Decentralizovaná rekuperácia - osobné skúsenosti

Profilova fotka
ahojte, rada by som poznala vase osobne skusenosti s decentralizovanou rekuperaciou. Poradil nam ju odbornik na inteligentne domy s tym odovodnenim, ze centrálna ma jednu slabinu a to - cistenie =-) Cize po rokoch dychame velmi znecisteny vzduch s prakticky malou sancou vycistit ju. Este som sa osobne nestretla s decentralizovanou verziou, preto by ma zaujimalo, ci ju niekto z vas ma doma a ake ma skusenosti. Dalsi stavbar nam poradil- vraj to nikdy nebude fungovat ako centrálna lebo ta sirka je prilis kratka na ohrev-ci ochladenie vzduchu. Poradte mi, prosim ak mate skusenosti. Vopred dakujeme. Rekuperaciam zdar :-) :-) :-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@kim_rossi_stuard Ja mám už viac ako 2 roky toto: http://odvetranie.sk/rekuperatory-vzd... Máme 2 kusy. 1 v obývačko-kuchyni, 2. v spálni. Zapínam ich s posunom 1 intervalu, takže keď obývačka vyfukuje, spálňa nasáva a naopak. Viem, že to nie je centrálna rekuperácia, ale nám 2 dospelákom v 3-izbovom bungalove to v podstate vyhovuje... Prakticky počas celej vykurovacej sezóny nepotrebujeme vetrať oknami, lebo rekuperácia to skvele stíha. ;-) Za seba môžem povedať ÁNO.
Odpovedať
Profilova fotka
@kim_rossi_stuard info predo mnou je reálne, hlavne pri malom objekte bez výhrad. Jediná jeho nevýhoda je , že pri požiadavke vetrania viacerých miestností cena prevýši centrálnu rekuperáciu a potrebuje viac obsluhy. Tá poznámka, že sa to nedá čistiť svedčí o neznalosti, nedá sa, ak je nesprávne navrhnutá a urobená.
Odpovedať
Profilova fotka
Nuz toto je nudzove riesenie, nikdy to nebude mat ucinnost centralnej jednotky a aby to vobec fungovalo, musia byt viacere jednotky a musia byt synchronizovane, inak to vytvara podtlak a tym nasava vzduch z von cez netesnosti domu, co je znacne kontraproduktivne. Takze pan je mozno odbornik na inteligentny dom, ale toto je o niecom uplne inom.
Odpovedať
Kamos ma firmu co robi vzduchotechniku povedal to iste. Este nevidel v dome rekuperaciu spravenu podla toho ako ich skolia. Kazdy nataha rozvody rurami s plastu ziadna izolacia nic. Tam treba neviem aky material kvalitnu izolaciu. Skratka ze to by ludia nezaplatili. Sam ma doma lokalnu rekuperaciu a ja dam tak isto lokalnu. Ludia to necistia dychaju bordel.
Odpovedať
Lokalna rekuperacia nemusi znamenat len tie keramicke akumulatory s pochybnou ucinnostou, ktore musia spolupracovat. Moze to byt aj plnohodnotny vymennik od profesionalov.. http://www.ecotechnologies.sk/katalog... Link vygoogleny, pozeram ze to uz ma aj privetive ceny..
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ideme stavat bungalov 14x10m a sme v domacnosti 5, tak kebz som dala do kaydej izby po 1 a jednu do obyvacky, malo by to byt ok? ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 cize vy nam odporucate centralnu pri tej nasej velkosti 14x10m a ked uz budem potrebovat zo 5 jednotiek, ak to teda dobre chapem =-) =-) =-)
Odpovedať
@kim_rossi_stuard ak stavias novy dom a chces dat rekuperaciu daj centralnu. Je to jedna bedna a z nej idu hadice to izieb. Je to ucinnejsie a na vyssej urovni.
Odpovedať
@kim_rossi_stuard určite centrálnu a odborníkovi povedz nech mení filtre, nebude dýchať bordel :-) a ani to že sa rekuperácia nedá vyčistiť nie je pravda. Vzduchotechnika sa používa desaťročia a desaťročia sa aj čistí, len teraz sa dostala do domácností a všetci sú z toho mimo.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache a ako s tym chces z jedneho miesta vyvetrat celu miestnost ? @lukas2589 vzdy ked niekto vyprava o dychani bordelu z rekupracie sa spytam na konkretny pripad , ci fotky. Nikdy nedostanem odpoved.
Odpovedať
@kim_rossi_stuard Ahoj, ja som mal v plane cistit rozvody rekuperacie toto leto, ale pozeral som to par dni dozadu a nic tragicke sa nekona. Takze kaslem na to. Rekuperacia bezi nonstop od Oktobra 2015, takze takmer 2 roky. Ale pravidelne menim filtre kazdy mesiac, vdaka pouzivaniu nahradnej filtracnej tkaniny namiesto originalnych filtrov to stoji cca. 10€ do roka. 3 fotky (viac prachu) som fotil na odsavani (kuchyna 2x a kupelna 1x). To ma ale trapit nemusi, lebo to ide von z domu. Posledna fotka (minimum prachu) je na prisavani do izby. V dalsich izbach to bolo podobne, proste filter funguje paradne. To je to, co ma zaujima, kedze cez tieto rozvody potom vzduch dycham. Podla mna je to uplne v pohode. Ak staviate, tak urcite centralnu rekuperaciu.
Odpovedať
@majkoj A ako vyvetras oknom z jedneho miesta? Ci nechapem otazke?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@cache nevyvetras, preto sa robi prievan krizom, pri vetrani.
