Dotácie fotovoltaika, solár, TČ

Obdržal som reálnu ponuku v rámci dotačného programu SR. A) 10x fotovoltický panel 250 wp, jednofázový striedač, konštrukcia na strechu, DC istenie, konektory a kábel pre fotovoltiku. Celková cena 5 000, Dotácia 2 500, doplatok investora 2 500 EUR. Ročná úspora 250 EUR, návratnosť 10 rokov. Nakoľko ide o dotácie nie je možné vracať nadvýrobu elektriky odplatne do siete. B) 2x solárny kolektor 300, 200 l zásobník TUV, konštrukcia na strechu, čerpadlová jednotka, regulátor, expanzná nádoba, izol rúra, ele vyhrievacie teleso s termostatom a vypínačom. Celková cena 3 700, Dotácia 1 200, doplatok 2 500 EUR. Vraj ročná úspora 250 EUR, návratnosť 10 rokov. Záruka na jednotlivé členy v A aj B od 2-5 rokov. C) O dotáciách na TČ sa uvažuje až na jar, no údajne dotovaný nebude ohrev TÚV. Pýtam sa, čo by vás, ak nebudete uvažovať lásku k prírode, malo viesť k rozhodnutiu implementovať si niektorú z týchto technológií v rámci RD?
Odpovedať
1
2
@pripad001 práve riešim fotovoltiku s 300l zásobníkom. Budem zohrievať vodu elektrikou. Primárne bude energia z fotov. na spotrebu a zvyšok pôjde na ohrev vody. Ja to vidím tak že po 10 rokoch to budem mať grátis, ale nič prevratné nečakám.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako vam vyratali rocnu usporu 250€
Odpovedať
Profilova fotka
@yuri66 no ako, vedia, co to stoji a aka musi byt uspora, aby bola navratnost 10 rokov , lebo viacej uz zakaznici obycajne neakceptuju :-) . Stavim sa, ze buduci rok bude uspora pri TC tiez 250€ :)
Odpovedať
@yuri66 normalne, 2500 / 10 :)
Odpovedať
@majkoj si zabil 8-)
Odpovedať
@pripad001 Koľko teraz aktuálne platíš za elektrinu mesačne ?
Odpovedať
Staviam, nebývam. Nemám históriu odberov. Pri fotovoltike je to postavené na 2ch variantoch. 1. Domácnosť s odhadnutou ročnou spotrebou elektriny nad 4 MWh, Vlastná ročná výroba elektriny: 1 654 kWh, Ročná úspora: 250 EUR. 2. Celková ročná spotreba elektriny do 4 MWh, vlastná ročná výroba elektriny: 1 323 kWh, Ročná úspora: 195 EUR. (Cena technol. s 8 panelmi 4000/dotácia 2000/ vlastné zdroje 2000 EUR) V reále bude tých ročných MWh podstatne menej.
Odpovedať
@pripad001 tak tú úsporu v EUR, niekto teda zle vypočítal. Do odbernej siete budeš tak či tak prepojený, takže to vychádza na D2. Cena na Západnom Slovensku 0,1168865 € / kWh. 1) 1654 kWh * 0,1168865 € = 193,33 € 2) 1323 kWh * 0,1168865 € = 154,64 € a už to nejako na tých 10 rokov nevychádza.
