Dá sa riadiť podlahovka cez kotol na tuhé palivo?

ahojte, začíname uvažovať nad podlahovým kúrením, ale tiež by sme chceli kotol na tuhé palivo, a nevieme, či je možné riadiť podlahové kúrenie cez tento kotol. vedel by mi niekto poradiť? ďakujem
Odpovedať
je to mozne. Aspon tak nam radia. ale odporucaju tzv. splynovacie kotle aby sa teplo akumulovalo a nemusel sa "dusit kotol", kedze do podlahovky potrebujes nizsiu teplotu vody.
Odpovedať
Vrelo doporučujem kotol na tuhé palivá na podlahové kúrenie. My máme normalny klasicky nesplynovaci kotol. My si na kotle nastavíme napríklad teplotu 45 stupňov a to ti automaticky reguluje teplotu a ty sa nemusíš ani o nič satarať stačí ak prideš raz za 3 hodiny ale raz za 5 hodín priložiť(závisí to od objemu spaľovacieho priestoru).A budeš mať aj normalne radiatóry či len samotne podlahové kúrenie???
Odpovedať
budeme mať aj radiátory, podlahové kúrenie budeme dávať len na dolné poschodie, v podkroví budeme mať radiátory ďakujem za rady
Odpovedať
No tak to je dobrá kombinácia. Aj my tak máme a sme maximálne spokojný. My máme asi vždy nastavený kotol na teplotu okolo 45-50 stupnov. A to ani veľmi nekúrime napríklad začneme kuriť iba asi okolo tej 12:00 a potom iba do večera a máme príjemné teplo.
Odpovedať
potom máte nejaké špeciálne rozvody, alebo čo je potrebné ku podlahovému kúreniu cez kotol na drevo? (aký je tam systém?)
Odpovedať
Asi rovnaký ako pre plynový kotol ale neviem ja viem iba ake je pre kotol na tuhe palivá. Niektorý si mysli že kotol na tuhé palivo je hlúposť a že treba chodiť a furt prikladať ale pri dnešných moderných kotloch netreba chodiť tak často prikladať. A vie to ušetriť aj došť peňazí lebo drevo je oveľa lacnejšie ako plyn. Ja mám aj teplené čerpadlo pripojené na vykurovací systém a tiež ho môžem vrelo doporučiť aj keď je to dosť veľkaá investícia.
Odpovedať
ako dlho už máte postavený dom? ako dlho v nom bývate?
Odpovedať
Bývame v doma teraz je to už druhá zima takže asi okolo decembra v roku 2007.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
rocky. aky mas ten kotol na to tuhe palivo, ze sa tam da regulovat teplota vody, doma mame splynovaci, ale tie už su dosť drahe.
Odpovedať
Pre mmajka Neviem či sme sa dobre pochopili alebo ja som to zle myslel. Kotol mam klasický Viadrus na ta každom kotle máš zariadenie ktoré ti proste reguluje prívod vzduchu do spaľovacej komory a tym buď ti v kotle hori alebo nehori a následné sa buď voda zohreje alebo nezohreje. Neviem či ma aj tak pochopíš ale snažil som sa to čo najlkepsiš vysvetliť.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
Pre thermical Ano to máš pravdu to som si už viac krát všimol ale tak čo mám robiť keď na kotle je 75stupňov a ja mám podlahovku a nechcem do nej púšťať taku horúcu vodu tak musím trochu priškrťiť prívod vzduchu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ja sa do toho skoro vôbec nevyznám a to nestačí jedna akumulačka aj na TČ aj na kotol na tuhe paliva??? Lebo ja mám jednu ale neviem či je napojená aj na kotol.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
rocky. dakujem za vysvetlenie, tomu systemu chapem, lebo ho ma aj splynovaci kotol, len som nevedela že ho maju aj klasicke kotly na tuhe paliva, pretoze známi si kupil kotol na ktorom si to musi regulovať sam a to tym ze chodi otvarat, alebo zatvarat dvierka na privod vzduchu, preto som sa bala, ze ak by bola teplota v kotle vysoka tak by to asi nebolo vhodne pre podlahove kurenie. dufam ze sa rozumieme. tak si musim pozriet nejaké stranky na tie kotly. dik
Odpovedať
Pre mmajka Rozumieme si asi dobre. Mno a to neni moc dobre ked si musia vždy chodiť otvárať alebo zatvárať dvierka na kotly to by som nechcel. Ale keď budeš mať akumulačnú nádrž tak to je v poridku že bude v kotly vysoká teplota lebo neverím že ta vysoká teplota by ostala dosť dlho vysoka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Ahojte, otváram túto tému, vie mi prosím niekto poradiť? Mám kurenie na tuhé palivo, pec so zásobníkom v dome mám na poschodí radiator v každej izbe+ kúpelna klasika podlahovka, na prízemí je iba podlahovka+ v kupelni a vstupnej chodbe radiator zo spiatočky. Kúrime už piaty deň, pec máme na 55 stupnov a podlahovka na 45. Hore na poschodí sa ideme uvariť a dole podlaha letná a výrazne cítiť chlad.Neviem či máme niečo zlé a treba niekde odvzdušniť aj podlahovku, lebo nechápem prečo sa to ešte nevyhrialo, či máme nejaký problém alebo na začiatku ked je poter čerstvý(dva mesiace) to tak má byť? Poradte kde je chyba :-(
Odpovedať
@smejko752 1. Odvzdušniť - skúsiť. Ale myslím, že to nebude tým. 2. Ventily do podkrovia priškrtiť, na prízemí pootvoriť. Už aj preto, že podkrovie máva zväčša menšiu tepelnú stratu ako prízemie, keďže ho obkolesuje vlna 20 cm a viac. Nie je možné, aby Vám teraz, keď je vonku teplo, nevykúrilo. Čo budete robiť, keď bude - 15°C? 3. Obehové čerpadlo - tiež skúšať stupne. Začala by som najnižším. Je to skúšanie na dlhé trate, lebo kým sa prejaví zmena, trvá to v hodinách. Takže denne 1-2 pokusy, nie viac.
