Dá sa umiestniť vonkajšiu jednotku tepelného čerpadla v nevykurovanom a nezateplenom podkroví ?

Nechceme umiestniť externú jednotku tepelného čerpadla na fasádu, a zaujímalo ma či kam sa to dá ešte umiestniť ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lori0023 ako chceš poriešiť prísun a odsun vzduchu od vonkajšiej jednotky? Je to veľa m3 a nejaká mriežka na fasáde nebude stačiť :-|
Odpovedať
@lori0023 A nerozmýšľali ste nad samostatným základom vedľa domu na ktorý by sa postavila vonkajšia jednotka?
Odpovedať
@logo22 V našom prípade podkrovie bude len minimálne izolovaná od exteriéru, bude rozdelený len krokvami a škridlami bez tepelnej izolácií, takže technicky to vôbec neizoluje a prísun vzduchu ani v tom prípade nebolo dostatočné ?
Odpovedať
@kajo873 Neviem či už tak nebola príliš veľka vzdialenosť medzi vonkajšiu a vnútornou jednotkou s čím by sa znížilo účinnosť tepelného čerpadla.
Odpovedať
@lori0023 Koľko metrov to máš? Keď dáš jednotku čo ja viem 0,5-1m do domu? Treba skonzultovať s dodávatelom. Ja to mám nejak 7m.. vraveli že to je vporiadku. Pravda je že keby to bolo priamo za stenou tak je to najlepšie. Trubka ide 1m vonku a potom ide v stene kde som to dodatočne zaizoloval ešte.
Odpovedať
Profilova fotka
@lori0023 nie, to v uzavretom priestore fungovat nebude. jedine, zeby si privod a odvod riesil rurou cez strechu, ci fasadu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lori0023 Idealne by to je dať niekde na betonový základ mimo "konstrukcie" domu. Ak to dáš na fasádu alebo na tú poval tak to neni štastné riešenie a pri každom štarte a prevádzke vrtule hu budeš počuť. V susednej obci si to dal jeden štastlivec na strechu a po 2 mesačnom nespaní to dával dole a mimo domu lebo tú vonkajšú jednotku je počuť.
Odpovedať
@kajo873 Keby som to riešil samostetne stojacú exteirérovú jednotku tak vzdialenosť medzi vonkajšou a vnútornou jednotkou bolo cca. 15m, neviem či taká vzdialenosť je ešte dovolená ?
Odpovedať
@lori0023 toto je naj riesenie pre vonkajsu jednotku- dostatok miesta na odtok kondenzatu ktoteko je pozehnane. 15m by nemal byt problem. Ake TC idete davat?
Odpovedať
@oldoss Aj cez izolácie sa to dalo počut ? :/ myslel som že tepelná izolácia má aj neakú zvukovú izoláciu.
Odpovedať
@majkoj A to sa dalo riešiť aj neakym pasivným systémom ? samonasávaním alebo neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@lori0023 Jasné je to počuť. Svoje TČ mám na betonovom základe cca 10m od spálne a keď sa veľmi započúvam tak ho trošku počujem. Ale to fakt musím mať uši nastražené.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lori0023 no neviem aku jednotku budeš mať ale pocitaj stím že plocha chladiča bude cca 50x50cm. Takže také nasávanie aj výfuku. Potom by bolo vhodné aj nejaký taký vzduchovod :-S Takže mriežka na fasáde, vzduchovod, vymením, vzduchovod a zase mriežka von cez fasádu.....treba počítať aj s nejakou tlakovou stratou, vybraciamy, hlukom, týmto spôsobov dosť znevýhodňuje toto podkrovie. Račej sa obrat na montážne firmy stím kde by ti návrhy vonkajšiu jednotku.....
Odpovedať
Profilova fotka
@lori0023 nie, to by si potreboval interierove TC ktore ma privod a odvod rurou. Nieco taketo http://www.hotjet.eu/cs/tepelna-cerpa... .
Odpovedať
@majkoj A sú aj silnejšie kompaktné tepelné čerpadlá ? lebo tie majú len 10kW výkon a asi budem potrebovať silnejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@lori0023 preco budes potrebovat silnejsie ? Velky dom, alebo starsi ? V dnesnej dobe totiz v beznom dome so stratou 10kW pravdepodobne nesplnis poziadavky normy na potrebu tepla.
Odpovedať
@majkoj Bude to dosť väčší rodinný dom s nepravidelným pôdorysom, ktoré ešte zvýšuje tepelné straty, zatial ešte nemám vyrátane tepelné straty, ale podľa predbežného odhadu nebude stačiť také menšie tepelné čerpadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@lori0023 Silnejsie TC by sa sice asi naslo, ale cim silnejsie TC tym vacsi prietok vzduchu a tym vacsi hluk. Zem voda nie je moznost ?
Odpovedať
@majkoj Asi bolo, len s tým som si ešte nezaoberal podrobnejšie. Taký systém bol oveľa drahšie ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lori0023 odhadujem, ze 1000-1500€ navyse, ale stabilnejsi vykon, hlavne v zime a vyssia ucinnost. A bonus je, ze nebudes susedom liezt na nervy :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?