Chladenie tepelným čerpadlom - je to efektívne?

Ahojte, plánujeme do novostavby rodinneho domu použiť vykurovanie tepelným čerpadlom a firma, ktorá nám ho naceňuje nam dala ponuku na TČ aj s chladením. Moja otázka znie, má niekto skúsenosti s chladením pomocou TČ a podlahového kúrenia? Je to efektívne alebo je to strata peňazí?
Odpovedať
Profilova fotka
CHLADIACI VYKON PODLAHY JE MIZERNY. JE TO LEN MARKETING. MA TO VYZNAM AK BUDES MAT STROPNE CHLADENIE INAC EE. ;-)
Odpovedať
@feriicko Máme a používame, aj teraz ho mám nejaký ten týždeň zapnuté. Dom máme zaizolovany poriadne, ale kvôli netienenym oknám je v lete vnútri dosť horúco. V podstate sme minulý rok ešte v nezariadenom dome mali vzadu v obývačke aj 29 stupňov :-o samozrejme minimálne závesy a nočné vetranie teraz už robia svoje. No ale späť k téme. Minulý rok ešte bez parkiet som púšťal do podlahy 16 stupnovu vodu, zo dňa na deň klesla vnútri teplota z 29 na 25. A tá sa aj udržala. Tento rok púšťam radšej len 20 stupnovu vodu, pomáha to, teplota sa drží na tých 25, keďže už tienime aspoň zavesmi. Bez chladenia by bolo asi 28cca. Pocitovo je to výborné, podlahu by som prirovnal k nejakej staršej stavbe bez masívnej izolácie pod poterom. Proste akoby si využil studenú pôdu pod dekou domu. Efektivitou je to slabšie, ale prakticky si to nevyžaduje žiadne náklady navyše a aj tie 3-4stupne je cítiť. Pokiaľ sa ale chcete dostať na 21-22 stupňov, tak podľa mňa touto cestou to nepôjde.
Odpovedať
@maverick53 no nepríde mi to ako velka investícia, rozdiel medzi klasickym TČ a TČ s chladením je mozno par stoviek eur, čo mi za možnosť chladenia aj o niekoľko stupnov celkom pride ako dobra investicia. Vravíte, že ste s tým viac menej spokojny a dali by ste si to znova?
Odpovedať
@feriicko určite áno, pri našom TČ som mal ponuku priamo na chladenie, verziu bez chladenia som ani neriešil, fakt to ale nebolo viacej ako pár sto €. Pôvodne som uvažoval nad takou verziou, že spravíme z akumulacky rozvod na fancoil, ale momentálne mi naozaj postačuje chladenie podlahou ☺️
Odpovedať
nikto teda nesiel do fancoilov? zaujimalo by ma preco. Stropne chladenie je strasna palka (cca 8000e) a 3ks fancoilov vyjdu aj s materialom na cca 2000e..
Odpovedať
@majonez pravdepodobne preto, že za 2000e máš 3 klímy a v lete zbytočne nezatazujes TC. Ale niekedy tie klímy na fasáde vadia, to je pravda. V každom prípade ja zatiaľ o fancoiloch neuvažujem-ako vravím, závisí od toho, akú teplotu chce mať človek v dome.
Odpovedať
@feriicko ja to mam taktiez, chladim s TC do podlahy z dovodu ze mam dreveny strop v celom dome a steny su zapratane. Pekne to udrzi v lete teplotu domu okolo 25C. Keci ze je to blbost ti nataraju taky co to nemaju. Vo francuzku je to bezna varianta chladenia.
Odpovedať
@maverick53 @gkrivanek 30 rokov som býval v paneláku n 6. poschodí a bol som zvyknutý chodiť boso. Posledných 5 rokou som býval v štvordome na prízemí a podo mnou pivnica. Či leto či zima vždy oziabalo na nohy. Teraz v novom dome si pekne chodím boso a už nikdy by som si chlad nepustil pod nohy. Chladenie podlahou je vyslovená hovädina.