Odpovedať
@majkoj Takze tvrdis, ze ked otvorim len jedno okno v uzatvorenej izbe, tak sa nevyvetra? Nedojde k vymene vzduchu? V zime ti neutecie teplo von? A co robia ludia, ktory maju garzonky s jednym oknom? Studaci na internatoch? Ako spravia prievan? Co ludia, ktory maju okna z izieb v bytovke len na jednu svetovu stranu?
Odpovedať
Profilova fotka
@cache nuz tu ide o to ako definujes vyvetranie. Pri tych prietokoch tej rekuperacie proste vzduch v celej miestnosti nerozhybes. Ak mas malu miestnost a otvoris v zime okno, tak samozrejme teplotnym rozdielom sa co to da do pohybu, ten ale pri rekuperacii je minimalny.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo príbor, ktorý obliznem, nie je umytý, utieranie prachu nie je dezinfekcia. Ešte názornejšie, načo je legionela program, veď tam nič nevidieť, voda vyteká čistá..
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 cize cely barak je potrebne pravidelne niecim vystriekat , lebo na kazdom povrchu je kopa bakterii?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj to už je poňaté zoširoka, v baráku je väčšina plôch vystavená svetlu a teda aj ultrafialovému žiareniu, dochádza k oderu pri manipulácii, prach sa väčšinou utiera. V potrubí je iné prostredie. Ale keď vidím vrapové hadice ako rozvod, ľutujem majiteľov.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 nuz drviva vacina UV ziareniu vystavena nie je, kedze moderne okna ho neprepustaju. A tie hadice su korugovane len z vonkajsej strany.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj sklo je správne, prepúšťa len časť, potrubie je hladké len ak je rovné, preto sa napr. pri kanalizácii doporučuje len určitý uhol zalomenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a ta cast je pod 1 percento UV ziarenia, tam nemoze byt o nejakej sterlizacii ani rec. Cely problem hygieny rekuperacie mi znacne pripomina skodlivost podlahoveho kurenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@kim_rossi_stuard do noveho rd pri tom pocte ludi urcite daj centralnu a dbaj na pravidelne cistenie. Vraj staci raz za par rokov, ale mozes si spravit pravidlo napr kazde dva roky pred Vianocami... apod. Ak je toto jediny argument, tak vela nezavazi. Centralna je lepsia- treba ju navrhnut tak, aby vymienala vzduch v celom dome. Lokalna je hlucnejsia. Cenovo sa ti to predrazi s lokalkami.
Odpovedať
Profilova fotka
@bambula626 dakujem ;-)
Odpovedať
@majkoj Oknom vetras (hlavne v zime) 10 minut, tymto mozes vetrat nonstop, tak nevidim problem, preco by to nemalo vetrat dostatocne.. Rovnako klima predsa postupne vychladi cely priestor a nema predsa nejaky obrovsky vetrak a extra silny prietok vzduchu (vacsinou). Ak sa bavime o prudeni chladneho vs tepleho vzduchu, v zmysle ze chladny vzduch prenika dnu a tlaci k zemi cim vytlaca teply spod stropu von, tak cisto fyzikalne aj centralne rekuperacie, ktore odsavaju vzduch pod stropom nedostatocne vetraju, kedze sa CO2 drzi pri zemi, cize odsavanie vzduchu by malo byt pri zemi. Ma niekto takto spravne realizovane centralne vetranie? Predpokladam ze nema.. Ja to nenavrhujem ze je to lepsie nez kvalitne realizovana centralna rekuperacia, len ze je to urcite lepsie ako keramicke akumulatory, kedze je to technicky skutocna rekuperacia s krizovym vymennikom.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache samozrejme ze ma, ja mam tiez rozvody robene tak, ze privod je v najvzdialenejsej casti miestnosti hore pri strope a vzduch sa odsava popod dvere cez cely dom , v kupelke, WC.
Odpovedať
@majkoj A v kupelke/WC je ten odsavac dole pri zemi, alebo hore, takze kupelka a WC sluzi ako fajnovy kolektor CO2 z celeho domu? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@cache konecne si odhalil dovod vysokeho poctu umrti majitelov domov s centralnou rekuperaciou :-D
Odpovedať
@cache @majkoj CO2 je sice ťažší ako vzduch (1,98kg/m3) ale zdroje CO2 v domacnosti (vydychovanie živočíchmi, opačná fotosyntéza v noci z rastlin, a otvorene pivo či kola) sú tak malé, že nedochádza k jeho koncentrácii nad podlahou a je zmiešaný prakticky hneď so vzduchom, (čiže s kyslíkom 21%, a dusíkom 78% ). Problém už je plynový varič tam je toto CO2 viac. Ale aj ten CO2 (keďže je horúci) vyleti pod strop a zmieša sa rýchlo a homogenne so vzduchom. pohyb osôb v interiéri neumožňuje rozvrstvenie a usadenie ťažšej plynovej zložky nad podlahou.
Odpovedať
Profilova fotka
@fural ja som moju poznamku myslel ironicky :)
Odpovedať
@majkoj No, ved toto, a to si este predstav, ze rekuperacia ti tlaci do domu spolu s kyslikom a dusikom aj CO2 (ktory je tiez vonku) a tento sa ti doma hromadi a hromadi a hromadi, takze tam za chvilu nemozes vobec dychat :-). @cache Divne je, ze merac CO2 tvoju teoriu vobec nepotvrdzuje. Cim to asi bude? 8-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?