Čo mám robiť?

Profilova fotka
Dobrý deň! Potreboval by som poradiť.Kúpili sme dom a máme problém s kúrenim. Dom nie je starý ma iba 4 roky. Je poschodový.Na prízemí je kúrenie podlahové ( cementový poter, laminátové plávajúce podlahy) Na poschodí sú radiátory. Kotol Raja 12kw pre oba systémy 1 termostat.... Celková podlahová plocha 130 m2. A teraz ten problém...Neviem prečo ale systém má iba jeden termostat.To znamená že teplota v systéme musí byť rovnaká tak pre podlahovku tak i pre radiátory.Teplotu som musel zdvyhnúť na 41 stupnov v systéme ale aj napriek tomu podlahovka hreje velmi pomali trva cca 3-4 hodiny kym sa teplota zvysi o 1 stupeň. Kym radiatory hreju 3-4 hodiny hore je velmi teplo a dolu je stale zima.......Aj napriek tomu že teplota vody v podlahovke je 41 stupnov tak podlahy vobec nie su teple maju okolo 22 stupnov.Je to velmi neefektivne plus velka spotreba energie... Poradte mi prosim Vas co by ste vy urobily...
Odpovedať
Profilova fotka
Neda sa nejako skontaktovat s byvalimi majitelmi ako to riesili oni?
Odpovedať
Profilova fotka
@prachy21 daj termostaticke ventily tie sa pri vykurení zavrú samé a dole ti kúri. pokial sa rozvetvuje viditelne horná vetva a podlahová tak nejako rozdeliť
Odpovedať
@prachy21 presne taketo problemy maju lacne instalacie a system by som otrepal o hlavu tomu co to schvalil a suhlasil s tymto zapojenim. Miesat jablka s hruskami a vyjde z toho presne taky nechutny hnus ako su multivitaminove dzusi. Prepacte nechal som sa uniest. Najlepsie sa takyto nepodarok da zachranit pridanim cerpadla do rozdelovaca podlahoveho kurenia. Ked chcete este viac komfortu na ukor o nieco vyssej spotreby tak ten termostat priradit k tomu cerpadlu v rozdelovaci Hore osadit termoregulacne ventili Nevyhoda je ze ide kotol na kotlovu teplotu a obehove cerpadlo toci non stop. Menej komfortne Cerpadlo do rozdelovaca hore termoventili A termostat nechat priradeny ku kotlu. Cerpadlo v rozdelovaci bude zapinat teplotne cidlo. Nevyhoda dole ak bude vykurene kotol nezapne a darmo otvorite hore radiator nepojde. az ked dole vychladne a zapne termostat kotol. Da sa to vyregulovat len to dlhsie trva. Vyhoda ze kotol nebude 24h v cinnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@prachy21 takto by som to zhrnul ... kotol je postacujici nakolko dom ma 4 roky a asi bude aj zatepleny ten termostat co ti dali je myslim kotlovy original co tam bol kde ho mas vlastne namontovany hore ci dole? Dalsia vec asi mas len jedno cerpadlo a to je kotlove umiestnene v kotli .. pred rozdelovac do podlahoveho kurenia by patrilo vsadit cerpadlo popripade 3 cestny ventil staci aj rucny aby ak aj zaznamena termostat dosiahnutu teplotu kotol a aj kotl.cerpadlo sa vypnu to druhe cepadlo ktore by si mal pred rozdelovacom a tlacilo by cistto len do podlahovky by sa dalo riadit jednoduchou riadiacou jednotkou s termostatickymi hlavicami ak by si teda mal termostatycke hlavice na kazdom okruhu v rozdelovaci to ti nepomoze lebo stale by ti to riadil jeden termostat ak by si to chcel rozdelit potom ano term.hlavica + bezdrotove termostaty na stenu ta riadiaca jednotka moze ovladat aj ten kotlovy termostat a aj to cerpadlo co ti bude robit mali okruh a mix. Podla potrieb dalsia vec ak mas poter beton a na tom plavajucu podlahu pri 40 stupnoch necakaj zazrak je to plavajuca horsi prestup tepla cez plast vinyl alebo keramika to je uz citit aj pri 27st.c tym nehovorim aby si pustal.viac ako 40 st. V ziadn.pripade treba ti zohnat kurenara v okoli a on si s tym da rady
Odpovedať
no treba sa s tym pohrať
Odpovedať
@prachy21 Daj fotky oboch rozdeľovačov...
Odpovedať
Profilova fotka
@prachy21 Podlahove ma dlhy nabeh obzvlast v cementovom potere cca 6-8hodin, preto to tolko trva a radiator kuri hned ako zacne cirkulovat horuca voda. Treba tam dorobit este jeden termostat hore a na spodny napojit servoventily pre podlahove kurenie a na horny ventily pre radiatory a mas po probleme. Ale lacnejsie by asi vyslo keby tam das elektromagneticky ventil a odstavis komplet cely rozvadzac pretoze ked mas iba jeden termostat aj tak budu tie ventily chodit spolu takze to je jedno. Treba to zapojit aby kazdy termostat vedel spustit kotol jednoducha vec.
Odpovedať
@13kovi13 nemyslis vazne ten nabeh so 6-8 hodinami. Tolko trva pri prvom zakureni v novostavbach. Realny nabeh pri podlahovke vstup 30C rozostup 15 cm poter 6-7cm prietok 1.2L 2 hodiny.
Odpovedať
Profilova fotka
@13kovi13 6-7 hodin ?? :D
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek mozno som kusok prestrelil ale napriklad moj otec ma TC a ked isiel na dovolenku tak si nastavil temperovat na 15stup a ked som tam prisiel a zakuril tak trvalo okolo 5h kym nabehla teplota na 22stupnov a podlaha ani nebola tepla, ja mam doma anhydrit a za hodku je tepla podlaha. vela zalezi aj od toho ako ma kto nastavenu teplotu vody :)
Odpovedať
@13kovi13 samozrejme ze z 15 C na 22 trva 5 hodin to je v poriadku. Ale to su vynimocne pripady nie kazdodenne. Anhydrid je rychlejsi aj v nabehu ale aj vo vychladnuti. Obe maju pre a proti. Podla ma mat teplotu okolo 25-27 C.
Odpovedať
Najlacnejší spôsob ako vyriešiť problém je priškrtenie prietoku v horných radiátoroch, v najbližšom ho otvoriť na pol otáčky, v tom najvzdialenejšom nechať otvorený viac, skrátka sa s tým vyhrať a behať hore dole a skúšať.. Možno potom riešil termostatické ventily, v neposlednom rade extra čerpadlo na podlahovku spolu s osobitným termostatom... ale to už prenechaj na kúrenára. Každopádne,jediné čerpadlo, čo máš v systéme, musí teplú vodu tlačiť do podlahy, až potom do rúrok. A na záver. Nemáš náhodou v rozvádzači pritiahnuté vetvy okruhov podlahovky?
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?