Cirkulačný obvod teplej vody - požiadavky

Profilova fotka
Ahojte, mam spraveny cirkulacny obvod na TUV. Chcem sa opytat ci mi vie niekto poradit ci je potrebne pri vybere kondenzacneho kotla zvazit aj tento fakt.Teda ci musi mat nejake obehove cerpadlo alebo sa to riesi externe. Pripadne vyhody jedneho alebo druheho sposobu. Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Nie som odborník, ale skúsim: Kondenzačný kotol by mal byť napojiteľný na zásobník TUV a ten zásobník TUV by mal mať aj výstup na cirkulačku. Ja to mám riešené obehovým čerpadlom, ktoré spínam tlačidlom v mieste odberu- kuchynský dres a kúpeľňa. To obehové čerpadlo sa dá ovládať napríklad aj jednoduchou programovateľnou spínacou zásuvkou za 5 €. To moje riešenie sa mi zdá ekonomickejšie, zbytočne mi TUV necirkuluje keď to nepotrebujeme a zbytočne mi to neochladzuje zásobník TUV. Plynový kotol s prietokovým ohrevom mi nejako technicky nejde dokopy s cirkulačkou.
Odpovedať
Profilova fotka
@matosc cize ho spinas manualne? KK by som chcel so vstavanym zasobnikom TUV...
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 Áno, manuálne, tlačidlom. Počkám cca 20-30 sekúnd a mám teplú vodu hneď. Po zopnutí čerpadla má to čerpadlo dobeh od 0,5 minúty až po tuším 3 minúty, dá sa to nastaviť. Robil mi to elektrikár. Akurát to čerpadlo dodal kúrenár. Ak chceš KK so vstavaným zásobníkom, musí byť v technických informáciách uvedené, či je napojiteľný na cirkuláciu TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
@matosc hmm no ved ako pises "Počkám cca 20-30 sekúnd a mám teplú vodu hneď." to mi trosku odporuje..
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 Myslel som to tak, že za tých 20-30 sekúnd to cirkulačné čerpadlo precirkuluje teplú vodu v TUV potrubí a následne po pustení teplej vody z batérie mi ide hneď teplá voda, akurát treba počkať tých 20-30 sekúnd, aj to však len ráno a po dlhšej neprítomnosti doma. Inak ked sme doma a je v dome aká-taká spotreba TUV, dá sa povedať, že máme teplú vodu hneď aj bez cirkulačného čerpadla. Dúfam, že rozvody TUV aj cirkulácie TUV máš tepelne zaizolované, aby čo najdlhšie udržali taplotu :-). Samozrejme riešil som aj možnosť bez cirkulácie TUV, bolo by to asi najekonomnickejšie, avšak to by som v navzdialenejšej kúpelni musel vždy ráno odpúšťať do 20l vody, kým by šla teplá...aspoň takto som to vypočítal:-). Moja polovička si na tie spínače stále nevie zvyknúť, snažím sa to vysvetľovať, ale myslím že stále nepochopila princíp:-) Možno časom k tomu čerpadlu napojím nejaký ten programovateľný spínač, ale mne sa to zatiaľ páči tak ako to mám. Inak ,keby som staval ešte raz, asi by som sa snažil umiestniť zásobník TUV a miesta odberu TUV čo najbližšie k sebe, a fungoval bez cirkulačky.
