Čerpadlo Daikin - má tichý režim nejaké negatíva?

Ahojte, Mam TC vzduchove Daikin Altherma LT 11 kW. Vonkajsiu jednotku von v noci predsa len pocut, preto som skusil zapnut "tichy rezim", ktory znizi hlucnost. Nikde som sa vsak nedocital, ake negativa (zivotnost, spotreba..?) ma tento tichy rezim, kedze predpokladam ze keby nemal negativa, tak by vonkajsia jednotka standardne vyuzivala iba tichy rezim. Neviete?
Odpovedať
1
2
Odsleduj si prevadzku. Kolko ti zozrala kw kolko mala startov ... A porovnaj si to so standardnou prevadzkou v podobnych podmienkach.
Odpovedať
@pepozv
Odpovedať
@pepozv a bolo aj počuť zmenu v hlučnosti? Ako sa správala vonkajšia jednotka? Nešla na plný výkon či ako?
Odpovedať
@pepozv inac preco pouzivate TC v noci ked je menej efektivne? V noci spite tak naco kurite? Ja to mam nastavene na rano od 5.00 do 9.00 A vecer 17.00 do 22.00. Nikdy som nemal potrebu kurit cely den ani celu noc.
Odpovedať
@rkorba ano to si sledujem, len tichy rezim som zapol len predvcerom, neviem to este vyhodnotit @blackomt super, takze vyzera ze tichy rezim znizi vykon - logicke @kajo873 ano, subjektivne bol hluk nizsi @gkrivanek zatial TC kuri podla ekvitermickej krivky, neskusal som zatial ako by sa spraval dom pri takych dlhych odstavkach, ale mozno to skusim. Nechcem vsak aby to bolo na ukor komfortu a teplota v dome by velmi kolisala. Mohlo by to ale pomoct vyriesit aj druhy problem, ktory sledujem, pri vyssich teplotach (nad 0) sa cerpadlo spusta velmi casto..
Odpovedať
@pepozv spusta lebo nemas akumulacnu nadrz:)
Odpovedať
@pepozv Ved to vyskusaj. Ak mas aspon priemrne energeticky vyriesenu stavbu, tak po celonocnej odstavke kurenia pocitovo podla mna ani pokles teploty nepozorujes (ak nebude vonku -20). Nehovoriac o tom, ze odstavkami TC na dlshiu dobu ako pise @gkrivanek do istej miery eliminujes nedostatok vo forme chybajucej AN.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek Ako vypínate čerpadlo na noc? Mame tiež TC Daikin a na noc len upravujeme teplotu v rámci plánu vykurovania ale čerpadlo sme nikdy uplne nevypli
Odpovedať
@gkrivanek ano viem ze mozno bude potrebne doplnit akumulacnu nadrz, zatial kurim dva mesiace a sledujem to, pri teplejsom pocasi cerpadlo spina az 60krat/den.. @kejsix vyskusam, dom je s trojsklami, 15cm zateplenie..
Odpovedať
@pepozv kolkokrat za den??????? To nemyslite vazne. Mne zapne tak 6 -7 krat za den
Odpovedať
@eni01 mam nastavene riadenie teploty miestnostou v ktorej je dialkovy ovladac. Vykurovaci program casovo nastaveny a menia sa len 2 teploty. Rano vecer 24 v noci a cez den 22 to znamena ze ak klesne pod 22 zapne ale tento rok sa to nestalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ja mam vodnu podlhovku - rozdelovač prízemie a poschodie, teplota "vody" nezodpoveda pocitovej teplote napr čerpadlo hreje vodu na 35st a teplota v izbe je 22st. ale čerpadlo je zapnute stale.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gkrivanek ano myslim, v januari sa podla vonkajsej teploty meni pocet startov kompresora od 10 do 60 za den
Odpovedať
Profilova fotka
@pepozv Tichý režim funguje na úkor výkonu. Podľa nastavenia úrovne môžete čerpadlo „donútiť“ isť na tichý režim za každých okolností, alebo iba keď výkon postačuje dosiahnuť požadovanú teplotu, alebo nepotrebuje vyrábať TÚV. Presnejšie je to popísané v referenčnej príručke užívateľa. Ak sa vám stratila, viem poslať v PDF, potrebujem len info o type zariadenia. Ak som dobre vyrozumel, máte medzi TČ a podlahovým kúrením akumulačnú nádrž? V takom prípade je nastavenie podľa ekvitermiky zbytočné. Postačuje nastaviť ovládač ako termostat, bude sa riadiť výlučne podľa zmeny teploty v referenčnej miestnosti.
