Dnešna doba -globalne oteplovanie .Je viacej potrebné riešit kurenie alebo chladenie?

Je už vdnešnej dobe až take dôležite riešit kurenie ked su slebe zimi a extremne leta ked sa stavaju NED domy alebo pasivne
Odpovedať
@gabilacko no neviem...rok dozadu bola dosť velka zima...aspon v okoli ziliny...dokonca aj dnes u nas padal sneh ;-)
Odpovedať
@gabilacko A co tak to riesit naraz?
Odpovedať
Ja len naražam nato že leta su z roka na rok extremnejšie ako zima
Odpovedať
@matorado Samozrejme u novovostavbach to beriem a čo u rozostavanzych stavbach ktori stavaju napr 4 roky a trendy v stavebnictva sa menia zo dna na den
Odpovedať
Kurenie je jedna z poslednyh veci, natocenie, tvar a vnutorna dispozicia domu, tepelne odpory a tepelne mosty, atd. Znizovanim narokov na kurenie znizujete naroky aj na chladenie. Vela pomozu aj take veci ako je tienenie stromy, slnolamy atd.
Odpovedať
@niless Ano samozrejme ale aka je vstupna investicia pomer efektivita,navratnost
Odpovedať
@gabilacko Nad tým je dnes už zakázané uvažovat práve pre normu platnú od 1.1. 2016. Správame sa predsa ekologicky... Vidiet to na každom kroku. Stále viac produktov balených v plaste, spotrebný materiál ktorý vydrží ovela menej ako kedysi, haldy top ekologického materiálu natrepaného na stavbách,... Hlavne nech sa peniaze točia a my sme len kolonia Bruselu.
Odpovedať
@gabilacko to nie sú trendy ktoré sa menia zo dňa na deň. Pasívne a dobre izolovné domy ľudia už stavajú desiatky rokov, používajú rekuperácie, elektrické kúrenie, tepelné čerpadlá tak isto. Len niekedy to bolo o veľa drahšie a nie každého trápilo, koľko ho bude stáť prevádzka domu. Ja som zateploval skoro pred desiatimi rokmi a už vtedy som použil 15cm izolant s grafitom.
Odpovedať
@slavoslav Čo má elektrické kúrenie spoločné s nízkonákladovým kúrením?
Odpovedať
@bubulka722 ak do nakladov ratas aj obstaravacie naklady, tak ma spolocne vela ;-)
Odpovedať
@matorado Ešte pred pár rokmi sa dalo pri velmi priaznivých investičných nákladoch poriešit plynové kúrenie. Doba sa mení a SK bolo len treba otočit iným smerom. Prečo sa kedysi ludia netriasli kolko cm EPS natrepú na dom? Pretože m3 plynu stál smiešny peniaz. Prečo je to dnes inak? Ale ved my sme národ holubí, my sa prisposobíme všetkému. Hlavne sa nad ničím nezamýšlat!
Odpovedať
@bubulka722 čo je nízkonákladové kúrenie? v dome kde kúrenie nie je veľmi potrebné, je vhodné použiť kúrenie s nizkými obstarávacími nákladmi a elektrické kúrenie medzi také patrí (v porovnaní s plynovou prípojkou, kotlom, komínom, podlahovkou, alebo krbom s komínom a skladom dreva). čiže napr. toto. Dáva ti to zmysel?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bubulka722 Slovensko je nastastie konecne otocene velmi spravnym smerom, mozno druhykrat za 100 rokov :-) Ale preco ceny energii na Slovensku nekopiruju ceny na svetovych burzach, nie je chyba Bruselu, ale nasho cerveneho kardiaka, ktory ceny energii naviazal na svoju politicku volu. Ako? Cez Urad na regulaciu sietovych odvetvi. A tak sa ceny plynu a elektriny stlai nastrojom na platanie dier v rozpocte, po ich zlodejskom vycinani..
Odpovedať
Profilova fotka
Treba riesit aj kurenie aj chladenie. Pocasie bude coraz viac vrtkave a turbulentne a treba pocitat kludne ze raz za cas sa pritrafi zima kde par tyzdnov bude -15 a menej a obcas leto ked bude par tyznov 35 a viac.. A pasivny dom ktory projektoval niekto, kto sa problematike rozumie a vie co navrhuje, toto osetri a uzivatel ma celorocne luxusnu klimu vnutri baraku. ;-)
Odpovedať
@bubulka722 ked si nastudujes zopar vecí ohladom stavby nizkoenergetickych domov, tak ti garantujem ze na vsetky tvoje otazky najdes odpovede..
Odpovedať
Súhlas s @abobo Nadpis témy mi pripomenul toto :
Odpovedať
@catscan vystizny obrazok :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?