Cirkulácia áno/nie

Ahojte má zmysle dávať cirkuláciu na TUV v našom prípade? Jedná sa hlavne o kuchyňu. Vstupné náklady na čerpadlo plus energie vs odpustená voda? Vďaka za názor
Odpovedať
@evatothova tiez to momentalne riesim. Nie je to otazka navratnosti, skor komfortu.
Odpovedať
@nicearty ok návratnosť teda neriešme, ale čakať 30-60s v kuchyni na teplú vodu tiež asi nikto z nás moc nechce. Keby odpustíme 5l vody tak to asi ani nebudeme riešiť :)
Odpovedať
@evatothova no tak tych 16m vychadza pri rurke 20x2,9 okolo 2,5l, kolko bude trvat odpustenie pri beznom tlaku priznam sa neviem vypocitat.
Odpovedať
ono to bude o niečo viac máme tam prvých 8m 26/3 ruru ale to bude max 4-5L, takže fakt je to otázka komfortu. S cirkulačkou by to bol zrejme dvojnásobok(muselo by dohriať 2x viac vody ako bez cirkulačky plus spotrebu napr 5l+25 alebo 10+25l ) keby ju prestaneme používať. Aspoň matematicky to sedí ale realitu poznajú len vodári a kurenári :)
Odpovedať
@evatothova ja uvazujem cirkulaciu urobit a nastavit zapinanie rano a vecer pred hygienou. Budes mat vsetky vyvody na jednej vetve, tak ze zacinas tou rurkou 26x3 a dalej to redukujes? Takze cirkulacia by sa urobila len 16 rurkou od posledneho odberu naspat k bojleru plus to cerpadlo a to su naklady tak 150€ navyse.
Odpovedať
@nicearty aspoň tak to je to v projekte :) 26x3 a potom redukované
Odpovedať
@evatothova my mame ;-) co sa tyka nakladov, nie je to polozka, ktora by Vas polozila
Odpovedať
@sgi320 tomu verím že tých 150-200€ rozdýchame, je to skôr otázka komfortu že @sgi320 :)
Odpovedať
@nicearty to sa bavime o akom komforte? Tepla voda v kuchyni? Komfort v kuchyni je umyvacka riadu, takze tej je jedno, ci si pocka na teplu vodu z vedenia :-)
Odpovedať
@evatothova Ono je podľa mňa dôležitý poznať i zariadenie, ktoré bude TÚV vyrábať... napr. pri mojom TČ výrobca vyslovene neodporúča používať cirkulačku...
Odpovedať
@praktikman GEMINOX THRS 1-9, možno 2 solarne panely
Odpovedať
Profilova fotka
Mame cirkulacku v kupelni a to mame celkom kratku trasu z technickej do kupelky ale je to fajn pustit sprchu a hned tecie idealna voda (ak mas k tomu termostaticku bateriu). Mame to nastavene na urcitu hodinu rano a vecer kedy sa obvykle sprchujeme/umyvame. Tiez to vnimam skor ako komfort nez nejake brutalne setrenie... Investicia u nas bola fakt asi len 10m rurky navyse tak sme to dali...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jurkoboss suhlasim, treba zvazit pripad od pripadu ci to ma vyznam.
Odpovedať
Urcite ano, ale vhodne riesenu = riadenie. Napr kombinacia pohybovych senzorov v kupelniach a tlacidlo v kuchyni. Pokial fungujete v istom casovom rezime, postaci aj casovac. Usporu necakat, ale je to perfektna vec za malo penazi.
Odpovedať
určite ano, ak vám nebude vyhovovať, vypnúť sa to dá vždy ;-)
Odpovedať
@evatothova Máš už položené trubky? (keď píšeš, že tam máš 26x3 potrubie). Ak tam aj máš 26x3, tak na 8 metrov to je 2,5 litra vody (neviem, kde si došla na údaj 4-5 litrov =-) ). Ale to je jedno. Ak ešte nemáš zaliate potrubie, tak jednoznačne si urob aspoň prípravu na cirkuláciu. T.j. natiahni vedľa potrubia teplej vody ešte jedno potrubie, stačí tenšie a to od kuchyne priamo do zásobníka cez obehové čerpadlo. Cirkulácia nemusí ísť stále - non stop. Ja to mám urobené tak, že vypínač svetla v kúpeľni mám prepojený s časovačom. Keď v kúpeľni zapnem svetlo, tak sa na 2 minúty zapne obehové čerpadlo, čo stačí na to, aby sa teplá voda dostala do kúpeľne (kým vykonám iné veci a začnem sa sprchovať alebo si umývať ruky). Ak navyše dokážeš natiahnuť aj nejaké káble, je to len dobré. Ja som tento systém robil už po omietkach, preto som musel použiť bezdrôtové riešenie, čo vyšlo viac (vysielač a prijímač). Ty by si natiahla ešte jeden kábel aj z kúpeľne aj z kuchyne. V kúpeľni by si to mohla napojiť na svetlo, v kuchyni to môže byť tiež svetlo napr. nad linkou, alebo samostatný vypínač, prípadne iba impulzné tlačítko (zvončekové). Nechať cirkulovať teplú vodu v rodinnom dome dlhší čas (napr, hodinu ráno a hodinu večer) je neekonomické a zbytočné. Navyše, ak budeš potrebovať teplú vodu mimo nastaveného času, tak bola cirkulačka zbytočná. Návratnosť nemá zmysel počítať, ako už viacerí predo mnou písali, je to o komforte. Tak, ako napr. umývačka riadu. Ak chceš vedieť nejaké bližšie detaily tohto riešenia, tak sa pýtaj. Rád ti to objasním, či poradím s komponentami.
