Čo musí splňať bungalov na A+ čo najlacnejšie

Nemáme moc velky vstupny kapital a preto by som chcela poriešit dom čo najlacnejšie. Aby dom splňal teraz nove normy musí mať nejake naležitosti. Čo vychadza zo všetkoho najlacnejsie ako prvotna investicia aby dom prešiel kolavdaciou.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@belaska989 Na vašom mieste ak vás netlačí čas tak by som ešte došetryl nejakécprostriedky lebo presne tu platí pravidlo, nikto nieje tak bohatý aby mohol kupovať lacné veci. Najmenšia vstupná investícia bude do montovaného drevodomu s elektrickým bilerom vykurovaným elektrickými konvektormi alebo elektrokotlom a elektrickou podlahovkou, na go aby dom stačil normám bude ešte potreba krb. Nevýhoda je v tom že mesačné náklady budú na dnešnú dobu katastrofálne, pri investícii do teplovodnej podlahovky a tepelného čerpadla čo môže byť nech + 8000 sa vám náklady znížia na toľko že už za cca 10 rokov sa vám vráti investovaná suma na usporených mesačných pladbách, plus na podobné druhy vykurovania existujú aj nejaé tie dotácie. Ak potrebujete stavať práve teraz radšej by som z architektom optymalizoval pôdorys ako sa vydať touto cestou.
Odpovedať
@martosko to vobec nemas pravdu... ja mam montovany dom s elektrokotlom plus tri lacne klimatizacie a rocne ma kurenie stoji cca 300-350€... nemam ziadny komin... takze strasit ludi s katastrofalnymi uctami nie je na mieste....
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke veď ale klíma je v podstate tepelné čerpadlo vzduch-vzduch akurát je to ten najhorší druh preto musíš mať tri a koľko je cena tých lacných klím a elektro kotla. Ak si zoberiem že by som dal do každej miestnosti okrem kúpelne konvektor za cca 100 eur a komín z lacnou pieckou za cca 1500, vykurovanie ma bude stáť cca 2500 a mám ešte aj alternatývu na pevné palivo v prípade potreby ktorým môžem znížiť náklady ale načo by som robil polovičné riešenia keď jedno poriadne tepelné čerpadlo to všetko vybavý aj s ohrevom vody a ešte sa aj zaplatí, pri tvojej spotrebe by to trvalo možno dlkšie ale aj tak by sa to stalo.
Odpovedať
@martosko elektrokotol + 3 klimatizacie =2000€... bojler 80€... ... u mna navratnost tepelneho cerpadla cca 3 roky potom ako skonci v srote :-) Plus bonus letne chladenie... klimou Vacsina slovenskych domov nema dalsie zalozne kurenie a prezili... tak koli comu mat zalozne kurenie na tuhe palivo?.... mozno niekde na samote kde sa da 99% dreva ukradnut v hore :-) ale to uz nie je zalozne kurenie :-))))
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke a ten elektrokotol je napojený na čo príde mi že to neboly všetky investície do vykurovania. Ja by som bral klímu ako veľký mínus ohľadom komfortu mne sa moc nepáči nechať si fúkať teplí či studený vzduch niekde v rohu miestnosti a keď chcem vykúriť chodbu musieť mať otvorené dvere, ale tu bola reč o najnižšej cene a nie o komforte čiže to neberiem do úvahy. Mne príde že väčšina slovenských domov práve má alternatývny zdroj vykurovania ale nepochopil som to tej trojročnej návratnosti to za tri roky tie tvoje klími vyhodíš do šrotu alebo ako čo plánuješ potom ako vykurovanie.
Odpovedať
@martosko elektrokotol mam napojeny na vodnu podlahovku .... co pri tepelnom cerpadle tiez potrebujes takze to je stejna investicia ci pri elektrokotli alebo tepelnom cerpadle myslim si ze vacsina dnesnych novych moderne stavanych domov ma nizku potrebu tepla ... inac dnes neskolaudujes takze investicia do draheho vykurovacieho systemu je nenavratna .... klimu sa staci spravne pouzivat a nie je ziadny problem s tym ze ci fuka alebo nefuka .... a tie tri roky si cele nepochopil :-) tak este raz ..... tepelne cerpadlo napr. vzduch/voda ma v mojom pripade navratnost cca tri roky po tom ako by som ho vyhodil do srotu .... chces mi tvrdit ze vacsina domov ma krb alebo nieco podobne? no to si nemyslim .... a vobec naco vlastne je dobre zalozne kurenie?????
