Dočasné vykurovanie novostavby

Dobrý deň! Nakoľko plynári meškajú so spustením plynu a my sa potrebujeme nutne rýchlo nasťahovať, chcela by som vas poprosiť o radu aky druh vykurovanie zvoliť na dočasné kúrenie (približne mesiac, tajne dúfam že aj menej :-) ) Jedná sa o NED, kondenzacny kotol je prichystaný ale nezapojený. Pec ešte nie je postavena. Pocula som o moznosti zapojenia elektrickeho kotla, ale zriadovacie naklady su min. 800€, teda dost vysoke na jeden mesiac kurenia. Daakujem vopred za akukolvek radu!!!! :-)
Odpovedať
elektricke konvektory/lacne kachle z baumaxu/elektricky ohrievac?
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som to vyriešila lacnými elektrickými ohrievačmi napr. niečo takéto http://www.salshop.sk/home-elektricky... počet podľa potreby, keďže sú mobilné, dali by sa premiestniť. keď budú nepotrebné, predať cez bazos :-)
Odpovedať
To by mohlo byt riesenie. Myslite ze to zvadne vykurit dom ktory este nebol ani temperovany? Ake parametre by potom mal mat vyhrievac? Dakujem!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@lauradomi teplotu tam máte teraz akú? podľa mňa by to vykúriť mohlo, ale počítajte s tým, že si to aj vypýta dosť elektriny. parametre ohrievačov podľa toho aký máte dom - píšeš že ned, čiže tepelná strata nebude veľká, ale treba zohľadniť to, že sa doteraz netemperovalo, čiže výkon musí byť vyšší, aby sa teplota zdvihla. myslím, že ak kúpite pár kusov takých s výkonom 2000w, tak by to stačiť mohlo.
Odpovedať
suhlasim s @ups, nabeh bude pomalsi, aj je to drahsie ako plyn, ale zas vas to za 1 mesiac isto nezruinuje.
Odpovedať
Profilova fotka
rataj s tym ze jeden ohrievac = 1 miestnost. Dalsia moznost je olejovy radiator. Asi by som kupil na zaciatku 2ks po 2kw a po pouziti predal na bazosi. Kludne skusit pozriet aj predavane z bazosu.
Odpovedať
Profilova fotka
no, neviem.... ono tie ohrievace zase nemozu ist nonstop, kvoli prehriatiu.. ono to je skor na dokurenie, ako kurenie..... takze neviem, ci by to stacilo tak, ze sa kuri ked pridete z prace.. rano vstať do strasnej zimy... ( na noc bez dozoru by som to nenechala isto ist) ... takze za mna - pockala by som so stahovanim a bombardovala SPP, nie ist do domu, kde hrozi, ze budem zit mesiac pri 15st :-p, to radsej pockať. CO ked udru riadne mrazy? tam ohrievace stihať asi nebudu za pol dna kurenia, bude tam asi chladno...
Odpovedať
@ups teda netusim kolko je tam stupnov, to by som musela premerat. Jednoznacne pocitivo doost zima :-D
Odpovedať
ja by som sa tej nonstop prevadzky nebal...ma to ochranu proti prehriatiu a navyse sa taketo veci pouzivaju v roznych unimobunkach, strazniciach a pod :) kazdopadne by som to daval dalej od pripadnych horlavin.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som temperoval barak na 14C jednym 2kW elektrickym ohrievacom s termostatom z LIDLA :), myslim, ze ak to vydrzi isitc s par kusmi by sa dalo mesiac prezit.
Odpovedať
@katrin21 Mas pravdu ale zase ako investicia do 50 eur sa to oplati aspon vyskusat. A SPP je kapitola sama o sebe, nechapem co robia od augusta ze este nemame plyn.... :-(
Odpovedať
@majkoj a v pohode? minimalne by som si tam mohla zacat upratovat a vybalit si par veci... a v najnutnejsom pripade prespat...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lauradomi no, nakup ohrievacov pre kazdu izbu ta do 50E stat nebude..... + co to zožerie...
Odpovedať
@katrin21 nam ide len o jednu max. dve miestnosti a mame uz osadene dvere takze zvysok pozatvarame. V podstate by mi v najhorsom stacilo ze to bude temperovat aby sa tam dalo upratat a v nutnom pripade prespat...
Odpovedať
Profilova fotka
@lauradomi no barak nevyhorel, ale priznam sa gate som mal kazdy den plne :). Vela zavisi aky NED je dom.
