Daikin altherma lt

Ahojte,chystam sa stavať bungalov a ako zdroj tepla a ohrevu TUV som si vybral tepelné čerpadlo Daikin altherma LT 8KW,zaujima má či má s týmto typom niekto skusenosti,pripadne aké sú naklady,jak na servis tak spotřeba energie.
Odpovedať
1
2
8
AHoj.My mame od Daikinu TC LT 6kw.Naklady na kluc cca 5-6 tisic.Zatial kurime prvu zimu cize neviem presne napisat priemernu spotrebu.Kurenie mame pustene dost casto kedze chceme dostat zo stavby zbytkovu vlhkost.Kurenie mame podlahove vsade.
Odpovedať
Táto téma zaujíma aj mna. Nateraz uvažujem (mám v projekte) Daikkin altherma 6kw na kúrenie, chladenie a TUV. Idem stavať 2poschodovy NED. @donsalieri mne narátali ročne náklady pri aktuálnych cenách energii v kombinacii s rekuperaciou na 400€ na kúrenie+chladenie+TUV ale verím že to bude daleko lepšie lebo v tom čase bol výpočet robený trosku naddimenzovane. Kto ma toto čerpadlo? Dajte nejaké postrehy.
Odpovedať
Nam to tiez vyratali podobne.430e rocne naklady na tuv +kurenie,ale realita bude urcite ina.Kurime od oktobra a spotrebovanych kW mi ukazuje okolo 2000 je v tom zahrnuta aj TUV.Ale ako som pisal kurime casto aj ked nieje treba koli odstraneniu vlhkosti.
Odpovedať
@gazzz pri tak masivnom zatepleni je navratnost Daikinu na vela rokov /pri usetreni 500 rocne to bude 10 rokov/, skusil by som najprv elektrokotol. Navratnost Daikinu je ovela rychlejsia v slabo zateplenom dome. Chladenie podlahou je na smiech, ani stropne nie je oproti klime take efektivne. TUV ohrieva lacno bojler s TC.
Odpovedať
@peto99 a ako je to so životnosťou tepelného cerpadla?Ak vydrží 10 rokov tak sa pri úspore 500 eur splati,ale pri poruche podľa mna už určite nieje znovu potreba investovať druhých 5000 eur na nove ,vymeni sa vadný diel a malo by to snad bežať dalej,nie?Keď na aute odíde alternátor a je nepojazdne,tak sa vymení a jazdí to ďalej,netreba kupovať nové celé auto...
Odpovedať
@peto99 bol si v dome čo chladil podlahu? Možno by si bol prekvapený. Pre mna je klíma to úplne najhoršie a najposlednejšia riešenie aké by som dal. Mam klimatizovaný byt. Bol som aj v dome so stropným chladením a je to úplne top akurát investične náročne.
Odpovedať
@gazzz Dom treba dobre izolovat proti teplu, nielen proti chladu, ako v Tvojom projekte. Vtedy treba chladit minimalne. Nemyslim, ze chladenie podlahou alebo stropom bude v horucavach stacit, problemom je rosny bod. Daikin je iba doplnkovy zdroj chladenia. Ak potrebujes chladit 2-3 tyzdne v roku, klima je ovela lacnejsie riesenie. A da sa to prezit bez ujmy.
Odpovedať
@donsalieri Najnovsie TC vzduch-voda maju vraj zivotnost 15 rokov, takze by sme usetrili 2500 Eur. Ale to bez akejkolvek udrzby. System je este stale nachylnejsi na poruchy ako elektrokotol, takze bez servisu to nepojde. Technik tvrdi, ze po 10 rokoch sa TC nebude repasovat, lebo nove bude lacnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 a co by si chcel na TC repasovat ? V zasade sa mozu pokazit 2 veci. Kompresor a elektornika. Kompresor stoji okolo 800€, elektronika okolo 300€. Neverim, ze v tej cene bude nove TC. Jedna zaujimavost , technik mi vravel, ze za poslednych 10 rokov na kompresor este reklamaciu nemali. Ale to pisem o scroll kompresoroch, tie daikne asi nebudu.
Odpovedať
Kompresory DAIKIN Hermetické kompresory scroll pro použití v klimatizační technice a tepelných čerpadlech. Rozsah vypařovacích teplot -20 °C až +10 °C.
Odpovedať
Profilova fotka
Mám TČ 6kW (kúrenie a TUV, 90m2 a dve osoby).. Dokuroval som krbom.. Teplota vody do plávajúcej podlahy max 35 stupnov.. Dec+Jan+Feb = 1200 kWh..
Odpovedať
@donsalieri treba mysliet aj na zataz hlukom, a to predovsetkym v lete pri ohreve TUV alebo chladeni. Najnovsie Daikiny su sice pomerne tiche, ale v noci pro otvorenom okne ho sused zarucene bude pocut :-| Jeden z dovodov, preco Daikin este nemam, okrem penazi :-D . Preto sa snazim vydrzat tych 500-700 Eur rocne pri kureni elektrokotlom a klimou, ohrieva vodu vnutorny bojler s TC. Bohuzial, optimalny system TC zem-voda je cenovo dvakrat drahsi, a zemny vymennik sa neda urobit vsade. Navratnost v nedohladne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 v tomto problém nevidím našťastie u nás je to s pozemkami v celku štedré a najbližší sused,svagor má postavené 15m od môjho budúceho domu+ celú nočnú časť domu má na opačnej strane baraku,co je snad postačujúca vzdialenost,aby ich hluk nerusil...
Odpovedať
@osickaglamour aká bola vaša počiatočná investicia?
Odpovedať
Profilova fotka
@donsalieri to sme kupovali s domom.
