Dat krb ci nie? ak ano tak aky?

Profilova fotka
staviame dom ma cca 130m2 chceme tam dat elektricke podlahove teplovodne kurenie (kotor proterm raja 12kw)... mame spraveny aj komin na krb...rozmyslame ci dat krb alebo nie... ak ano tak aku odporucate krbovu vlozku??
Odpovedať
1
2
Aj my sme tak rozmyslali, krb ani nemal kurit, pretoze podlahovka a TC je uplne komfortne pre nas, tak krb mal byt na romantiku. Romantika odpadla ked sme si spocitali, ze s kominom by nas vysiel na 3-4 tis. EUR, plus zhananie a skladovanie dreva, rubanie dreva, vysavac na popol, neustale utieranie skla na krbe, kedze skusenosti nemame tak spravne kurit nevieme. Rocne prehliadky kominarom.
Odpovedať
my máme komín a len mam zavadzia.Manzel odmietol dom bez komina a ja som odmietla krb-kachle v obyvke.Dali sme si ho pre romantiku do zimnej záhrady a dobre sme urobili lebo binec z dreva je a dym občas zatiahne.A predsa len je jednoduchšie otocit kolieskom na termostate a mat teplo.Ja robím na 12ky a manžel je preč, takže naše kurenie do kachli je len od polovice decembra do 6.1 a potom uz len kazdy druhy vikend-ak sa nám chce naložiť.Dnu do domu nie.. Az na dochodku a aj to musí byt kotolna.Ponaucenie pre môjho manzels-zbytočne vyhode e prachy za komín.Spotrebu plynu na ohrev vody,varenie a kurenie máme 1200m3 a hlavne-čista práca:)))
Odpovedať
@tatiana1978 takže ste polovicu ušetrili, aj keď ste druhú polovicu investovali. "múdro" ste prijali kompromis :-)
Odpovedať
krb krb krb iné tu nepočuť len načo je to blbosť , špiní to atď v druhej diskusii je to super vec harmonia domova , vôňa dymu, romantika pri ohniku. podľa mňa všetko zavisí od typu domu a ludí , niekto je kajnšmentke a boji sa všetkého a má ultramoderný dom načganý elektronikou tam je krb zbytočný ale sú domy rustikalne , na vidieku , pri lese , na úpati hôr . kde krb musí byt a tam patrí . všetko záleží od ľudoch a typu domu Preto je nepochopiteľné vyjadrenie niektorých , že je krb hovadina ano pre nich môžno ale pre druhého je to to čo chce a po čom túži a nevadí mu trocha dymu a špiny cez vianočné sviatky !
Odpovedať
@slavoslav no ved manželstvo je o kompromisoch...a kedze na počiatku stavby sme uz boli15rokov manželka, tak jeden komín nad nemohol rozhadat:))) v prípade fakt akútnej nudze vyrezeme dierocku do sadrosa na komine a pritiahneme kachlicky do obyvky...vonku drievka našim stylom kurenia máme na desať rokov
Odpovedať
Náš dom je 200m2 , podlahové elektrické kúrenie všade okrem obyvačky a pracovne (tam je krb), celú zimu kúrime do krbu + elektr. kúrenie zapnuté ... ja nedám na krb dopustiť, druhú zimu kúrime do vložky z baumaxu za 290e , obmuroval a obložil ho manžel, náklady teda minimálne ... ja som všetkými 10timi za krb :-)
Odpovedať
Profilova fotka
prosim, pohladaj vo fore, presne taketo temy tu uz su a nie jedna... Tam najdes odpovede na tvoje otazky :) @pato046
Odpovedať
Profilova fotka
napriklad http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... http://www.modrastrecha.sk/forum/ine-... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Profilova fotka
@mauzi a kolko platite cca za elektriku??a mate podlahovku teplovodnu???
Odpovedať
Profilova fotka
@pato046 mame teplovodnu podlahovku,elektrokotol a krb. Urobili sme aj prieduchy, v prechodnom obdobi prikurujeme krbom. Vikendy vzdy v podvecer hori v krbe. Nie nutnost,len to proste milujeme. Pre nas dom bez krbu v ziadnom pripade.
Odpovedať
Profilova fotka
@pato046 @jankazb my kúrime plynom, krb máme tiež, práve teraz manžel vynáša popol, máme to podelené, ja vyčistím sklo, povysávam, utriem prach, on donesie drevo....... aj my vždy poobede kúrime krbom až do 10 večer, niekedy aj dlhšie, kotol sa nám zapína na noc........ my si to moc pochvaľujeme
Odpovedať
@pato046 nie teplovodnú, ale elektrické káble, tam sú náklady na nainštalovanie dosť vysoké, avšak my sme kúpili dom aj s tým tak nebolo čo riešiť. ročne to vychádza 1200eur, predchádzajúci majiteľ počas tuhej zimy, kúrenie oktober-marec dal za rok do 1600e ... a cenu dreva neriešim, to chystá muž sám
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jankazb kolko.mate m2 a kolko platite za elektriku priblizne??
Odpovedať
Profilova fotka
@pato046 124m2 a 80€/mesacne to vychadza po vyuctovani. Rozratala som to ale na 12mes.,t.j.aj ked sa nekuri ;)
Odpovedať
@jankazb to je ale na komplet nie?podľa toho sa nedá zistiť koľko je len za kúrenie
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu pre mna nepodstatne. Komplet elektrina. Viac neriesim,spokojni sme.
