Chémia do vykurovacej vody - staré rozvody

Chcel by som vedieť váš názor na pridanie aditív do vykurovacej vody v starých rozvodoch s liatinovými radiátormi. Je mi jasné, že v prípade nového systému to zmysel má. Ale pri starom systéme (cca 30 rokov) s novým kotlom sa neuvoľní všetok ten bordel a nezanesie kotol/filtre?
Odpovedať
@rhod Dobrý deň, tiež máme starý vykurovací systém .Menili sme kotol za nový a dali sme aj magnetický filter .Raz do týždňa ho vycistime od zachytených nečistôt.Voda z radiátorov pri odvzdusneni ide čistá .
Odpovedať
@rhod tiež máme starý vykurovací systém cca 25rocny.Cez leto sme menili starý kotol za nový a techník čo ho spúšťal nám odporučil namontovať magnetický filter .Raz do týždňa sa prečistí od nečistôt a je pokoj.Ked odvzdusnujeme radiátory tak ide čistá voda.Predtym išla občas až čierna.
Odpovedať
@kofilka33 Ano, to mi je jasne. Aj mne ide z odvzdusnovakov cista voda a cyklonovy filter mam tiez. Skor sa pohravam s myslienkou pridat do vykurovacej vody aditivum (napr. Topekor). Aj kvoli ochrane rozvodov/radiatorov aj kvoli zlepseniu prietoku (urcite su tam za tie roky nanosy). Otazkou je, ci to tie nanosy neuvolni a nasledne nezapcha nejake ventily...
Odpovedať
@rhod tak to netuším .Nám keď menili kotol nakomplet vypustili systém.Nasledne niekoľko krát komplet preplachli až kým nešla úplne čistá voda.
Odpovedať
Topekor kludne mozte dat... nemalo by to tomu ublizit.. ja mam stary system, nove radiatory aj kotol a davam to.. k tomu mam pod plynovym kotlom total filter ktory je stale cisty ak ho pozeram cca raz za dva mesiace
Odpovedať
@rhod no samozreme ze pri pridani media sa cosi uvolni a bude treba vycistit filtre, to je ciel a na to tam filtre su. Nalejte medium, a pustite cerpadlo na 3 stupen. Preventivne o par dni vycistite filtre, neskor o 2 tyzdne este raz. V predajni si kupte na to vhodne medium. Verte tomu, ze vas 30 rocny system UK a liatinove radiatory preziju vsetky plasthlinikove a medene a uhlikovoocelove rozvody a plechove radiatory s podlahovkami. Samozrejme s patricnou opaterou. Netvrdim, ze je zelezne rozvody s liatinou je modernejsie a efektivnejsie kurenie, len co do zivotnosti, info pre rypakov :)
Odpovedať
@petermu vidim ze si este nemusel rozsekavat cely dom kvoly rozhnitym zeleznym ruram na kurenie v betone.
Odpovedať
@gkrivanek tak nasiel sa prvy rypacik co nechytil massage :), pisal som ze ked sa take kurenie udrziava a je dobre urobene cez beton aspon okrutene v nejakej izolacii teda vydrzi viac ako novodobe rozvody. Cas ukaze ci tieto vsetky novodobe riesenia potiahnu 30 -40 rokov. V zivote, ani jeden korado radiator a ani jedna plasthlinikova rurka toto neda. To sa mozeme stavit. Tolko som chcel. Aj to tvoje kurenie nejaky cas trvalo , 30 rokov si mal malo? To co mas teraz budes menit pred dochodkom . Ja som len o zivotnosti chcel nic viac.
Odpovedať
@petermu neprovojuj davy :-)
Odpovedať
@rkorba ty si spomen ked budes vyhadzovat plechaciky po 10 rokoch. Ked mi tvrdis ze liatinovy radiator vydrzi menej ako plechovy tak si pekar s barmanskym kurzom ktory sa prihlasil do zlej temy na MS. Nic proti tymto dvom profesiam. kaslite na to.
Odpovedať
zivotnost plechových radiatorov sa este pred par rokmi udavala 30 rokov, to boli radiatory z 1,25 plechu. Od posledneh krizy sa radiatory robia z 1,15 a zivotnost sa udava 20 rokov Takze tak... :-S
Odpovedať
@petermu Suhlasim - tiez si myslim, ze stare poctive liatinove radiatory ma preziju. To tvrdili aj kurenari, co mi menili kotol, ze v ziadnom pripade nemenit. A ked rezali stare rury, tiez to vyzeralo, ze to este nieco vydrzi. Nespochybnujem moderne materialy ani technologie. Ale podla mojho nazoru sa uz na mnohom setri a posuva do hranice limitov. Cerpadlo je riadene kotlom, takze to jednoducho necham bezat v ramci sezony.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rhod kľudne tam nalej napríklad aj ten topekor... neublížiš tomu.. aj keď som mal staré radiátory som to začal liať...
Odpovedať
ja mám stále pôvodné plechové radiátory i rozvody viac ako 50 r.,ešte po rodičoch, el kotol už viac ako 25r dodnes žiaden servis, len dotlakovanie exp.a odvzdušnenie, je to stále napustené, radiátory sa striekajú zapojené, bol by asi problém ich znova inštalovať a zbytočne by hrdzaveli, vykurujem na nižšiu teplotu lebo sú predimenzované, ked to začne niekde pretekať pôjde všetko von čerpadlo i kotol je riadené termostatom s dobehom , aspoň to moje
Odpovedať
@duzu presne len na to som narazal coho ste Vy dokazom, ze 50 rokov kurite v kuse... ak sa to udrziava, nepreziju to ani deti. Nasi maju liatinu 39 rokov a ako vcera zalozene. Nastriekane pred 10 rokmi. To bolo cele co som chcel povedat. Neobhajujej a nezatracujem nic nove, len trochu nostalgie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?