Čo robiť???

Profilova fotka
Zdravím strechári, mám novostavbu bungalovu o vykurovacej ploche cca 140 metrov. Súčasťou dobu je 9m2 technická miestnosť, kde mám automatický kotol na ekohrášok zn. Tekla Draco 15 kw, 500 l akumulačná nádrž zn. Attack AK500K, 300 l bojler (obojživelník s prípravou na pripojenie soláru) zn. Dražice OKC 300 ntrr/sol, 100 l expanzná nádoba a čerpadlová skupina HERZ PUMPFIX MIX so zabudovaným obehovým čerpadlom, zn. Grundfos Alpha2 25-40 a 2 ks čerpadlá zn. Wilo (jedno na kotlovom okruhu a druhé na bojleri). Počas zimnej prevádzky kúrim a ohrievam vodu kotlom (náklady cca 3 tony - 660 Eur), počas leta ide na bojleri špirála (cca 200 Eur) Kotolňa bola urobená v apríli 2013. V súčasnosti nám na našej ulici robia plynofikáciu, kde za prípojku pýtajú len 350,- Eur. Zvažujem prejsť na plynové kúrenie kondenzačným kotlom. Prešli by ste na plyn? Výhody: žiadna robota, technická miestnosť 9m2 by bola volna na iné veci (dielnička) Nevýhody ekohrášku: treba čisť pravidelne raz za týždeň pec, celá technická miesť je zaprataná vyššie spomímanými prístrojmi a ešte tam mám jednu paletu, kde mám uložený ekohrášok vo vreciach. Dá sa nejako vyrátať spotreba plynu, keby som ním chcel kúriť a ohrievať TÚV??? Súčasná kotolňa má stála komplet aj s robotou okolo 5000 Eur.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ešte som zabudol napísať: kúrenie je v celom dome podlahové. Je to tehlový dom vonkajšie 30 cm + 15 EPS, a na strope je cca 40 cm zateplenia.
Odpovedať
Ahoj, samozréjme kúriť plynom je iný komfort, ale keď si zrátaš nasledujuce investície, ktoré by si musel investovať do vybavenia..... Tvoje ročné náklady na vykurovanie sa mi nezdajú vysoké, pochybujem či by si plynom ušetril niečo. Keď to zhrniem, v tejto fáze by som to uz nemenil. Taký je môj názor.
Odpovedať
Profilova fotka
Plyn je plyn. Pokial je. Pokial je lacny. Ako dlho to tak bude? Rok dva 5 ci 20...? Pripojka 350 + potiahnut do korolne. Novy kotol +-2000.... Platis rocne 860. Pri plyne cojaviem 500-600? Na to netreba ani kalkulacku...
Odpovedať
my sme kúpili pozemok, kde sú všetky IS, aj plyn a ako jedný máme kúrenie voda - vzduch tepelné čerpadlo, manžel plyn nechce do domu.Keď nám pred 3 rokmi projektovali dom, vtedy manžel hovoril o plynovej kríze a jeho nebezpečnosti v dome. Ono niečo na tom bude.
Odpovedať
@rona202 @madein1974 Presne opacne. Plyn je predsa drahsie kurenie ako ekohrasok!!! A to takmer dvojnasobne! Ekonomiku toho uhlia kazi akurat ten bojler, nech 2000kWh mimo vykurovaciu sezonu, co je 260€. Stale v prospech ekohrasku. Cize je komfort vs. nizsie naklady na kurenie. Musis vediet, co ma u teba prednost. Ale ja by som urcite neriesil plyn v tejto situacii. Mas tam 5000€, predas to nech za polovicu, vsetko vrazis do kondenzacneho kotla a roboty, budes na nule, ale rocne si nachystaj miesto 860€ tak 1300.. PS: na solar zabudni v oboch pripadoch, neoplati sa. @roxana280 My podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Mojim prispevkom chcem povedat ze plyn nebude vecne lacny... lebo teraz je lacny... netvrdim ze su neni aj lacnejsie alternativ... 1300 rocne? Ja mam dom 300m2 a za kurenie plynom platim 60 mesacne...
