Domček bez plynu a bez krbu

Ahojte, chceme zacat stavat a nechceme mat v dome plyn, ani krb. Ako ste vyriesili kurenie a ohrev vody? Kolko vas vysli jednotlive realizacie? Dakujem za kazdy prispevok. x-)
Odpovedať
1
2
ahoj kafujlienka. ak sa ta mozem opytat preco nechcete plyn a krb? co budete mal len elek.?
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, mz sme pred pol rokom dostavali dom, a nemáme plyn máme len elektrinu v celom dome...je to fajn, a nevýde to až tak draho.....doporučujem...
Odpovedať
mima1, chceli by sme taky, aby sme aj tej elektriny minuli co najmenej :-N anastaziaf, mozes sa, prosim ta, viac rozpisat? alebo ta poprosim, napis mi IP, trosku podrobnejsie, aky druh kurenia ste si zvolili, aky typ domu atd, dakujem x-)
Odpovedať
Profilova fotka
náš dom je podkrovný 120 m2 užitkovej plochy, máme aj krb, ale aj elektrické podlahové kúrenie v celom dome.Máme výhodnú tarifu na elektrinu, keďže náš dom je celoelektrifikovaný....napíš otázky do IP adresy rada odpoviem...
Odpovedať
ahoj anastazia, mas IP :-) Najde sa tu este niekto, kto ma domcek bez plynu?
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, my mame montovany dom. Je malilinky len 50 m2, ale nemusime skoro vobec kurit. Mame len jeden konvektor v kuchyni a podlahovku v obyvacke. Podlahovku zapiname len ked mrzne inak by sme sa uvarili. Vodu mame na prietokove ohrievace. A elektriky minieme fakt malo :-)
Odpovedať
aj my mame dom bez plynu a za minuly rok sme mali preplatok 8.000,-Kc ;-)
Odpovedať
v pasivnom dome nepotrebujes ziadne kurenie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja som prehovárala môjho m, aby sme si nedávali plyn (nemám z neho dobrý pocit), no ani počuť o tom, že by sme mali len elektrinu..kvôli cene - je možné, že by sme sa nedoplatili, máme dosť veľký dom, vysoké stropy ...
Odpovedať
emjee, aj my by sme najradsej mali uplne pasivny domcek - ale vzhladom na region a financne moznosti, tak sa chceme aspon k nemu co najblizsie priblizit.. ;-) zuzulik, ako mate vyriesene kurenie - tiez podlahove elektricke? ako mate ohrev teplej vody? kolko platite elektrinu mesacne - resp kolko spotrebujete? aku velku plochu vykurujete? gangulienka - aky je to dom, z dreva?
Odpovedať
Aj my ideme stavat dom bez plynu... Malo by tam byt tepelne cerpadlo, snad sa to podari... uz sa kopu studne :-)
Odpovedať
ahojte anastazia, mate aj solarne panely? ako ohrievate vodu? vsetko elektrinou? mima, mozes mi napisat aky domcek chcete stavat a z coho a ake tepelne cerpadlo (voda-voda, vzduch-voda atd) a ktora firma? a kolko vam vyratali pociatocnu investiciu aj s montazou? dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
kafu: na niekotrych miestach amme podlahove kurenie, na inych klasicke radiatoriky...tepla voda samozrejme na elektriku ( bojler)za elektriku platime cca 100,-Kč/mes. Plocha 100m2 ;-)
Odpovedať
Aky to je pasivny dom? nanyka, my mame plyn, kurit elektrikou je drahe. Nemusis sa bat, hadam to nevybuchne:)
Odpovedať
no pokial mas nizkoenergeticky alebo pasivny dom, tak kurenie elektrikou teda drahe vobec nie je :) a hlavne plyn a elektrika sa uz skoro vyrovnavaju ;-) kafu: chyba 1000,-/kc (ale to su zalohy :-) )
Odpovedať
Aha. No my sme v USA, mesacne za plyn (kurenie) platime cca 200 dolarov, ocakavali sme aj 300, tak je to fajn a za elektrinu 40, rovnako sme platili v dvojizbovom byte, tak sme prijemne prekvapeni. Nuz a dom mozes vidiet v mojom albume.
Odpovedať
lesanaa, krasny domcek, teda domisko ;-) my planujeme malicky mikrodomcek, prizemie a podkrovie (lofty), tak maximalne 100m2 a chceli by sme ho postavit tak, aby uz samotne obvodove mury a vsetko, co tvori obvod domu aj so strechou bol tak prepracovany, aby co najmenej tepla unikalo z neho prec. Pasivny domcek z neho urcite nebude (v takom nepotrebujes vobec kurenie), ale chceme za to kurenie platit co najmenej a aj pociatocnu investiciu nechceme mat brutalne vysoku. Tak stale zhaname informacie, ako na to. zuzulik, ako ste riesili obvodove mury? mate aj solarne panely?
Odpovedať
kafulienka, my mame hrube obvodove mury z ytongu, riadne zaizolovany vrch nobasilom,a 16cm izolacia na spodu kurit budeme rekuperaciou a vodu budeme ohrievat krbom a elektrikou. Plyn nemame a ani nechceme.
