Čím nahradiť starý plynový kotol?

Po rekonštrukcií domu ( interiérové úpravy, omietky, malovka ) náhle vypovedal plynový kotol. Akým novým plynovým kotlom môžem nahradiť ten starý? - gravitačný systém, hrubé rozvody, nie kondenzačný, ani turbo, najlepšie s ohrevom TUV a zabudovaným zásobníkom?
Odpovedať
Zajdi do najbizsieho nar. Prothermu a iste ti navrhnu adekvatny model. Mne ked vypovie sucasny medved tak dam kondenzacny kotol. Byt tebou tiez zvazim prerobit system.
Odpovedať
preco nie kondenzacny, nemas tam kanal? hrube rury, gravitacny obeh nevadi.. zmen si to na diskusiu.
Odpovedať
Ahoj Prosím, skús najprv odvôvodniť prečo nie Všetky tie veci čo nechceš. ( dúfam že to nieje preto, lebo jedna babka povedal ) : )
Odpovedať
@sysell Kanal je nad urovnou kotla, na opacnej strane stavby. Tiez uprava komina neprichadza do uvahy.
Odpovedať
@durojanosik tak ked rekonstruujes co tak v pivnici natiajnut jednu rurku na kondenz... vela roboty? S kominom je co? Je krivy? Nevojde do neho plastova rura?
Odpovedať
@leo136 Kondenzacny je drahsi, poruchovejsi, ovela drahsi servis. Navyse na vykurenie vsetkych priestorov potrebujem teplotu nad 70°C, cim sa straca zmysel kondenzacie. Komin je sice vlozkovany, ale dalsie upravy budu narocne. Dalsi problem je odvod kondenzu-kanal je nad urovnou kotla na opacnej strane stavby. Vaznejsiu rekonstrukciou rozvodov zamietam-interier je kompletnej obnove.
Odpovedať
@durojanosik hmm v podstate v nicom nemas pravdu, zlozitejsi ani porucovejsi moc neni, drahsi servis tak isto. Neviem aky mas dom ci z kamena v tatrach bez zateplenia ked potebujes 70°C, tolko sme nepotrebovali ani ked sme nemali zatepleny cez 200m2, ale ok, bezne ludom staci bohate do cca 55 max a vacsinu casu ide o dost nizsie.. Neviem ake dalsie upravy komina potrebujes, komin na kondenzacny alebo aj iny stoji radovo par desiatok eur a robota je to na par desiatok minut..Predpokladam ze kotol je v pinvnici tak tam sa rurka hadam popri ostatnych hrubych rurach co mas z kotla strati.. na precerpanei staci cerpadielko za par eur, su aj original precerpavacie zostavy, nic velke. Ak cches napriek tomu nekondenzacny tak si kup aky ti odporuci ten kto to bude robit a ten ktory ma blizko servis, moze ti to byt jedno
Odpovedať
@sysell musím stebou súhlasiť.
Odpovedať
@durojanosik je vysoká pravdepodobnosť že to čo tuná prezentuješ, je zase z dielne jedna babka povedal. Ale ak sa chceš naozaj presvedčiť o výhodách a nevýhodách kondenzačných kotlov ( a nechceš dať na medové fúzi od predajcov ) skús zavolať hoci ktorému servisákovy čo má tieto kotle na starosti a on ti iste povie pravdu. Alebo sa opýtal v predajni náhradných dielov na kotle trebás aj telefonicky. :)
Odpovedať
@durojanosik tiež mi príde zvláštna potreba teploty do radiátorov viac ako 70C. Tuto zimu som kuril na 50-55. Mám nezatepleny dom 100m2 z roku 1960 - material tehla a skvarobetonove tvarnice. Vykuroval som kondenzačným kotlom. @sysell z mojich skúseností musím povedať, že vyvložkovanie komína bolo drahšie ako niekoľko desiatok eur. Tiez som si myslel ze to nemoze byt drahe, ze tam stačia obyčajne PVC rury ale treba tam nejake ine na to určené. Cena samozrejme zavisi aj od dlžky komína, ceny práce atd.
