Co by ste dnes zmenili na vykurovacom systeme vo svojom dome?

Pekny den, zvazujem iste alternativy pre projekt, presiel som diskusne fora, je toho dost, mam z toho hlavu ako globus ale coho je malo su referencie tych co uz postavili. Takze vsetci, ktori sa podelia o svoje skusenosti velmi pekne dakujem. Apropo tak ako je to s tym krbom? dali by ste to znova alebo nie? Chcem izolovat RD, riesit detailne vsetko co je treba, len projektant stale huka ze nie je dobre ak je v dome zdroj vykurovania iba el. energia, pre pripad vypadku pri vichriciach a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless ak dobre zaizoluješ dom, tak pri výpadku pri víchrici nemôžeš ucítiť nejaký veľký pokles teploty vo vnútri. Čo sa týka krbu tak my ho máme, ale po pravde som dnes v ňom kúril po prvý krát čo bývame (od 04/14) - aj to sme mali v dome 22C ale žena chcela teplejšie, tak sme prikúrili - v podstate je to dobré len na prechodné obdobia, čiže jar/jeseň pár krát prikúriť. Akonáhle zapnem tepelné čerpadlo s podlahovkou, tak sa o to nestarám, lebo je v dome tak teplo ako si nastavím, takže potom už neprikurujem krbom. Z toho vyplýva, že ak porovnám vynaložené peniaze a účinok, tak krb s komínom bola extrémne drahá sranda... (ale je to pekná dominanta v obývačke aj keď sa nekúri)
Odpovedať
Profilova fotka
@niless - tiež som patrične zateplil a kúrim elektrickou podlahovkou. A ako "záložný" zdroj pre prípad výpadku elektriny som nasadil obyčajnú piecku za 250 € s presklenými dvierkami... :-D
Odpovedať
@niless pri výpadku elektriny nefunguje žiadne kúrenie (ani plynový kotol, ani kotol na peletky či drevo ... nejdú čerpadlá) Ak na to majiteľ nemyslí a nemá zálohu elektriny alebo samotiažné rozvody tak zahreje len horiace drevo, alebo poldecák :-)
Odpovedať
Bez kachľovej pece si život neviem predstaviť. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo Dobry vecer, ake mate prosim tepelne cerpadlo??
Odpovedať
Profilova fotka
@niless vymen projektanta a nebude hukat. Ak postavis aspon lepsi NED, tak sa kurenia na elektriku netreba bat a ak bude dost akumulacnej hmoty tak aj dvojdnovy vypadok by ste prezili bez omrzlin :-).
Odpovedať
@puxo presne v tom je moj problem, ci davat do domu krb a komin lebo take zbezne naklady na takyto rozmar mi vychadzaju pri sume od 3-4 tisic € a i drevo dnes nejako nie je cenovo in. Mate nejako vypocitane o kolko su nizsie naklady na kurenie ci ohrev TC oproti priamemu el. ohrevu?
Odpovedať
Tak akoze zalozne kurenie musis mat. A nerozmyslal si len nad pieckou do kuchyne? Nemusis mat krb, staci pec. Aj navaris, aj upecies... :)
Odpovedať
@niless No ja by som dnes uz rozmyslal tak, aby som ziadny vykurovaci system ani nemusel pouzit. To znamena, poriadne zaizolovat dom. Nemam sice nejako velke naklady na vykurovanie, ale vidim, ze by sa to dalo postavit aj lepsie a cely vykurovaci system by mi bol potom ukradnuty ... Co mam realne skusenosti, tak teplota v dome mi teraz klesa rychlostou asi 1-2C/den pokial sa vobec nekuri a ked nie sme doma. Takze si myslim, ze prezit nejaky 5 dnovy vypadok elektriny, plynu, atd ... nemoze byt problem.
Odpovedať
Co asi robia chudaci v panelaku bez moznosti mat krb :-D Krb, ak chces a mienis do neho investovat, preco nie? my ho mame v druhom dome a dala by som ho zas, mame radi v zime blikot ohna. Mozno by som uz skor zvazila peknu piecku. len ten sneh vonku este neviem vycarovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska len ty nic necaruj :). Pytas sa co panelakovi? Davaju liehove krby ;-) . Tiez mame krb a milujeme ohen. Kurime elektrokotlom do podlahovky a par dni pri vypadku by nebol problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless @evaustanik TČ mám aj v albume tu http://www.modrastrecha.sk/blog/puxo/... ja som od septembra do mája prekúril cca 3.400kW - čo je cca 50Eur/mesiac - bez tepelného čerpadla len môžem odhadovať koľko by to bolo ale odhadom asi 3x toľko. Záleží aký dom budeš mať, ako zaizolovaný a s akými tepelnými stratami - podľa toho sa dá vypočítať koľko ťa bude stáť asi kúrenie čisto na elektriku a náklady na ohrev TÚV sa dajú tiež odhadnúť - potom sa dá prepočítať za akú dobu sa ti vrátia prípadné náklady na TČ - bez týchto údajov si to môžel len tipovať...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@puxo iba pre rychle porovnanie. Nas plne elktrifikovany dom, vratane ohrevu vody a strojov v dielni mm, priemerne 80e/mes po vyuctovani. Navratnost TC u nas zbytocne cislo.
