Digestor s vývodom von (montovaný drevodom)

Ahojte, všade čítam o "tepelných mostoch", úniku tepla atď. a chcel by som do kuchyne digestor s vývodom vzduchu von cez stenu (Pôvodne som mal ten s filtrom bez vývodu vzduchu, bolo to dosť o ničom). Naozaj sú tieto "úniky" také katastrofálne alebo sa to iba preháňa? Obvodová stena má 307mm: -fasáda - 150mm polystyrén - Drevený rám 120mm (vyplnený tepelnou izoláciou) - parozábrana - OSB 12mm - SDK 12.5mm Čiže cez túto stenu by sa urobila diera na vývod (viď obrázok z exteriéru). Vidíte tu nejaký závažný problém ?
Odpovedať
Profilova fotka
V prípade pasívneho domu, popr. NED je to podľa mňa katastrofa. Ak máte bežný dom, potom je to daň za odvetrávanie pachov von. Tepelných mostov (resp. horší teplotný gradient) máte v dome pravdepodobne viac, napr. strop, ŽB vence, preklady. Jedná sa ale o malú plochu v porovnaní s celkovou obvodovou plochou domu. S tým sa počíta pri návrhu výkonu vykurovacieho zariadenia. Dom máte izolovaný (EPS) - don't worry, ten 10-15 cm otvor vás nezruinuje, ani vám nezvýši dramaticky spotrebu. Len nezabudnite pripevniť z vonku kryt (v prípade holodomu aspoň vopchať handru), bo nám sa tam do kolaudácie stihli usadiť sýkorky :)..
Odpovedať
Áno jedná sa o NED. Nemám rekuperáciu a preto, ak bolo kvôli vareniu vlhko (alebo smrad z varenia atď...) tak som musel aj tak vetrať. Preto ma zaujíma či to nebude v podstate jedno a ako píšete, urobí sa jeden 10-15 cm vývod cez stenu a vybavené.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od savz_58:

Áno jedná sa o NED. Nemám rekuperáciu a preto, ak…
@savz_58 Pokiaľ ste museli doma kvôli vareniu vetrať, potom vám aj tak teplo unikalo von (otázka je ako dlho etc). Možno vám poradí niekto, kto má NED.. ale aj rekuperácia musí niekam odvetrávať, že.. ..alebo otvor realizujte s vedomím, že ho môžete kedykoľvek znova zaizolovať (na fasádu urobíte nejaký štvorcový výklenok, aby sa dala omietka zašúchať). My máme digestor s vývodom von a je to paráda, ak porovnám "bytové" s filtrom - zapneme pri varení na plný výkon a pachy sa odvetrajú.. ale nie je to NED. Sused na ulici staval pasívny dom a bol extra háklivý na tepelné mosty.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od savz_58:

Ahojte, všade čítam o "tepelných mostoch", úniku …
@savz_58 digestor musí mať spätnú klapku, otvára sa prúdom vzduchu ventilátorom , ked prestane pariť klapka automaticky uzavrie výstup , vonku musíš dať trochu dlhší vývod ,lebo sa tam bude tvoriť kondenz a bude kvapkať ,aby nezatekalo na izoláciu tvorí sa síce malý most je len 10cm otvor a nie je stále otvorený
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?