Dĺžka vetvy v podlahovom kúrení

zdravím mám jednu otazku, pri pokladke podlahoveho kurenia mi vyšla jedna vetva 110 m, ostatné sú cca 80 metrov. nebude v tom problém? je to stredná čast obývačky a je tam dlžšia pristupova trasa. mám tam 12 okruhový rozdelovač. možem to tak nechať ale dám to prerobiť? nebude to problém veregulovať?
Odpovedať
Profilova fotka
ak ti nevadi, ze to bude hriat slabsie, tak by to problem nemal byt. hlavne ak je obyvacka v strede domu
Odpovedať
Profilova fotka
úplne jednoducho.. dáš tam čerpadlo z domácej vodárne keby niečo...Ale srandujem :D určite pred ten rozdeľovač by som dal čerpadlo... aj 6 barové... a môže sa stať že ten najdlhši okruh môže slabšie topiť
Odpovedať
nebude, nechaj to tak
Odpovedať
Profilova fotka
ked to vyregulujes bude vsetko kurit ako ma a rovnako...nepotrebujes ziadne cerpadlo pridavne ;-)
Odpovedať
Ahojte Chcel by som sa opýtať či sa už niekto stretol s problémom ako mám ja na podlahovom kúreni. Mám 10 okruhový rozvádzač, kde 8 okruhov je v poriadku a 2 sú problémové (dané 2 sú cca 100m). Neviem v daných izbách vykúriť, podlahy sú studené pri ich meraní nemali viac ako 22-23C, pričom pri ostatných okruhoch nie je problém mať 25C podlahu. Jediný náznak kúrenia v daných okruhoch je pri vysokej teplote vody cca 38C. Skúšal som už všetko priškrtiť okruhy kde to kúri a otvoriť maximálne 2 problémové okruhy. Podarilo sa mi to na max 3l/min ale vôbec necítiť zmenu. Meral som už aj prívody a spiatočky ako mi poradil rvs. A tam som zistil zaujímavú vec a tou je že problémové okruhy majú napríklad pri vstupe 33C vodu a na spiatočke okolo 30-31C pri akomkoľvek prietoku či je tam 1-2 alebo 3 l/min ostatné neproblémové okruhy majú pri vstupnej 33C vode na spiatočke okolo 24-25C. Dané problémové okruhy akoby nevedeli odovzdať teplo. Fakt som už skúšal všetko, prečistil všetky okruhy, priškrcoval okruhy čo sú OK, otváral problémové okruhy, zvyšoval teplotu vykurovacej vody proste všetko už sa s tým trápim cca 3 týždne. Nestretol sa niekto s podobným problémom? Budem vďačný za každú odpoveď.
Odpovedať
@mullerko Ja by som to prerobil ak sa to ešte dá .... aspoň na tých 90m . Vyregulovať sa to dá ale neni to ono ... Obyvačka má byť teplejšia ako spálňa, nie naopak.
Odpovedať
@stokibb tak to je veru záhada veľká ak dva 100 metrové okruhy nedokážu do poteru odovzdať teplo :-D ako keby si ich mal potom v polystyréne ...nie v potere ...no záhada. 8-( To by bolo zaujímavé vidieť ako sa to robilo ...nechápem ...
Odpovedať
Aj 120 m okruh dokaze vykurit danu zonu. Problem s dlzkou nad 100m je ten ze nadbytok uz podlahu zacne ochladzovat a nie vykurovat. Otazka na zakladatela temy je na aku vzdialenost su od seba rury?
Odpovedať
@gkrivanek ochladzovat je trosku silne slovo... moze ju maximalne neohriat ak voda predtym odovzda vsetko svoje teplo.
Odpovedať
no štandartne som dával na 15 cm pri stenách som dal na 5 cm - 4 okruhy a pod francúzkym oknom tiež na 5 cm na meter hlboko zajtra dám foto
Odpovedať
@mullerko to si dobre daval
Odpovedať
no tak ta vetva ma presne 107 m ma niekto praktickú skúsenosť s takýmto niečím môže byť tých 7 metrov problém?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mullerko nie
Odpovedať
@stokibb Aby mal 100m okruh pri rychlosti 1l/min spad 3K, to nieje normalne. Nemas foto z vystavby kurenia? Ked pootvaras ostatne okruhy, klesne Ti rychlost v tych problemovych?