Odpovedať
@pato046 Ahoj. Příznivci krbů nikdy neuznají, že je s tím spojená nějaká práce, že sem tam mají kouř v celém baráku a že se prostě kolem toho musí běhat. Pyromanům je to fuk. Mě z tohoto důvodu krby zase nějak zvláštní nepřipadají a osobně bych si dobrovolně ohniště do obýváku neinstaloval. Jiná věc jsou celkové náklady na topení a zde to každý musí hodnotit jinak. Kdo má svůj les a je dřevorubec amatér a neví do čeho píchnout, tak dokonce topí podle něho zdarma a ještě dělá něco pro své zdraví. Nevím jak to bude dělat až neudrží motorovou pilu, stolici a moč. :-D A úplně jiná věc jsou podmínky, které musí splnit každý nový dům. Předpoklad, že by se spotřeba primární energie dala splnit bez ohniště, je asi hodně vedle. To by každý musel mít na střeše FV, nebo instalované TČ. Mimochodem u nových baráků hromady dřeva jsou opravdu překrásné. A spalovat mokré dřevo je téměř zločin. Takže taková zásoba dřeva musí být na cca 4 roky, jinak to ani nevyschne. ;-)
Odpovedať
@praoteccech každý má na výber ,jeden je pre, druhý proti ,každý bude argumentovať to svoje.názor si môže povedať každý a každý si ho vyhodnotí ináč.pre niekoho romantika ,pre druhého drina.
Odpovedať
By ma zaujimalo, ze kolko z tych co maju krb davaju kazde 4 mesiace kontrolovat komin, tak ako to prikazuje zakon. :-)
Odpovedať
@danculd toľko kominárov na SK nieto, aby stačili kontrolovať všetke komíny,pred 30r.vymetali všetke
Odpovedať
@duzu To su vyhovorky, otazka znela kolko ludi ho vobec zavola. Predpokladam, ze len mizive percento. Na ulici kde byva moja svokra zhorela v novembri jednemu domu cast strechy, poistovna samozrejme chcela doklad o poslednej kontrole komina alebo aspon meno toho kto tu kontrolu robil. Asi vies ako to dopadlo. Nedostali ani cent a nahnevani este zrusili celu poistnu zmluvu, ze naco im je ked im aj tak nic nezaplatili a vsade ohovaraju poistovnu aj znamu co im poistku sprostredkovala. Ale ze oni pochybili, o tom ani slovo ale to je uz o inom...., niektori ludia su fakt sprosti....
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd aky zakon??? Kazde 4mesiace??? Blbost. Nie??? ;-) . Raz rocne volam kominara ale pre svoj klud. Vzdy komin cisty. Treba aj vediet kurit a nedechtovat.
Odpovedať
@jankazb Nevedomost zakona neospravedlnuje. http://www.kominar.sk/zakon/ http://kureniepresov.sk/byvanie/mate-...
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd vsade sa pise o kotloch. Kazdopadne si toto preverim.
Odpovedať
@danculd kontrola kominárom nie je záruka že nevyhoríš, to je len papier pre poisťovňu.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu myslim ze ked riadne komin pozrie,vycisti je to Ok. Zas preboha nebudem volat nejakeho kvantoveho fyzika :-). Viem kurit,nedechtujeme,mame suche drevo. Komin postaveny odborne,ziadny sikovny sused. A este som zabudla... ;-) chrani nas aj ten hore.. ;-)
Odpovedať
@jankazb Kde sa pise len o kotloch? Ved si to poriadne precitaj. Hned na tom prvom linku paragraf 20: § 20 Lehoty čistenia a kontroly komína (1) Komín sa musí udržiavať v dobrom technickom stave a musí byť zabezpečená jeho pravidelná kontrola a čistenie. (2) Komín sa musí počas prevádzky čistiť a kontrolovať najmenej v týchto lehotách: a) ak sú na komínové teleso pripojené spotrebiče s celkovým tepelným výkonom do 50 kW, raz za: štyri mesiace, ak sú do komína pripojené spotřebiče na tuhé palivá alebo spotrebiče na kapalné palivá šesť mesiacov, ak sú do komína pripojené spotřebiče na plynné palivá a ak ide o komín bez vložky, dvanásť mesiacov, ak sú do komína pripojené spotrebiče na plynné palivá a ak ide o komín s vložkou, @duzu A tvrdim niekde, ze je to zaruka proti vyhoreniu? Pytal som sa kolko z tych co maju krb volaju kazde styri mesiace kominara ako vyzaduje zakon. BODKA. Preco mas stale potrebu to prekrucat a zlahcovat? Zeby trafena hus zagagala? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd neverim ze niekto vola kominara kazde 4mesiace. V nasom okoli medzi novostavbami (a to neratam starousadlikov s kurioznymi kominmi) sme skoro vynimkou ked volame raz rocne. A co domorodci dokazu popalit v klasickych kotloch a este sa pochvalia ako setria pri vyvoze odpadu... To je uz na inu temu ale.
Odpovedať
@jankazb Ved to neverim ani ja, preto som tu otazku nadhodil :-). Kazdopadne ta povinnost tam je.
Odpovedať
@pato046 My mame klasicky krb v byte (bez skla) a nevieme si ho vynachvalit. Vyssie niekto popisuje binec z dreva a dym v celom dome... neviem, co pri kureni v krbe teda robia, u nas take nic nie je. Nemame ani vysavac na popol a v pohode fungujeme. Ohen si robime, kedy chceme, a je aj romantika, aj teplo.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?