Dá sa v týchto horúčavách mať v novostavbe 22°C bez klímy?

Dá sa v týchto horúčavách 34-38stupňov trvajúcich vyše týždňa mať v novostavbe 22stupňov ?bez klímy Skôr by ma zaujímala diskusia na túto tému že či by nemala byť v novostavbe štandart klimatizácia aspoň jedna v nejakej hlavnej miestnosti. Lebo moji známy aj ja si dali rôzne iné vymoženosti drahé kôli komfortu, ale sú bez klímy ...alebo vydržať ak je v dome 25-26 stupňov ? to už nie je moc komfortná teplota. Ćo si o tom myslíte ? Lebo ja nad ňu časom uvažujem do obyvačko - kuchyne nainštalovať , tieto miestnosti mám z južnej strany. Tak isto aj pre stavajúcich teraz dom ... aby to zvážili ...lebo klíma nie je už luxus a môžete mať hocijaké izolácie ... ak bude 10 dní cez deň 36 a v noci 21 stupňov ...tak vo vnútri sa bude stúpať teplota k nejakým 25 -26 stupňov , v noci sa to nestihne vyvetrať ...
Odpovedať
1
2
7
Podla tvojho prispevku predpokladam ze mas firmu zaoberajucu sa montazou klimatizácie. Ale ak chceš vediet klimu nemame a v dome mame 28 cez den v noci o trochu menej. Takže tvoje uz nie komfortné teploty by som brala
Odpovedať
@leilak1 V podstate si si odpovedal. Nemyslim si, ze je realne dosiahnut tych 22°C bez klimy pocas dvojtyzdnovych horucav
Odpovedať
@erika2x @catscan Žiadnu firmu nemám, len ma trochu štve že som chodil na modrú strechu veľa sa tu riešilo písalo ale nik nehovoril o klíme ako o štandarde podobne ako je podlahové kúrenie už. Smiešne mi prišlo ak bratranec čo stavia dom by chcel riadiť podlahovku v každej izbe termostat .....aby náhodou v jednej izbe nebolo o stupeň viac ako treba, alebo menej .... ale cez leto ak mu teplota vyletí do výšin na tým sa nepozastavil :-)
Odpovedať
@leilak1 osobne si myslim ze ak clovek stavia so sedliackym rozumom a respektuje pozemok, slnko a nejde slepo za svojim vysnenym domom bez zvazenia okolnosti klimu mu nutne netreba. ja som v byte mam SV byt a v tychto pekotach mam 2izby kde je prijemne a clovek sa nepoti, za mna je klima nie dobry kamarat, staci mi v kancli Strom a terasa vedia vyriesit vela veci len na to treba mysliet vopred a nie az zacne piect
Odpovedať
@leilak1 okolo 24 stupnov sa da dosiahnut s exterierovymi zaluziami, ale nemam s tym osobnu skusenost. Neviem ci su bezni ludia rozmaznani alebo ci to len ja mam inak nastavene senzory na teplo, ze tych par dni tepla neberiem ako zivotne utrpenie.
Odpovedať
Profilova fotka
Príde mi to také až prehnané. Neviem, Doteraz sa žilo komfortne aj bez klímy a teraz by ju každý potreboval. By sa mohli ľudia aj zobudiť. Predsa len už keď si staviam dom, tak sa zaoberám samotnou orientáciou a podľa toho si prispôsobujem aj dané izby kde budú. A 26 stupňov, to si myslím, že je nič ;-)
Odpovedať
@gashtaan Známa postavila veľmi drahý dom , zo solárnymi kolektormi , vodú teplú môžu teraz aj predávať ... majú aj žalúzie vonkajšie ... a teploty také o ktorých ti píšem ... a na poschodí kde majú spáľnu ešte vyššie. Peniaze u nich nie sú problém .. skôr kde tú klímu namontovať ...žiadne káble žiadna príparava ... vôbec sa nad tým neuvažovalo... Životné utrpenie to nie je ... tak ako niekedy autá nemali klímu ... a žili ľudia ...len teraz asi hocikto tiež nechce auto bez klímy ...
