Cyklovanie tepelneho cerpadla

Profilova fotka
mam novostavbu 123m2 tepelne straty 4kw ak by som zateplil 10cm polystyren.zatial je len ytong 37,5 cm. cerpadlo je navrhnute na 6kw.teraz ho len skusam, nebyvame este.nastavene je na ekvitermiku a teplota vody do podlahovky je 25 stupnov.pri tejto teplote mam vo vnutri domu rovnych 20 stupnov. nezda sa mi pocet startov kompresora, za poslednych 26h ma 112 startov.nie je to vela?vnutorna vlhkost je cca 65 percent.premyslam, ci by nepomohlo zrusit ekvitermiku a nastavit TC tak aby kontrolovalo iba teplotu vstupnej vody a spiatocku.
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko to je samozrejme vela, ake mas TC, akumulacnu nadobu a ako mas nastaveny min cas behu kompresora a min cas kludu kompresora ?
Odpovedať
@septiko Je to veľa. Máte zaradenú aj vyrovnávaciu nádrž cca 60 litrov? Kúri sa naraz do všetkých okruhov? + čo vraví @majkoj
Odpovedať
Profilova fotka
mam daikina s inverterom,nema akumulacku.kurim do 12 okruhov a expanzna nadrz je 10litrov zabudovana vyrobcom.tie casy kompresorov neviem.budu niekde v instalacnom nastaveni.
Odpovedať
@septiko expanzná je iná ako vyrovnávacia... vyrovnávacia sa dáva naviac k TČ, aby bol umelý odber, ktorý zabráni cyklovaniu. Ale 12 okruhov má dosť veľký odber výkonu z TČ, takže problém bude v tých nastaveniach. ČO núti tepelné čerpadlo, aby sa vyplo? Máte aj termostat v dome?
Odpovedať
Profilova fotka
ano mam termostat,co je zaroven aj riadiaca jednotka.mam ho na chodbe vo vyske asi 1,4m a nie je ovplyvnovany
Odpovedať
@septiko Ak mas rozdelovac s prietokomermi, tak skus pozriet, ci na nich nie je prietok niecim skrteny, ci nie je podozrivo nizky. Nezda sa mi, aby 6kw invertor startoval tolko krat. Filozofia invertorov je, ze na jesen kompresor zapne a na jar vypne.
Odpovedať
Profilova fotka
idem to poskusat pokrutit, ale uz som to pozeral raz ci nie je nieco vypnute.budem musiet zavolat asi technikovi co to spustal.
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko pomôže akumulačka...ver mi
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ked mi kurenar napustal podlahove kurenie cez rozdelovac, tak ho mal aj zaroven odvzdusnit spiatockou,kym by nevytekala uz len voda, vsak?mne sa zda ze to len tlakoval a ten vzduch tam aj zostal.teraz je tam malo vody a preto asi cykluje.cerpadlo ma samoodvzdusnovac,ale ten to asi vsetko nezvladol.co si o tomto myslis? @blacksr
Odpovedať
@septiko Kludne to moze byt zavzdusnene. Ja som pri prvom spustani kurenia tento rok spozoroval, ze mam podozrivo maly prietok cez rozdelovac a v potrubi bolo pocut bublinky. Stravil som cely vecer, kym sa mi to podarilo rozbehnut. Zavzdusneny okruh nema taky prietok, aky by mal mat a preto sa voda v TC rychlo zohreje a vnutorny termostat TC vypne ohrev. Z toho, co si napisal to vychadza na start kazdych 14 minut. Invertor dokaze ist na zlomok nominalneho vykonu a teda by nemal vypinat a uz vobec nie 4x za hodinu. Urcite najprv skontroluj, ci ma prietok a teda, ci ma to teplo kam ist. Alebo mas slabe obehove cerpadlo. Urcite skus zrusit ekvitermiku, aspon na skusku a nastav teplotu do podlahovky na nejakych 35°C, ze ako sa to bude spravat.
Odpovedať
@septiko Neviem, treba skontrolovať prietoky, nastavenia v TČ. Najlepšie zavolať technika, čo to zapájal a nech to upraví.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ano je tam pocut tie bublinky a v prietokomeroch je vidiet vzduch a take zarosenie.aj prietoky su slabe.max. 1L za hodinu, niekde 0
Odpovedať
Článok sa načítava...