Odpovedať
10 rokov? Tomu hovorim bomba kseft :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Nieje problem vyrobit elektriku ale spotrebovat ju celu ked ju mam zadarmo, ako chces spotrebovat 2,5kW kazdu hodinu, nemas tolko spotrebicov. Cez den bezi len bojler, chladnicka, router, niekedy pracka a umyvacka, aj to by som musel mat nejako naprogramovane aby sa to zapinalo postupne. V sobotu a nedelu este by som si to vedel predstavit ze to niekde spotrebujem, ale cez tyzden tazko,
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim mam otazku co tak pouzit 6 az 7 panelov a napojit na to klimu o prikone 1,5 -1,7 kW v lete ked som v praci udziavam napr 22-24 stupnov rovnako v na jesen jar pokial svieti slnko tak dokurujem klimou tam by mohla byt navratnost rychlejsia
Odpovedať
Profilova fotka
@v_skorec tie panely budu stat kolko 1500 -2000 € ? to mas 15- 20MWh elektriny, za kolko rokov to spotrebuje ta klima ? :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Takto edte daleko s prepictami nie som ale povedzme ze klima by sla tych 250 dni v roku v priemere 4 hodinu to mame 1000hodin Pripadne k systemu dopojit zasobnik na predohrev vodya tym by som si mal dosiahnutu tepelnu pohodu aj usporu na pripravu TUV
Odpovedať
Teda ide o začarovaný kruh. Aby sa fotovoltika zaplatila treba zabezpečiť nepretržitú spotrebu. Riešením sú rekuperácia, tepelné čerpadlo, klimatizácia. Všetko dobré, no drahé a počas noci a ranného nábehu ich tak či tak opäť poháňa elektrika zo siete. V každom prípade ďakujem za vaše postrehy. A čo solár?
Odpovedať
Profilova fotka
Mozes to brat dvomi sposobmi. Bud si to vsetko kupis, nainstalujes zariadis a nebudes pozerat na peniaze ktore rocne usetris a vsetku el. z panelov budes vyuzivat na plno napr. wattrouterom a bateriami lebo si maniak do technologii (ako ja :-) ) alebo to vsetko zacnes preratavat a zistis, ze stale sa to neoplati aj ked mas dotacie lebo za 10 rokov budu uplne ine panely ktore ti vyrobia ovela viac el. ako tie dnesne (inak uz dnes su len sa zatial nepredavaju smrtelnikom a to mam od zdroja spoluprac. s NASA) az sa do toho totalne zamotas a nebudes sa vediet dlho rozhodnut. Ked na to mas a paci sa ti to, chod do toho.
Odpovedať
@zero07 Si trafil klinec po hlave a ozaj mi pomohol. Tiež ma baví všetko nové, no v dome som zástancom blbuvzdorných a maximálne jednoduchých riešení, žiadne 20cm zväzky datových káblov, trubiek a rúr, čI plná miestnosti rozvádzačov. Ak to navyše nemá byť ani ekonomicky zaujímavé, tak dám radšej prednosť týždňu rodinnej yžovačky v Dolomitoch.
Odpovedať
@pripad001 ono tie ponuky čo si obdržal, resp. tie údaje čo si dal, sa to ťažko hodnotí, v ponuke musíš mať napr. v prípade soláru zadefinované koľko osôb, koľko tej teplej vody spotrebujete, čo s prebytkov v letných mesiacoch, bude to aj na ohrev bazénu, prípadne aj do kúrenia. Napr. ten solár, neviem na koľko ľudí a spotrebu je to počítané, aké sú maximálne zisky po mesiacoch v priebehu roka. Bez tohto sú to len nič nehovoriace čísla, ktoré budú možno úplne mimo realitu. Tak skúsim podľa mňa, 3 osoby, pri ohreve TÚV iba elektricky, bojlerom za 200 EUR, je naša ročná spotreba do 1700 kWh na ohrev čo je 199 EUR. Úspora soláru sa uvádza na 70%. Čiže ušetrených 139 EUR. Čiže návratnosť by bola 18 rokov. A to by sme potrebovali pre našu potrebu rovnakú zostavu, zásobník 200 l + 2 kolektory. 1 by bol málo. A v tej návratnosti nie je započítaná výmena teplonosnej kvapaliny, spotreba elektriny čerpadla, prípadne ak by sa niečo z toho pokazilo, čo zasa posúva návratnosť o pekných pár rokov. Samozrejme ak cena elektriny bude stúpať, tak sa návratnosť bude znižovať. Posledné roky cena elektriny klesá a je momentálne na minime za posledných 7 - 8 rokov. Ak máš peniaze, tak nájdi odborníka, ktorý sa tomu na Slovensku venuje nie 1 - 2 roky, lebo dotácie, ale 10 - 15 - 20 rokov, a od neho dostaneš všetky potrebné informácie, nie len o návratnosti, ale prípadnej prevádzke, poruchovosti, nutnej údržbe, a podľa toho sa rozhodneš či je to systém pre teba. A ešte jedna vec, tá cena je premrštená podľa mňa, resp. tie dotácie potom strácajú význam. Za 1500 - 2000 EUR kúpiš takúto komplet zostavu a za 2500 - 3000 EUR to máš na komplet aj s montážou.