Odpovedať
Profilova fotka
@rona202 Sorrrry, nechcem Ti pridávať starosti, keď stojíš pred takouto dilemou, ale som vcelku rád, že si v plnej nahote pomenovala tieto vychválené vymakané technické zázraky: 5.000 € Vás stáli technológie, možno 1.000 rozvody H2O a regulačné ventily... Neviem, koľko Vás stála robota....(?) A máš zabitú miestnosť o rozlohe 9 m2 a 1 x do týždňa čistíte kotol. Čiže máš starosti. Ja dávam na 100 m2 elektrické rohože za cca 1100 € (vrátane 6 ks termostatov) + TČ na TUV za 600 €. A ako rezervu (ale súčasne aj rodinnú pohodu) šikovnú krbovú piecku za 400 €. A žiadna špina, žiadne starosti, žiadne zabité priestory... Plyn som mal na hranici pozemku, ale radšej som poctivo zateplil. Nebudem posielať peniaze Putinovi. Ja by som sa na prechod na ten plyn (byť Tebou) až tak neponáhľal...
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 a to máš dom v PD?
Odpovedať
@madein1974 Ved ja som ta pochopil. Lenze plyn neni lacny ani teraz ;-) Keby bol, mam ho doma. A nema zmysel smerovat k vypoctu navratnosti investicie, ked su prevadzkove naklady na plyn este vyssie ako aktualne, to je cele. Fakt je, ze ten ekohrasok je takmer cenovo na urovni dreva, cize vyrazne lacnejsi ako plyn, zdroj tu: http://www.ekohrasok.sk/ekohrasok Odtial ten "prepocet" (citaj odhad) ze 1300... @leonardom "vychválené vymakané technické zázraky" - nevies, ako k tomu dosla a preco. A takisto este nevies svoju realnu spotrebu. Ides s elektrikou do sice zatepleneho, ale stale stareho domu. To chce gule! ;-) Apropo piecka v obyvacke - to je stale viac bordelu ako uhlie, co je v kotolni.
Odpovedať
Profilova fotka
@iigor ?
Odpovedať
@rona202 Ak umoznuju nechat si spravit tu pripojku za tych 350e, ale zaroven ju nevyuzivat a neodoberat plyn, tak to spravte. Ta suma je smiesne nizka oproti cene, ktoru by ste museli vyplatit, ak by ste ju chceli neskor a v buducnosti kto vie co bude a ako bude. Ak uz mate dvor a fasadu ukoncenu, tak si to nechajte spravit po plot, ak nie tak az priamo do kotolne.
Odpovedať
@cache Pecka! Akurat ma stve, ze to nenapadlo mne :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rona202 určite za tú cenu dajte spraviť prípojku. Či už budete alebo nebudete kúriť plynom hneď nikdy nevieš čo prinesie budúcnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@rona202 aj keď Vám odpovedali triezvo, ekonomicky, ani jeden z prispievateľov nemá kotol na pevné palivo a nevie, aký je discomfort, keď vypadne poistka a systém sa nedá naštartovať, a ďaľšie veci čo opisujete. Za tie peniaze neváhajte, kotol za 1000€ nie je problém, súhlasím s Vašim názorom.
Odpovedať
Profilova fotka
a ja som ani nevedel ze sa da kurit hraskom :) kazdopadne komfort kurenia plynom je neporovnatelny...
Odpovedať
@roxana280 podľa mňa by nebolo od veci keby niekto napísal kto má asi rovnakú plochu domu,že ? e prekúri za rok plynom?ja viem že to nie je až také presné,že iné je kúriť na Orave a iné niekde na juhu,ale?
Odpovedať
Profilova fotka
Na pozemku mám plynovú prípojku, ale plyn som nechcela: zaškrcovanie plynovodu z Ruska, plyn pomaly dobieha cenu elektriny, je to vyčerpateľný zdroj..... atď. Mám elektrické podlahové kúrenie - je to komfortné, v celom dome ho mám nastavený na 18-19°C, ale v obývačke mám pekný krb, ktorým kúrim a vyhreje mi celý dom, samozrejme vzdialenejšie miestnosti sú chladnejšie, ale kuchyňa a obývačka, kde sa zdržiavam najviac, majú teplotu 21. - 22°C. Podľa štatistiky termostatov i elektromera spotreba nie je až taká obrovská. Zatiaľ vykurujem asi 100m2.