Odpovedať
Nechcem tu vytvárať diskusiu pre a proti klíme ....len nech sa nad tým tí čo stavajú zamyslia ... :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1: ak nema kde a ako montovat, stale sa da pouzit prenosna, na tych par dni v roku postaci.... ak to dakomu ale vadi a klimu chce tak verim ze riesenie najde :-)
Odpovedať
@janulienicka3 no hovorit o komforte pri takychto horucavach je trochu prehnane, ale ked vidim ludi, co im zrazu z noci na rano prepne a uz sekaju diery do domu a zhanaju klimatizaciu, nechapem :) Keby sme zili niekde v emiratoch, tak ok, ale tu mavame horucavy kolko dni z roka?
Odpovedať
@leilak1 standard je .... Kolko izieb tolko klim .... Skus sa zamysliet ci si dnes niekto kupi auto bez klimy .... Asi nie :-)
Odpovedať
v noci 21? u nas krasnych 30bolo. 25-26? cez den v dome, na tolko kopa ludi v zime vykuruje. To su fajn trenjove teploty. Na 2t fakt staci prenosna klima, aj tak nejde cely den.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@janulienicka3 nuz "doteraz" bolo trochu ine pocasie :). Ano sem tam byvalo 30C , ale malokedy par tyzdnov. A tropickych noci tiez tolko nebolo.
Odpovedať
@majkoj asi si zabudol na leto 2007.
Odpovedať
u nas je v dome cca 26 stupnov. cez den neotvaram okna. o 17:00 sa mi spusta klima, ktoru mam v obyvacko kuchyni a kym pridem domov z prace cca 18:00, tak je fajne vychladene. a na noc otvaram iba okna v spalni a obyvacke. rano pred odchodom do prace, sa zase zavru okna.
Odpovedať
@leilak1 cez den mame cca 32-33. Bungalov so 60cm izolacie v strope, klimu nemame, ale mame aktivnu rekuperaciu - co aj chladi. Nie je to klima, ale v spalni s oknom na vychod mame do 22 - zvacsa 21.5 (okno samozrejme tienene) Juzne izby (obe decke maju 22.5). Akurat obyvacka ma ku veceru 24 (velke okno na zapad - aj ked tienene). Jedna nevychoda, pri chladeni dava teplo do vody, takze mame prebytok teplej vody a musim ju odpustat (cez noc vychladne na polievanie :) )
Odpovedať
@majkoj ked tak pozeram statistiky tropickych noci, mas pravdu, zhorsuje sa to, ale ja som so svojou 40tkou na krku primlady na taketo zhodnotenie - to ze 25 rokov dozadu bolo 9 tropickych noci a teraz je bolo 12 nevnimam ako nejaku drasticku zmenu klimy, pomatam si horuce leta odkedy pocasie vnimam inak ako dieta. Keby v tej dobe boli take moznosti ako teraz, klimatizacie by prezivali rovnaky boom.
Odpovedať
na tie dva tyzdne v roku, ked je na nevydrzanie teplo, to je prilis velky luxus, davat si klimu.. Ked uz, tak prenosnu, zase tie teploty nie su az take brutalne, ked clovek rozumne tieni a v noci vetra.. Ja som celkom milo prekvapena, ze zatial v dome sme mali max. 25 stupnov, vonku mi ukazovalo 33..V noci sa ochladilo na 22.. Takze ak aj budu teraz zo dva dni nejake 35-38, ako hlasia v spravach, tak tie tri dni dako vydrzime... Potom sa ma zase ochladit a prsat, takze suma sumarum, na tri dni horucav vrazat do klimy tisice, dakujem, nemusim.. A porovnavat to s klimou v aute je blbost. V aute su tropicke teploty aj ked je vonku slabych 25 stupnov, takze klima je pomaly nevyhnutnost, hlavne starsim ludom. Vidim na sebe, ze pred 20 rokmi sme dali Siciliu busom bez klimy bez nejakych vacsich problemov. Teraz mam problem ist 5 km do obchodaku v tejto horucave..
