Čím vykúriť rodinný dom?

Moje možnosti kúrenia sú kachle, gamatky, alebo elektrika - konvektory. Prosím poraďťe mi, s čím by ste mi doporučili kúriť (vykurovať) ako čislo 1 a čo určite nie a prečo? Podlahová plocha domu je cca 95m2, prízemný, 3 izbový. Za každý názor a radu ďakujem ;-)
Odpovedať
1
2
@miskoajanka Podľa potreby tepla na vykurovanie. Ak ale staviate nový dom resp. idete rekonštruovať, tak treba najprv znížiť jeho energ. náročnosť na možné minimum a potom podľa toho zvoliť kúrenie. Ak máte radi kúrenie drevom, tak dajte kombináciu krbové kachle + elektrina. Ak je plyn v dome zavedený, tak ostaňte rovno pri plyne - a na kúrenie drevom odkázaní nebudete (ale môžete si samozrejme dať). Plynové kúrenie však nedávajte gamatkové, ale radšej kotol + podlahovka. Zároveň tak pripravíte aj TUV. Dala som nepresnú všeodpoveď, viem... ale otázka bola daná príliš všeobecne. My máme dom 120 m2, nový - kúrime len elektrinou, nemáme komín a krb. Veľmi nízke investičné aj prevádzkové náklady. Ale najprv sme navrhli a prepočítali dom a podľa neho sme volili vhodné kúrenie.
Odpovedať
1.Gamatky - podla mojho nazoru vykurovat gamatkami pri dnesnej cene plynu je cista financna samovrazda...to si dovolim tvrdit ze 75% ide do neba... mas sice nizke vstupne naklady ale budes platit za teplo co ide do komina... 2.Kachle - mas o robotu naviac s pripravou dreva, treba zakurit, vycistit, robota s popolom... ohrev vody musis vyriesit minimalne elektrickym bojlerom a mas v dome navyse dalsiu obludu kde ta tepla voda sa bude zohrievat zrat zbytocne elektriku a samozrejme si obmedzena mnozstvom tej teplej vody... 3.Plyn - podla mna najidealnejsia volba, mas absolutny komfort, netreba mat zasobnik na teplu vodu, pokial mas kotol s ohrevom, najlepsie kondenzacny kotol a podlahove vykurovanie...mozno vysoke vstupne naklady, ale to sa ti urcite vrati a mas absolutny komfort a vzdy teplo, vsetko sa da krasne regulovat, dnes uz aj cez mobil... 4.Elektrika - nemyslim si ze by to bolo lacnejsie ako plyn, musis mat aj spomenutu obludu v podobe bojlera na teplu vodu, kde ohrev je pekny zrac elektriky... Zial v dnesnej dobe velmi vela stavebnych firiem odporuca elektricke kurenie, nakolko nakupili pozemky kde o plyne ani nesnivaju a preto preferuju elektrinu, ale nikto nepovie ze to je z dovodu vysokych financnych nakladov na plynove pripojky, ved do domu musi dat elektriku ci chce alebo nechce, tym padom aj kurenie elektrikou odporucaju... a maju o 10tisic vacsi zisk... vsetko spomenute fakty su mnou ziskane informacie v ramci rodiny kde som sa stretol aj s gamatkami, aj s elektrikou aj s kurenim na pevne palivo a snad ma nikto neukamenuje za tieto nazory...na zaver dodam len tolko, ze kazdy bude preferovat to co ma doma, my mame doma kondenzacny kotol s prietokovym ohrevom, ziadna podlahovka ale radiatory a navyse mame este slnecne kolektory plus vymennik...
Odpovedať
Profilova fotka
@miskoajanka máte k dispozícii plyn a kachle. kachle nechať a využívať príležitostne, resp.podľa toho ako sa Vám bude chcieť. Gamatky zdemontovať a výrobu tepla scentralizovať. Takže plynový kotol so vstavaným zásobníkom. Ak nechcete demolovať podlahy a vytvárať vyššiu investičnú záťaž, tak si ležaté rozvody potiahnite pod stropom a napojte vykurovacie telesá.
Odpovedať
Profilova fotka
Pán kollar má pravdu. Treba gamatky vyhodiť. Najideálnejšie by bolo urobiť nové rozvody kúrenia a buď investovať do podlahovky alebo dať radiátory. V každom prípade plyn sa oplatí pri používaní kondenzačného kotla. V dnešnej dobe už kondenzačný kotol stojí oveľa menej ako pred 6-7mimi rokmi. Ak máte komín a kachle tak tie ponechať a pomáhať tak dokurovať objekt keď budete chcieť šetriť plynom.