Odpovedať
nad 7m potrubia už treba nad cirkulačkou uvažovať.čerpadielko by som zapojil na klasický svetelný vypínač s kontrolkou,a púšťal na 1-2 min., pokial teplá voda 1krat obehne z bojlera ku miestu odberu.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem ako vzdy si nesklamal :) 26x3 to bol preklep 26/3 hrubka steny . Tych 4-5 l je aj s rezervou ale po prepocitani opravujem na 3,8 cize 4l lebo do kuchyne podla projektu ide uz len 18 ka trubka. Na kuchynu by to malo stacit nie? Este trubky nemame ale v pondelok uz budeme mat. Dufam. Na vodara cakame 3tyzdne
Odpovedať
@evatothova Moja chyba, videl som osmičku, tak som myslel, ze celková dĺžka je 8 m. Nevšimol som si tie dva štvormetrové kusy. Ale daj si trubky. Ak ich tam budeš mať, používať cirkuláciu nemusíš. Ak tam ale nebude a neskor ju budeš chcieť, už tam potrubie nedáš. Náklady na položenie spiatočky su minimálne.
Odpovedať
@evatothova byvame 4 roky v dome, do kuchyne je to z technickej cca 10m, urobili sme si predpripravu na cirkulacku, ale v podstate sme to nikdy nepotrebovali. Ak budes mat trubky ulozene v polystyrene (nie pod polystyrenom, ale najlepsie medzi dvomi vrstvami podlahoveho polystyrenu) tak ti tak rychlo tepla voda nevychladne. Rano ked napustim vodu na caj, tak ku koncu uz ide vlazna. Ak chcem teplu a nechcem vyliat vodu len tak, tak mame v kuchyni krhlicku na kvety a tam mozem vodu zbierat.
Odpovedať
@chrobak7 ako to teda treba nachystat, ked to chcem zapinat svetelnym vypinacom? Zvlast vypinac velmi nechcem, lebo uz tam bude svetelny, od rekuperacie plus termostat, tak nech nie je cela stena sami vypinac.
Odpovedať
@stowasser medzi polystyren? Mas foto?
Odpovedať
@stowasser Na pitie ani na varenie by sa nemala pouzivat TUV z bojlera.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Priznám sa, že posledné dve vety som čítal aspoň trikrát a medzi tým som dlho rozmýšľal, či čítam dobre. To ešte aj na tej vode šetríš? To si ráno napustíš na čaj vodu z teplého kohútika, ktorá ešte k tomu stála celú noc v potrubí a ak jej náhodou napustíš trochu viac, tak ju zbieraš? Tak toto by ma ani v najhoršom sne nenapadlo. Ja si idem ráno spraviť kávu, alebo čaj, tak otvorím kohútik na studenej vode, nechám aspoň 10 sekúnd odtiecť a napustím si čerstvú studenú vodu. Do prdele, však aj ten čaj, alebo káva musí mať svoju chuť a nie variť to z nejakej odstátej močky... :-p
Odpovedať
@jamk1 Ci na vode setrim? Nuz nic v zlom, ale mam nieco pocestovane a ver mi, ze viem aku cenu ma 1 kvapka vody. A to, ze stoji cez noc voda v trubkach znamena co? ze treba vsetku vyliat? A vodarom v trubkach v noci voda vari cirkuluje? A ked mam privod vody do domu z ulice dlhy 85m, tak mam nechat odtiect aj to? :) To o zbierani vody bolo trochu nepochopene, to bolo o tom, ze ak chcem teplu, tak nenecham len tak odtekat ani na 5 sekund vodu len tak, ale napustim krhlu na vodu - mame v kuchyni na parapete asi 10 kvetov.
Odpovedať
@stowasser u nás nemá žiadnu cenu, sme vodná veľmoc. Keď chceme, tak splachujeme záchod minerálkou. V podstate sa voda iba vracia do obehu, aby aj tým sloníkom v Afrike popršalo. 8-)
Odpovedať
@jamk1 to odpustanie vody ma fakt vyznam, lebo po 10 sekundach ti asi voda z rurky uz nejde ale mas tam pramen z kamena ze... A preco by si tu vodu nemohol nabrat do krhly? Nalievat tuv na caj asi nienaj ked prevarenim je to asi jedno.
Odpovedať
Nie.
Odpovedať
@daralbajda a prečo nie?
Odpovedať
Skor ide o to, ze voda z teplovodneho rozvodu nie je pitna a nemala by sa pouzivat ani na varenie caju. Nie ze by tej vody bola skoda.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?