Čím ste sa rozhodli kúriť v dome?

Ahojte, budeme stavať dom, ukončujeme projekt konečne, ale ešte nám chýba, čím budeme kúriť. Chceme podlahovku do dvojpodlažného domu 300m2. Máme aj kozub v obývačke. Takže neviem či to má byť tepelné čerpadlo, plynový kotol, rekuperácia alebo kozub a prieduchy, kolektory. Podľa EU už nestačí len napr. plynový kotol..už musí byť aj rekuperácia. Akože vôbec sa do toho nerozumiem. Ako to vychádza cenovo ma zaujíma plus všetky poplatky. Keď to niekto teraz vybavoval, tak vie. Dúfam, že niekto poradí. Ďakujem pekne
Odpovedať
1
2
Zabudla si napisat ze ake mas moznosti napr pritiahnutia plynu k pozemku, ostatne IS, ci mas na pozemku moznost vykopat 2 studne, nenapisala si tak isto ake mas financne moznosti, nenapisala si ci su pre teba podstatne nizske invensticne alebo prevadzkove naklady a podobne...podla toho ti velmi tazko niekto odpovie...napis toho viac a kazdy jeden ti bude vediet poradit.. V poslednom rade si mala zalozit diskusiu a nie otazku...inak sa ti nikto nebude vediet vyjadrit, kedze ma iba jednu moznost :)
Odpovedať
Kedze stavaju nieco co ma 300m2 financie asi nebudu problem :-)
Odpovedať
T en kto vam,roni projekt bam ma vysvetlit aj kurenie, ci chces klimu atd. Ak mas plyn daj plyn, ak nie tepelne cerpadlo. Rekuperacia neni kurenie je to vetranie, odporucam dat bez ohladu ci je nutna alebo nie.
Odpovedať
@jabura pri 300m2 sa oplati uvazovat o TC. Cim vyssie TS tym sa skor vrati investicia. Takto Vam nikto nevie povedat co je lepsie a co horsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jabura Ako je napísané vyššie, namiesto pýtania sa tu kde ti dá 100 ľudí 100 rôznych odpovedí tieto veci rieš z projektantom, okrem toho že by sa v tejto problematike mal vyznať aj najlepšie pozná podmienky v ktorých staviaš, navrhovaný dom, tvoj rozpočet aj teba. Ale asi tak všeobecne by sa dalo povedať že buď plyn alebo tepelné čerpadlo.
Odpovedať
Za mna plyn
Odpovedať
kuriť krbom je blbosť,casom to zistiš .,krb je tak na atmosferu,posedenie ..tepelne čerpadlo je zradné ,szačí aby zrušili výhodnu el.sadzbu a je po kurení...plyn najjednoduchšie,..ak padne plyn ,padne celý štat..
Odpovedať
a plyn na pozemku mas? To je dost zakladne info.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda nezavadzaj s tym TC. ja mam na nom iba vysoku tarifu a som spokojny. nizky tarif sa mi neoplati. nespalim tolko.
Odpovedať
@septiko a priamoohrev maš tiež?a poznam tč čo po 10 rokoch boli fuč,som odporca tč .poznam chlapcov čo ich predávaju a montuju a doma kuria plynom a drevom...prečo asi ?