Odpovedať
@gazzz my ho mame - Daikin Atherma 11,6 kW , mame NED straty okolo 8 vypocitane..mame poschodovy 280 m stvr uzitkova plocha....v dome mame stale teplo, dobre izolacie..zapina sa malo, kurenie mame nastavene na 20 st. zatial platime za elektriku 19 Eur mesacne...mame ho v prevadzke od decembra 2014..stale verim, ze je to dobra vec.. a susedia budu nadavat aj keby ste ho mali vypnute, ze ho pocuju...
Odpovedať
@donsalieri ak by som kupoval Daikin, oddelil by som ohrev TUV ako @puxo. Setri to Daikin v lete, lebo neohrieva vodu, nehuci, nema dva okruhy, menej suciastok, ktore sa mozu pokazit. Bojler s TC Sentinel 190 stoji 1200 Eur, bojler od Daikinu je drahsi. Mam Ariston Evo 110, funguje zatial dobre, ale neviem, kolko vydrzi. Snad bude Sentinel lepsi. V pripade vaznej poruchy Daikinu zostane aspon tepla voda, par dni sa da kurit aj elektrickym ohrievacom. Sentinel ma aj spiralu, ktora mozno funguje nezavisle aj pri pokazenom ohreve tepelnym cerpadlom.
Odpovedať
@peto99 daikin by mal mať od jari do jesene najlepšie podmienky pre nízku spotrebu,ma zmysel ho vtedy nahrádzať iným zdrojom? Respektíve oplatí sa kombinovať zdroje,pre TUV a kurenie?
Odpovedať
Nadavate tu ze je to zlozity system oproti elektrokotlu no aj napriek tomu ho idete oddelovat od TUV! Uplne nahlavu. naco si kupujem tepelne boha aby som ho predsa vyuzil! Povedzte mi kolko pojde pri 25 C` teplotach na ohrev 300 l Tuv 1 x denne ?!?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 veď v lete fachčí aj klíma. tá nerobí hluk? my máme z jednej strany suseda čo si dal smerom k nám klímu a z druhej takého čo si dal tepelné čerpadlo. počuť jedno aj druhé zhruba na rovnako. nehovorím, že ich vôbec nevnímam, ale nie je to nič strašné. sú hluky, ktoré sú omnoho viac vyrušujúce než toto...
Odpovedať
@donsalieri vnutorne tepelne cerpadlo na TUV ma v lete cca rovnake COP ako vonkajsie. Zamer oddelit TUV a kurenie by som prehodnotil vtedy, ak by sa ukazalo vnutorne cerpadlo ako nespolahlive. To zatial neviem. Ariston a Sentinel su lacna Cina, Daikin je japonsky stroj /vyraba sa v Cechach tusim/. Bojler od Daikinu je drahy, ale mozno by som vzhladom na kvalitu kupil radsej toho Japonca. Pokazit sa moze vsetko. Mne povedal technik ku klime Mitsubishi Made in Japan, ze sa po par rokoch urcite pokazi.
Odpovedať
@ups klima bezi len 2-3 tyzdne v roku, t. cerpadlo ohrieva vodu celorocne. Hluk je prijatelny, ale pri otvorenom okne zretelny. Ja okna neotvaram, ale so susedom by som sa nerad hadal. Patris k tym tolerantnym susedom, vdaka a vsetko dobre k MDZ :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ale ohreje ju raz za deň a potom nejde. fakt to nie je nič strašné. v lete to takmer nevnímam a to trávime vonku dosť času. v zime (pochopiteľne) ide častejšie a vtedy si ten hluk všimnem, ale je to čas, kedy sa zdržiavame vonku pomenej, tak neriešim. a hej, snažím sa byť tolerantná, to isté očakávam od nich. však jedného dňa si to čerpadlo alebo klímu možno dáme tiež. aspoň sa nebudú môcť sťažovať :-) :-) a ďakujem ;-)
Odpovedať
@peto99 co sa v dnešnej dobe po rokoch nepokazí? :-D Strýkov plynový kotol vydrzal 8 rokov a siel do.... :-D
Odpovedať
To majú ten daikin ozaj len dvaja ľudia namontovany?
Odpovedať
@donsalieri ak máte otázky skúste sa obrátiť na http://collerklima.sk/wp/klima-klimat..., p. Daniel Orovnický mi veľa pomohol...určite vám rád objasní čo vás zaujíma...sám má doma daikin..
Odpovedať
@donsalieri tuto zimu som klimou a elektrokotolom prekuril len 4 Mwh, necelych 500 Eur. Mam 130 m2. Aj ked Daikin planujem, navratnost je takto v nedohladne. Ak dobre zateplis a budes prikurovat, TC ani nebudes potrebovat.
Odpovedať
@peto99 ide mi trochu aj to ten zvýhodnený tarif pre elektriku + kurenie,myslis, že je to nenávratna investicia?
Odpovedať
Profilova fotka
@donsalieri no pokial si pred kupenim TC nekupis klimu tak to stratena investicia nemusi byt :) Vsetko zavisi od toho aku mernu potrebu tepla mas v vypocitanu v projekte.
Odpovedať
@donsalieri zvyhodnenu tarifu dostanes aj s elektrokotlom, a Daikin alebo klimu - tieto stroje su v principe dost podobne - mozes dokupit neskor podla spotreby elektriny. V ZSE sa tarifa DD5 pri malej spotrebe neoplati. Kurenie klimou samozrejme nie je taky komfort ako TC s podlahovkou, ale investicia je iba 1/4-1/5 ceny Daikinu a COP rovnako vysoke. Ak mas dost penazi, nie je dovod nekupit Daikin od zaciatku. Plynove kurenie s bojlerom stoji od 4000, takze TC ani nie je ovela drahsie.
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?