Chladenie tepelným cerpadlom

dobrý den, máte skusenosti čo sa týka chladenia TC? Dakujem
Odpovedať
zdravim, TC vam len vyrobi studenu vodu ktoru potom pustite bud do fancoilu, stropov atd. Co sa tyka skusenosti tak ja som max spokojny. Nie je to sice take rychle ako priame chladenie splitkou ale je to komfortnejsie. Takze ak chcete vediet ci vam TC bude stihat chladit tak velmi dolezite je to cim v konecnom dosledku budete chladit.
Odpovedať
ale idealne na to treba mysliet uz pri projekte, samozrejme najlepsia varianta je stropne chladenie. ale da sa chladit resp dochladzocat aj podlahovkou, ale tam idealne zase cidla na rosny bod. a tiez si to ludia pochvaluju. oproti klasickej klime je to nebe a dudy ..
Odpovedať
Studena podlaha v lete asi nebude idealna vec. Fancoily potrebuju odvod kondenzu, a nerozumiem v com su lepsie oproti klasickej klime. Najlepsie je chladit stenami a stropom trubkami. Treba cidla rosneho bodu a kpoec dalsej bizuterie.
Odpovedať
@peto99 asi si ešte nebýval v starom prízemnom dome, ktorý nemá zateplenú podlahu, bežne som tak býval v chorvátsku na súkromí , nevadili ani 40 st. horúčavy, v nových domoch s klímou je chlad nie rovnomerný po celej ploche, pri zapnutí v teplej miestnosti chladí intenzívne, to organizmus nezvláda dobre rýchle zmeny teploty, naviac je hlučná
Odpovedať
@duzu nemozem suhlasit, neviem o akom hluku je rec, teplota je rovnako rovnomerna ako pri inom chladeni ci ohreve. Navyse sa pri klasickej klime znizuje vlhkost. V tych najvacsich horucavach znamy co ma a instaluje toto stropne chladenie priznal ze vtedy to uz nefunguje a to je mne osobne na nic riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@codyy tak by sa mal znamy naucit ako to urobit aby to fungovalo a az potom to zacat predavat :). To o hluku a rovnomernosti ako vsade inde beriem ako dobre mieneny vtip :)
Odpovedať
@majkoj a teraz daj tu o karkulke. Kde sa mam prist pozriet ako to mas spravne urobene?
Odpovedať
Profilova fotka
@codyy najdes v albume :)
Odpovedať
@duzu v zime ma moja dlazba bez kurenia 20 stupnov a bosy chodit nemozem. Pri zapnutom chladeni v lete by isto nemala viac, skor menej. Chladenie dlazbou fungovat moze, ale v lete sa mi nechce nosit papuce. V lete stupne teplota dlazby na 25, to uz je skoro ako v zime pri kureni podlahovkou. Chodim cele leto bosy. S nevyhodami klasickej klimy v lete suhlasim, ale hlucnost novych je velmi nizka. Lenze jednu vyhodu oproti stropnemu chladeniu ma nepochybne - niekolko nasobne nizsiu cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 hej ale ta cena je len pre tvoje riesenie, ked mas jednu klimu a tvaris sa, ze je normalne nou fukat cez cely barak. Ked budes mat rozvody s jednotky v kazdej izbe potom mozeme porovnavat :)
Odpovedať
@majkoj hm, tento rok bolo normalne leto a klima nebola pustena ani raz na chladenie, iba 2x na odvlhcenie. Ako nudzove riesenie do extremnych horucav to musi stacit. Rekuperacia pomaha chlad preniest do celeho domu. Moje opatrenia proti prehrievaniu zjavne pomahaju, ak sa pocas normalneho leta zaobidem bez klimy. Niet pochyb, ze stropne chladenie je vyborna vec, teda v pripade, ze je potrebne. Mne podkrovny bungalov neucaroval, ani plocha strecha.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 to je vsetko v poriadku, ale opakujem, porovnavaj porovnatelne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@codyy to máš všetko len info od niekoho ,prečo si to nevyskúšaš sám a potom porovnávaj, každá klíma vzduch-vzduch je hlučná ako v interieri miernejšie podľa otáčok a vonku najviac, najviac chladi či kúri tesne pri nej , v dome by si ich musel mať niekoľko @peto99 tak milulé leto bolo nenormálne ked pieklo takmer na celom SK niekde i 60 dní, skôr tento rok ani nebolo leto bolo minimum tropických dní, ako núdzové riešenie vo ceľkých horúčavách je klíma dobrá a nepomerne lacnejšia, no na trvalú pohodovú teplotu v celom dome nie
Odpovedať
@majkoj nie celkom rozumiem, preco ma byt jednotka v kazdej miestnosti, vacsinou staci chladit v dome iba niektore zony @duzu ked to tvrdis o hlucnosti, zrejme ju pouzivas... trvala pohoda znamena fremacelove stropne panely za 80 E za m2, alebo pevny betonovy strop, co je tiez niekolko tisic navyse. Stropne chladenie je zazrak stavitelstva, ale musi mat opodstatnenie. Na arabsom polostrove by som nevahal ani sekundu, tiez domy s podkrovim a obrovskymi oknami na juh davaju zmysel, ale v tienenom dome kvoli 2 az 3 tyzdnom urcite nie. S klimou sa da prezit bez ujmy.
Odpovedať
tepelne cerpadlo je i klima ,tak prispievam spravne :-) Tiez som rozmyslal nad nezavyslim stropnym chladenim, potom nad chladenim s TC a nakoniec som ostal pri jednej centralnej klime, ktora bude distribuovat chladny vzduch do chodby v nocnej casti a tym ju vychladi. Dobre a spravne vetrany zatepleny dom je zaklad.
Odpovedať
Tiez zavisi aj od toho aky je velky dany dom. Kolko ma izieb a podobne... Ja teraz planujem kupovat jeden dom bungalov a ten nema vobec klimu a asi ani nepotrebuje.... uz som bol v nom niekolkokrat a nepocitoval som teplo. Bol som v nom samozrejme aj ked bol hic cez leto 30 stupnov...
Odpovedať
@peto99 ver tomu ze mat v kazdej miestnosti klimu je podstatny rozdiel ako ked mas len jednu niekde v strede domu ... ci uz pri hladeni ale tak isto aj pri kureni .... jednou klimou nedosiahnes nikdy taku pohodu ako napriklad s tromi :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@macejmatus par dni hicu cez 30C zvladne kazdy moderny dom, bez vacsich problemov aj bez chladenia. Ale par tyzdnov pri dennych teplotach okolo 30C je o inom.
Odpovedať
Nedosiahnes zonovost ,ale dochladis ci popripade dovyhrievas dom. Je to doplnok a neriesi to dlhodoby problem ohladom ohrevu a chladenia. Majko to ma idealne, lebo ma TC zem voda, ja som chcel vzduch voda a nemal by som uzatvoreny system.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba aj s vzduch voda sa da vpohode chladit, len trochu drahsie. Aktive chladenie je v podstate aj ucinejsie, lebo pri pasivnom sa ku koncu leta uz ohrieva prilis kolektor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?