Celý dom na jeden termostat?

Chcem vás poprosiť o názor. Ideme dávať do domu s uzitkovou plochou 130m2 teplovodne podlahove kúrenie manžel chce mať celý dom na jeden termostat a ja by som chcela mať kúpeľnu zvlášť. Predsa len bude tam dlažba clovek tam chodí bosí a chcem tam mat teplo keď vyjdem zo sprchy aj keď sa napriklad vo zvyšku domu kurit nebude. Bolo by to cca +200€. Myslíte si ze je to hlúposť? Mám to radšej nechať všetko na jeden? Máte to takto niekto?
Odpovedať
@kvana ..montujem v De pre podlahovku termostaty a jeden termostat na celý dom je málo vlastne nanič..V byte som dával / dávali predo mnou kábeláž/ na KAŽDÚ miestnosť vlastný termostat. Neviem si predstaviť ako by to v reále fungovalo iba na jeden termostat, ale si myslím že majitelia s viac okruhmi vykurovania by s takýmto riešením asi neboli nadšení... ;-)
Odpovedať
tak tu čo majú ludia ktorych poznam novostavby všetci dom len na jeden termostat aj sám kurenar nam odporučil iba jeden vraj viac termostatov je zbytočnosť :-|
Odpovedať
@kvana ..tak ak je to zbytočnosť tak nech mi vysvetlí ako budeš mať napr. v kúpelni viac tepla ako v obývačke keď v obývačke budeš mať 20st a v kúpelni tiež a chceš viac??? Jedným to určite neurobíš aby si mala rôznu teplotu v rôznych miestnostiach...Toho p.kúrenára že pozdravujem... ;-) To máš ako keby si nemala v izbách vypínače /načo/ veď stačí jeden istič a budeš vypínať centrálne...že bude svietiť všade??? NO a??? ALE SOM NIEČO ušetril nie??? :-D :-S
Odpovedať
@technik007 jednoducho...tým, že si vyregulujes okruhy...
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam dvojpodlazny dom a mam samostatny okruh na 1.NP a samostatny na 2.NP, teda 2 termostaty. Ano je to nieco uplne ine vzhladom k poctu podlazi a samostnej dispozicie miestnosti oproti bungalovu.
Odpovedať
Profilova fotka
ujimave a ja mam jeden termostat na prizemi v poschodovej novostavbe 195 m2 a pohoda... Takze asi uplna blbost to nebude. Iste zalezi na dalsich x veciach. Ja mam termostat v referencnej miestnosti obyvacko-kuchyni a tu mam nastavenu zelanu teplotu 22. Na rozdelovaci som obyvacko-kuchynu zlahka priskrtil rovnako aj spalen a kupelne mam otvorene naplno. A logicky je tam teplejsie. Su tam mensie straty, lebo menej okien a prudi tam vacsi objem vykurovacej vody na m/2 ako do miestnosti s termostatom. TAKZE IDE TO! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Každý kúrenár by mal najprv vypočítať tepelné straty v danej miestnosti (pri výpočte sa zohľadňuje teplota na ktorú chceme miestnosť vykurovať napr kupelna 24°C). Následne sa navrhuje vykurovacie teleso pre každú miestnosť výkonovo podľa tepelných strát. Nasleduje zdroj tepla (kotol) ktorý sa navrhuje podľa súčtu tepelných strát miestnosti + TUV + vetranie. Takáto sústava sa po spustení hydraulicky vyreguleuje (ventil na spiatočke poprípade pod hlavicou alebo rozdelovac podlahovky). Ak je dodržaný tento postup 1 termostat bohate stačí..
Odpovedať
čo ho vedie k tomu, že chce dať len 1? v tom sa celkom strácam a akeď sa to tak vezme, nedosiahne takú úsporu, ako by mohol
Odpovedať
Profilova fotka
plocha 172 m2, jeden termostat v obývačko-kuchyni, v kúpelni nie je chladno....
Odpovedať
Profilova fotka
Zalezi od toho co chcete vy. Da sa mat aj cely dom na jeden termostat, vidis, ze su tu aj ludia, ktori to tak maju a vsetko je v poriadku. Takze ano da sa to aj tak, ak chces v kupelni zvlast aby ste si tam mohli prikurit viac bez toho aby sa viac prikurilo aj v celom dome tak to muzovi povedz a nejako sa dohodnite
Odpovedať
@kvana ak nebudes dosledne v dome zatvarat v miestnostiach dvere viac termostatov ti je zbytocne davat. Ak mas male deri rovno na to zabudni ... Nedosiahnes aby vzdy zatvarali za sebou dvere ....