Odpovedať
@ruren ked mas v dome vsade kamen ci mramor alebo dlazbu chodis v papuciach a tak ti 20C teplota podlahy nevadi. Ak chces chodit naboso tak ti bude na nohy zima to je jasne.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek opakujem ze je to blbost. Ja mam aj stropne chladenie (zaliate v betone) a aj podlahovku i ked v mensom rozsahu. Mam moznost chladit aj stropmi a aj podlahou alebo zvlast ako si nastavim. Mimo to ze chladiaci vykonpodlahy je 20-40 W/m2 (podla hustoty trubiek, tepplotneho spadu, vodivosti naslapneho materialu a pod.) je to nezdraze a neprijemne. Teplota naslapnej vrstvy by rozhodne nemala byt 19 a menej stupnov... ;-) Jedine kde ma podlahove chladenie vyznam, su miesta kde je podlaha priamo oslnena. To sa vyuziva u velkych administrativnych budov kde ovsem nikdy nechodiis bosii vsakze. ;-)
Odpovedať
@feriicko Mňa stálo TČ s chladením o 200€ viac. Pri tej investícii zanedbateľná položka. Chcel som pôvodne fancoily, ale mne aj žene vadí keď na nás fúka studený vzduch. Takže som sa rozhodol púšťať to do podlahy. Najnižšiu teplotu som púšťal zatiaľ 19° (bojím sa ísť nižšie kvôli rosnému bodu, ale zatiaľ som si nevšimol žeby sa niekde niečo rosilo) na spiatočke čo som postrehol najvyššiu teplotu bolo 29°. Takže jasne to nejaké teplo z priestoru odoberá. To bolo keď bolo vonku 35°. Vo vnútry cca 25° - nemáme zatiaľ tienené okná takže cez okná nám pekne vykuruje hlavne západné slnko. Určite to nie je tak účinné ako fancoily, nevychladí to tak rýchlo ani na takú nízku teplotu, ale určite to pomáha. A tí čo vravia že je chladná podlaha... koľko môže mať ° keď púšťam 19° vodu do nej? 23-24°? Jasne nemám dlažbu to by bolo cítiť že je chladná. A na jeseň čo robia ľudia keď sa ešte nekúri a v dome je 20-22° vtedy ich nohy neoziabu? Ten pocit pri chladení podlahou je príjemný, chodím naboso a príjemne to chladí.. nie až tak žeby ma nohy oziabali, boleli. Zatiaľ som nepociťoval potrebu nosiť papuče keď chladím podlahou. Osobná skúsenosť z prevádzky chladenia podlahou. Záver si sprav sám ;-) PS: Zvažoval som aj stropné chladenie, ale to bola investícia úplne inde. Podlahové chladenie je ako stropné kúrenie z fyzikálneho hľadiska je to blbosť nie? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo nuz ja mam rovnako aj v strope aj v podlahe a okrem skutocnosti, ze chladiaci vykon podlahy je mensi, nevidim v tom ziaden problem :). Zatial som to skusal pustat len na skusku, ale do buducnosti to urcite prerobim tak, ze budem chladit aj podlahou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj a to rad chodis v lete v papuciach? :-| Sak ked som pustal do podlah 18 stupnov naslap ma na keramike po troch a viac hodinach chladenia ani nie 20 stupnov. A to uz je aj cep ponozku neprijemne. Takze ja som podlahy v celom dome v rezime chladenia vypol.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo nuz casto pocuvam ze som divny, ale mne to nevadi :), dcera tiez beha bosa, jedine manzelka ma papuce, lebo ma ortopedicke...
Odpovedať
@abobo základný rozdiel je v krytine, to je hlavný rozdiel. Známy má v celom dome kameň, ten vedie teplo poriadne, takže aj pri malom rozdiele teplôt nôh a podlahy je zdanlivo podlaha studená- takže podlahové chladenie bude o dosť viac cítiť a pre niekoho bude nepríjemnejšie, to je pravda. Hoci každému nemusí vadiť studená podlaha. Prakticky je to pocitovo rovnaké ako mať podlahu veľmi málo zaizolovanu, viď staré domy. @ruren my máme všade laminát, ktorý nevedie teplo nejak extra. Takže nášľap nevadí ani mojej žene, práve naopak, viac jej vyhovuje podlaha teraz, keď do nej púšťame 20 stupňov. Holt závisí komu čo vyhovuje :-) Nesúhlasím s tým, že je to fyzikálne blbosť. Presne ako stropné kúrenie- možno je to menej efektívne, ale fungovať to funguje... A keď je to bez extra nákladov, tak nevidím dôvod si to k cerpadlu nedať. Ešte vždy máte možnosť domontovat fancoily ;-)
Odpovedať
Tak pokial myslite na chladenie popredu, tak v tom pripade cena trubky je taka ista ako podlahoveho, pokial to zaleje do monolitu a vlastne aj ked date pod omietku +/-. Dalsia moznost je a ja som za cez fancoily, je to vyhodne aj pre kurenie, resp dokurovanie ak je clovek teplomilny kedze ludia chcu uz v dnesnej dobe kurit na 24 :-) No a este posledna moznost existuje chladenie cez rekuperaciu a to cez vymennik ktory dopojis na TC
Odpovedať
@dobro13 o tom chladení rekuperaciou som veľa nepočul, koľko sa za také niečo priplaca?
Odpovedať
zalezi na ake dopojenie 160 alebo 180 no cca 700 €
Odpovedať
@dobro13 chladiť cez rekuperáciu ide, ale rekuperačná jednotka by mala mať i cirkulačný okruh (iné je dochladzovať nasávaný 35 st. vzduch z vonka a iné 26 st vzduch nachádzajúci sa v interiéri na 25 st.)