Odpovedať
@daralbajda to ze doma maju pripojku a plynove kotle neznamena ze musia mat TC A to ze ho doma nemaju neznamena ze su na zatratenie!. Kazdy jeden dom je iny a hodi sa don iny zdroj vykurovania. By som bol zvedavy ako by ste riesili 200m2 dom na pozemku kde nieje plyn. Pretoze po novom rastu stavebne pozemky bez plynu. Roky montujem plynove kotle , niaky rok aj tepelne cerpadla takze viem posudit co pre ktory dom je dobra investicia a hlavne komfort. Sam mam TC a vzhladom na rozsiahly dom a absencie plynu som si vybral spravne a na zaklade osobnych skusenosti mozem smelo doporucit a predviest zakaznikom. Len tak informativne 200m2 cista plocha .poschodie 17 okien. 300l TUV . Hore radiatory dole podlahovka. V lete chladenie. 5 clenna domacnost . Steny 30cm.prebieha zateplovanie. Kurime na 23C a mesacne naklady na TC 50Eur. Dovi dopo.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda priamoohrev sa da vypnut alebo nastavit bod bivalencie. vypol som ho. mam 6kw TC a u nas v januari okres NZ bolo najmenej-18 a cerpadlo slo na 60% svojho vykonu. moje faktury na kurenie a TUV je cca 25€ plocha 123m2 EC A/A1.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@septiko pri tých -17 mi bez elektrickej spiráli tlačilo do domu 32 C´ pri -18 ti 6KW čerpadlo vzduch voda nešlo na 60 % tomu ver :))
Odpovedať
@jabura 275m2 podlahovej plochy, poschodový dom so suterénom. Všade podlahovka. Kúrim TČ. Prvá zima nezateplená severná a východná stena bola. V lete chladenie. Čisto na TČ to vychádza cca 53€ mesačne.
Odpovedať
@gkrivanek @septiko @kajo873 no neviem ,same čarovné domy ,50 eur na elektriku...ved ja tolko platím len za varenie,pranie,a zimný ohrev TUV.,a to bývame v nom dvaja .V byte len za svetlo a a varenie na sporaku bez vykurovania,ohrevu TUV som platil 40 eur. Neverím Vašim udajom.TC je velka investicia ,ked sa ma začať vracať obyčajne pustí.Teplota kurenia 32 stupnov ,ved horučka je 37,5 ,to fakt neviem ako kurite ,neverím o udajom.Bud v tých domoch nebývate ,alebo ich mate bez okien,alebo ja neviem čo ....50 eur za elektriku mesačne,ved to platí moja mama a len svieti a občas perie,či žehlí...
Odpovedať
@gkrivanek v lete chladenie....no neviem u nas sa aj v lete dymí z komínov...Každý kto msl možnosť kuriť plynom TČ zavrhol a to tahali plyn aj 100m....
Odpovedať
@daralbajda vy vsade pisete ze neviete a prave tu je pes zakopany , ze my vieme a predsa nam neverite. Ale presvedcsili ste ma ze fakt neviete pretoze sa cudujete ze kurime 32C vodou do kurenia. Ano pane do podlahovky sa kuri s takou teplotou media. Nikto z nas nepisal ze plati za elektrinu 50Eur pre cely dom, ale pre TC samotne + je to spotreba na dom. Vy zrejme tiez neviete ako vela veci , ze cena 1KW/h v nasej tarife je cca 0.09€ centov. A vasa mamka cca 0.15€ centov ak nie viac. Zrejme ani to neviete ze priemerny COP TC celorocne je cca 3. Rada do zivota ak neviete neodcudzujte, ale skuste hladat. Zabili ste to cele so 100m pripojkou na plyn. Za tie prachy polozim zemny kolektor dolozim dokupim TC zem voda.ked uz byvate v tej Oravskej lesnej ze aj v lete kurite.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda my kúrime plynom podlahovka 106 m2 aj plynom varíme + tuv cena mesačne 44 EUR za minuli rok preplatok 34 EUR ( 23 stupňov obývačka a kúpeľňa ostatne izby 20) - elektriku platíme 25 EUR vsetko A +++( preplatok za min. Rok 20 EUR) , vodu 20 euro ,( preplatok 32eur) + internet a TV rozhlas cena spolu mesačne 106 EUR zálohové platbyi
Odpovedať
Profilova fotka
@silvia72 doplním bungalov steny 30cm zateplení 20cm ,strop zateplenie 50cm , v podlahe 16cm eps, sokel a základy 18cm 3 skla slovaktual _
Odpovedať
@gkrivanek viem. Že zákon zachovania energie nepustí, tiež kúrim podlahovkou na 32 st.A keď si doratas náklady na čerpadlá či aj tie máš napojené cez nízku tarifu? Za to že Fico a jeho kamaráti predávajú Tc je aj sadzba lacnejšie, čo keď dajú normálnu sadzbu. Dom s plochou 100m2 je u mňa byt, a tam by to nemalo všetko štát viac ako 60.eur/mesiac. Len neviem všetci tu platia 50 eur a ešte majú krby vložky piecky. Ak chceš niečo porovnávať tak to porovnavaj v extréme. Keď je teplo každé kúrenie stačí. Počkaj až udrie -25 na týždeň v kuse som zvedavý na to tvoje TC a 32 stupňov.