@septiko Ak sa ti da pustit obehove cerpadlo bez ohrevu a mas tam samoodvzdusnovaky, tak to pusti, malo by sa to samo odvzdusnit, len to nejaky cas potrva, pritom bude klesat tlak, takze sem tam kukni manometer a podla potreby dopusti vodu. Neviem, ake silne cerpadlo tam mas a ake dlhe su okruhy, ale taky "bezny standard" je 2l/min na okruh, 0 urcite nie je vporiadku. Ja mam na obehovom cerpadle funkciu odvzdusnenia (wilo yonos), ak mas nieco podobne, tak to treba vyuzit.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ked ide kompresor tak ide aj obehove cerpadlo a po vypnuti kompresora obehove este chvilu pokracuje a aj pise kolko litrov za hodinu.zda sa ze podla potreby,raz je to 15l potom 22l atd.rozpraval som sa s jednym kurenarom a mi povedal ze sa na to samoodvzdusnenie nemam spoliehat. ze treba preplachnut system.trubiek v podlahe je cca 900m.TC uz slo niekolko dni to by sa uz davno samoodvzdusnilo keby to bolo take ucinne.
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko odvzdušnenie systému podľa Vášho vyhotovenia môže trvať pol roka a ešte na druhú sezónu tam bude vzduch. Zavrite okrem jedného všetky okruhy a pustite cyklicky čerpadlo 5min. chod, vypnúť na 5 min.zopakovať. Okruh uzavrieť, otvoriť ďaľší a postup 12x zopakovať. K projektu sa nebudem vyjadrovať, už je to hotové.
Odpovedať
@septiko Ahoj. A nemáš aj v rozdeľovači odvzušňovacie ventily? Ja mám pri čerpadle jeden. A na každom poschodí v rozdeľovači na prívode aj na spiatočke samoodvzušnovací ventil. Daikin má v inštalatérskych nastaveniach aj režim odvzdušňovania. Vtedy ide obehové čerpadlo na plný výkon, vtedy je max prietok. Takýmto spôsobom po napustení systému ozvdušnovali u mňa. Potom mi dorábali ešte radiátory v kúpeľni tam vytieklo dosť vody zo systému, dopustil som vodu, spustil som kúrenie a bolo pekne počuť v rozdeľovačoch ako sa odvzdušňujú. Pre istotu som pustil aj ten odvzdušňovací režim na čerpadle. V rozdeľovačoch skús otvoriť všetky okruhy naplno a aj hlavný prívod a vývod a sleduj prietoky. V tých prietokomeroch v tej stupnici mám vzduch aj ja. Ja mám 11kw daikina a to obehové čerpadlo v ňom zvláda 1600m trubiek na 3 poschodiach, a prietoky sú na každom okruhu 1l/min. Akumulačná nádrž pri podlahovom kúrení a tepelnom čerpadle s invertorom nemá zmysel. Akumulačku aby bola účinná by si musel nabíjať s vysokou teplotou, čo u TČ znižuje jeho COP. A ešte skontroluj aký máš tlak vody v systéme, či netreba dopustiť vodu keď sa náhodou odvzušnil systém.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 dnes som spustil to automaticke odvzdusnenie co je v menu.je tam aj manualne,to aleneviem ako.po spusteni to tam zacalo riadne zblnkotat.nechal som cely program.tlak klesol o0,1 baru.teraz mam 1.7baru.obehove cerpadlo davalo max 27l za min.nieco to spravilo.volalsom technikovi z montaznej firmy a povedal ze toto cerpadlo ma ochranu proti poskodeniu castym spustanim a vraj pri tomto prechodnom obdobi toje normalne.mozem skusit nastavit vyssiu teplotu do podlahy na dlhsiu pracu kompresora alebo zvysit delta T.ale to mi moc neodporucal.ked bude vonku zimsie tak by to malo ist v pohode.ty mas ako nastavene TC,na ekvitermiku,absolut.,alebo kombinaciu s naplanovanim?
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko takze pan technik povazuje 100 startov invertora za den za normalne. Nuz ja nemam super duper invertor a za 4 roky co TC bezi sa spustil kompresor 4063x a to vcetne ohrievania TUV a momentalne sa urcite nespusti viac ako 10x denne...
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez si myslim ze je to hlupost.ved ja to nejako zregulujem.kazdy dom je iny,takze na zaciatku pokus omyl.
Odpovedať
no vyzera ze to nezregulujes. zavolaj si na reklamaciu dodavatela TC, alebo kurenara, lebo ako vidis mas to nastavene na hovno a zbytocne si opotrebovavas predrazene TC.
