Dilema:podlahovka +radiator-kolko okruhov?

zdravím chcel by som sa opýtat ako vyriesit zahrnutie radiatorov do systému s podlahovým kúrením, v dome bude isto 6 okruhov -spalna -obyvacka -kupelka+wc -kuchyna -izba 1 -izba 2 + predsien..... otazka znie ked chcem mat jeden rebrinovy radiator v kupelni a 1 radiator v predsieni ci to uz su dalsie 2 samostatne okruhy a treba mat nie 6-cestny rozdelovac ale 8 cestny? alebo sa to da zakonponovat do tych okruhov - ale tak aby som vedel samostatne vypnut tie radiatory, aby nekurili stale ale len ked ich ja otvorim-zapnem..... prikladam aj moj nakres podlahovky (amatérsky), cca ako si to predstavujem + cervenym je umiestnenie radiatorov dakujem :-)
Odpovedať
takze ako prvy bod. Pocet okruhov ti musi navrhnut niekto. Nerobi sa jedna izba jeden okruh. Jeden okruh moze byt max 80-100m podlahovej trubky. niekde sa to tu riesilo, ale ak mas napr izbu cca 14 m2 tak uz das 2 okruhy. A ani sa neodporuca jeden okruh na izbu, vzdy aspon 2. potom co sa tyka radiatorov, tie sa daju jednoducho poriesit. Bud das 2-okruhovy kotol, co mi pride kvoli 2 radiatorom zbytocne. Alebo das tam vodu z podlahovky, co ti teda bdue kurit cca len na 35 stupnov. Teda voda v radiatore, co je malo, ale moze stacit. Pripadne tam dat elektricku spiralu, alebo kombinacia voda z podlahovky plus spirala. Uprimne v predsieni mi to pride zbytocny radiator. Fakt odporucam dat si kurenie niekomu navrhnut, napr kde budes kupovat material by to mali robit, alebo kto ti to bude ukladat.
Odpovedať
mam rebrik v kupelni napojeny na podlahovku, dohrievam spiralou. Na chodbe je radiator somarina :-|
Odpovedať
ak trváš na radiatoroch tak zapojiť každý do rozdelovača samostatne, ten na chodbu je zbytočný, do kúpeľne dať s el. špiralou, podlahovku dať prepočítať tento navrh nieje dobrý
Odpovedať
prave ze mne toto uz niekto vyratal a ja som si to len nakreslil.... vyslo tam 6 okruhov + 6 cestny rozdelovac kazda miestnost ma mat urcitu dlzku potrubia co som dodrzal +- par cm. lenze vtedy ked mi to doticny clovek ratal tak som este nevedel o tom ze tam chcem mat radiatory hej hej uvazoval som tak ze do tej kupelky dat radiator so spiralou v chobe chcem mat radiator koli tomu aby ked cez zimu pridem domov a mal by som mokre veci tak nech mi to tam preschne ... nechcem si to tahat do kupelne tak isto aj boty.... jeelmont ak som to dobre pochopil z tvojho príspevku tak by to teda bol 8 cestny rozdelovač ano?
Odpovedať
@jeelmont
Odpovedať
@malypepo Máš to dobre. V predsieni netreba žiadny radiátor , zbytočne tam bude zavadziať. V kúpelke napoj radiátor na samostatný okruh. Snaž sa aby okruhy boli približne rovnako dlhé. V pravo hore na obrázku je tej rúrky naťahanej akosi moc nahusto, to zriediť. Do kuchyne by som som trochu pridal, pod kuchynskú linku niekto nedáva vôbec ...ale ja som dal aspoň na široko 30 cm.
Odpovedať
@leilak1 dakujem za radu, ale ten radiator v chodbe naozaj potrebujeme, nebude niako velky ani nebude zaberat miesto, ale mam taku prácu ze non-stop mokrym bagandžám a pracovnemu obleceniu sa nevyhnem , je to u mna non stop. V kupelni s tým špiniť a ,,smrdieť´´ nemienim, a inde radiator neplanujem. Preto potrebujem ten radiator v chodbe vedieť aj odstaviť, nech tam zbytočne nevykuruje ked netreba-ale nech je tam ked treba !neviem si predstavit kde inde by som tieto veci sušil, inde to nieje ani esteticke, ani komfortne...(keďže by som po ceste na ie miesto zašpinil všetko okolo od blata a podobne.)Technicku miestnosť mám malú a pivnicu ani nič podobné nemám. a v kumbáli na dvore by sa mi to sušilo cele týždne v zime... Pod kuchynskú linku by som asi veľmi nedával, z dizpozície sa ani do buducna vyjsť nedá inak, čize KL bude vždy na tom mieste...Jedine že by mi ohrievala odpadkovy kôš v KL o čo moc nestojím :-) resp. si neviem predstaviť na čo iné to tam môže byť.