Odpovedať
@stastnyjim tá návratnosť bude ešte dlhšia , jedna vec je čo dajú do tabuľky druhá je skutočnosť, nedávno tu bola tabuľka koľko el vyrobí za jedn. mes. najviac v júni , no od oktobra do marca len 1/10 čo v lete, máš tak kopu jalovej elektriny nevieš ju využiť nemôžeš ju odpočítať z investície, a v zime musíš používať verejnú,distribúcia ju nezoberie tú nemôžeš počítať za využitú. v parlamente bol návrh na odber pre straty na NN, no žiadna distribúcia to neschválila, lebo 1 deň je slnečno vyrobí sa kopu el zo sol, no druhý deň je zamračené čo teraz? štartovať atomku?
Odpovedať
@pripad001 Dovetok k bodu C) Tepelné čerpadlá. Aj pre TČ budú dotácie už túto jeseň. SIEA vydala Zoznam oprávnených zariadení, kde sú uvedení prví výrobcovia a schválené modely TČ . Zoznam sa priebežne aktualizuje. Sú tam uvedené aj výkony, ktoré sú priznané pre dotáciu. Príklad: Daikin Altherma LT 8kW má priznaný "dotovaný" výkon 5,8kW. Takže očakávaná dotácia pre toto TČ bude 2.160 Eur. Pri cene cca 5.200 - 5.300 Eur s DPH za toto TČ vo finále zaplatí "občan investor " cca 3.100 Eur.
Odpovedať
@maros955 čo už v porovnaní s plynom začína byť zaujímavé.
Odpovedať
@duzu ale takto je to správne, ani na začiatku nemali byť doplatky za vyrobenú elektrinu pre OZE, mali byť dotácie na inštaláciu pre subjekty, ktoré si vyrobenú elektrinu/energiu aj spotrebujú na vlastnú prevádzku. A mali byť umiestnené na budovách a nie solárne parky na poliach po celom Slovensku. To je tá správna cesta podľa mňa. Tak atómku ťažko ;-) tam sa nedá regulovať zo sekundy na sekundu, ani z hodiny na hodinu. Na to sa teraz používajú vodné elektrárne aby vykrývali tie výkyvy zo solárnych fariem, lebo elektrina vyrobená zo solárnych fariem má prednosť vo výkupe pred ostatnými zdrojmi výroby.
Odpovedať
Zdravím, tiež rozmýšľam nad fotovoltikou a to hneď z dvoch dôvodov. Elektrina sa dá vyrobiť a plyn nebude donekonečna a už vôbec nie taký lacný ako teraz (nezabúdajme že sme transportná krajina a kedže sa Rusko snaží obíjsť Ukrainu dlho ňou nebudeme) Ale to necháme na iných, ak by to bolo aj tak že za 20 rokov sa mi vrátia náklady a potom mi to vyrobí elektrinu keď aj panely budú mať účinnosť oveľa nižšiu, stále to bude zadarmo, nie? Ďalšia vec je že asi by bolo treba rozmýšľať nad nejakým doplnkom 1. Batéria (Tesla predstavil práve nejaké novinky) 2. Doplnkový zdroj - menšia turbína alebo niečo podobné
Odpovedať
Profilova fotka
@meteglin ja nadsenie pre techniku velmi dobre chapem, ale pokial nebude fungovat netmetering zostane fotovoltaika pre nadsencov. Tesla nepredstavila nic prevratne, je to proste baterka s obmedzenou zivotnostou a vysokou cenou ako kazda ina....