Odpovedať
tiez uvazujeme nad touto kombinaciou, lebo predstava tepluckej podlahy nas dost laka, ale mam take obavy ci podlahovka dokaze vyhriat cely dom rovnako ako radiatory... zase aj podlahovka aj radiatory to mi uz pride prilis... ...jedna otazocka preco vacsina z vas dava podlahovku len na prizemie a hore radiatory?? a este jedna otazka co vyjde cenovo vyhodnejsie? asi radiatory, ze??
Odpovedať
Profilova fotka
@lyka podlahové vyhreje rovnako, skôr lepšie, pri správnom nadimenzovaní.na prízemie preto, že sa používa viac a je určené na trvalú prevádzku, má veľkú zotrvačnosť, radiatory hore preto, že čiastočne to vykúri teplo z prízemia a zvykne sa otvoriť radiatory až v noci a niektoré izby sa používajú obmedzene. cenovo výhodnejšie je podlahové.
Odpovedať
Profilova fotka
@smejko752 ad1 nekúrte takto silno v čerstvom poteri, treba zvyšovať teplotu postupne. kombinácia radiator zo spiatočky, to som ešte nepočul, keď máte zásobník, tak pec má ísť min. na 60º, podlahovka má vlastý prívod a ten vyregulovať cez zmiešavací ventil na 30º.
Odpovedať
@jan45 nejako sa mi nechce verit ze cenovo vyhodnejsie je podlahove, aj ked nehadam sa naozaj musime si dat spravit nejake ponuky, co bude vlastne vyhodnejsie pre nas... rada by som verila tomu, ze to vyhreje lepsie ako radiatory, ale fakt o tom pochybujem... proste neverim, ze ked prideme vecer z prace a chceme si rychlo nalozit v kotli, tak ze to podlahove vyhreje rychlejsie a lepsie ako radiatory,,.. ved predsa pokym to teplo prejde poterom a podlahou tak to chvilu trva .. a radiatory mas zas horuce hned po nalozeni do kotla... takisto, ak sa nieco "pokazi" pri podlahovke neviem si to ani len predstavit rozoberat celu podlahu... ... na druhej strane tepla podlaha nas laka :-) takze teraz naozaj neviem... no mame na to este chvilu cas tak snad sa rozhodneme spravne... ale zatial "vyhravaju" radiatory...
Odpovedať
@lyka asi to jan myslel ze hladiska buducej prevadzky. Podla roznych diskusii vyzera, ze je vyhodnejsia podlahovka pokial je dobre nastaveny rozbeh a vykurovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@smejko752 ak kúrite pevným palivom tak doporučujem doplniť systém o akumulačnú nádrž a teplotu na peci držať okolo 80°C
Odpovedať
@lyka , veru, nás vyšla podlahovka lacnejšie ako radiátory - a tiež som si myslela, že je to nemožné. Mali sme cca 5 ponúk na podlahovku od firiem (to teda boli občas ceny :-o), od kamaráta spracované kúrenie - prízemie podlahovka, podkrovie radiátory a do kúpelne radiátory s podlah. kúrením zo spiatočky... (ako predfaktúra) a vychádzalo to drahšie ako kompletná podlahovka hore aj na prízemí. Tak sme oslovili šiesteho živnostníka. Za robotu aj materiál + 2x zmiešavače so 6 ventilmi (bez kotla a akumulačky 800 l, sami sme si kupovali polystyrén a časť fólií) sme dali cca 2300 EUR. Robili to dvaja chlapi a za dva aj pol dňa mali hotovo. S rýchlosťou vykúrenia má kamarátka takú skúsenosť, že radiátory nabiehajú rýchlejšie, podlahovka aj vyše hodiny, tak vo väčších mrazoch kúri aj krbom - prekúri sa, kým nahreje podlahovka - no je pravda, že nie každý plánuje krb, ktorý tiež niečo stojí.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 ano kúrime pevným palivom uhlie eko hrášok, nechápem prečo na 80"C mne sa to zdá moc nie?Nám všetci tvrdia že v mrazoch bohate stačí do 50 stačí. No a systém o akom hovoríš nepoznám, čo to je? Dík za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @jan45 dík za rady ale dnes som bola na stavbe mali sme kurenie pustené na noc a stále rovnako hore hic a to sme priškrtili radiator v každej izbe a dole chlad, pec je na 50"C a podlahovka na 40"C, stupne čerpadla sme mali na jednotke aj trojke teraz je na dvojočke, sme z toho vol, asi si počkáme na nejakého odbornka, normálne mam strach, že zimu budeme mrznuť och :-(
Odpovedať
@smejko752 A prietokomery na rozdeľovači čo ukazujú? Tečie rúrkami dačo? Teploty na vstupe a výstupe?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?