Odpovedať
Profilova fotka
@matosc každý zásobník napojíš na cirkuláciu teplej vody, netreba na to extra vstup. napojíš to jednoducho na studenú vodu pred zásobníkom za spätnou klapkou vstupu SV. @richard71 treba to zokruhovať tak aby si pokryl cirkulačne celý strom odberov, nie len najvzdialenejší odber, ale i dlhšie vetvy mimo hlavnej. to je dôležité. ďalej je dôležitá izolácia rozvodu teplej vody a cirkulácie. čerpadlo by som dal obyčajné cirkulačné, kľudne i v prevedení basic v kombinácii so spínacími hodinami. čerpadlo nebeží kontinuálne, len v prípade vykrývania špičiek (aj to krátko). takže ročná úspora nie je vysoká. @matosc to myslel tak že v prípade spustenia cirkulačného čerpadla stiahne vychladenú vodu z rozvodu teplej vody čo trvá krátky časový úsek. čiže keď si nastavíš krátke časové úseky zopnutí čerpadla počas dňa a budeš mať dobre zaizolovaný rozvod, žiadne čarovné čerpadlo Ti netreba. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar napojis kazdy, ale len so speci vstupom to bude aj poriadne fungovat :). Inak vychladis a hlavne premiesas cely zasobnik a to nieje cielom
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj je to alternatíva, ak tento vstup nemám. globalizuješ. :-D u vstavaných maloobjemových zásobníkov kotlov budeš hľadať cirkulačný vstup márne.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar neglobalizujem, ak to tam nie je tak rozhodne radsej bez cirkulacie. Aky ma vyznam ked mam hore v zasobniku 45C dole 15C a cirkulacia mi to premiesa na 30C ? Radsej pockam dlhsie na 45C vodu ako mam hned 30C.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj keď máš termostat umiestnený v spodnej tretine ?
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar termostat nejak zabranuje miesaniu vody ? :), ktory zasobnik s vymenikom ma umiestnene cidlo dole ? Moj napriklad nie. Aj keby bolo, tak rozhoduje len o tom kedy sa spusti doohrev. A stale spustanie dookola v pripade zbytocneho miesania, nebude robit dobre ani plynovemu kotlu, o ktorom je rec, ani TC.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj cirkulačka sa spustí pred plánovaným odberom. pokiaľ je to maloobjemový zásobník, spätný náhrev bude veľmi krátky časový úsek v minútach. a kedže tých špičkových odberov je málo, spravidla ráno a večer, pri vhodnom nastavení spínania cirkulácie nebude vôbec dochádzať k Tebou spomenutej situácii. ak mám dobre zaizolovaný rozvod teplej vody vedený v strednej vrstve podlahovej izolácie ešte efekt umocním. pri otvorení odberného miesta to čo vypustím to doplním studenou vodou, takže premiešavaniu sa nevyhnem tak či tak, kedže to závisí od pretlaku na vstupe studenej vody a pootvorení na odbernom mieste. umiestnenie termostatu v dolnej polohe zabráni nevhodnému teplotnému vrstveniu zásobníka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@maros_kollar u mna sa ani odberom voda nepremiesa. Ja mam original cidlo hore a pekne vidim ked dcera napusta 200l vanu ako sa teplota len pomaly znizuje az pride k cidlu hladina studenej vody a teplota razom klesne. Prave tym ze sa spusti cirkulacka vopred sa za par minut voda premiesa. To ci sa stihne nahriat samozrejme zavisi od vykonu a objemu, to nech si spocita kazdy sam na konkretnom priklade. Co to stale zapinanie a vypinanie robi s horakom, necham na odbornikov.
Odpovedať
@maros_kollar Co doporucujete na zaizolovanie?(najlepsi pomer cena/vykon) A uplne laicka otazka - rozvody vody sa umiestnuju pod, v alebo nad podlahovym polystyrenom?
Odpovedať
Profilova fotka
@voodoo úplne stačia obyčajné izolačné trubice z penového polyetylénu napr.Tubolit DG alebo Mirelon PRO hr.9-13mm. záleží koľko máte vrstiev. ak máte napr.15 cm, tak by som to rozbil na tri vrstvy. prvých 5 cm 100S, druhá vrstva 5 cm 150S, tretia vrstva 5 cm 150S. Dal by som to do druhej vrstvy zadrážkovaním po osadení EPS. v hornej vrstve hlavné vetvy vykurovania a napr.slučky, alebo prípojky telies. nebudú mi tak vznikať križovania, a znížim i možný tepelný vplyv na studenú vodu (taktiež to nebudem mať uložené na dolnej železobetónovej platni). treba si to rozrátať a nakresliť podľa konkrétneho riešenia. potrubia ZTI treba viesť tak aby nepretŕčali cez EPS a hornú vrstvu skladať tak aby sa optimálne rozkladal tlak od hornej vrstvy na ktorú pôjde poter.