Odpovedať
Priatelia. Trochu som si okolo toho pozisťoval a dospel som k názoru, že ide o jeden praobyčajný podvod na slušných ľuďoch, ktorí by chceli čosi urobiť pre prírodu a týmto dám svoju bodku do mnou otvorenej témy. Začnem od začiatku. Prihlásiť tovar solárne, FTV panely, TČ a prácu na agentúru môže po absolvovaní školenia za 100 EUR ktokoľvek s IQ vyšším ako vchodové dvere. Výška dotácie je 100% zárukou, že sa vám investícia nikdy nevráti. V porovnaní s napríklad Rakúskom, kde je dotácia na kombináciu vždy dvoch, solár, TČ, FTV, veterné vrtulky.... rádovo 30.000 EUR je toto na smiech. No a tak, ako je nastavený systém, že prebytok elektriky môžete distribučke bezplatne vrátiť do siete je čerešnička na torte pre súkromné fy a dlhý nos investorovi. A mám obavu, že práve o toto tvorcom tejto frašky išlo. Maximálny výkon akéhokoľvek panelu je v čase, kedy 99% Slovákov hrdlačí v práci a doma mu okrem chladničny a pár spotrebičov v spiacom by režime nebeží nič !? A baterky ??, no v ideálnom prípade životnosť 500 cyklov. To je rok a pol a opäť vymeniť. A to najlepšie na záver. Energetická agentúra po zrealizovaní projektu vyhodnotí váš systém a ak posúdi, že dotácia je vyššia, lebo tak sa niekto z jej pracovníkov vyspal ponížia vám ju. Rozdiel doplatíte realizátorskej fy. Takže ja osobne ďakujem a súdruhom, čo na toto prišli prajem práci česť, vlastne klobúk dole páni.
Odpovedať
Cele je to o tom, ako znovu rozkradnut peniaze z unie. Preto to aj tak dlho trva, pretoze treba system kradnutia dotiahnut k dokonalosti aby sa co najmenej penazi dostalo k ludom.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 ono to je este horsie, lebo ceny zariadeni spolu z montazou, zahadne vzrastu, ked je obdobie dotacii :)
Odpovedať
Profilova fotka
Fotovoltika nie je pre kazdeho.je pre ludi ktori dokazu tejto technologii prisposobit zivotny styl.tak ako do COV nelejete chemikalie tak aj tu treba nieco pre vyuzitie potencialu panelov urobit.napriklad casovanie zapnutia spotrebicov pocas najvyssieho vykonu fotovoltaiky.nekupovat mochovce na strechu,len vykon skutocne potrebny.vtedy sa to mozno oplati a navratnost v rokoch skrati.
Odpovedať
@septiko aké spotrebiče potrebuješ mať zapnuté ak nie si doma celý deň?nonstop ide tak chladnička,mraznička, bojler nahreješ, načasuješ klímu, práčku, myčku ak nemáš bazén tak ostatok do batérie ak je nabitá finito,každý deň neperieš,neumývaš, neohrievaš TUV, energiu tak susedovi. a máš dobrý pocit ako neznečisťuješ prostredie, koľko dní máš takých do roka? od oktobra do mája vyrobíš mesačne tak 1/10 z júna
Odpovedať
@septiko takze budem musiet zacat robit nocne aby som cez den mohol naplno vyuzit FV :-D
Odpovedať
treba kúpiť veľkú akumulačnú nádrž na vodu a elektrika, ktorá sa neminie, pôjde na ohrev vody v tejto nádrži. takto sa zabráni akémukoľvek vracaniu elektriky distribučke a všetko sa spotrebuje v domácnosti. :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?