Odpovedať
@durojanosik mate rovnake zmyslanie pane ako vase meno :) Zmyslate prastaro Verte ze keby ste sa mi dostali do ruky tak by ste sa zasmiali nad vasimi terajsimi tvrdeniami. Zavolajte si kurenarov staci dvoch ale riadnych nie co vcera boli este murarmi a vysvetlia Vam co a ako S pozdravom
Odpovedať
@tomstein mame komin s pozink vlozkou zhnitou co sa musela dakedy davat, nedava sa tam hociaka rura ale rura 2m dlha co sa sa zuva do seba s centrovacimi cicikmi po obvode aby sa vycentrovala v starom komine, rury zacvaknut do seba nech trva 10 minu, vynosenie na strechu 10 minut a zasunutie do komin anech 15 minut, na vrch dali ciapku ze si ju mam priskrutkovat, doteraz je len tak capnuta nevadi to. Fakt neviem kde je problme a to estre mame krivy komin lebo muraro boli ozrati a aj jebu...í. Dole koleno a zapojeneie na kominove vyustenie z kotla, vybavene. To je asi ta najlahsia robotra zo vsetkeho, vyska domu neviem - 2 poschodia + pivnica asi do 8m.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Trepete somariny. Nerieste moje zmyslanie ani odbornost ( keby som bol odbornik nepytam sa ). Teplotu mam zo stareho kotla-viem na kolko som musel kurit, aby som vykuril ( je mozne, ze bol nespravne nadimenzovany ). Dom je z plnej tehly, nezatepleny, ma velke uniky. Krytina na streche je krehka a riadne zvetrana-bez poskodenia sa neda dostat ku kominu. To budem riesit neskorsie. Do zimy potrebujem len nahradit kotol. Mal som debatu s 2 montaznikmi-servisakmi a v podsate sa zhodli, ze kondenzacny je zbytocny. Info o poruchovosti a cene nahradnych dielov mam od nich. Dajte protiargumenty alebo skusenosti a rad sa necham presvedcit.
Odpovedať
@durojanosik ak ide len o to kúriť, kúpil by som nejaký funkčný kotol na bazoši. A rozmýšlať a sporiť na celkovú rekonštrukciu!
Odpovedať
@durojanosik bohužiaľ somariny netrepú pri kondenzačných kotloch stačí a je odporúčaná teplota vody +- 50 stupňov brat má kotol 3 roky ale menil celu vykurovaciu okrem servisnej prehliadky každý rok do toho nevrazil nič kotol funguje bezporuchovo a vykúri v pohode veľký poschodový dom vymenené len okná materiál kváder tehla... my máme v bytovke kondenzačné kotly 4 už 6tym rokom ak nepočítam výmenu nejakej vypálenej diódy a drobných tesnení kotly tiež fungujú bez poruchy ... u teba hľadaj alternatívu buď ako bolo spomenuté funkčný kotol od roky alebo nový sú aj nízko teplotné kotly ktoré fungujú na podobnom princípe ako staré typy kotlov a hlavne nerieš z montážnikmi a servisákmi ale s niekym kto sa rozumie navrhovaniu a projektovaniu keď boli taký šikovný že kondenzačný kotol nie akú variantu navrhli ? aj naši chlapci čo robili kotolňu sú šikovný vedia namontovať opraviť ale za nimi je niekto kto vyriešil aký kotol ako kde ma byť umiestnený a ako to má byť nadimenzované aby to fungovalo ako má...