Odpovedať
Na pozemku mam v pristupovej ceste plyn, chcem stavat bungalov 13,5 x 10m. Budem stavat z termaliky 30cm, chcem zateplit podlahu 20cm eps, obv. muri 20cm eps, strop 50 cm vaty, okna s trojsklom s najnizsim Ug. Aké bude najvhodnejsie kurenie? mam vyuzit plyn a teda - plyn. konden. kotol+ podlahovka ? alebo mam pouzit ako zdroj pre tep. vodnu podlahovku elektriku? Je hrubka izolaci optimalna alebo by ste do nejakej z izolacii pridali ? :-| =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor hrubka izolacii v poriadku. A ak je moznost plynu tak kondenzak plus podlahovka.
Odpovedať
@danifedor @nadro Súhlas s nadro. Cena za kWh je pri plyne cca polovička oproti elektrike. Zatiaľ...
Odpovedať
ja by som si zrátal tepelné straty, resp. potrebu tepla na kúrenie..potom investičné náklady....ďalej cenu energií+vśetky teoretické opravy, revízie a pod....no a potom by som rozmýšľal....pero+papier+kalkulačka... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor ja mam uplne rovnaku skladbu domu aj zateplenia ibaze mame 10x13 metrov a rozmyslam ci by sa neoplatilo dat elektrinu. ked dam zaviest plyn za pripojku dam cca 2000 eur, za kotol 2000 plus revizie, dalsi komin, resp. vyvod z kotla, poplatky a pri tych tep. stratach co tam budes mat (cca 3kw) tak neviem kedy by sa investicia do plynu vratila... mozno o 15 rokov a medzitym bude zase treba ten plynovy korol vymenit. za elektricky das 600 eur a vybavene. Ale urcite treba najprv vypocitat tep. straty a zariadit sa podla toho...
Odpovedať
No ved to prave asi pockam na vypocet tep. strat a potomnsa rozhodnem lebo som z toho jelen :-N
Odpovedať
@danifedor ..ale dat si to poriadne vypočítať...kto naozaj tomu rozumie..vo väčšine projektov je to -+ 40%
Odpovedať
@pr + - 40% :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danifedor ..bohuzial hej..jednak projektant väćšinou o tom vie málo, a jednak potrebuje dostať dom do sk.B..inak sa neskolauduje..dat to spravit kto robi certifikaciu, alebo aj amterovy co tomu naozaj rozumie, ale hlavne nepouzivat tu odporucane jednoduche vypocty
Odpovedať
Profilova fotka
@jiri_m hmm no el. kotol pri 3kW je tiez varianta ale aby to bolo az tak enormne vyhodne?! Riesim velmi podobny problem.V podstate mas pravdu s tymi vstupnymi nakladamy je to tak bude ti stacit tych 600€ ak ide len o kurenie.Ale pri ohreve TUV potrebujes aj bojler a s tym uz treba pocitat teraz,naklady porastu ojooj,samozrejme ak nezijes sam?Moj nazor je taky ze ak by na svete neexistovalo nic ine iba elektrina a plyn tak asi aj napriek vstupnym nakladom cca 4000€ si vyberiem plyn.
Odpovedať
@tomaslucka no a preto som sa rozhodol ze dam konden. kotol so zasobnikom na tuv, kedze mam plyn na pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaslucka chcelo by to prepocitat podla tarif a poplatkopv ci uz SPP alebo elektrarni, ale ked sa mi nebude pacit elektrika mozem dat kedykolvek urobit plyn lebo tiez je dotiahnuty az na pozemok ale celkove rocne naklady (s tym ze bude aj piecka) by pri tych stratach boli do 500 EUR v elektrine podla vypoctu a pri plane kolko? mozno 300? Ked usterim 200 EUR za rok a naklady mam vyssie o cca 3500 EUR tak navratnost je niekde okolo 17 rokov, podla spotreby.- Zatial sme dvaja, mozno raz traja.. Aj pre mna je to zatial dilema ze do coho ist, len zatial mi to vychadza do elektriny ak budu peniaze v buducnosti a rozhodnem sa dotiahnut aj plyn bude to mozne, vodu v podlahovke ohrejem cimkolvek, mozno aj cena TC pojde dole alebo pridu aj nejake dotacie od statu (ale to sa este uvidi) :) :) :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jiri_m Tak to je uz potom o inom ak mas v dome aj iny zdroj vykuavania "piecku" ja nemam na pozemku ani plyn aj ked trase okolo mojho domu je!O to by som to mal drahsie ak by som sa nakoniec pre tu variantu rozhodol.Samozrejme v tvojom pripade by som uvazoval rovnako a do domu by som dal iba el. ohrev a ako vravis,potom ked sa rodina rozsiri budes spekulovat co dalej,kedze nevieme urcit vyvoj cien ci uz el. alebo plynu,kazdopadne dole nepojdu :-| @danifedor ak mas vyvedeny plyn na pozemku,myslim hodinu tak urcite plyn dopojenie do domu uz nebude taka palka ako od hlavneho rozvodu po hodinu.
