Dať si krb alebo nie?

Nevieme sa rozhodnuť či si mame dať alebo nie krb?!praši sa z neho?chceli sme na vykurovanie cez prieduchy tento typ do RD.
Odpovedať
Z vlastnej skúsenosti prieduchy neodporúčam. Všetok smrad ide do izieb, nehovoriac o suchom vzduchu. Tvorbe prachu a neporiadku nezabrániš ani s najkvalitnejším krbom a čoskoro to budeš vidieť aj na stenách. Je to síce pekná vec, ale ako hlavný zdroj vykurovania by som ho nevolila.
Odpovedať
podľa mňa cez prieduchy smrad neide. keď je to dobre spravene tak nema ani odkial ist. ved prieduchy nie su napojene priamo na komin. to len vtedy by tam ten smrad a prach siel. podla mna je to dobra vec na dokurovanie v neskoru jesen a skoru jar. ja ich osobne v dome mam a dala by som si ich znovu.
Odpovedať
ahoj. Tiez sme sa zamyslali nad krbom s prieduchmi.... po dlhom uvazovani... a zvazovani plusov a minusov krbu sme sa rozhodli, ze takyto krb nedame... ma naozaj viac nevyhod ako vyhod. Kedze sme sa nechceli vzdat aj takejto formy vykurovania a hlavne pohladu do ohna, rozhodli sme sa, ze budeme mat kachlovu pec. Vyhody alebo nevyhody oboch "systemov" kurenia si urcite precitas kdekolvek na internete, alebo ti poradia odbornici.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam na krb len jeden nazor: kedysi ludia mali ohen v izbach, potom ho presunuli do pivnic (kvoli spine a smradu), potom ho vyhodili aj z pivnice (plyn, elektrika) a ja si to mam dat do obyvacky? :-p ee takze moja odpoved krbu: NIE!
Odpovedať
krb s prieduchmi - znie dobre ak budes mat doma co len jedineho cloveka s alergiou alebo astmou, ZABUDNI, ten suchy vzduch by ho zdravotne uplne odrovnal krb ako "imidzovka" v obyvacke - uzasna vec, vobec nebanujeme - pri tomto ochladeni sme nim aj vcera kurili, pre atmosferu a vonu (ked hori ceresnove drevo, je to absolutne uzasne...) hovorim o kvalitne urobenom krbe (ovela viac neporiadku urobi nas pes)
Odpovedať
Ahojky!!!! My nemáme prieduchy, ale krb máme napojený priamo na systém a kúrime ním cez radiátory. Kúpili sme si krbovú vložku aj s tzv. "vodníkom". Máme veľký dom, žiadne poschodie, takže sme nad prieduchmi ani nerozmýšľali, keďže nám bola ponúknutá takáto alternatíva.... Krbom kúrime, keď sa vonku viac ochladí (ako napríklad včera), ale aj aj cez zimu, ked mrzne.... Vypneme plyn a ohrievame sa takto :)))) Myslím si, že je to super vec....a tá atmosféra v obývačke....vždy som po tom túžila.... :)))))
Odpovedať
My to budeme mat presne tak ako jaroslava :-) Dokonca v rodicovskom dome mame otvoreny kozub a vobec sme nemali bordel.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som za krb na bioalkohol, hm?
Odpovedať
My mame krb a som s mim spokojna. Smrad z prieduchov ide iba vtedy, ked dlhsie nekuris/2 mesiace/ . Ako klavny zdroj tepla, asi nie. Treba ratat aj s dalsiou alternativou.
Odpovedať
my mame velku kachlovu pec ... milujem salave teplo, ktore vydava ... pravda je, že počas vykurovacej sezony sa dosť práši, takže ak pec či krb chceš, s prachom musíš rátat, bez neho to asi nepojde ... napriek tomu by som si pec dala zas... podla mna je prakticke, mať v dome aj na plyn. a elektr. sieťach nezavislý druh kúrenia... prikuriš v lubovolny chladny den, ked chceš, priestor sa rychlo vyhreje a nemusíš rozbiehat ustredne kurenie, čo je dost zdlhave a v prechodnych obdobiach zbytočné ...