Odpovedať
@gkrivanek už ťa vidím ako za 2600 eur vybudujes zemný kolektor na 24kw a zaplatíš Tc, keď kotol na plyn stojí 1400 eur. A počkaj za 10 rokov ako ti budu ľudia volať o opravu TC. Ja plynové kotly začínam meniť po 20 rokoch a aj to len kvôli moralnemu zastaraniu PKM -ky horia stále...
Odpovedať
@daralbajda naklady na obehové čerpadla ktoré idu na 17 W ma absolútne nezrujnuju. riešiš tu - 25 C na západe tu tolko nebolo od kedy žijem , max bolo -18 tento rok a aj ta k vyšlo 50 Eur neni o com môj. začínaš to chápať a už obklučno riešiš focové dotácie na elektriku? to nevymyslel ficko to bolo aj davno pred ním velkoodberatelia mali vždy výhodnejší nákup. a toto je vykurovacia sadzba ktorú dostaneš aj na iný elektrický zdroj trebars slávny elektrokotol.
Odpovedať
@daralbajda nikde som nepísal že z 2600 Eur kúpim TC je tam napísané že spravím kolektor a doložim na TC. teraz zas riešiš stare PKM kotle :-) :-) :-) :-) och ty môj bože s tebou to nemá zmysel ži vo svojom presvedcsení.
Odpovedať
Profilova fotka
ak je pri pozemku plyn, netreba dalej ani uvazovat ;)
Odpovedať
Pokiaľ postavíš pasívny dom, tak ver tomu, že tepelné čerpadlo a ani plynovú prípojku nebudeš potrebovať. Postačí priame elektrické kúrenie do podlahovky a vôbec ťa to nezruinuje. Mám podobný dom v ktorom kúrim štvrtú zimu. Pokiaľ si občas pomôžeš krbom tak sa v pohode zmestíš za kúrenie do 60 € za elektrinu. Návratnosť tepelného čerpadla v tomto prípade neexistuje a elektrokotol stoji cca 500 €.
Odpovedať
@daralbajda Keby som do podlahovky kúril 32 stupňov tak sa v dome uvaríme. Ja mám nastavené do podlahy na 27 stupňov a v dome je 22 -23 stupňov. Tepelné čerpadlo a ani plynovú prípojku nemám.
Odpovedať
@vrajoz aky velky mas dom a ako zatepleny a v strope atd?
Odpovedať
@vrajoz v januári keď bude-25 som zvedavý...A mať v obývačke kotolňu a kulnicku na drivi není bohviečo,a aby som chodil od kotla ku krbu...možno teraz keď máš do 30 rokov, počkaj keď budeš mať 60..
Odpovedať
Zastavaná plocha 11x18 s podkrovím myslím, že fotka je v albume. Zateplenie stropu 45 - 60 cm. Steny 30 cm. Trojsklá. Energetický certifikát A0. Mám rekuperáciu a nie krb ale kachľovú pec. Elektriny na celú prevádzku domu spotrebujem podľa toho ako často zakúrim v peci. Zatiaľ najmenej pod 4000 kW a najviac 5 100 kW. Keby som vobec nezakúril v peci tak najviac odhadom 8000 kW - skôr menej, keď odpočítam ostatné spotrebiče, tak samotné kúrenie maximálne do 5000 kW - čo je 50 € mesačne
Odpovedať
@daralbajda Tak mám 59 rokov a ver že kôlničku v obývačke nemám. Prvú zimu som kúril len pieckou, keďže som mal hromadu dreva zo stavby a stačilo raz ráno a raz večer naložiť. Zima vonku oplyvňuje náklady na kúrenie len v minimálnom rozsahu. Zatiaľ najviac bolo -19 stupňov a trvalo to cca dva týždne, takže žiadne strachy.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?