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke No vidíš tu je pes zakopaný to treba @belaska989 povedať že tie náklady čo si spomínal nedosiahne len troma klímami príde mi že ty kúriš hlavne podlahovku a tie tvoje tepelné čerpadlá čiže klímy máš aby si splnil podmienky normy. To fúkanie síce nastavením môžeš vyregulovať ale to že pri kúrení musíš mať potvárané dvere do miestností ktoré chceš vyhriať to nastavením neobídeš v prípade že nemáš podlahovku ktorú si predtým nespomínal. Stále nechápem to s tým akoby vyhadzovaním do šrotu, čiže tvoje tepelné čerpadlá vzduch/vzduch sa ti za tri roky akoby zaplatia a neviem aký je rozdiel keby sa ti čerpadlo zem/voda zaplatilo za desať rokov. Ak chceš pozri si projekty čo sem ľudia pridávajú a môžeš porátať koľko ich má viac zdrojov vykurovania a môžeš potom napísať čo ti vyšlo. prave že vačšina dnešných domov ma malu tepelnu stratu ale pri čisto elektrickom vykurovaní majú aj tak mesačné náklady medzi 80-100 eur a pri tepelnom čerpadle to môže byť 100 eur ročne aj s ohrevom vody na tom je práve tá úspora.
Odpovedať
@martosko akú životnosť ma vlastne také čerpadlo zem-voda. Počas tych rokov kedy mam ziskať tu navratnosť financí treba do toho počas fungovania niečo ešte vražat? Nejaky velky servis alebo podobne....
Odpovedať
@belaska989 Ak poriadne zateplíš, môžeš vykurovať elektrickými radiátormi za 20 eur zapojenými do hociktorej zásuvky, plus elektrický bojlér za 100 eur. Platby za energie budú rovnaké ako s bežným vykurovacím systémom a horšou izoláciou domu. Ušetríš peniaze a nervy za materiál a prácu, netreba kotol, podlahovku, zmäkčvač vody, revízie a opravy. Ak si vo väčšej nadmorskej výške, netreba klimatizáciu, ktorá trochu hučí. Plochú strechu postaviš a opravíš svojpomocne, a pri polovičnej cene izolácie izoluje rovnako ako šikmá zateplená. Teplovzdušný krb je dobrá vec kvôli skolaudovaniu a lacnému drevo v okolí Žiliny.
Odpovedať
@belaska989 Na rady od marotosko by som moc nedal, lebo kuriť elektroktlom v elektricej podlahovke ozaj neviem ako by sa to dalo a k cene tepelneho čerpadla o ktorej važne pochybujem ti zabudol pripočitať par tisic na vrty, alebo zemne kolektory. Ešte možno vzduch - voda, ale pri tom musiš počitať aspoň 500 až 600 € ročne. 100 € ročne naklady na kurenie ako viem tu je len jeden ,,expert'' čo sa tym chvali. A tie klimi co ti radi mackoke to tiež nieje žiadna vyhra, ale možno ma ku nim aj rekuperaciu. Kto vie???
Odpovedať
Profilova fotka
@belaska989 zivotnost zem voda pri spravnom navrhu sa predpoklada 15-20 rokov. Kazdopadne, zivotnost neznamena nutne, ze sa za tu dobu vobec nic nepokazi. Z casu na cas je vhodne skontrolovat ci je dostatok chladiva, pripadne kvapalinu v kolektore. Kazdopadne odporucam sa v tejto teme obratit na ludi co TC vlastnia, nie tych ktori o nom len kecaju :)
Odpovedať
@belaska989 Ceny zvýšenej izolácie je rovnaká alebo menšia ako cena vykurovacieho systému. Izolácia sa nepokazí, netreba revízie ani opravy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rasto247 nuz to nie je celkom pravda. Zvysenie izolacie prinasa exponencialne klesajuci prinos, pricom TC znizi naklady linearne. Ak by som ja chcel dosiahnut moju sucastnu potrebu energie s TC izolaciami tak to technicky nepojde a bude to drahsie ako to TC.