Odpovedať
Aj my mame krb s prieduchmi - ako pisu viaceri - super atmosfera, ale kopec spiny. Bez prachu to naozaj nejde. Ci by som si ho dala zas? Urcite by som si to dobre rozmyslela - jednoznacne len ako doplnkove kurenie. My to mame skombinovane s podlahovkou,
Odpovedať
My mame krb (neviem co su prieduchy, takze neviem, ci s alebo bez :-) ) kazdopadne je to vyborna vec najma na jar a na jesen, ked este/uz nekuria a vonku je chladno. Spina nie, ani smrad, ani prach...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
my zatial byvame u svokrovcov a oni maju krb s prieduchmi. A ja osobne by som to neodporucala. Mame velmi vela prachu, suchy vzduch a izby nie su vykurovane rovnomerne. :-( Ale kedze tiez myslime ekonomicky a tuzime mat krb aj v nasom novom dome tak sme sa rozhodli, ze to budeme riesit teplovodnou kozubovou vlozkou ;-) Tak nam bude praskat v kozube, radiatory budu teple a teplo mozeme regulovat podla potreby :-D
Odpovedať
Profilova fotka
hm, pomohla by pri tej prasnosti rekuperacia?
Odpovedať
Profilova fotka
nepomohla
Odpovedať
Profilova fotka
inak, ja neviem o ziadnej prasnosti k prieduchov krbu, to tu citam prvykrat... segra ma prieduchy a pohoda..a kamoska, ta ma cely byt tak vykurovany a nikdy tam nemala suchy vzduch, ani prach, ani chlad.... byva v podkrovi, jej rodicia dole kuria v obyvacke kazdy den a ona hore vobec nemusi kurit, ma prieduchy do kazdej izby a ziadny problem nema :)
Odpovedať
no, my máme krb teplovzdušný aj s prieduchmi, nebol velmi lacný a myslím, že aj kvalita tomu zodpovedá..... Keďže je teplá jeseň, ešte sme nemali zapnuté kúrenie, len večer si vždy prikúrime krbom a ventilátor nám teplo rozoženie do izieb. S krbom treba vedieť robiť, pri otváraní otvoriť klapku, aby dym išiel do komína a potom nepôjde do izby. Na čistenie používam vysávač na krb a ostatný popol zmetiem do popolníka a vynesiem tak raz za 2 týždne do kompostéra. Keďže muž chodí neskoro z práce, obsluhu v pohode zvládam aj ja (drevo je nachystané na terase). A neporiadok z krbu - no ja neviem, mne sa zdá, že moje dve deti nanosia viac bordelu z vonku ako sa urobí z krbu ;-) . Ja by som ho nevymenila za nič 8-) - tá atmosféra je perfektná..... x-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ten smrad a prach z prieduchov je hovadina, iba ak je na h...o urobeny krb a prieduchy. Ved spaliny idu nie do prieduchov!
Odpovedať
Ja krb s prieduchmi odporúčam.Momentálne kúrime ním a je to paráda,žiadny smrad,akurát mám neporiadok pri ňom od dreva,lebo ešte nemám koš na drevo,ale keďže vysávam kvoli psovi každý deň,tak mi to absolútne nevadí.Prach mám tak či tak,či už kúrim v krbe alebo nie.V tom rozdiel nevidím.Niekedy máme v dome také teplo,že musím otvárať okná.Človek sa musí naučiť kúriť v krbe.Odporúčam krb :-)
Odpovedať
Ked sme stavali v lete dom,bola som proti krbu,brala som to ako vyhodene peniaze,ale moj manzel si ho vydupal.A som rada ze presadil svoj nazor.Prieduch mame len do detskej izby lebo je na tej istej stene ako krb a doteraz jedinu vec co na celom dome lutujem je ze sme si nedali prieduchy do vsetkych izieb(stalo to asi o 1000E viac) Kurenie s krbom je rychlejsie,prijemnejsie a hlavne lacnejsie.Ja mozem krb len a len odporucat! Este mozem potvrdit ze smrad z prieduchov nieje pravda a ani suchy vzduch
Odpovedať
krb aj s prieduchmi mozem len odporucit. Tento rok sme este nemali zapnuty kotol na vykurovanie, stále kúrime len v krbe. Pokial sa ti zda ze niektore izby su prekurene a v niektorych je zima aj to sa da regulovat uzatvorenim pripadne otvorením prieduchu v izbe, alebo zvyšenie/zniženie teploty na ventilatore, aby sa zopol neskôr/skôr. Krb mame umiestneny na prizemi v obyvacke (tam na vykurenie staci len krb) a priduchy su do troch izieb a kupelky na poschodi. Žiadny smrad, žiadny prach, z času na čas sa podari len nadymyť, ale to je chyba pri prikladani....