Odpovedať
Profilova fotka
tak neviem, jdena dve miestnosti sa daju, ale pohoda to nebude,..s detmi by som do toho nesla, ak ste len dvaja dospely, tak sa nejako pretlčiete :)
Odpovedať
Od augusta nezapojeny plyn, a viete dovod? Lebo to moze este trvat hodne dlho. Na upratovanie ti ohrievac staci-len teda si obmedzena na tu jednu izbu, kde je ohrievac, bez teplej vody to tiez nebude jednoduche. To mas podlahovku ci radiator? Ked je NED, malo by to snad naakumulovat teplo.
Odpovedať
@katrin21 akože nešla veď konvektor je určený na stále kúrenie, to nie je ohrievač,2 kW vám musí vykúriť 2 miestnosti v pohode ja vykurujem 80m2 starší dom ak sú teploty okolo 0 tak to stačí
Odpovedať
@atlaska Presne toho sa obavam, ze to bude este na dlhsie. Uz mesiac pocuvam od stavbyveduceho ze uz uz to bude:-( Jednoznacne niekto zavadza, snazim sa zistit kto... a mame podlahovku
Odpovedať
A ked zavolas do plynarni, co povedia? Lebo ak je problem niekde "na ulici" zapoja Vas az na jar. Ako ste kladli podlahu,ked ste nevykurili poter?
Odpovedať
@lauradomi náš sused to riešil napojením velkej propan butanovej bomby kým mu spp napojilo plyn
Odpovedať
@atlaska Tvrdili mi ze je to v poriadku, tiez trpnem ci mi nebude podlaha lietat okolo hlavy ked zakurime... Volala som na distribucnu SPP a povedali ze nemaju informacie o stave pripojenia.
Odpovedať
@wish911 tiez ma to napadlo, len neviem ci je to bezpecne....
Odpovedať
Profilova fotka
@wish911 no kolega sice nema NED ale kez zapol kotol po stahovani poslo hned 10 kubikov plynu. Za den :D. Okrem toho ak ma pamat neklame, zemny plyn je hlavne metan (?), ktovie co na to kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
@lauradomi ak chcete plnohodnotne užívať dom, musíte riešiť prípravu tepla centrálne pre celú vykurovaciu sústavu. najlacnejším zdrojom je elektrický kotol, ktorý sa dá kúpiť nový alebo "odruky". cena nového sa pohybuje v okolí 400 EUR, napr. http://www.atria.sk/attack-electric-e... alebo Q-termo Slokov Mini 8, ktorý je v podobnej cenovej relácii, ale má len jednu špirálu o výkone myslím 7,5 kW. "odruky" kúpite kotol i za 150 EUR, ale nemáte pri ňom garanciu v akom je stave. taktiež je otázka prípravy teplej vody, či máte vstavaný zásobník v KK kotli alebo externý zásobník s nepriamym ohrevom. treba rátať s drahšou prevádzkou, ktorá závisí od kvality tepelno-technickej skladby domu. celková investícia závisí od stavu vykurovacej sústavy a ako bola navrhnutá pre konečný stav, a tomu prispôsobiť dočasné pripojenie. lokálne zdroje považujem skôr dobré na temperovanie, ale nie na plnohodnotné užívanie domu, hlavne ak neviete kedy budete reálne pripojení, čo môže byť i na jar. najlepším riešením je zotrvanie a počkanie na plynofikáciu domu, ale zase je to otázka aké náklady Vám tým vzniknú a či sa to oplatí.
Odpovedať
@lauradomi neviem teda preco vas este SPP nepripojilo. My sme to riesili asi pred mesiacom a od podania ziadosti na SPP to trvalo asi 5 dni, kym nas prisli pripojit. Skus preverit dovod, preco vas este nezapojili...
Odpovedať
Dakujem vsetkym velmi pekne za odpovede!! pekny vecer :-)
Odpovedať
Profilova fotka
off topic, ale teraz citam po sebe , aku hrubku som v rychlosti spravila, ze dvaja dospely :-p, tak dvaja dospelíííííí, opravujem _:) pekny vecer :)
Odpovedať
@lauradomi Idealne (z hladiska uzivatelskeho komfortu) je docasne napojenie elektrokotla miesto KK. Kupit za facku kdesi na bazosi, mesiac isto vydrzi, neskor si ho nechate ako zalohu, keby nesiel plyn. Problem (okrem ceny a instalacie) je aj potreba 380V zasuvky v blizkosti, co pochybujem, ze na mieste mate. Vobec by som sa nebal tych konvektorov, su jednoduche, lacne funkcne. Nad tymi rizikami vyssie sa treba iba usmiat. Maju poistku proti prevrhnutiu, poistku proti prehriatiu, tie lepsie maju aj vyspele termostaty. Sam kurim aj konvektormi. Na € to bude zajedno, elektrina ako elektrina..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?