Centralny termostat alebo zonova regulacia

ahojte cchem sa opytat budem riesit podlahove kurenie a mam v kazdej izbe krabicku na termostat a vsetko mam dotiahnute k rozdelovacu podlahoveho kurenia len prisiel my kurenar a vyhovoril mi to ze su to zbytocne vyhodene peniaze lebo jeden termostat stoji cca 40 eur a ze vraj najlepsie je dat jeden centralny do chodby co poradite je lepsie jeden termostat v chodbe alebo v kazdej izbe? ak by som dal jeden termostat to by som musil teraz dat na krabice zaslepky kedze by som nesiel do tej varianty v kazdej izbe termostat
Odpovedať
samozrejme ze zonova regulacia je lepsia, sam vidim na sebe ze v podnajme je termostat na chodbe a v byte je bud teplo ako v pekle alebo zima ako na sibiri.
Odpovedať
Profilova fotka
@frenke odporúčam zónovú reguláciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@frenke nepíšete ci máte vodné kúrenie alebo elektrické rohože. Pri rohoziachtreba v miestnostiach, stačia za 20€"pri vodnom centrálne
Odpovedať
budem mat vodne kurenie po celom dome a staci teda jeden centralny termostat?
Odpovedať
@frenke Ja som tiez za zonovu, aspon tak to budem robit ja pre vodnu podlahovku. Viem si predstavit otazku na kurenara ked sa nastahujete. Co stym ked v kazdej miestnosti sa inak kuri? Odpoved: Ved si to vyregulujte na rozdelovaci. Potom zostava uz len dufat, ze manzelka je dost technicky zdatna a zvladne prestavit rozdelovac :D Aj ked je pravda, ze casom to vyladite a nebude do toho treba sahat.
Odpovedať
Velmi zalezi na strukture domu. Ja v 80% robim podlahovky so zonovou regulaciou a majitelia su nadmieru spokojny. Samozrejme nepouzit 4 programy na jeden den tam je efekt nulovy,stacia 2 programy a to denna a nocna teplota.
Odpovedať
a pri zonovej regulacii stacia ked su kable vyvedene k rozdelovacu a potom s rozdelovaca do kotolne alebo treba s kazdej izby to doviest do kotolne ako to je vlastne? podlahove kurenie je vodne pripominam :-)
Odpovedať
@frenke mas pm
Odpovedať
@frenke Do rozdeľovača treba len napájanie (prípadne komunikáciu, ak regulácia komunikuje s kotlom) a od rozdeľovača zasa kábel do každej miestnosti, kde má byť termostat. A skrinku na rozdeľovač vyberať tak, aby sa mala kam aj regulácia zmestiť...:-)
Odpovedať
@frenke zaujímavá diskusia na rovnakú tému aj tu http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Myslim, ze najviac zalezi od sposobu zitia v dome. S ohladom na male deti sme sa rozhodli pre centralnu regulaciu, lebo su v podstate stale otvorene dvere do detskych izieb, obyvacky aj kuchyne, na spalni su zavrete a je tam vypnuta podlahovka, takze tam nie je teplo. Moj kurenar ma ukecal na dva centralne termostaty - na prizemi a na poschodi, podla neho vo vseobecnosti plati to, ze pri teplovodnej podlahovke je centralna regulacia tym spravnym rieseniem (kvoli jednoduchosti a rychlosti zmeny teploty).
Odpovedať
@stowasser kvoli jednoduchosti a rychlosti zmeny teploty. Zonovym je to iste len zonovo😊
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň, ono je to dosť o tom ako sa človek rozhodne, aký typ vykurovania má a samozrejme aj od pôdorysu domu.. Veľmi dôležitá je otázka, či chcete mať v niektorých izbách teplejšie(komfortnejšie) napr. kúpeľna večer, spálňa ráno/večer alebo keď príde návšteva. V hosťovských izbách môže byť chladnejšie a keď má prísť hosť tak sa dve hodiny pred tým prikúri. Ideálne je si to vedieť nastavovať z jedného miesta a napr. aj vzdialene. No a veľmi dôležitý aspekt je, či chcete mať mať teplú podlahu a chodiť bez papúč. Rôzne zónové regulácie majú k dispozícií snímače teploty podlahy alebo IR snímanie, takýmto spôsobom si dokážete nastaviť MIN a MAX teplotu podlahy kedy dosiahnete podľa mňa komfortný efekt. Myslím, že na trhu je zónová regulácia AC-116, ktorá práve toto rieši..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
mám nainštalovanú zónovú reguláciu v RD s obytným podkrovím a teplovodným podlahovým vykurovaním v kombinácii s radiátormi v kúpelniach. To pre prípad že by podlaha v kúpelni na svoju malú plochu nestačila vykúriť priestor kúpeľne, tak sme pridali malé radiatory. Každá miestnosť má vlastný RF (rádiofrekvenčný signál) termostat a ten dáva pokyn rozdeľovaču, na otvorenie ventilu pre tú izbu, ktorá dala požiadavku z termostatu na pokles teploty v priestore a rozdeľovač dáva pokyn plynovému kotlu na zapnutie. Môžem potvrdiť, že je to riešenie, ktoré Vám ušetrí peniaze za kúrenie, pretože kúrite len tam, kde si to ako nastavíte či už cez PC alebo mobil alebo ovládaciu centrálu t.j. malá dotyková obrazovka nainštalovaná na stene v našom prípade v obývačke. Podmienkou zónovej regulácie je mať uzatvárateľné priestory, (dvere na izbách zatvárať) lebo inak zónová regulácia nemá význam. Pokým nebola nahodená zónová regulácia, mali sme centrálny termostat a ten zapínal plynový kotol a vykuroval sa celý dom, ktorý je veľmi veľký (Dominant 128 z Euroline Slovakia) Na rozdeľovači sme sa snažili ručne vyregulovať prietok vody ale nikdy to nefungovalo tak ako teraz. Pripomínam že môj RD bol postavený v r. 2000 a vtedy technológie toho veľa neponúkali. Teraz môžem posúdiť rozdiel vo vykurovaní pred a po inštalácii zónovej regulácie. (viď foto pred a po) Zónovú reguláciu, môžem len odporúčať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
Dobry den.mam rod.dom v podzemnom podlazi mam podlahove kurenie(voda) a 1a2 nadzemne podlazie radiatory ale v kupelne a wc tiez podlahove...kurenie mam kombinacia na peve palivo,kotol na peletky alebo elektricke.ako mam riesit termostat aby som mal vsade teplo kedze mam male deti.je lepsie na kazde poschodie jeden centralny termostat alebo do kazdej izby jeden osobitne. V celom dome mam 14 miesnosti.try chodby.velikanske schodisko.obytna plocha 280m2
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?