
Odpovedať
@martin46 Ak môžem poopravím ťa, maximálna výška dotácie pri solárnych kolektoroch je 1750,-E alebo max. polovica z obstarávacej ceny ak je nižšia ako dvojnásobok maximáolnej dotácie. Takže ak máš obstarávaciu cenu nižšiu ako 3500,-E, napr pri cene 3000,- dostaneš dotáciu max. 1500,-E. @snapshot Ja mám doma poukážku na 1565,-E. Riešim kolektory Thermosolar TS 500 2ks s 300l zásobníkom. Do ceny nebude problém zmestiť sa ak to riešite cez normálne firmy, nie cez úžerníkov ako napr. ZSE. Je rozumné vedieť presne čo človek chce a cielene si to dať naceniť viacerým zo zoznamu registrovaných zhotoviteľov na Siea. Treba mať vybraného realizátora ešte pred spustením druhého kola, ktoré je plánované v januári 2016. Rozdiely v cenách môžu byť zaujímavé.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?