Cena elektrického kúrenia - celková spotreba

bol som v stadiu ked som sa rozhodoval ci ist do elektrickeho alebo plynoveho kurenia a pocas mojho rozhodovania bolo velmi malo info o celkovej sume za spotrebu elektriny tak som sa rozhodol ze akonahle budem mat ja svoje cisla poruke zverejnim ich aby si dalsi ludia vedeli spravit lepsi obraz o spotrebe ako len vselijake tie predbezne vypocty. Mame dom postaveny s tvarnic H+H 30cm hrubka, 38ch skennej vaty v strope, Ackova strecha, v podlahe je 8cm sivy EPS a 5cm biely EPS Kurenie mame pomocou vyhrevnych kablov - celkove naklady na zhotovenie kurenia stali cca 2500EUR komplet. Nasa spotreba od 3.11.2012 do 4.11.2013 je celkovo 6933kWh (hodnota kWH je uz aj so spotrebovanou energiou spotrebicmi) - celkova suma 851,38EUR Sedliackym rozumom ak to vydelim 12 dostavam mesacne 70.93 EUR. Pomahal som kurit krbom a za cele obdobie od 11/2012 do cca 4/2013 sme spalili cca 3,5 m2 dreva. mam pocit ze este zaciatkom 5/2012 bola celkom slusna Zima. Zacali sme byvat od 15/4/2012 ale kedze som este nevedel narabat poriadne s kurenim temperovalo sa uz v od 11/2012 na celkom slusnej hodnote 21stupnov. Dom nebol zatepleny!!!! Momentalne je dom uz zatepleny 15ch EPS. Dufam ze toto pomoze dalsim ludom pri rozhodovani. My sme volili kurenie elektrinou s dovodu ze plynarne chceli cca 1500E len za privedenie zltej rury na nas pozemok ( vzdialenost pripojenia mala byt cca 9m) a plynove kurenie (podlahove) nas malo stat cca 3 200EUR. Momentalne kurime v krbe uz cca viac ako 3 tyzdne - zaciname kurit od 14:00 kazdy den a minieme cca 5 -6 polien dreva. (elektricke kurenie sme este nezapli) Myslim ze sme si vybrali dobru cestu......
Odpovedať
to si ma potešil, my sme sa tiež rozhodli pre elektrinu, lebo dotiahnutie plynu by bolo drahe, staviame z tehly 30cm, zateplíme 20cm EPS, do podlahy 20cm EPS a do stropu pojde 50cm vlny, základy chceme zatepliť perimetrom po obvode do hlbky 30cm, kurenie bude na infrapanely, v obývačke krb bez prieduchov, chceme sa zmestiť do 100€ mesačne aj so spotrebičmi, myslíte že je to reálne? dom máme 164m2, ale s garažou a vykurovať sa bude asi 115m2.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa na to pozriem inak, 7MWh v elektrike povedzme ze 2MWh su na domacnost, pocitajme teda 5MWh na kurenie. K tomu 3,5 pm (predpokladam) je cca 5,2MWh, cize dokopy spotreba povedzme 10MWh na kurenie. Cena v elektrike cca 1200E cena v plyne asi 500E, To je 700E rocne. Cize ak by sa kurilo cisto elektrinou je investicia do plynu za 5 rokov spat. Cele to zachranuje jedine kurenie drevom :)
Odpovedať
@adam_janka ... super, díky ... ještě by mě zajímalo: - na kolik stupňů vytápíš? - kolik m2 vytápíš? - jaká je tepelná ztráta domu? děkujiii ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
tak aby tu toho bolo viac... bungalov, južné slovensko vykurovaná plocha 86m2 podlaha 14cm eps 150F, strop min. vlna 40cm (0,039), sokel 9cm, steny ytong lambda 375 (minulú zimu ešte bez zateplenia a akejkoľvek povrchovej úpravy) bývame od 08/2012 a od 1.9.2012 sme začali sledovať spotrebu za odbobie 09/2012-08/2013 sme spotrebovali 7685kwh, z toho na kúrenie cca 5150kwh kúrime na 21-22stupňov, krb ani kachle nemáme
Odpovedať
@ups ... a tepelná ztráta domu? a typ elektrického topení? díky ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucijeje kúrenie elektrokotlom do podlahovky. tepelná strata je okolo 3kw :-)
Odpovedať
@ups kolko cm a coho ste dali na zateplenie stien?Kolko mate zalohove platby?
Odpovedať
@majkoj V prípade @adam_janka bolo v pláne intenzívne kúriť drevom.