Odpovedať
@gkrivanek Keď je nastavená teplota podľa ekvitermiky, tak sa nedá nastaviť aby čerpadlo nekúrilo, resp. v ovládaní Daikina sa v pláne nedá nastaviť aby sa úplne vyplo kúrenie. Dá sa nastaviť podla plánu len zníženie teploty výstupnej vody. Na noc po 22hod mám nastavený pokles výstupnej teploty vody, ale čerpadlo vpodstate len zníži výkon, resp hneď po zmene vypne a ide len obehové čerpadlo, kým sa voda neochladí a potom kúri ďalej. Aký režim ovládania máš? Podľa požadovanej teploty v miestnosti alebo zmiešaný režim požadovaná teplota miestnosti + ekvitermika? @pepozv ja som si tiež všimol pri vyšších teplotách častejšie spínanie. Už som to tu s jedným na MS riešil, nevyriešili sme nič. Aku nádrž je pri tepelných čerpadlách zbytočná, pretože má zmysel pri vysokoteplotných zdrojoch. TČ čím nižšia teplota výstupnej vody tým lepšia účinnosť a keď chceš nakúriť aku nádrž tak musíš do nej hnať vysokú teplotu, resp. musí byť obrovského objemu. @daniel_daikin ako odborník na TČ daikin, by ste nám mohol vysvetliť, resp. poradiť ako nastaviť kúrenie aby TČ pri plusových teplotách častejšie nespínalo. Ďakujem.
Odpovedať
@kajo873 aku nadrz pri TC je zbytocna??? Fuha
Odpovedať
@gkrivanek napíš prečo je pri TČ AKU nádrž potrebná? Akú funkciu tam plní? Keďže ako som písal akumulačnú určite nie. Jedine keby máš HT tepelné čerpadlo, alebo klasickým kúriš na vysoké teploty čím rapídne znižuješ jeho COP.
Odpovedať
@kajo873 kazdy dom je iny a rovnako aj schema zapojenia hydrauliky. Pri TC do 7Kw s priamym napojenim na rozdelovac podlahovky bez pridavnych cerpadiel pouzivame vyrovnavaciu nadrz v objeme 50L na spiatocke. Vyhody: Pri odmrazovani vonkajsej jednotky si pri reverzibilnom chode pekne vytiahne energiu z nej. Optimalizuje pocet startov. Pri pouziti cerpadlovych skupin napr dole podlahovka hore radiatory . Nahradza anuloid Dokaze naakumulovat energiu na dobu kym Hd signal blokuje vonkajsiu jednotku. Jednoznacne znizuje pocet startov kompresora co je najdolezitejsie pri TC. Ja mam 200L akumulacku a 2 cerpadlove skupiny. Pocet startov za den 7x Tu nesluzi akumulacka nato aby sme ju nabili na 80C ako pri tuhom palive. TC mi ju nabija ekvitermickym riadenim a nasledne mam zmiesavace kde nizsou krivkou zmiesavam pre horne a dolne poschodie.
Odpovedať
@gkrivanek jedine tak, náhrada za anuloid. Rozmýšlal som nad ním. Mám 3 poschodia a 3 rozdelovače. Montéri TČ mi povedali že netreba dodatočné čerpadlové skupiny a anuloid. Obehové čerpadlo to zvláda potiahnuť pekne, keď je rozkúrené tak ťahá tak na 1/3 výkon. (Nastavená delta vstup/výstup na 5°) Vieš mi do správy poslať foto tvojej "strojovne" a popísať bližšie ako ovládaš jednotlivé čerpadlové skupiny? Lebo stále uvažujem nad tým že dám čerpadlové skupiny pre každé podlažie.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Môžem sa najprv opýtať ako je nastavená regulácia - izbový termostat alebo podľa teploty výstupnej vody (ekvitermika)? Čo sa myslí tým spínaním, vyp./zap. kompresora?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Koľko spínaní máte teraz?
Odpovedať
@daniel_daikin toto je pocet zopnuti kompresora v zavislosti k rannej teplote u mna za posledne cca tri tyzdne - ak je ranna teplota (teda aj denna) nad 0°C tak pocet zopnuti vyrazne rastie. Regulacia je u mna nastavena iba podla ekvitermiky.
Odpovedať
Ja sa opýtam prosím vas kde viem pozriet počet zopnutí? Dik
Odpovedať
@kajo873 posli nam pocet startov kompresora
Odpovedať
@gkrivanek , @daniel_daikin Celkový chod kompresora 3703h a celkový počet štartov 7001. Neviem či veľa alebo je to OK, ale podľa toho čo píšeš tak to asi nie je OK.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 na toto mám odpoveď, ktorá sa sem asi nezmestí, pošlem každému kto má záujem do mailu, téma na osobitný článok
Odpovedať
@daniel_daikin Tak toto by ma fakt zaujímalo, lebo to mám podobne aj ja, ako kajo837
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo2426 dúfam že prišlo
Odpovedať
@eni01 prostredníctvom termostatu mu určiť ktorú hodinu bude kúriť alebo nebude, A inak ak kúri, tak podľa teploty, ešte inak, termostat na noc nastavím na nižšiu teplotu, A dám mu napr. príkaz aby začalo kúriť O tretej, štvrtej ráno Aby soj ja O siedmej Z postele stúpol na teplú podlahu, takto som to vymyslel
Odpovedať
@daniel_daikin aj ja Prosím.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?