Cim kurit??

Profilova fotka
Dobry den, mame projekt 15x15 bungalov. Plyn v dedine nie je. Rozhodujeme sa cim kurit. Budeme mat krb ale nevieme cis vodnikom alebo nie. A urcite podlahovku. Pece na peletky a pod nechceme. Stavat budeme asi Y30+20EPS. Poradi nam niekto??? Asi teda ostava iba TC alebo akum. nadrz. A nechceme mat s tym vela prace. Manzel chodi aj prec tak s malymi deckami mam uz aj tak dost prace aj bez kurenia.Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Takto bude vyzerat....
Odpovedať
Profilova fotka
zlé riešenie, drahá strecha, terasa ani na kávu, cena 5-8000€, to isté dosiahnete markízou za 100€, veľké tepelné straty, najskôr si vyriešte dom a potom spôsob kúrenia. Alebo na to máte a potom nehľadajte radu na MS ale opýtajte sa odborníka.
Odpovedať
@veronika002 Najjednoduchšie kúrenie drevom (polenami) je teplovzdušný krb. Ostatné spôsoby kúrenia polenami sú technologicky zložité, náročné na čas pri kúrení ako aj na prípravu dreva a skladové priestory (zakryté ako aj voľné) a to tak zložité, že moja manželka do kotolne sa bojí aj pozrieť.
Odpovedať
Profilova fotka
najjednoduchšie kúrenie drevom je ohnište v strede miestnosti, netreba ani komín.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika002 pokial naozaj nechces mat starosti s kurenim a finacne to nie je problem, tak potom naozaj len to TC a podlahovku.
Odpovedať
@jan45 Nezvykneš byť ironický, prečo teraz?
Odpovedať
Tepelne cerpadlo tu nieje o com . Kotolna s akumulackou mixom kominom vyjde tolko ako tepelne cerpadlo! A mate starosti s drevom atd atd
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 to bola narážka na striktné odsúdenie iných systémov. Bol som na stavbe, kde som navrhoval na žiadosť investora veľmi zložitý systém vykurovania s použitím všetkých klasických systémov okrem TČ. Keď som sa pýtal prečo, povedal, že má drevo za 20€. Ja mám za 33, takže som to odobril. Keď sme vyšli na dvor tam bola kopa dreva asi 20m3, a on hovorí : to mám za 20e. Ale kúriť teplovzdušným krbom nepokladám za výhru, nemá akumulačnú schopnosť, treba často prikladať, skutočne to nie je ďaleko od ohnišťa.
Odpovedať
@jan45 no takymito ziadostami sa stretavam aj ja nechcu plyn nechcu elektriku drevo maju za babku chcu to cele ovladat aj z hajzla s kotlom na drevo +krbom cez akumulacku aj so solarom a ked to dam dokopy a vyjde vysledna suma tak to zavrhnu a daju jeden kondenzacny a na cloveka pozeraju ako na zlodeja☺
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 pytala som sa nazor. Videla som vela vasich komentov a viem ze mate dobre nazory tak preco nam neporadite??? A len odcudzujete??? Nemame peniaze na vyhadzovanie... ako dnes vacsina ludi... Ake tepelne straty??? Myslite murivo??? Sme zaciatocnici a mame architektku s ktorou preberame rozne moznosti... Budem rada za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj aj vase odpovede a rady na ms som citala a zdali sa mi velmi rozumne... co poviete na projekt?aj vam sa zdaju velke tep.straty?viem ze vam na tom nemusi zalezat ale bola by som vdacna za vas nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika002 teplene straty nikde nevidim, mate ich uz vypocitane ? Co pravdepodobne myslel @jan45 je skutocnost, ze cim je dom clenitejsi tym budu aj vyssie tepelne straty. A samozrejme s clenitostou stupaju aj naklady na stavbu, specialne pri streche, kde je potom vela doplnkov co byva to najdrahsie na streche. To nema byt teraz boj za nudne kocky :), len si treba byt vedomy co to znamena. Ale ani ja som nesiel do najoptimalnejsieho tvaru a radsej som volil nieco co sa mi paci. Nedostatky som potom dobehol technikou, npr TC, len samozrejme to nie je lacny spas.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@veronika002 jednoduche: Je plyn daj plyn, neni plyn tak: mas vela penazi daj tepelne cerpadlo, nemas vela penazi dal si elektrikcy kotol na podlahove vodne. Vyriesene.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj aj my sme si vybrali co sa nam paci a chceli sme nieco ine... TC nam tiez vychadza ako najlepsie riesenie... a krb len akoby na dokurenie ci by si odporucil aj s vodnikom .. len ho aj nie je kde dat za krb... dakujem vazim si cas ktory davas do svojich odpovedi aby sme zvazili vsetko. Prepocitane nemame nic..