Odpovedať
@rkorba Lenže jemu ( septikovi ) sa to podarí. Navzdory apatickému technikovi. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
:)) dakujem black.
Odpovedať
@septiko Ahoj. Práve včera som rozbehol kúrenie už tak oficiálne na bývanie. Nastavil som si ovládanie teploty naplánovaná plus ekvitermika. Po dlhšej dobe čo nebolo spustené kúrenie, tak tiež tam žblnkotal vzduch ale asi tak 10 minút kým sa to odvzušnilo. A tiež som sa doklikal ku tomu nastaveniu delta T. Koľk oho máš nastavené. Ja ho mám na 5°C. Vonku bolo včera večer 2°C a tiež som si všimol že zohrialo na požadovanú teplotu a potom kompresor vyplo a po klesnutí vody o 5° zasa spustilo. Ja som rozmýšľal že či by nebolo lepšie hysterézu (delta T) nastaviť na 0°C aby kompresor išiel stále na požadovanú teplotu. Daj vedieť teda keď sa ti to podarí vyriešiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 ja mam deltu tiez 5, ale vsimol som si ze sa kompresor spusta po troch stupnoch.teraz som nastavil vodu vo stupe na 30 stupnov a dal som absolut.ja mam pocit ze to potrebuje ist niekolko dni aby sa to upravilo samo.adaptivna funkcia.no nic idem spekulovat dalej :-) s tou nulou, je tam nejaka logika...
Odpovedať
@septiko A teraz som si všimol ešte jednu vec čo ma dosť štve je, že ked mám nastavenú nižšiu výstupnú teplotu, nejak 23°´tak nejde kompresor ale ide mi elektro špirála... A to zožerie oproti čerpadlu omnoho viacej...
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 na to je jednoduchy recept, staci ju deaktivovat v instalaterskych nastaveniach. mne to nerobi ale spravil som to. pozri si tam aj nastavenie bodu bivalencie.toto sa mi nezda.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ahoj vies mi vysvetlit co je presne delta t?mam to v nastaveniach TC.bude to asi rozdiel teplot medzi vstupom a spiatockou podlahovky.mam to na 5 stupnov.co sa bude diat ak ju zmenim?
Odpovedať
@septiko delta T = rozdiel teplôt, ale ja neviem, čoho sa zrovna to Vaše delta T týka, treba jeho špecifikáciu v návode pozrieť.
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko Treba si uvedomiť nasledovné - zmenou delta T ovplyvňujem aj rýchlosť prúdenia - čerpadlo po dosiahnutí max. teploty (ktorú ste zadali ako abs. alebo vypočítanou podľa ekv.) uržuje teplotu prívodu oproti spiatočke na tejto hodnote a obehové čerpadlo sa riadi deltou T. V prvom rade si v prvom roku bývania treba odladiť teploty (pozor na fakt, keď máťe vonkajšú jednotku na južnej strane - ekvitermika nebude fungovať správne, nakoľko slnko bude ovplyvňovať tep. čidlo na vonk. jednotke - cez deň Vám nebude dostatočne kúriť (treba doplniť čidlo teploty na severnú stranu). Aby som Vám vedel pomôcť ohľadom nastavenia chýbajú mi nasledovné údaje: kde je ovládač? (na jednotke alebo v priestore), aký režim kúrenia chcete využívať? (na plán-nočný útlm alebo udržovať teplotu v priestore na stále rovnakej teplote?)
Odpovedať
@ferob Ja som si všimol nasledovné. Ovládač mám v miestnosti. Mal som ho v režime požadovaná teplota vody plán + ekvitermika. Potom som ho prepal do režimu priestorového termostatu plán+ekvitermika. Čerpadlo necyklovalo, vpodstate išlo stále, malo málo štartov. Štarty boli spôsobené hlavne plánom kúrenia. Len máme krb a síce je termostat vo vzdialenej miestnosti ale po dlhšej dobe kúrenia v krbe prestalo kúriť a večer bola už studená podlaha. Tak som ovládač prepol znovu do režimu na požadovanú hodnotu vody. Pocitovo mi príde že v dome je v tomto režime konštantnejšia teplota. V štatistikách za 75h chodu kompresora, malo 86 štartov. Neviem teraz či je to dobré, ale asi nie. Vonkajšia jednotka je na severnej strane. Plán kúrenia mám že večer požadovanú teplotu vody znížim o 1° a nad ránom zasa zvýšim.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?