Odpovedať
Profilova fotka
@kuracinarez dávali sme nobasil fkd s, hrúbka 10cm. viac sa žiaľ nedalo. zálohové platby vyrátané podľa minuloročnej spotreby máme 106e. snáď to zateplenie kúštik pomôže, ale keby aj nie... pre nás 100e mesačne je prijateľný výdavok. ak by ceny el. išli veľmi výrazne hore, budeme zvažovať tepelné čerpadlo alebo dorobenie kachieľ. zatiaľ to ale nie je aktuálne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr potom je ale nazov temy trosku zavadzajuci :-)
Odpovedať
@majkoj - zohladnili ste pri vypoctoch aj to, ze ak domacnost odobera len elektrinu a ma napojene okrem spotrebicov aj kurenie, pripadne ohrev vody, su tie sazby nizsie ako ked odobera aj elektrinu aj plyn? Pocitali ste tie naklady na kurenie uz aj po zohladneni tohto? Alebo v neprospech elektriny hra standardna sadzba za elektrinu...? tiez treba brat do uvahy zivotnost kotla...
Odpovedať
Profilova fotka
@kvietok2 to co sa pri beznej domacnosti usetri na nizssej sadzbe clovek zaplati vo vyssom pausali :). Moja spotreba pre domacnost je cca 2MWh, rozdiel medzi NT DD6 a DD2 je cca 2,8c, to je uspora 56€. Lenze roziel v pausale je 4,83*12=57,96€. Sam ho mam, lebo kurim "elektrinou" (TC). Ako som hore pocital pri uspore 700E rocne a cene kotla okolo 2000E a beznej zivotnosti 12 rokov (kamarat mal 20 rocny a vymienal ho len preto, ze chcel kondenzacny) a spotrebe 10MWh rocne to cele v prospech cisto elektriny vyjst proste nemoze. Ina vec je dobry NED, tam bude zase ekonomicky nezmysel davat cokolvek ine. Ale povedzme si to tak, mne sa tiez TC nema ako vratit, ale mam ho :).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kvietok2 Sadzby nie su nizsie (automaticky)... Myslis porovnanie ceny za 1tarifny odber a 2tarifny? Pri ZSE je to tak, ze musis minut o dost viac, ako 7MWh, aby sa ti nejaka dvojtarifa vobec oplatila.. Vsetka uspora ide na 3x vacsi poplatok za istice.. :-) Napriklad ja mam priamoohrev, el. bojler a pritom 1tarif..
Odpovedať
@matorado napr ale na vychode VSE ma rovnake poplatky za istice pri vsetkych tarifach. Treba sa mozno pozriet po alternativnych. @adam_janka este ze si uviedol ze spalis 3.5 m3 dreva - to zasedne meni celu "dobru cestu". Sorry ... 5 -6 polienok (ako vidim na foto z tvojho albumu, tak su to teda dost velke polena) tak by som uz bol kuric. To pre mna nie je komfortne riesenie.
Odpovedať
@mr79 Ved preto konkretizujem, ze ZSE... Inak @adam_janka je SSE. 3,5 m3 planujem spalit aj ja, el. kurenie len v nevyhnutnych pripadoch.. A viem, ze je to denne 10-12kg dreva, tolko bude asi aj tych 5-6 "polienok". Su to take dvojkilove klady :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado len aby s tych nevyhnutnych pripadov nebolo "takmer stale" :). Vacsinu tyzdna je clovek v praci . Ci mas nejaky akumulacny krb ?
Odpovedať
@majkoj Pec. Kurim 2x, rano a vecer, spolu aj s donesenim dreva 15min. denne starost. Vcera som ich 1x pustil tak poriadne, bo sme boli na vikend prec a dom vychladol, pecou by to trvalooooo..
Odpovedať
Profilova fotka
Ako bolo spomenuté, pri kúrení 3,5 m3 palivového dreva tento prepočet nemá absolútne žiaden zmysel. Veď v tom objeme a účinnosti krbu cca 60% je približne 5000 kWh... (rátam s bukom).
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado aha, tak to je ine, ja mam krbovu vlozku s betonovou obostavbou (cize take cosi trosku akumulacne), ale vecer to viac ako 2h (to je tak 5kg dreva) ist nesmie :). To ma uspokoji ako pyromana a vydrzi tak na noc. Rano to dorazi bud slniecko, alebo TC. Ale je to fakt len pre radost, je to maximalne neefektivne u mna. Prva varka ide vlastne hore kominom na rozohriatie a az druha kuri. Ohreje to na 24C, moje babenky su stastne a ja cely nateseny, ked zaleziem do splane kde je 19C :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?