Odpovedať
vsetko ma svoje pre aj proti. my mame krb iba mesiac. v obyvacke. a prachu teda je pozehnane. to je blbost, ze je to bez prachu. ci clovek chce ci nechce, ked cistis krb, ten popol sa proste rozptyli po miestnosti a z toho je prach. a kto tvrdi opak tak je asi kuzelnik, lebo to sa prieci fyzikalnym zakonom! mooozno ti co popol vysavaju az tolko prachu nemaju. neviem, nemame na to vysavac. vidim to hlavne na telke, na tu sa prach velmi "lepi" raz za tyzden zotrem taku hrubu vrstvu prachu.. a tiez sa naspini z dreva. ale sikovny si vie dat na to pozor. obcas ked prikladame aj nejaka ta iskricka, alebo spinka vyleti, cize dalsi bordel. tomu sa jednoducho neda zabranit. ved drevo praska. a smrad? to je pravda, ze sa clovek musi naucit s tym robit. hlavne na zaciatku pri podpalovani. kym komin chyti tah. ale obcas sa nadymi, tak jemne. a suchy vzduch z krbu je tiez! ale to sa da riesit odparovacom. my mame len jeden prieduch. neviem ako je to mozne ale niekedy z neho smrad ide, niekedy nie. :-. moj postreh je, ze ked sa moc "vyturbuje" tak sa este asi vypaluje, lebo je novy. inak pohoda. suma sumarum, krb je pekna vec, je to romanticke pozerat do ohna, aj sa pri nom v tuhej zime ohriat. ale obcas mi lezie totalne na nervy! tot moj pohlad na krb.
Odpovedať
Ahoj, ja som tiež vždy túžila po krbe a prieduchy mi pripadali ako super vec - ke´d už raz kúrim v krbe tak aspoň bude teplo v celom dome... Potom som však počula názory o vírení prachu a tak... Myslím že na tom niečo je, a keď kúriš v krbe tak aj tak pôjde teplo do celého domu - takže som upustila od prieduchov. Potom som sa zamyslela nad tým, či sa mi oplatí dať 2000 eur za krb, ktorý mi zaberie pol steny. Nakoniec sme sa rozhodli nie pre krb, ale pre pec - andorra. Stojí 500 eur, nezaberie mi pol izby a krásu aj teplo ohňa si budeme môcť vychutnať :-)
Odpovedať
Ja rozmyslam nad kurenim v dome tak - že mať plynové ústredné a mať aj krb (alebo kachlovú či sálavú pec) ako druhú alternatívu. Veď ked vypnú prúd, tak aspoň bude teplo z krbu ( pece), preto aj krb by som chcela mať vyriešený tak, aby nebol závislý od elektriky. Je to dobrá vec. A pohľad na oheň je taký príjemný.
Odpovedať
My máme krb a je z toho poriadny bordel. Už by sme ho viac nedávali, radšej kotol na plyn ale aj na tuhé palivo.
Odpovedať
ahojte, odporucam si pregooglit rozdiely medzi kachlovou pecou a krbom, (vyhrevnost, vplyv na zdravie cloveka, negativne iony atd) - potom jednoznacne vyhrava pec. :-)
Odpovedať
minulý rok v lete sme sa nasťahovali do nového a prvá vykurovacia sezóna bola o plynovom kotli, tento rok už máme aj krb s prieduchmi do celého dvojpodlažného domu - no a je to rozdiel - krb vydáva úplne iné teplo ako radiátory, a tá atmosféra!! Takže odporúčam krb aj s prieduchmi ak sa dá do kažej izby a kúpelne tak aby bolo všade teplúčko. Smrad ani prach nie je - iba ako už tu bolo spomínané pri prikladaní , ale aj to sa dá zvládnuť a naučiť sa ako na to.. :-) Krb odporúčam riešiť s odborníkom - najlepšie vybrať spoľahlivú firmu, živnostníka, lebo ten to spraví poriadne a upchá všetky vypúšťače dymu a smradu...
Odpovedať
Podla mna, ked mate niekto krb s prieduchmi, tak sa smradu neda vzdy zabranit, ani ked je vsetko dobre spravene, nakolko prieduchy nasavaju vzduch zvonku a ked je vonku tlakova niz, tak smrad z kurenia pevnymi palivami je vsade naokolo, takze sa nasaje aj ten. ;-) A cim je viac domov naokolo kuriacich krbmi, alebo pevnymi palivami, tak tym horsie. Zlaty plyn, ktoremu nezapachaju spaliny... Osobne to nemam rad, ked chcem vyvetrat a vsade vonku citit spaliny. Ale krb ako taky je pekna vec.
Odpovedať
Profilova fotka
NIE
Odpovedať
ako to môžte nazývať smrad? Veď to krásne vonia. A ak to niekomu smrdí, nech si krb radšej nedáva. Ale ja si dom bez krbu vôbec neviem predstaviť. Krb do domu patrí asi ako výťah do paneláku...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?