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika002 ak budes mat TC vodnika urcite nie, je to prilis zlozite (teoreticky nebezpecne, pri vypadnuti elektriny) a drahe na to, ze budes mat iny pohodlny zdroj tepla. Ale vsetko treba zacat tym, ze niekto vypocita mernu potrebu tepla a tepelnu stratu domu. Od tych udajov sa da potom odrazit a nieco poradit.
Odpovedať
@veronika002 ako je otoceny dom? tam kde je terasa je co? Zo spalne sa bude dat ist na terasu? Mozno by som potiahol tu rerasu na celu sirku domu - ale to zalezi aj od svetovych stran. - garaz by som nedaval spolu s domom - komplikuje to strechu, komplikuje to zateplenie, potom dvere z chodny priamo do garaze - budu izolovat smrad a chlad ako vstupne? - vstupne dvere do domu sa otvaraju do priestoru predsiene - nie ku stene - viem je to kvoli svetliku, ale takto je to obmedzovanie priestoru a skor niekto dostane s nimi do nosa, - urcite by som dal aj dvere z chodny do obyvacky - na vodnika zabudnite - komplikovane systemy - osobne by som nedaval ani komin a krb - pravidelne revizie a cistenie, priprava dreva, smrad a spina z toho a cenovo cely system od 4-5 litrov vyssie? Radsej by som to dal do rekuperacie a chladenia. - Tepelne straty sa musia prerat, ale v dnesnej dobe by som nesiel pod hodoty, aby som mal na stene tepleny odpor aspon R=8 (a viac), podlaha R = 5 (a viac) (pod domom mas stale nad 0 a obvod zakladov zaizolovat XPS alebo perimetrom aby sa tiez velmi neochladzoval) a strop R = 10 (a viac). To dosiahnes s 20 cm grafitoveho EPS ma R=6.4, 15cm podlahoveho EPS ma R = 4,4 a 40 cm vlny s lambdou 0.036 ma R = 11.1. K tomu samozrejme okna 3-sklo. - topenie by som riesil bud odporove elektricke alebo s tepelnym cerpadlom - to ti zohreje aj TUV, topenie ala peletova pec, alebo splynovacia a pod... nie su podla mojho gusta - robota a spina okolo toho - urcite by som ale rozmyslal nad vetranim a aj chladenim - reps. aspon pasivna zabrana pred prehrievanim - exterierove zaluzie (aspon predpriprava)
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 ahoj dakujem za vycerpavajucu odpoved. Terasu mame na juznej strane.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 zo spalne bude iba okno aj z detskej izby. Archit. nam radila netahat take dlhe prestresenie tak aby nam tam slo slniecko do izieb... Garaz chce manzel spojenu s domom.. jeho surodenci to tak maju v novostavbach a pochvaluju si to. Aj teraz sa nam dvere otvaraju do vnutra a nevidim problem pre nas dom bez krbu nie je domom. Vodnika sme aj vdaka tvojim a ostatnym radam zavrhli s rozhodli sa pre TC. zaluzie budu ale neviem este ci exterierove alebo interierove... Dakujem za tvoj nazor a cas. Pekny den :)
Odpovedať
@veronika002 Ahoj. Vnitřní žaluzie pouze zastíní, ale nezabrání přehřívání. Venkovní zabrání i přehřívání. Ale jsou podstatně dražší. Co se týká vytápění, tak volba se musí udělat, až se spočítají tepelné ztráty. Pokud to projektantka neodflákne, tak se musíte dostat na hodnotu cca 4 - 5 kW a pak to rozhodování bude těžké. Nakonec pro jednoduchost zvolíte čistokrevnou elektriku. Já bych doporučil elektrokotel ( např. http://www.gas.cz/product/elektrokote... ) a teplovodní podlahovku. Ke kotlu se dá připojit i nepřímoohřívaný bojler ( zásobník vody ) . Mám to odzkoušené a funguje to opravdu dobře. Ale záleží na těch tepelných ztrátách, aby to kotel zvládl. Musí být nejlépe kolem těch 4 kW. U Vašeho domu se to dá celkem lehce dosáhnout, ale musí se to všechno vyřešit ( viz. mr79 ). Při vyšších musíte zvolit jiný elektrokotel, ale ten již nebude mít regulaci po 500 W. :-) Co se týká tvaru domu, tak mě je to celkem jedno, ale z hlediska nákladů a možných komplikací je ideální čtverec a obdélník. Garáž bych také nechtěl mimo půdorys baráku. Není nic příjemnějšího, než sednout suchou nohou do teplého auta a nemuset chodit v dešti a pod. :-D
Odpovedať
Ked sa nechces babrat,kasli na vodnika a podobne. Ked nemas nic prepocitane, nespekuluj co dat a nechaj si kurenie navrhnut odbornikom. @sysell to zhrnul jednoducho. Nemate penazi nazvys, takze treba zvazovat investujes do komplikovanejsej stavby, strechy....alebo do TC,rekuperacie??? ked niesu peniaze vzdy ide o kompromis.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika002 to s tym prestresenim je uplne naopak ako tvrdi architetkta. Pri spravnom navrhnuti v lete do domu svietit slnko nebude (nechces predsa aby sa ti prehrieval barak), lebo je vysoko, naopak v zime ked je to ziaduce, svietit bude, lebo slnko je nizko.