Odpovedať
@tomaslucka no plyn mam v pristupovej ceste, ale aj tak bude plyn vyhodnejsi, elektriku nechcem, urcite skor dvihnu cenu za elektriku ako za plyn
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@danifedor Ja by som aj napriek tomu,že máš plyn hneď pod nohami :-D ,volil elektrické kúrenie,pretože pri tom čo píšeš si myslím,že ďalšie investovanie do plynu by boli len vyhodené peniaze. Ťažko povedať aké ceny budú plynu a elektriny za 10 rokov,ale treba zvážiť aj životnosť materiálov a technológie použitej pri kúrení a v tomto prípade mi stále vychádza lacnejšie elektrina ako plyn.
Odpovedať
@blackomt mne nie
Odpovedať
Profilova fotka
@miskoajanka doporučujem elektrické podlahové kúrenie, moj známy to predáva. Posielam link http://www.fulleko.sk/sk/heatflow
Odpovedať
ja by som to povedala takto. Pred 25timi rokmi nebol bezny mobil a nebol vobec lacny a ani telefonovanie z neho. A dnes? Uvidime aka energia bude tak lacna a dostupna, ze uz ju nik nebude riesit, presne ako mobil. Vyvoj nezastavis.
Odpovedať
my máme fínsku pec ano je potrebné trochu robiť kúrime briketami, popol nevyberáme každý den a teplo s toho je super, aj spotreba super, dnes už sú ľudia neskutočne pohodlní, a infarktov pribúda ľudia sa málo hýbu všetko je na elektriku, všetko urobí za nás stroj, a ked vypnu elektriku sme nahratí, nevieme urobiť dokopy nič, a plyn je tiež dosť závislý na elektrine a opačne
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor Už som to tu dávnejšie písal, že môj známy investoval viac ako 12000 € (+ robota!) do sofistikovaného vykurovacieho systému od Viessmana: Plyn, kondenzačný kotol, teplovodná podlaha, teplovodný kozub, slnečné kolektory... - to všetko vymyslené priamo výrobcom, teda žiadne amatérske pokusy, ale nemecká kvalita a nemecký komfort. ALE: nezateplil! Ja som postupoval presne opačne: 30-ka Heluz + 20 EPS (okná Slovaktual HS pasiv)..... - a elektrická podlahovka. Myslím si, že v návratnosti jeho investície ma dobehne možno za 10 a možno až za 15 rokov, ale to už možno bude musieť meniť niečo na tých systémoch... - možno už bude kotol morálne zastaralý, možno už kolektory budú totálne mínusové... Bežný servis a bežné poruchy ani nepočítam... Podľa mňa sa na SK prííííliš komplikujú vykurovacie systémy - naopak fatáááálne sa podceňuje eliminovanie únikov tepla.
Odpovedať
@leonardom ja budem mat len konden. kotol a teplovodnu podlahovku nic ine.
Odpovedať
Pre vyznavacov silneho zateplenia a malej investicie do kurenia napisem trochu skepticky pohlad. Ano, montovane domy s nizsou akumulacnou schopnostou sa daju vykurit rychlo a pomerne lacno. Pokial sa vynecha krb, digestor s odtahom von, a prisne dodrzi vzduchotesnost. Kompromis. Nevyhoda je vacsie prehrievanie v lete (na juhu), a studene podlahy, pretoze kurenie zapina velmi zriedka. Montovane maju aj ine nevyhody, ale kurit sa da lacno. Murovany dom sa vykuri pomalsie a drahsie, preto podla mojej skusenosti nestaci iba zateplit. Kurenie musi byt aj usporne, vacsina ma zavedeny plyn. Ti, ktori ho nemozu mat, alebo ho nechcu v murovanom dome, nemozu cakat rovnako uspornu prevadzku na elektrinu, ako v montovanom dome. Musia dokurovat drevom, alebo maju tepelne cerpadlo. V murovanom dome je treba viac zdrojov tepla, a prevadzka malokedy dosiahne hodnoty montovaneho. Vyhody: normalny digestor, krb s externym privodom, teple podlahy, menej chladenia v lete. Netreba celkom verit, ze v murovanom dome najlepsie vykuri polystyren. Zateplenie ma zmysel len v rozumnej miere. Treba vsak investovat aj do usporneho kurenia, aby sme neronili slzy, ked pustime digestor, otvorime okno, alebo chceme mat teple podlahy a pohodlie v kupelni.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 no keby po svete nestala kopa murovanych pasivnych domov, mozno by sa aj oplatilo citat co pises :). Neexistuje absolutne ziaden dovod, preco by sa murovany dom mal vykurovat drahsie (v fyzikalne vazte bude o nieco lacnejsie). Montovany dom s rovnakou potrebou tepla ako murovany budu mat rovnake naklady na vykurovanie. Co budu mat ine, je regulator vykurovania, ten sa prisposobi casovym konstantam budov.
Odpovedať
Teple podlahy v zateplenom dome (drevenom alebo murovanom) je scify. Podlahy tam budu na pocit chladne v lete aj v zime.
Odpovedať
Posli link, kde taky stoji, pojdem si ho pozriet.
Odpovedať
@pzad prave pisem a nohy bez papuc mam na podlahe, na spiatocke 37
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?