Odpovedať
Kafulienka, my tiez ideme stavat z Ytongu (Lambda), izolovat tiez budeme. Podobne by sme chceli, co najnizsie tepelne straty. Dom mame 8,5x11,5 prizemie a podkrovie. Tepelne cerpadlo bude voda-voda od firmy Wamak. Predbezna ponuka bola 250 000,- ale moze sa to este menit. Ked budeme mat riadnu sumu, urcite Ti dam vediet... Teraz cakame na prieskum spodnej vody, ci bude prietok postacujuci. Za vrtanie studni sa platilo extra.
Odpovedať
mima, dakujem, urcite ma bude zaujimat, ako postupujete. Ozaj, preco ste si vybrali prave voda-voda? a ta predbezna ponuka bola asi bez prevedenia, ze? A kolko ste tak cca platili za vrtanie? Inak, my sme v stadiu, ze mame zatial len pozemok, projekt este nie - ale predstavy, samozrejme, uz mame. A tie sa celkom podobaju tym (rozmer, prizemie a podkrovie :-) ) Budete mat stresne okna?
Odpovedať
Kafulienka, tak dufam, ze aj Ty ked sa dozvies nieco zaujimave, das vediet... :-) Bolo by uplne super zohnat nazor niekoho kto to uz ma, ake by boli jeho reakcie. Dali sme sa na to, ale je to tazsie zacinat s niecim takymto na dedine, kde take nieco este nerobili. Napriklad ten prietok vody musia vyhodnotit nejako dokladnejsie, pretoze sa to v tomto okoli este nerobilo. Ved uvidime, ako to bude pokracovat. Pre vodu-vodu sme sa rozhodli, kvoli tomu, ze teplota podzemnej (nie povrchovej) vody je stabilna a neovplyvnuje ju pocasie. Vrt 1metra vysiel 1500,-korun. Mensiu studnu mame 10metrovu a vacsia sa vrta. Prutikar povedal, ze ten pozadovany prietok je v hlbke 30metrov. Momentalne su v 18metroch, hovorili, ze je to dost mokre, takze snad tam tej vody bude dost. Je to vsetko zlozitejsie ako pri plyne ale snad sa to vrati... :-) Budeme mat stresne okna (4vacsie - izba a schodisko zo zapadu a 3mensie WC a kupelna z vychodu). A projekt chcete individualny alebo z katalogu?
Odpovedať
mima, projekt chceme individualny, katalogove sme prestudovali, ziaden sa ani trochu nepodoba na to, co chceme my, inak nechapem - chceme mat prizemie a vlastne otvorene a z casti podkrovie obyvatelne (loft), neviem, bud nemam stastie, ale katalogove su vsetky bud prizemne alebo potom dvojposchodove. My sme tiez uvazovali najskor nad niecim podobnym ako vy (kurenie: voda-voda, resp voda - vzduch), ale tie pociatocne investicie nas od toho poriadne odradili - a este k tomu aj fakt, ze to nie je (zatial ;-) ) dotovane statom. Tak to vyzera, ze bude elektrina a krb. Ozaj, ako vam vysli tie tepelne straty pri stresnych oknach? larax, aky velky mate domcek?
Odpovedať
kafulienka, 10x11 m + poschodie obyvacku z jedalnou mame asi 5x10 v strede domu nam ides schodisko a steny mame v 45 stupnovych uhloch naprizemi a hore 3izby a velku kupelnu, stresne okna nemame
Odpovedať
lenze kafulienka ak by som mala mesacne platit za plyn 5.000 ako normalne ludia platia tak sa nam pociatocna investicia cca. 250.000 oplatila
Odpovedať
larax, chapem |-| , ani my tych 5tis nechceme platit, plyn tiez nechceme mat vobec - ak by si mala fotky, ako postupujete s montazou tej "rekuperacie", tak si ich rada omrknem. Moji znami totiz vsetci stavali stare zname technologie s plynom. mima, musi ta spodna voda mat aj urcity tlak? Alebo je to uplne jedno a zalezi to len na teplote. x-)
Odpovedať
Kafulienka, voda v tej studni musi mat prietok (nam povedali, ze 0,7 l/s), pohybuje sa to pri roznych cerpadlach je to rozne (podla sily cerpadla). Teplota pri spodnej vode sa uz tak nemeni. Prave nam dokoncuju tu hlbsiu studnu a hovorili uz pri 25 m, ze je tam vody dost (aj ten prietok) ale ten prutikar tvrdil, ze to su nejake mensie pramene, v tych 30m je to vascie riecisko, tak sme sa rozhodli, ze to maju vyhlbit az tam... :-)
Odpovedať
A este k tym stresnym oknam. Budeme mat asi okna Fakro, tepelne straty U(sklo)=1,0 a U(okno)=1,4. Ponukaju aj nejaky typ termo (U okna=0,94), lenze je tam vysia cena :-|
Odpovedať
ahojky.. tak my mame dom bez plynu..ale nie reto ze by sme cheli a na tej ulicke kde my stavieme este nieje zavedeny plyn.. mysme s kupli kotol na drevo..cize budeme kurt drevom..ale mame aj elektricke kurenie..
Odpovedať
kafulienka - atrea (ceska firma)
Odpovedať
larax, dakujem za link, omrkla som, vyzera, ze su najskusenejsi na slovenskom a ceskom trhu - idem napisat IP, pretoze prispevok by mal asi pol metra na dlzku xi xi :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?