Čerpadlové skupiny

Ahojte, v projekte mám naprojektované čerpadlové skupiny buderus DNA HSM20/6 inside MM100 buderus DNA HS25/4 inside MM100 a výhybku, rozdelovač Buderus DNA WHY/HKV 2/25/25 kurenár mi tvrdil že riadené skupiny sú v tomto prípade zbytočné a drahé a ponúkol Herz-Pumpfix mix Wilo Yonos Para 25/1-6 kvs 6,3 Herz Pumpfix Direkt Stratos PICO 25/1-6 Herz Pumpfix rozdel 2-okruhový Herz HVDT 01 Z Hydr. vyr s izol 23kW jedná sa o podpivničený podkrovný dom (9,70*10,70) . 1PP radiátory, 1NP-podlahovka, podkrovie radiátory. Radiátory chcem trochu predimenzovať.rátané mám väčšinou 60*80, dal by som 60-100. Ešte neviem aký KK kotol bude. Strata vypočítaná cca 9 KW Ak dobre rozumiem tak tie buderusy majú riadiaci modul MM100 , ktorá riadi čo - čerpadlo ? ventil ? Má zmysel dávať tie drahšie alebo je to zbytočné. Myslel som že regulátor bude riadiť kotol,ale ak sú riadené skupiny ako to vlastne potom finguje ? ovláda sa kotol, aj obe skupiny ?predpokladám že ovláda trojcestný zmiešavací ventil na skupine podlahovky, ale čo ovláda na skupine pre radiátorový okruh ? Buderus má rozdelovač kombinovaný s výhybkou, herz zvlášť čo je lepšie ? Príp čo iné by ste doporučili ďakujem za podnety @gkrivanek @jan45
Odpovedať
@tino2 ahoj. Stale lepsie pouzit aspon niake cerpadlove skupiny ako ziadne. Nemusis pouzit original buderus cerpadlovky mozes pouzit aj ine neoriginal alebo samostatne vyskladane. 3. Varianta vychadza najlacnejsie. Ovladat to bude kotol . Treba 2x cerpadlo 1x 3 cestny zmiesavac 1xservomotor a jeden snimac vystupnej teploty pre mix. Je uplne jedno ci je anuloid horizontalne pod rozdelovacom alebo vertikalne separe.
Odpovedať
len tak nesmelo sa spytam. a co s tymi mm100 modulmi?
Odpovedať
@gkrivanek myslíš niečo ako herz len tá skupina pre podlahovku by bola ovládaná kotlom ? Každy kotol to vie ?
Odpovedať
Profilova fotka
Doporucil by som jeden riadiaci system pre cely dom. Ziadne termostaty, moduly, regulatory... vsetko mat v mobile a mat kedykolvek moznost si nastavit parametre.
Odpovedať
@tino2 nevie to kazdy kotol. Neviem ktory buderus to vie ,nerobim s nimi. Ale vedia to cez rozsirenie.
Odpovedať
@smartcomfort ale no! Bavime sa o hydraulike nie o zonovke.
Odpovedať
@gkrivanek ak tomu dobre rozumiem, odporúčas čerpadlovú skupinu - resp skladané čerpadlo so zmiešavačom a riadením len na podlahovku, na radiátorový okruh len čerpadlo. Aj anuloid ? Nemôže sa radiatorový okruh dať rovno z kotla, veď má tiež čerpadlo. S akými kotlami robíš ?
Odpovedať
@tino2 z viessmanom. Treba rozdelit teplotu. Z toho anuloidu ide aj cerpadlo radiatora
Odpovedať
@gkrivanek oprava s .
Odpovedať
@gkrivanek na čo sa to pozerám ? rozdelovač (či aj s anuloidom ?), 2 čerpadlové skupiny, na oboch zmiešavač ? ešte k tomu čo som sa pýtal skôr , nieje možné napojiť radiátorový okruh priamo na kotol a čerpadlovú skupinu so zmiešavačom len na podlahovku ?
Odpovedať
Profilova fotka
taketo nieco ;-)
Odpovedať
@tino2 anuloid ide pod ten rozdelovac. Nieje idealne riesenie vynechat anuloid. Takto je to top riesenie no nevyhoda je cena. Ked sa napoji radiatorovy okruh na kotol + nato podlahovka tak je problem s hydraulikou. Bud budu kurit radiatory alebo podlahovka. V zivote to nevyregulujete spravne. Na zaciatkoch som to tak riesil da sa to spravit no ako pisem nieje to ono a uz to tak nerobim.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gkrivanek a čo použiť aj anuloid ? teda radiatory rovno na kotol, k tomu anuloid + čerpadlová skupina pre podlahovku ? ALe vynechať čerpadlovku na radiatory ? Len sa pýtam, možno je to blbosť
Odpovedať
@tino2 ved sa pytas blbost. Anuloíd rozdelovac 1 x mix 1x priamy pre radiator
Odpovedať
@gkrivanek takže z kotla do anuloidu, potom 2-okruh rozdelovač, z neho jeden výstup priamo na radiátory, druhý výstup na čerpadlo s 3cest ventilom-mixom(resp. čerpadlová skupina s mixom) a potom podlahovka ?
Odpovedať
@tino2 ano
Odpovedať
@gkrivanek vďaka za odpoveď Tá čerpadlovka s mixom má byť riadená alebo nemusí byť ? buď riadiaci modul pri čerpadlových skupinách alebo to servo čo si spomínal vyššie? Inak riadi sa 3-cestný ventil-teplota vody do podlahovky a čerpadlo ?
Odpovedať
@tino2 bud riadiaci modul s funkciou ekvitermiky. Alebo lacnejsia varianta. Rucne nastavit 32C do podlahy a termostatom z prizemia ovladat cerpadlo podla tyzdenneho programu. Staci denny a nocny rezim.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?