Odpovedať
@veronika002 myslim ze dnes je doba premyslat ako spojit prijemny a uzitocne a hlavne za nizke rocne naklady ;-)
Odpovedať
@veronika002 - otvaranie dveri do vnutra je v pohode... ale otvaras to do pirestoru, nie k stene, takze ich budes obchadzat. @majkoj ma pravdu - ja mam napr. terasu prestresenu cca 4 metre a predstav si v zime ide slnko popod strechu az do izby - je tam okno az po zem. Inak predpokladam ze kde je terasa je juh - preto by som aj v tej krajnej izbe otocil okno tym smerom a nie na vychod. Dom bez krbu nie je dom? Doteraz si byvala v dome s krbom? Ci sa ti ho bude chciet stale pouzivat a kedy Ta to prejde. Pri dobre izolovanych dokoch musis chladat s nizkym vykonom, lebo ho nebudes pouzivat. Komin a krb + vsetko okolo toho... pod 4 litre nedas. TO radsej vrazit do TC a mas viac vyuzitelneho miesta. Na peletu vec co tu ponuka PRO nadomnou zabudni... je to drahy lokalny zdroj tepla - urcite nie na vykurovanie celeho domu. - Osobne som nedaval komin ani krb, dom mam bez garaze zastavanu plochu 180 m2, namiesto krbu som dal aktivnu rekuperaciu, ktora chladi, prihrieva privadzany vzduch, zorieva vodu a s rozvodmi ma to stalo cca 7 tis, plus dalsich cca 2500 dom dal do vykurovania (folie od Fenixu a 10 digitalnych dotykovych termstatov). Elektrika na dom komplet cca 800 Eur aj s pausalnymi poplatkami (z toho to je cca 70 Eur).
Odpovedať
@majkoj Co ta vyslo to cerpadlo, autorka pise ze nama na rozhadzovanie neni cca 10 000 za cepadlo draha sranda? alebo to stoji menej? technologia vrty vsetko okolo ... @mr79 krb ma stal pod liter, pod liter komin, obklad lepidlo kanal na vzduch do asi 500€ dal som pod 4 litre. Miesto a tepelne ceradlo hmm no okolo cerpadla a rekuperacie je tolko balastu ze to plochou urcite zabere viac ako krb. U krbu ide o atmosferu nie kazdy sa diva na zivot ci usetrim mesacne +- 20€. odporove kurenie hmmm pohoda nemam ziadnu skusenost ale urcite by som dal radsej vodu ako kabel ktory sa moze skor prepalit ale to je na inu diskusiu. Platis 70€ za kurenie - krasa typickly priklad ako drahe elektricke kurenie neni v podstate take drahe.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell autorka sama uz v uvodnom prispevku tvrdi, ze TC vidi ako alternativu. Ja jej nic nenavrhujem, ja jej len davam za pravdu, ze pokial nechce mat vela prace (co tiez tvrdi v uvodnom prispevku) vela inych alternativ nema :). A sam ju upozornujem, ze to nie je lacny spas. Moje TC stalo nejak ako pises (ceny mam v profile), lenze moje je s pasivnym chladenim a drobec vytuningovane :) , takze tazko porovnavat. Moje cisto na kurenie by mohlo stat nejak 7-8k.
Odpovedať
Profilova fotka
majkoj: kolko ta priemerne vyjde na mesiac vykurovanie cez TC ?
Odpovedať
@majkoj Ty mas kolektor pod zemou celkom lacne to je.. je to efektivnejsie ako vrt, alebo mas velky plac tak je to kde umiestnit? suseda stali len cisto vrty 2000€ cez 20m do hlbky
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell najlepsim riesenim je vrt, lenze ten je drahy. Priemerne (zalezi od podlozia) sa da pri vrtoch pocitat s 50W/m dlzky. Cize ak mas 6kW cerpadlo potrebujes 120m vrt. Cena vrtu byva, ak si dobre pamatam, nejak okolo 30€/m cize to mas 3600€, to mna kolektor stal plovicu s kompletnou vybavou (rozdelovac, napln). Len na to treba cca 300m2 pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@dulius za posledny rok to bolo cca 950kWh na kurenie, cize 95€ rocne.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj 300m2 pozemku si potreboval na co konkretne, pod zemou mas nieco natahane ?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?