Odpovedať
Radiator kvoli suseniu topanok? Lacnejsie vyjde lektricky susic obuvy :).
Odpovedať
@joxe este raz citat. komplet oblecenie, monterky, bagandže a gumáky, niekedy aj ruksak...ale skutocne nechcem od nikoho, aby rozmýšlal za mna, akú mám výstroj a z čoho sa skladá moje pracovné oblečenie :-) ďakujem za pochopenie.
Odpovedať
@malypepo ved dobre, ale ak chces efektivne kombinovat radiator a podlahovku, tak to vyjde podstatne drahsie. Lebo inak ten radiator bude viacmenej studeny - ak ho napojis rovno na podlahovku. Preto je lacnejsie a efektivnejsi mozno jeden elektricky radiator :)
Odpovedať
rebrikovy radiator s elektrickym prikurovanim. ine riesenie nie je rozumne ak chcete podlahovku. Fakt.
Odpovedať
@malypepo , ano 8 okruhov, a potrubie k radiátoru na chodbe daj do izolácie, a ulož ho do podkladového polystyrénu ešte pred kladením samotnej podlahovky, môžeš tak ísľ priamo od rozdeľovača k radiátoru najkratšou cestou, nejaky ten stupeň tepla získaš, keď ho neodovzdáš do podlahy, na radiator daj obyčajnu ručnú hlavicu a podľa potreby si ju otvoríš
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jeelmont dakujem presne taketo riesenie som uvazoval len som si nebol isty :-)
Odpovedať
@jeelmont ale to nebude fungovat. Ved takto mame radiator v kupelni a je len na vesanie osusiek. Ten radiator nebude teplejsi ako vystup z kotla. A ta voda ma casto 25-30 stupnov. Ten radiator bude na ozdobu a nebude plnit tu funkciu, ze nieco vysusi.
Odpovedať
@malypepo Ten radiator nebude nejak teply (ratam tak okolo 30 stupnov mozno aj menej, ak bude vonku mraz. V prechodnom obdobi menej). To je tak na uteraky nie na premocene veci. Ten radiator bude mat daleko mensiu tlakovu stratu, ako zvysna podlahovka (bude sa chovat ako skrat pokial bude naplno otvoreny).
Odpovedať
@joxe , vo svojom prvom príspevku do tejto diskusie som napísal že je zbytočný, malypepo ho tam chce, tak sa mu len snažim ponuknuť variantu aby s minima vyťažil maximum, a v čase keď bude bežať kotol bude ten radiator teplejší ako okolitý vzduch, o koľko je otázne.
Odpovedať
Takze . Potrebujes 8 kovy rozdelovac a radiatory napojis priamo doneho. Ak budes mat ekvitermicky riadeny kotol tak ti do tych radiatorov pojde od 25 do 50 C najcastejsie okolo 35 C co pre radiator nieje bohvie co ale v pripade hrubsieho radiatora to znamena Vk 22 uplne staci! Vysusis natom svoje veci. Ale ako bolo spomenute hore vznikne hydraulicky skrat ktory bude treba vyregulovat len raz a to na rozdelovaci. kludne to takto sprav a bude to fungovat .
Odpovedať
Tak uvažujem? Na chodbe slabšie kúrenie -bude sa kúriť na 16 -20 Celziou. Na skoršie vysušenie treba samostatný radiator - sušič. A čo v lete? Vonku je vyše 20 Celziou, vnútri min toľko vrátane radiatora -sušiča. To už sa predsa nekúri. To už bude stačiť na vysušenie aj studený radiator alebo sa bude sušiť vonku? Myslím že bez elektrického prihrievania sušiča alebo samostatného el. radiatora to nebude ono. .Alebo z tej roboty sa chodí mokrý len v zime?
Odpovedať
@neprd vyssie pisal @peto99 , rebrikovy radiator napojeny na okruh podlahovky + donho el. spiralu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?