Odpovedať
@gashtaan Tak @majkoj asi skor myslel obdobie pred rokom 2000. Ja si tiez pamatam, ze ked som bol maly (rocnik 78) tak ked bolo na teplomeri 28, tak sme boli z toho hotovi a hovorili sme ze je pekelne teplo a keby este dva stupne stupla teplota, to by sa uz nedalo asi vydrzat, 30 stupnov. Som z okolia ZA. Keby vtedy bolo tyzden v kuse 34, tak by sme asi umreli :-). No, a teraz ked je 28 tak pomaly nejdeme ani na kupalisko, lebo je zima :-).
Odpovedať
@danculd zamerne som pisal o obdobi, kedy som este nevimal pocasie ako dieta - vtedy som predsa len svet videl inymi ocami. Narazal som na statistiky od 90tkych rokov do dnes.
Odpovedať
My mame stale pod 22 bez klimy uplne v pohode
Odpovedať
Profilova fotka
prežiť sa to dá, ale komfortné to nie je. u nás včera vonku 37 a vnútri sa to vyšplhalo na 26, tak sme zapli chladenie do podlahovky...
Odpovedať
Mame vykurovanie/chladenie v betónových stropoch a vonkajsie tienenie. Mame radsej teplejsie, takze u nas je teplota stale okolo cca 24-25°C, ci je zima ci je leto :)
Odpovedať
@pitt2701 to je super ak pod 22. Napadlo ma ako prvé či bývaš v jaskyni, alebo pod Gerlachom vo Vysokých Tatrách, alebo v pivnici :-D No rád by som bol ako si to dosiahl v tvojom dome ?
Odpovedať
Profilova fotka
Vonku 36, v neobyvanej novostavbe 26. Este nemame nahodene exterierove, ale aj tak som rada ze sme dali spravit predpripravu na dve jednotky. Ono aj keby zrovna klimou nechladime (ani v praci si nenecham teplotu klesnut pod 24), tak vyuzijeme prikurovanie na jesen, ked este nebudu teploty na plynovy kotol🤔...teda prax ukaze, ci bola klima zbytocny rozmar😝
Odpovedať
taka klima nie je zla vec, v lete vychladi a v prechodnom obdobi vykury bez potreby zapinania podlahovky ci nebodaj kurenia v krbe koli teplu. Akurat si nekupujte tie lacne klimy v cene 500E bez montaze, lebo vam prd vychladia koli nedostatocnemu vykonu. Samozrejme podla objemu vzduchu v miestnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Vonku 36 v dome 25 max. beez klimy a kadejakych vymozenosti. Staci trosku pohnut rozumom. A takto isto bolo aj v roku 2015 ked boli 40 st. horucavy :-p
Odpovedať
@rkorba hej ano slaby vykon hlavne ze ty vies vykon podla objemu miestnosti .. to su perly.
Odpovedať
@sysell nuz ja perlim a ty prispievas len aby si prispel, cize informacna hodnota 0 http://energia.sk/poradime-vam/efekti...
Odpovedať
@rkorba davat mylne info je horsie ako ziadne, ja poukazujem ze nemas pravdu cize moj ainfo je uzitocnesji ako tvoja. Prd vychaldi klima za 500 lebo je slaba? Hmm prva klima na heureke za 500 znackova 3,3 kw bohate staci na beznu izbu aj s juznou orientaciou https://klimatizacie.heureka.sk/daiki... Vykon sa urcuje na zaklade tepelnych ziskou miestnosti, nie objemu, objem je velmi hrube cislo, kazdopadne bezne klimy su okolo 3kw co vacsinou postacuje, aby ti to nestacilo musel by si kupit fakt daky zmrd. Okrem toho kludne mozes vychladit cez noc a ked mas normalny dom ta zima tam vydrzi dost dlho tak aj slabsi vykon nei je az taky problem
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?