Odpovedať
@zuzanale Pri teplote vody 50 stupnov budem mat v extremnej zime teplotu 19 stupnov. Pre starsich ludi je to malo. Kondenzacne kotle sa zacali pouzivat preto, ze vedia zuzitkovat aj odpadove teplo. Citujem odbornu tlac "Účinnosť vykurovacieho systému je závislá takisto na teplotnom spáde. Všeobecne platí, že čím je nižší teplotný spád, tým vyššia je účinnosť." Kondenzacne kotle su stavane na teplotu spalin 65-70stupnov, co mi priestory na potrebnu teplotu nevykuri. Vyssia teplota spalin zase znemoznuje kondenzaciu, cim rusi vyhodu vyuzitia odpadoveho tepla. Preto som sa pytal na nekondenzacny. To, ze brat vykuri dom je pekne, ale tiez chcem mat aku taku istotu, ze mi ludia nepomrznu. Cena nahradnych dielov a ich dostupnost je tiez vaznym faktorom, pretoze pri poruche, ked je zima, je logicke vymenit celu dosku a rychlo kurit, az potom hladat chybu v elektronike a opravovat ju. Mozno sa nevyhnem kondenzacnemu kotlu, vlozkovaniu komina a preprave kondenzu cez pol chalupy, ale aspon som to skusil. Neuraz sa, ale rady typu obrat sa na projektanta si viem dat aj sam.
Odpovedať
@durojanosik ja ti nemam davat ake protiargumenty, ak nemas prachy kup sitfaky ti odporucia monteri, budu to montovat oni tak nech vedia, inak myslim ze aj nedondenzacny ma nasavanie cez konim, Neviem ci to chces len tak polatat, ak hej fakt kup hociaku sunku. Ak chces seriozne rekonstruovat dom mozes dat kondenzacny a dat vyssiu teplotu, ked zateplis znizis a mas vybanene .. Servis ti moze byt jedno ked sa pokazi zavolas vymenia co treba, hlavne si kup taky co ma servis blizko. Elektrika je v kazdom, kondeznacny ma asi inu spalovaciu komoru ale ze by mal viac veci na pokazenie si nemyslim, ale to fakt nevie, lenm vidim ze ked pozrem dnu neni tam nic.
Odpovedať
@durojanosik Teplotu vody si nastavis kludne aj na kondenzacnom na 60 stupnou. Ak kupis nejaky 20kw v pohodicke ti utiahne velky dom. Pri tomstarom systeme je najvacsia zrada tie hrube truby. Chcelo by do zredukovat na tensie. Tam sa voda velmi ochladzuje nez pride do radiatora. Mna by zaujimalo kolko mas asi radiatorov a kolko litrov vody mas v systeme. Najvacsia vyhoda kondenz. kotla je ta ze ak ho spravne umiestnis tak znizis straty na prepravu tepla do uzitkovej vody a zbytocne nevykurujes akumulacne nadoby. S tou elektronikou mas pravdu ze je jej viac no vdaka tomu du dnes kotle efektivnejsie a radikalne zniyuju spotrebu a to minimalne o tretinu. Ak chces nahradu za stary kotol kup stareho medveda. Tie su jednoduche no oproti novym su to zruti. Na slusny dom mesacny naklad za plyn sa nebojim pouzit cifru 200 a viac euro. A to je podla mna v dnesnej dobe dost.
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 kotle nezefektivnuje elektronika ale kondenzacia a ta nad cca 57C nefunguje.
Odpovedať
@durojanosik ty máš fakt paranoju z tých porúch a náhradných dielov na kondenzačné kotle =-)inak každý má záruku 3-5 rokov ... kondenzačný má účinnosť aj pekne vykúri ale potrebuje na to uspôsobenú vykurovaciu sústavu a radiátory a ak ty chceš riešiť len kotol tu každá rada drahá čakal si že tu ti poradia a rady sa ti nepáčia tak sa opýtaj ale fakt odborníka aké máš možnosti a aká je najekonomickejšia varianta lebo tu ti určite k tvojej spokojnosti nik neporadí ...
Odpovedať
@majkoj Hej hej. To som strelil odoka pretoze pisem narychlo. Ved aj zakladatel to rozpisal vyssie. Voci tej elektronike som to myslel tak ze je lepsi a presnejsi system riedenia a uspory.
Odpovedať
Profilova fotka
@durojanosik https://dom.bazos.sk/inzerat/76050401... https://dom.bazos.sk/inzerat/75929311... https://dom.bazos.sk/inzerat/75854870...
Odpovedať
Zatial vdaka. Zvazim moznosti...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?