Chladenie cirkuláciou vody do zemného kolektora pod základovou doskou

Ahojte. Špekulujem trochu nad takouto možnosťou. Pod základovou doskou by som uložil do hĺbky ale pol metra hadicu dĺžky 200-250 metrov. A v lete by som pomocou malého obehového čerpadla cirkuloval túto chladnú vodu do podlahovky, prípadne v strope by som spravil špirálu na odoberanie tepla z interiéru. Otázka znie, bude mať pôda pod domom dostatočnú kapacitu (pôdorys 9x12,5m ) na pojmutie tepla z interiéru počas leta, to znamená či takéto pasívne chladenie bude postačujúce na mierne ochladenie interiéru. Neočakávam chladiaci výkon ako klíma, ale či to dokáže reálne fungovať.
Odpovedať
Zial toto riesenie je neefektivne. Ovela lepsie riesenie by bolo poriadne zaizolovat strop, v lete nebude teplo a v zime zima. Ak by ste mali vysoku hladinu spodnej vody, pripadne studnu, bola by situacia diametralne ina, vtedy by bolo lepsie cez vymennik chladit vodu v podlahovke (a nie priamo to pustat do podlahovky). Podlahove chladenie ma cca len o 20% nizsiu ucinnost ako stropne a nevyzaduje si v podstate ziadne dalsie investicie.
Odpovedať
byvate v rovnikovej Afrike? dobre izolovany a tieneny dom potrebuje chladit max. 2-3 tyzdne v roku, na to staci klima :-)
Odpovedať
@peto99 Momentálne bývame v staršom poschodovom dome kde sa prerábala strecha pred 10 rokmi. Izolácia sa dávala nová ale tenká. Cez leto tam je na nevydržanie. A investovať do klímy nechcem, nechcem aby tam fučala. @stowasser Vysokú hladinu spodnej vody nemáme ale studňa bude.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak sa to dá hádam ešte trochu doladiť znútra, nie...? Myslím zatepliť strop - aby tam nebolo také teplo. Napr.: http://www.tepelneizolacie1.sk/polar.... A výsledok je zaručený. Načo "špekulovať" a mrhať financiami....? 8-)
Odpovedať
@leonardom Neriešim teraz starý dom ktorý nie je môj, ale nový ktorý budem stavať.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 - aj v takomto prípade zopakujem opäť iba to, čo som napísal vyššie, pričom sa odvolám aj na predrečníka stowasser -a , že radšej poriadne zaizolovať a výsledok je viac než istý. 8-)
Odpovedať
@leonardom Tak dúfam že izolácia bude dostatočná 18 minerálna vlna medzi krokvami+ 14 PIR nad krokvami.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 snáď... Ale ja by som dnes dával mesto parobrzdy DAPE ABA. Lebo ponúka ešte okrem izolačnej schopnosti schopnosť odrazu ako tepla tak aj chladu. Keď s tým došli pred cca 3-4 rokmi na CONECO, bola to bomba...
Odpovedať
@leonardom Ešte som neštudoval parozábranu, ale dík za typ. Kto vie ako sa cenovo pohybuje oproti klasickej parozábrane.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?