Odpovedať
@majkoj Ak bude izolácia 2x hrubšia, dom bude mať 1/2 straty, takže môžeme použiť 2x drahšie teplo, a platby budú rovnaké. Ak ešte odpočítame tepelné zisky, tak teplo môže byť 2.5 x drahšie. Ak započítame cenu vykurovacieho zariadenia, tak aj 3x. Elektrina je 2.5 drahšia ako plyn, a 3 x drahšia ako teplo z čerpadla vzduch - voda. Dávať vykurovací systém do domu zatepleného 40 cm izoláciou je nenávratné.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren vidím že čítaš pozorne namiesto A tam malo byť ALEBO píšem z mobilu tak nie všetko sa podarý čo sa týka zemného kolektora čo konkrétne by na ňom malo stáť pár tisíc výkop, položenie hadice, alebo zahrnutie. @belaska989 Ako píše @majkoj treba si nájsť niekoho kto TC už dlkšie používa a opítať sa jeho ak sa preň rozhodneš musíš mať samozrehme projekt domu a k nemu tepelý posudok aby si vedela aké výkonné potrebuješ a podľa daností pozemku by ti mal projektant doporučiť aj aký typ bude u teba možný, potom sa môžeš obrátiť na rôznych predajcov alebo realizátorov a dozvieš sa aj presné cenové ponuky. @rasto247 akurát že pri dva krát hrubšej izolácii nebudeš mať polovičné straty, to nieje lineárna závislosť ( alebo je ale lrn do určitej hrúbky )
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 nuz nebude, pretoze dom ma aj okna a ma aj vetranie a tie dve veci pri NED tvoria podstatnu cast strat, ktoru izolaciou neovplyvnis. Ale s TC automaticky ovplyvnim aj tu cast potreby tepla. Tym tu ale rozhodne netvrdim, ze ak sa stavitel akceptuje obmedzenia v tvare domu a dokaze ho izolaciami spravit pasivny, je rozumne do baraku pchat techniku. Pri mojom bungalove to proste mozne nie je.
Odpovedať
@majkoj Vetrací systém s rekuperáciou môže mať malé straty, napríklad 10 %. Stačí vetrať menej ako podľa normy, potom má malé straty aj vetrací systém bez rekuperácie a ventilátorov, napríklad v zime vetrací komín + mikrovetranie pri elektrických radiátoroch. Asi sa zhodneme že niečo ako pasívny dom nemá význam osadzovať vykurovacím systémom. Pasivita domu sa určuje v prepočte na m2 podlahovej plochy, pri malých domoch je to trochu zavádzajúci názov.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 Vieš že pasívny dom bez rekuperácie neexistuje.
Odpovedať
@martosko Neviem ako je definovaný pasívny dom, ale uvedený dom môže mať tak malé straty že sa oplatí ho vykurovať elektrinou. V okolí Žiliny je lacné drevo, takže to s krbom skolauduje aj bez rekuperácie?
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 aha, takze nebudem vetrat a doma mi staci mat 15C a budem mat pasivny dom ? :). Nuz takto to nefunguje, dom sa pocita podla modelu v ktorom je dane, kolko sa vetra, ake su zisky atd. Ano v teorii pasivny dom nepotrebuje kurenie. V teorii :) , urob si tu na fore prieskum a zrazu zistis, ze 90 percent majitelov vykurovaci system ma :) a to od vykurovacich folii, cez vodnu podlahovku az po TC, cim to asi bude... A zaroven treba otvorene povedat, ze nie kazdy dom moze byt pasivny, pri niektorych domoch to proste nema vyznam.