Odpovedať
@maros_kollar Znamy je totiz roztrpceny z toho, ze mu voda rychlo vychladne. A vraj ma rozvody umiestnene pod EPS (tusim 10cm). V poteri ma podlahove kurenie. A nedavno nahlas premyslal, ci to nemohli dat z hornej strany EPS... Ale netusim, ci ma EPS z jednej vrstvy, alebo dvoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@voodoo dá sa to i do jednej vrstvy zadrážkovaním http://img.eshop.barvarna.cz/commodit...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@matosc Ahoj, prosím ťa aký typ obehového čerpadla máš?
Odpovedať
@maros_kollar A má vôbec zmysel to baliť do Mirelonu, keď tie rúrky budem ukladať cca. do stredu 19 cm hrubého EPS150? Papierovo má Mirelon horšie parametre ako EPS a rozvody studenej/teplej vody som dal pre istotu cca. 15 cm od seba, aby sa tepelne príliš neovplyvňovali.
Odpovedať
@samob Zmysel to naozaj nema. Mam to spravene rovnako, na stred EPS, samozrejme bez mirelonu. Mirelon je len v casti, kde uz ide potrubie v stene. Potrubie od bojlera po podlahu nemam zaizolovane (zatial) , su to len hole PPRky v dlzke asi 1m. Vecer, ked sa idem sprchovat sa mi stava, ze za par sekund mam teplu vodu (nemam recirkulacku) a po asi pol minute ma ovlazi na par sekund studena (prave ta voda, ktora bola v neizolovanych trubkach).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@richard71 20-30 sekúnd je dosť suhlasim
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Ahojte, ako máte riešené vy cirkuláciu TÚV? Ja mám v podlahe rozvody TÚV. Na každom mieste kde je umývadlo, sprchový kút, vaňa a drez, sa postavilo s potrubím PEX-AL-PEX. Dĺžka týchto potrubí je od 50 do 130 cm. Dĺžka okruhu TÚV je okolo 15m. Druhá varianta ako by sa dalo spraviť je veľký okruh nepostavilo by sa s potrubím, ale hneď s dvomi. Ako máte vy? resp. ktorý spôsob je lepší?
Odpovedať
@matto_wednesda tak ako si toi nekreslil je rozdiel v dlzkke cca pol metra az meter - to ej na tebe kolko vody chces odpustit kym bude tepla. Cirkulacka by ale mala ist paralelne sa mi zda, takto ked ti nepojde cerpadlo nepojde ani voda ..nie
Odpovedať
@sysell celkový rozdiel je 10metrov. Keď neide čerpadlo, tak voda pôjde ale musíš vypustiť studenú vodu až od boilera.
Odpovedať
@matto_wednesday tlak vody sa pretlaci cez cerpadlo ked stoji?
Odpovedať
@matto_wednesday spravil by som to podla prvého obrázka, samotný okruh z hrubšieho potrubia, aby neklesal tlak vody pri odbere z viacerých miest (čo by bol asi problém pri tom druhom spôsobe, ak by sa otvoril kohútik na viacerých miestach) @sysell voda nepretláča čerpadlo, ide v "hornej" vetve z bojlera. Obehové čerpadlo je na spiatočke, tak je to správne.
Odpovedať
@koenzim ja len pre istotu ze tam maju byr 3 potrubia, nie 2, akje toto len cirkulacny okruh tak ok.
Odpovedať
@matto_wednesday Urob to podľa 1. navrhu. Ja mam rozvody urobené z 3/4 col. trubiek a odbočky k bateriam z 1/2 col. Pri otvorení viac odberov naraz nieje pokles tlaku. @sysell Ake 3 alebo 2 potrubia? Vždy je len jedno. Hovorime o teplej vode.
Odpovedať
@ruren boze hej sory uz mi mrda
Odpovedať
@ruren Aké dlhé odbočky máš?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?