Odpovedať
par foto tušim to mám nejak nahusto
Odpovedať
@kejsix No tak už viem kde je pes zakopaný asi :-) rvs mal pravdu od začiatku. Kurenárov nakopem do zadku. Bol tu dnes projektant a doniesol si termokameru+ techniku, pozerali sme foto a začalo pátranie. Výsledok: 1. V rozvádzačí idú 2 páry (prívod a spiatočka cez stenu do izby) podľa foto jeden obvod končí v spálni a druhý pokračuje cez stenu do obývačky. A na rozvádzači obidva dané okruhy označené ako obývačka. 2. Tým pádom keď spálňa je jeden z okruhov ktorý ide cez stenu, nemôže byť na rozvádzači označená ako spálňa prvý obvod okruh. 3. Ten prvý bude zjavňe ten ktorý je nevykúrená izba a namiesto 1,5L/min som do neho dával 1l lebo som si myslel, že to je izba ktorá je prekúrená. 4. Takzvane najdlhší okruh sa nahrial na spiatočke za najkratšiu dobu čo nieje možné. Takže to nebude okruh patriaci izbe ktorú som nedokuroval. No a tak ďalej. Skrátka tie izby čo som nedokuroval som šktil a tie čo prekuroval, som prekuroval ešte viac :-) Vďaka dementom čo si nevedia ani označiť na rozvádzači jednotlivé okruhy. Apelujem na všetkých odkontrolujte si to a označne sami ešte pred zaliatím podlahy. Momentálne mám nejaké tendencie čo je čo a začalo experimentovanie a meranie. Snáď to do víkendu dorieším. V rozvádzači vidno, ktoré obvody kde idú takže tam nebude veľa kombinácii a možností + foto napovedia tiež. Ak sa bude dariť a naplní sa náš predpoklad dáme to aj na 2-3 pokus :-) Majstrom sa musí pekne čkať teraz. Ďakujem všetkým za snahu mi pomôcť.
Odpovedať
@mullerko vyzerá to Ok ... na hustejšie nevadí ..aspoň voda čo sa bude navracať odovzdá všetko teplo ....a cez výmenník kotla pôjde čo najchladnejšia čo je efektívne. Ja mám aj 120m okruh .....ale druhý krát ak by som to robil dal by som max. 100. Vyregulovať sa to dá len sa s tým človek viac natrápi.
Odpovedať
@leilak1 a ten 120m okruh nerobí problémy?
Odpovedať
@mullerko Aké problémy ? je zaliaty v betóne , neskáče , nenadáva :-D Vysvetlím ti to polopate - Príklad máš 9 okruhov 100m a 1 okruh len 5 metrový prietokový ventil má 10mm príklad ....ten jeden okruh budeš chcieť maximálne spomaliť vodu a budeš musieť škrtiť prietok jemne ladiť s kolečkom aby tam zostala medzera na prietok 1 milimeter možno 0,9 milimetra alebo 0,7 milimetra proste moc jemné ladenie A prietokový ukazovateľ pri takom škrtení ani už presne neukazuje ... ak máš 9 okruhov 100m a 1 okruh 80 metrov tak ten jeden okruh spomalíš privretím ventilu medzi 9 a 7 milimetrami ...proste v pohode ...a prietokový ukazovateľ ti to pekne ukáže či liter vody alebo dva či tri ti prejdú tade Skôr ak už spomínaš problémy ...tak ak dáš v jednej izbe dlažbu a v druhej plávačku ...tak tam kde je plávačka by malo ísť viac energie tepla, a tak isto aj orientácia domu ...severná izba južná izba... Ja som sa upokojil a neprerábal som to lebo kúrenár mi povedal že niekedy dávali aj 150metrové okruhy ... No druhý krát by som si to lepšie spravil o niečo u seba v dome. Nuž čo človek sa učí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?