Cyklovanie atmosferickeho plynoveho kotla a spotreba

Profilova fotka
Ahojte, snazil som sa najst odpoved na googli, aj tu na fore, ale nenasiel som, tak sa pytam v novom vlakne: - akymi fyzikalnymi principmi vplyva castejsie zapinanie NEkondenzacneho plynoveho kotla na vyslednu spotrebu plynu? Tak ako mnohi ini, mam aj ja na dome predimenzovany kotol (Protherm Medved 30), ktory pouzivam iba na nizsi vykon (18kW) a aj na nom mi kotol pracuje priblizne v intervaloch 2 minuty zapnuty / 5 minut vypnuty. Riadenie kotla mam od jesene vlastnym volne programovatelnym priemyselnym regulatorom. Pri beznych zimnych teplotach v Podunajskej nizine regulujem vystupnu teplotu na 35-40, pri terajsich mrazoch 40-45. Spiatocka sa pohybuje okolo 35-36. Na vsetkych radiatoroch (11) mam programovatelne hlavice. Mam este doplnujucu otazku: - je rozumne (vyhodne a bezpecne) priskrtenim guloveho ventilu na privode plynu ciastocne znizit vykon kotla?
Odpovedať
@brondos V podstate ide o vychladenie výmenníka pri vypnutí kotla vplyvom komínového efektu. Tu máš o tom odborný článok: http://m.tzb-info.cz/vytapime-plynem/...
Odpovedať
Profilova fotka
@brondos v žiadnom prípade nemanipuluj s plynovým ventilom! Zavolaj servisáka nech Ti zníži výkon cez plynovú armatúru.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino dakujem za link, to mi dava zmysel @poliacik321 to sa technicky oficialne da? znizit vykon kotla aj mimo udanych vykonov? skusim zohnat kotlara a spytat sa ho na to. ak to pojde, tak to bude myslim vyborne riesenie, kym kotol dozije a budem musiet riesit novy.
Odpovedať
@brondos ja mam presne ten isty problem s rovnakym kotlom. Na buduci tyzden ma dojst technik tak som zvedavy. Ja mam vykon zvyseny aj kvoli tuv ale na vv mam do 50 stupnov a to som uz skusal vselico.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 volal som teraz s technikom: znizenie vykonu cez plynovu armaturu je mozne, ALE za cenu prudkeho skratenia zivotnosti kotla, predovsetkym horaka, ktoremu by sa prilis priblizil zmenseny plamen. Tak asi necham dozit predimenzovany kotol aj s cyklovanim. Pri mojich rocnych nakladoch na plyn 1150e a teoretickej uspore 20% (10% cyklovanie + 10% kondenz) by som rocne usetril asi 230e, cim by sa investicia do noveho kotla vratila za cca 5-10 rokov. Tento ma 11 rokov, som zvedavy, kolko este vydrzi.
Odpovedať
@brondos Som na tom podobne. Starý, cca 15r. kotol Junkers, statočne cykluje už 4 zimu (od kedy som prerobil kurenie na podlahovku, dovtedy cykloval do radiatorov :) ). Pri platbe 60€/mes za plyn (kurenie, TUV, varenie) sa mi nový kotol oplatí kúpiť až vtedy, keď tento prestane fungovať. Nech si cykluje koľko chce :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?