Odpovedať
@majkoj Vetranie 30 m3 na človeka alebo 1/2 objemu miestnosti, na 1 hodinu, je prehnané. V mrazoch stačí vetrať menej, straty budú rovnaké ako s rekuperáciou. Lepšie zateplený dom môže mať nižšiu teplotu vzduchu a teplotná pohoda bude rovnaká. Človek stráca teplo prúdením, vedením a žiarením. Teplota vzduchu nie je všetko. Privádzaný vzduch cez dieru v stene sa musí ohrievať, preto má byť diera pri radiátore. Elektrické radiátory sú vykurovací systém. Ale je mnohokrát lacnejší, spoľahlivejší, jednoduchší, rýchlejší... ako bežné vykurovacie systémy s kotlom, rúrkami, ventilmi, podlahovkou. Elektrický radiátor má 2 kW a odozvu pár sekúnd, to nedosiahneš so žiadnym iným sysémom.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 Ešte neviem čo má spoločné lacné drevo a kolaudácia ale ak máš typ na nejaké lacné drevo nenahnevám sa, ja som z liptova a u nás je tvrdé drevo drahšie ako uhlie a je rozdiel aj v pracnosti aj vo výhrevnosti drevo a uholné brikety aké používame teraz. To vážne zateplíš steny 400mm a potom si vyvŕtaš dieru do steny za radiátorom o ktorom si pred chvíľou tvrdil že taký dom nepotrebuje 😆
Odpovedať
@martosko Neviem aké sú podmienky kolaudácie, ale asi aj malé primárne energie, a drevo má malé primárne energie. Tvrdé drevo by som nad 60 eur/prm nekupoval. Ekvivalent s elektrinou je viac ako dvojnásobný, ale treba tam zarátať prácu a bordel. Bez dier v dome by si sa udusil. Čo je na tom nepochopiteľné?
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 myslim, ze stale nechapes, ze pre kolaudaciu je podstatny EC a tam sa sa nediskutuje o tom co tebe staci. To s cim operujes je rozdiel medzi starym nezateplnym a novym zateplenym domom. A skus si odpovedat na otazku aky je rozdiel v povrchovej teplote steny s 15cm EPS a 30cm EPS a asi budes prekvapkany :) . Ten rozdiel v rovnici teplotnej pohody, aj vzhladom na to ze mas okna, bude hrat minimalnu ulohu. Aj dacia je jednoduchsie a lacnejsie auto, ale malokto na nej jazdi. Elektricky radiator nedosiahne rovnaku tepelnu pohodu ako velkoplosne vykurovanie.
Odpovedať
@majkoj Jasne že bude minimálny, ale ty si tu zača písať vtipy o 15 C. Nemyslím si že bude lepšia pohoda pri podlahovke. Tepelná pohoda sa nastaví individuálne pomocou termostatov, a je jedno aký vykurovací systém sa použije. Pre elektrické vykurovanie by som dal do strechy 40 - 50 cm izolácie, pre ploché strechy je to povinnosť. Neviem o tom že by EC vyžadovalo rekuperáciu, s krbom sa dá spraviť.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 Ak by si chcel adekvátnu hrúbku zateplenia strechy k stenám zatepleným 400 mm tak by to bolo skôr 1500 mm cca 400 je dnes bežné v NED domoch. Ale aby si netrepal do vetra postav si taký dom aký popisuješ a po roku bývania postni aké si mal náklady, čo ty na to
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 EC nevyzaduje rekuperaciu, ale norma STN 73 0540 2 2012 vyzaduje maximalnu potrebu tepla na vykurovanie a to je bez rekuperacie problematicke dosiahnut, aj ked sa to da. S krbom potrebu tepla neovplyvnis, tou ovplyvnis len potrebu energie a tym padom primarnu energiu. Lenze krb je investicia okolo 4k co znacne narusa teoriu o lacnom kureni :)
Odpovedať
@majkoj 500 e krb + 1500 e 5 m komín s prívodom vzduchu, je spolu 2000 eur, pri kureni v mrazoch a rozumnej cene dreva je navratnost par rokov. Ako sa dá dosiahnúť STN bez rekuperácie?
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 ano za 2000€ mas material a to este taky s ktorym urobis dieru do domu a zvysis straty vetranim :). A sme tam kde sme boli :)
Odpovedať
@majkoj Vetrať treba tak či tak, netesnosťami sa nedá vyvetrať dom, takže je to jedno. Vieš napísať konkrétne čísla, alebo to myslíš všeobecne?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?