Dá sa robiť podlahové kúrenie postupne po izbách?

Rozmyslam, ci pri rekonstrukciach podlah (skvara) urobit aj rovno podlahovku, alebo ist len do radiatorov. Idealne by bolo keby som vypratal dom, zavolal domiesavac s hadicou a spravil naraz vsetky podlahy + zalial pri tom rurky, takto sa to neda, obyvame to. Da sa podlahovka robit nejako po izbach? Vypratat-spravit-nastahovat spat. Neviem si predstavit to tlakovanie, a potom ten start kurenia kazdy den pridavat stupne .. to uz by som musel mat aj nastartovany kotol na stene, je to asi veeeelmi komplikovane. Neviem ci je to riesitelne.. Beton zreje 28 dni, kazdy den pol stupna - dalsi mesiac casu. Casovo narocne. Asi blbost ze?
Odpovedať
ja to planujem tiez tak najskor polovicu domu a potom druhu polovicu
Odpovedať
@sanchez011 Len si to neviem dost dobre predstavit, asi to budem musiet spravit vsetko naraz, postavime si na dvore stan. Takze schematicky : zavesit kotol, osadit turbo, nastartovat. Porobit podlahu, pricom na karirohoz primontovat rurky kurenia, pripojit na rozdelovac, natlakovat, zaliat, nechat mesiac vyzriet, pomaly startovat kotol na prevadzkove hodnoty. Dajme tomu 2 mesiace. Ak to mam takto spravit v 3 izbach, pol roka budeme zit na stavenisku. Ci ako to planujes ty? Zatial mam len taky hruby nacrt.
Odpovedať
Profilova fotka
Niekde v strede budú rozdelovače. Od tých pôjdu jednotlivé okruhy do miestností, na rozdelovači jednoduché kohúty na uzavretie. Napustiť hadicou z vodovodu, nechať natlačené, zabetonovať. na tretí deň sa tam dá sťahovať. po zabetonovaní podláh napojiť na kotol, mierne zakúriť, teplota pomáha zreniu a sušeniu betónu, to s postupným nábehom nepokladám za problém, betón sa bežne vytvrdzoval zvýšenou teplotou. Je ešte otázka podlahy, plávajúca musí počkať, ale dlažbu by som položil po 2-3 týždňoch. Nie na teplú podlahu, lepidlo obsahuje málo vody, rýchlo by sa usušilo a nevyzrelo. Celé je to tak na mesiac.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 No neviem. To sťahovanie za 3dni. Betón potrebuje svoj čas na vyzretie, vytvrdnutie. Cca týždeň sme poter udržiavali vlhký. Neliali sme naň litre vody, iba raz riadne poliali a prikryli igelitom. Tiež sme sa potrebovali čo najskôr nasťahovať. Potom cca mesiac trvalo než uschol do požadovanej vlhkosti na podlahovku. Provizorne nasťahovanie by som videla tak na ten 1 týždeň od betonáže. Skôr nie.
Odpovedať
@jan45 Dik za info. Ak sa da spojit zrenie betonu s nabehom kurenia tak to samozrejme usetri kopec casu. Este si musim problematiku dostudovat, zacinam to povazovat za realizovatelne, zatial mi to nehori. Budem musiet uplne zmenit planovanu skladbu podlah, nivelakmi presne namerat, nech sa potom trafim podlahami do vysok, teraz co izba to ina vyska, pri anhydride nepripada do uvahy kari rohoz, co zvysuje naroky na pevnost podkladu pod izolacnymi doskami. Povodne planovana 22ka dlazkovica tymto tiez pada, to by bola tepelna brzda. Pred kurenim musim doriesit tepelne izolacie, tepelne mosty, dopocitat straty, ak som to spravne pochopil, podlahove kurenie by sa malo dimenzovat na pokrytie tepelnych strat. Ak nevyhram jackpot v lotte, tento rok to asi naraz nestihnem, co ma odsudzuje na dalsi rok kurenia s MINITHERM 25 a dalsi rok prevadzky cca 200L , 2" plechovoradiatorovej vykurovacej sustavy. Co ma vobec netesi, hoci som zrubal dennu spotrebu plynu z 12,5 na 9 m3. Vynara sa dalsia otazka. Je nejako riesitelny ohrev TUV vstavanym spiralovym vymennikom zapojenym do sustavy nizkoteplotneho vykurovania? Alebo sa tymto odsudim len na el. ohrev.? Niekde sa mi mihla tato otazka na forach, len som sa pri nej nepozastavil. Mozno nejaky druhy vysokoteplotny okruh kotla, co zas skomplikuje cely system.
Odpovedať
@jankazb do tych 10-12 dni by sa to dalo. Baby by som vykopal niekam na dovolenku na ten cas pokial by som nalieval beton do izieb, vychadza zhruba 3 kubiky / izba pri 10 cm vrstve. Uz pri 2 izbach naraz by sa oplatilo pri tych kubikoch zavolat domiesavac, zdochnut s lopatou a furikom pri miesacke nemam vobec naladu.
Odpovedať
Profilova fotka
poter nie je statická konštrukcia, je to roznášacia vrstva pod podlahou. Drobné trhliny nemôžu ovplybniť kvalitu. Pozor, 10 cm betónu, to môžete kúriť aj v radiatoroch. stačí do 6 cm, radšej izoláciu. Nie ručne, už tu bola debata o betóne, podľa môjho názoru nedokážete ručne spraviť betón za cenu z betonárky. O kvalite a čase pomlčím. Na stropy zabetonované v piatok sme v pondelok kládli palety a murovali, Domiešavač je od 5 do 8 m3, počítajte, že pouložení sa 10%zhutní.
Odpovedať
@jan45 Tych 10 cm myslim ako spodnu nosnu vrstvu, po vyhadzani toho bordelu z podlah, samozrejme nie zvrchu na trubky, tych 5 cm poteru navrch je ale asi minimum. Aj ked nie som stavbar, s tym domacim miesanim betonu - som rovnakeho nazoru, cenovo neviem ale kvalitou sa to urcite nechyta. Ak ma samozrejme neokradnu v betonarke o cement. Len hacik je v tom, ze v malom mnozstve sa mi neoplati domiesavac. Zatial predbezny odhad 9 kubikov / 3 izby to by sa mozno zmaklo doviezt naraz, ale to by sa muselo i robit naraz. Cinske hlavolamy ..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Dobry den. Ako ste sa s tym postupnym instalovanim podlahovky popasovali? Prave sa snazim najst sposob, ako v nasom starom dome vycarovat teplu vodu a kurenie za cenu, z ktorej ma netrafil slak. Mam prvu cenovu ponuku na kombinaciu podlahoveho kurenia a radiatorov s kondenzacnym kotlom. Ale tym, ze treba dve teploty vody/dva okruhy sa to predrazuje. Tak uvazujem o podlahovke v celom dome. Lenze to naraz financne, organizacne ani casovo nedame. Takze uvitam skusenosti a rady z postupneho spustania podlahovky. Pekny den!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?