Odpovedať
@riama276 Plyn nikdy nedobehne cenu elektriny. Nie za nasho zivota. Tak ako kilo rohlika nebude drahsie ako kilo muky. @marta2610 Netreba odhadovat. Ved napisala realnu spotrebu ekohrasku 3 tony x 28 MJ x 0,28 = 23,5MWh energie 23.500 x 0,05 = 1175€ v plyne, plus 100€ na teplu vodu v lete, to je takmer 1300€ - ako som napisal uz aj vyssie.. ;-)
Odpovedať
Pripojku by som zaviedla urcite. Ak to financie dovolia, tak by som aj kotol namontovala. Ale nevzdavala by som sa vybavenia kotolne. Sice nebude dielnicka, ale skusila by som nechat obe riesenia s moznostou prepajania. Plyn vam da pohodlie a sucasne vybavenie vam da alternativu, ked zas niekto zavrie kohutiky alebo cena plynu stupne nad akceptovatelnu sumu. Alebo ked sa plynovy kotol pokazi v strede zimy. Dve alternativy kurenia mozu byt velkou vyhodou v premenlivych podmienkach a tusim vo Francuzsku su uz podmienkou.
Odpovedať
@riama276 Mozes prosim ta napisat aku mas mesacnu spotrebu? Alebo priemernu dennu, pri tychto teplotach? A aky mas dom - steny, zateplenie a tak. Chceme totiz taku kombinaciu aku mate, vykurovacia plocha bude mensia.
Odpovedať
@rona202 my mame kondenzacny kotol-plyn, 11mesiacov zaloha 40eur za plyn. cize 440e rocne. Vyuctovanie je tak +/- 20eur. A to som bola od 6/2012 - 10/2014 doma na RD ale aj tak sme mali dobru spotrebu tak 500e/rocne. Mame radiatory. 30tehla + 10 cm zateplenie a je to nizkoenerg. dom. Susedia maju plyn-ale obyc prietokovy kotol a platia zalohy cca 100e/mesiac. takze maju 2x viac ako my, dom cca rovnaky ako my.
Odpovedať
@rona202 mame porovnatelnu plochu domu, ako vy , kurime plynom - kondenzacny kotol. Mesacna zaloha nas vychadza na 47 eur, tento rok nam prisiel 70 ecok preplatok. Na plyne aj varim, aj sa ohrieva voda. V obyvacke mame krb, spotreba dreva je cca za 30 eur rocne. Bungalov, radiatory, podlahovka v kuchyni, kupelni a chodbe. Kurime v spalni na 19, v obyvke 22.
Odpovedať
@marta2610 tazko je vam rozumiet...ale tepelne straty by mal mat kazdy vypocitane na konkretny dom. Samozrejme je ine kurit v kazdej oblasti, ale to by sme sa museli bavit o dalsich detailoch aj ako je orientacia domu, pouzite stavebne materialy, vykurovacia plocha - rozloha domu, vsetko by malo tvorit jeden celok a podla toho sa rozhodnut.
Odpovedať
Profilova fotka
@hornetf18 za november mi podľa termostatov vyšlo 90 eur, ale podľa elektromera za posledné dva mesiace som mala spotrebu 1 300 kW, vychádza 169 eur. V elektrárňach mi odporúčali dávať 100 eurové zálohy, ak mám všetko na elektrinu. BUngalov je z porothermu, zateplenie steny 8-10 cm, podlaha 30cm, povala 40 cm, eurookná, dvojsklo. Energetický certifikát mám C.
Odpovedať
@riama276 zateplenie steny mate 8-10cm? to fakt? lebo my mame 15cm - to nam daval stavitel automaticky, hlavne kvoli tepelnym stratam a okna sme si davali trojskla (bol tam minimalny priplatok voci dvojsklam). nechcem byt premudrelá, ale energiticky certifikat na rodinny dom C je skratka zle - to je katastrofa (vzhladom na dlhe obdobie ktore sa v tomto dome bude byvat). a ano, je pravda ze tepelne straty vam mali byt zdokumentovane uz pred zacatim vystavby na zaklade vsetkych parametrov a materialov ktore vas projekt obsahoval..
Odpovedať
Ufff. Bez urazky, dievcence, ale porovnate tu podla farby auta jeho priemernu spotrebu. Polopatickejsie to uz neviem povedat..
Odpovedať
Pokial energeticky certifikat bude hodnotit ekonomicku narocnost a nie skutocnu energeticku, tak vsetky pismenka su uplne na nic. (snad metodika je rovnaka ako v cz tak aj na sk)
Odpovedať
Profilova fotka
@denisafono aký máte kotol?
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom tá cena cca 5000 je uz na komplet (materiál, robota). Kotolňu viem predať za 3500.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi aký máte kotol?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?