Odpovedať
zalezi vsetko od konstrukci a rozvrhnutie vyfukov a potrubia. Dolezite aby jednotka mala funkciu letny bypass aby odchadzajuci vzduch nedomiesaval prichadzajuci do vymennika
Odpovedať
@praktikman Mozes mi prosim vysvetlit ako chladi rekuperacia? Konkretne co v rekuperacii vytvara chlad? Dakujem
Odpovedať
@lubomird vonkajšia kondenzačná jednotka...
Odpovedať
@praktikman môžeš prosím k tomu napísať viac, prípadne odkaz, lebo ja by som potreboval chladiť tak dva-tri týždne, a kvôli tomu sa mi nechce ísť do klimatizácie. Máme rego 200. Dík
Odpovedať
@praktikman len treba povedat, ze vzduch ma mizernu mernu tepelnu kapacitu, cize aj pri aktivnych rekuperackach dostanes tak 1-1,5kW chladiaceho vykonu a to ti aj tak dost fuka. ze ci to vobec za to stoji. ked niekomu nevadi fucanie,to je lepsie za 800 euro kupit klimu aj s montazou. nam na starom dome namontovali 3,5kW klimu za necelych 800 euro a pekne to vychladilo cely barak aj ked nebol ani poriadne zatepleny ani nic. inak chladenie podlaho urcite pojde, tych par stupnov to znizi teplotu, a napriklad v domoch na severe to je urcite dostatocne na tych par tyzdnov pouzitelne. na juhu by to podla mna tiez pomohlo, lebo sa to nezda, aj 3-4 stupne dole pomozu @majonez ale kdeze, ziadnych 8 tisic. to len ked by si si to nechal robit zo sadrokartonovych podhladov, kde to vychadza 80 az 100 euro m2. ked s tym pocitas, tak pri aktivnom betonom jadre tam idu tie iste hadice ako do podlahovky a aj podomietkove je cenovo velmi v pohode. my mame nacenene kompletne stropne kurenie/chladenie aj s hlavnymi rozvodmi, pracou a aktivovanim tepelka na cca 4 tisic euro.
Odpovedať
@m168 chladenie cez rekuperaciu mam v prevadzke uz druhu sezonu... chladi mi vonkajsia kondenzacna jednotku fujitsu s chladiacim vykonom cca 3.5 kw ktora chladi v cirkulacnom rezime pri norm vykone 400 m3 vzduchu za hodinu... je mi jedno kolko ma vzduch mernu kapacitu v dome mi jednotka udrzuje stanovenu teplotu pocas celeho dna bez toho aby som si vsimol nejaky prievan... opakujem nie som teoretik ale mam to vyskusane... jednotka ide na 15 az 25 % vykonu...
Odpovedať
@lubomird napr. takto: http://www.nilan.cz/web/cs/teorie/naz... obr.3 uzavrie sa bypass, privádzaný vzduch ide rovno na výparník a ochladí sa
Odpovedať
@m168 keby som vedel kde sa to da za 4 idem do toho.. nemohol som cakat, tak budem chladit podlahou a mam pripravene rozody ma fancoili ak by nestacilo..
Odpovedať
@majonez u hocikoho, kto ti to naceni ako podomietkovu verziu. samotne stropne rozvody su realne este lacnejsie, elbo ta cena co som ti dal je aj vratane rozdelovaca, hlavnych rozdovov, prace a podobne. vsak stropne chladenie je len obratena podlahovka. vlastne lacnejsia, lebo tam nemusis davat polystyrene a ani hruby poter, ale len 3cm omietku @praktikman 400m3 je vykon rekuperacky ? cize ak to ide aj na tych 25% tak to mas 100m3 vymeny vzduchu. nehovorim, ze to enfunguje vobec, ale samozrejme obmedzene to moze. na kolko stupnov mate nastavenu teplotu ? pri 30 stupnoch vonku by to mohlo at na 25 stupnov
Odpovedať
@m168 nie.... výkon kondenzačnej jednotky sa pohybuje max. do 25 % výkonu (chladiaci výkon) jednotka ide pri výkone norm na 400 m3/hod. (max má 650 m3) Do kanálov pritom fúka vzduch o teplote 16 st. (kvôli možnej kondenzácii)
Odpovedať
@praktikman ak tlaci 400m3 do domu, tak to je uz je ozaj dost. nas dom ma cely 300m3. podla normy by sme za hodinu mali vymenit 150m3, ale realne to bude pod 100m3, preto 4nasobne vacsie mnozstvo mi pride ozaj vela. a 16 stupnov je ozaj malo. ale OK, ak ste spokojni, tak potom dobre pre Vas
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?