Odpoveď na príspevok od mgx:
nie je to stavane na trvalu prevadzku. mozte dat … @mgx a kde to je oficiálne napísané, že nie na trvalu prevádzku ?Odpoveď na príspevok od meldo123:
Rád by som sa poradil ohľadom cirkulačného čerpad… @meldo123 kup si digitalny casovy spinac do zasuvky, nastav ho nech ti kazdu hodinu pretoci vodu aspon 1 min., v noci ked spite to robit nemusi, pripadne to doladis podla toho kedy vstavate a chodite spat a ci ste cez den doma. https://allegro.sk/produkt/casovy-pro... alebo od cinskych sudruhov - https://vi.aliexpress.com/item/100500...Odpoveď na príspevok od meldo123:
Rád by som sa poradil ohľadom cirkulačného čerpad… @meldo123 váčší si daj len tam kde je najväčší odber ten vojde i do kúpelne a do kuchýň stačí 10l a ohreje ked treba ihned, zvlášť ak máš i myčkuOdpoveď na príspevok od minoo:
Existuje aj taky regulator, ktory sa ti zapne, ke… @minoo Par sekund pri elektronickom cerpadle urcite nie, ked ma prietok cca 0,4-0,6m3/hod.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@minoo Par sekund pri elektronickom cerpadle urci… @kejsix v 10 metroch 20-tky rurky (16mm vnutro) su 2litre vody, takze 12 sekund... to veru neni par 😁. Je pravda, ze som nevedel, ze tieto cerpadla maju na rozdiel od normalnych obehovych taky maly prietok...Odpoveď na príspevok od minoo:
@kejsix v 10 metroch 20-tky rurky (16mm vnutro) s… @minoo na 10 metrov sa ta cirkulacka pomaly neoplati robit... ja mam slucku asi 50m, neviem presne... plus nestaci vymenit 100% objemu vody, musis dodat vacsi objem, pretoze to potrubie musi zaroven voda aj nahriat... ako nechcem z toho robit vedu, ale ja mam skusenost minutka-dve, a to nemam elektronicke cerpadlo ale normalne wilo nejake 25W neviem presne... mne sa osvedcili tie tlacidla, pridem do kupelne, stlacim, kym sa vyzleciem alebo vys... tak mam teplu vodu na pake. Pokial vstava rodina v urcity cas, tak sa oplati doplnit to casovacom z ciny na din listu, stoji to do 10€. Zasa vyhoda elektronickeho cerpadla je prave ten maly prietok, pretoze nesposobuje, resp. vyrazne eliminuje premiesavanie vody v zasobniku (narusenie stratifikacie).Odpoveď na príspevok od kejsix:
@minoo na 10 metrov sa ta cirkulacka pomaly neopl… @kejsix Podobné riešenie s tlačidlovými spínačmi pri (vzdialenejších) odberných miestach TUV so schodišťovým časákom mám rokmi otestované na niektorých RD a môžem takisto len doporučiť. Jednoduché, no efektívne. A je možnosť, ako spomínaš, použitie aj rôznych iných alternatív - napojenie od svetla v kúpeľni, senzora, a pod....Odpoveď na príspevok od petersd:
Najlepšieje však mať také dispozičné riešenie bud… @petersd Ja s cirkulaciou ziadne problemy nemam, takze neviem, o com pises. Kratke vzdialenosti od zdroja TUV su prakticky tazko dosiahnutelne, samozrejme zavisi od projektu a stavby. Logicky to ale tlaci mat zasobnik cca niekde v strede domu, co by som ja nikdy nechcel. Pretoze kotolna (dnes moderne nazyvana technicka miestnost) je vzdy zdrojom hluku. Potom tu citas temy o tom, ako "nieco niekde huci".