Čo hovoríte na plynové gamatky?

Máme v dome plynové gamatky a nevieme, či je to najšťastnejší spôsob riešenia kúrenia. Teraz chcem spustiť čiastočnú rekonštrukciu, tak uvažujeme, čo aj s týmto.. na jednej strane výhoda, že si prikúrime v izbe, kde sme, ale či je to aj ozaj efektívne, to nevieme... máme 3izbový dom, kde v každej izbe sú gamatky, kuchyňu a kúpelku... inde nie, netreba. Dom má rozlohu cca 100 m2. Poradťe- vyhodiť, či nechať? a ak vyhodiť- čím nahradiť a koľko to stojí? Ďakujem ;-)
Odpovedať
@danik1505 neviem kolko vas to bude stat, ale ked robite rekonstrukciu tak prve co by som urobil by bolo ze by som gamaty vyhodil. Ved to je najvacsi zrut plynu a penazi.. Byval som v RD kde boli gamaty a teraz som rad ze uz byvame v nasom novom.. Gamaty nikdy viac
Odpovedať
@misko81 a cim ste nahradili? teraz by sme chceli prerobit kuchynu a kupelku...
Odpovedať
@danik1505 Nahradiť plynovým kotlom s vyššou účinnosťou. Zároveň by ste kotolom zohrievali aj TUV. Teraz ju čím zohrievate? Samozrejme, dom treba zatepliť, čo to pôjde a dať radiátory alebo podlahovku - všetko dimenzovať na skutočnú tep.stratu domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@danik1505 Centralizovať kúrenie na plynový kotol najlepšie už kondenzačný a urobiť nové rozvody s radiátormi alebo pokiaľ dovolia podlahy tak podlahové vykurovanie. Gamatky majú účinosť spaľovania plynu 30% čo je veľmi málo.
Odpovedať
@blacksr teraz mame ohrev vody cez bojler- elektricky vyhrievany....
Odpovedať
@misko81 my sme ich nenahradzali.. to je starsi RD kde sme byvali len pocas stavby nasho noveho. teraz uz byvame v novom
Odpovedať
@nadro smiem sa spytat, kolko vas to vyslo? netusim, ci sa zmestime do toho financne... viem, ze kotly stoja okolo 1500 eur, ale vsetka ta robota a radiatory, to netusim...
Odpovedať
@danik1505 No, to je najdrahší spôsob ohrevu. Takže dajte kond. kotol najlepšie so vstavaným zásobníkom. Či podlahovku alebo radiátory, závisí od možností, čo sa v dome dá zrealizovať.
Odpovedať
@blacksr radiatory asi budu najvhodnejsie riesenie... podlahy mame drevene, chceme ich zachovat... ako somsa uz pytala pana, ktory sa zapojil do diskusie, nevedeli by ste mi povedat pribliznu cenu tohto realizovania?
Odpovedať
@danik1505 Záleží, či to robí firma alebo sami.
Odpovedať
@blacksr no sami si s plynom asi neporadime, na to netreba plynara?
Odpovedať
@danik1505 My sme prerábali komplet kúrenie v lete, rušili sme el. bojler staré rozvody a radiátory s kotlom. Komplet to stálo 2900€ v cene, nový kotol immergas AVIO 24, 4radiátory klasické/3ks 22k a 1ks 33k/ + 1 kúpeľnový 750/1680. Dom je cca 12x9m. V cene bolo aj nové vyvložkovanie komína + búracie práce kominárov, prekladali t-čko v stene a robili nové napájanie komína na kotol. Plus termostat bezdrôtový s týždenným programovaním s 0,1°C rozsahom spínania. Práca trvala 5dní, kvôli kominárom inak by to stihli za 3dni dvaja ľudia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fuhrich to je celkom dobra cena, povedala by som... a skotlom ste spokojni? kolko platite za plyn, ak sa smiem spytat?
Odpovedať
Profilova fotka
@danik1505 No kondenzačný kotol Vaillant ecoTec pro 25kw 1100eur zásobník tatramat 80l 300eur 4ks radiátorov cca 500eur. Nové rúrky a dopojenia tak do 300eur. Prvky pod kotlom tiež tak do 300eur. Tak celé mi to vychádza plus mínus 2500eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@danik1505 ja by som zbytočne nešpekuloval. je to investícia, ktorá sa Vám jednoznačne oplatí. pre minimalizáciu investície bez straty komfortu, osadiť panelové telesá, rozvody viesť v priestore (len prierazy), kotol so vstavaným zásobníkom v okolí 50 litrov, napojiť len vstup studenej a výstup teplej vody.
Odpovedať
@danik1505 Na samotné zapojenie áno, samozrejme, ale napríklad naťahať rúrky, osadiť radiátory, to sa dá.
Odpovedať
@fuhrich Nezapína sa Vám kotol často v prechodnom období?
Odpovedať
@danik1505 zo starým kotlom sme platili mesačne 90€, teraz máme znížené platby na 70€ a to počítam podľa doterajšej spotreby že cca 100€ nám ešte vrátia.
Odpovedať
@blacksr teraz máme nastavené na 21°C a ráno na 2hod. a podvečer keď sa deti kúpu na 21,5°C v prechodnom období o 0,5°C menej.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?