Odpovedať
@jankazb Vies ze uz mi take zasnezene Vianoce aj chybaju? Ani nepamatam,kedy boli v BA naposledy so snehom. Ale jasne,este CHCEM krasne babie leto....sneh az v decembri. A panelakovych, som mysela tak, ze nemaju cim prikurit pri vypadku elektriny a predsa to preziju. No co prioblecu sa,tak isto ako my vdomoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ja ti to neberiem - každý dom je individuálny - preto som mu napísal, že záleží aký bude mať dom a s akými tepelnými stratami...
Odpovedať
@atlaska este ked som byval v panelaku, tak kompetentnych napadlo vyregulovat kurenie v decembri - vypustili vodu z radiatorov a rekonstruovali - tyzden sme boli bez kurenia, panelak nezatepleny :) Teplota sa postupne ustalila na krasnych 16 stupnov, ale prezili sme :)
Odpovedať
MY teraz staviame, a neriesime krb - ono je to celkom fajn a le nam to za to nestalo prave z dovodou ako nosenie spiny do domu, pri horeni pach - citit to, investicia krb/komin, mala vyuzitelnost, treba to cistit, v nasom pripade aj narocnejsie udrzatelna vzduchotesnost, ale aj ine mozne rizika. My tie peniaze investujeme inde. Ako alternativu mame biokrb.
Odpovedať
@niless ja sa len pozastavim k tej odhadovanej cene za komin/krb. Tuto zimu budeme dokoncievat domcek a na kurenie mame kombinaciu elektrokotol do podlahovky a chceli sme aj ohnik. Tak sme dali schiedel absolut (do 1000 eur) a k tomu dame krbove kachle, s ktorymi sa aj v drahsich variantach zmestis do 1000 eur. Takze ja by som povedal, ze ak by si chcel, vies sa v pohode zmestit do 1500-2000 eur. Ako priklad len prilozim, ze aj krbove kachle nemusia vyzerat zle http://www.kureniezen.sk/kurenie/esho... Plus ideme spravit este aj rozvody na rekuperacku a jednotku doplnime neskor podla skusenosti po prvej zime. Obavame sa hlavne "ekologickeho" kurenia susedov na dedine, ci vobec by rekuperacka bola vyuzitelna.
Odpovedať
prikláňam sa k @rimor. Presne takto sme to prehodnotili.
Odpovedať
Profilova fotka
@rimor dobrý postoj, až na poslednú vetu.
Odpovedať
@br4no Cena je fajn, ale ak vymurujem komin az nad strechu, nebude ten komin v case ked nebudem kurit drevom fajnovy tepelny most? Pytam sa preto lebo aj kvoli cene som zvazoval skor nerezovy komin az by som siel do krbu. Pani a damy prosim Vas ma niekto skusenosti znamych ci pribuznych ci nedochadza u podlahoveho kurenia k praskaniu trubiek zaliatych v betone a ako sa taka deformacia vobec lokalizuje? Kurenar, ktory u nas v panelaku tento rok nieco montoval tak popri robot spominal ze po opravach prasknutych starych radiatorov v panelakoch su toto druhe najpocetnejsie havarie na vykurovacich systemoch na ktore chodi. @rimor suhlasim, inak osobne by som mozno namiesto biokrbu uz radsej elektricky krb, ked uz musi byt nejaky plamen v obyvacke :-D
Odpovedať
@jan45 ok :)
Odpovedať
Profilova fotka
@niless nič by som nezmenil
Odpovedať
@niless a neodpovedal som na Tvoju otázku: Zmenil by som len to, že už by som si navrhol dom kde ho netreba (a ak tak len veľmi výnimočne), ale už aj na tom sa pracuje.
Odpovedať
Nedala by sa ako zaloha pre pripad nudze pouzit na kurenie elektrikou elektrocentrala ? A ja tiez som na 99% rozhodnuty ist cisto do elektriky, aj ked mam plyn priamo na pozemku. V dnesnej dobe uz dlhodobe vypadky elektriny az tak velmi snad nie su. Co teraz byvam 8 rokov v tomto byte, tak dlhsi vypadok ako jeden den nebol ani jeden.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav predpokladám, že si už vylúčil ten poldecák na zahriatie 8-)
Odpovedať
@niless Ano. Podla mna je komin velky tepelny most. Aj preto som sa kominu sam vyhol ....
Odpovedať
Ludia dakujem Vam, padlo definitivne rozhodnutie bude elektrina a podlahovka aj ked osobne preferujem podlahove konvektory pripadne este radiator ale to elektrinou vykurovat tak prekurim aj svokru. Ale kludne mozte rozvijate debatu dalej pre dalsich nerozhodnych.
Odpovedať
@niless To je jedno, AKÉ el. kúrenie bude - spotreba elektriny bude rovnaká. Tá totiž závisí od toho, koľko tepla potrebuje dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless urcite by som si dala viac termostatov.. su obdobia, ked niektore svetove strany su vyhriate od slnka , varenia.. a nie nie a je tam rozdiel v teplotach vyrazny... hlavne ak je termostat v tej teplejsej casti a teda skor vypne a zvysok domu nedokuri... Riesenim je aj dat termostat do chladnejsej miestnosti. Ja by som ale dala skor dva nezavisle pracujuce a kuriace, keby este raz robime.... Co sa tyka otazky ohladne krbu - ano, rozhodne by sme si ho dali aj druhykrat.... je to nezavisly zdroj. sucasna situacia vo svete a Europe je neista, staci sa pozriet na vychod.. a aby sme ten krb nepotrebovali uz tuto zimu.. boh nas opatruj, ale stat sa uz viac ako realne moze vsetko. Spina? viac spiny mi spravi pes, ked vojde dnu, ako krb :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?