Odpovedať
Profilova fotka
@jp9 alebo môže dať do kúpeľne rebríkový radiátor na elektriku... 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@topvideo Tiez nie zly napad ale ona spominala, ze by chcela mat teplu podlahu ked vyde zo sprchy takze neviem ci sa je to bude pozdavat
Odpovedať
jeden termostat na celý dom stačí, ale do kúpeľne treba rebríkový ohrievač aj na elektrinu alebo iný ohrievač
Odpovedať
Profilova fotka
@jp9 v lete aj tak nebude púšťať do podlahovky teplú vodu, nebude kúriť a podlaha bude tak či tak studená...
Odpovedať
viac termostatov - zónová regulácia, 1000eur plus. (možno menej možno viac) hodí sa len do dispozícii, kde sú veľké tepelné zisky z iných zdrojov ako napr. velka presklenná plocha, krb v obyvačke, tepelné zisky z varenia.
Odpovedať
@kvana No, vsetko zalezi od toho ako dobre budete mat dom tepelne zaiozolovany. Ak dobre, tak pocitaj s tym, ze podlahovka pojde na velmi nizku teplotu vody (inak by ste mali sialene prekurene) a aj to maximalne len niekolko hodin denne a urcite nemozes pocitat s tym, ze bude podlaha prijemne tepla. Ak ti do nej pojde 25-28°C voda, tak to uz z principu nebude prijemne teple :-). My to takto mame a mame tiez len jeden termostat, okruhy boli vypocitane podla strat jednotlivych miestnosti a po vyregulovani to funguje perfektne. V kupelni je teplejsie ako inde v dome, ale samozrejme iba pocas behu kurenia a este par hodin potom lebo termodynamika (a z casti urcite aj vetranie rekuperaciou) sa vzdy po case postara o to aby sa teplo vyrovnalo v celom dome rovnomerne. Krasne to vidno na spajzi, kde nemame ziadne kurenie ale napriek tomu je tam rovnako teplo (pocas najvacsich mrazov max. o 1°C menej) ako inde v dome. Vela domov tu kuri aj bez termostatu (iba podla ekvimetriky) a funguje im to tiez. Ja som naopak nedaval ekvimetriku lebo to nemalo u mna ziadny zmysel ale dal som izbovy termostat do obyvacko-kuchyne. A naviac, klasicka podlahovka (zaliata v poteri) ma veeeeelmi dlhu reakcnu dobu (niekolko hodin), takze regulovat ju stylom, ze teraz prikurim a za 15 minut chcem mat teplejsie alebo vyslo slnko prestavam kurit, zaslo slnko zacinam kurit moc nefunguje.
Odpovedať
@kvana ...este je moznost instalovat pod dlazbu el.vykurovaciu rohoz...,alebo na stenu prip.na strop infrapanel ....
Odpovedať
Susedia maju jeden a nadavaju, ze ked chcu mat v obyvacke teplo, v spalni maju zas zbytocne moc teplo. Takych 25°C na spanie je hroza. A zas zbytocne vykurovat vsetky miestnosti a potom to pustat von, aby sa tam dalo spat, je podla mna blbost...My mame v kazdej miestnosti a je to super.
Odpovedať
Taktiez mame len jeden interierovy termostat v obyvacke (plus exterier na ekvitermiku). Rozdelovace su nastavene tak, ze na poschodi (v podkrovi - izby) je cca o 1-1.5 stupen menej ako dole. V kupelniach (tiez na poschodi) je prezmenu hustejsie polozena podlahovka (nemame vyvedeny rebrik). Nema nahodou pri vodnej podlahovke zmysel davat termostaty do izieb jedine v pripade, ze su motoricky ovladane kohuty rozdelovacov?
Odpovedať
Mám jeden termostat a stačí. V kuchyni priškteny radiátor, v obývačke tiež kôli krbu a v kúpeľni naplno a čuduj sa svete, je tam teplo. V spálni v pohode 19°C. V ostatných izbách 22.
Odpovedať
@batwoman záleží ako máš orientovaný dom denné miestnosti treba na juh už pri inštalácii podlahovka dať hustejšie ako v spálni a tá na sever jeden termostat potom stačí , ak aj dáš do každej miestnosti termostat , rozdiel teploty bude tak 2 st , vnútorné priečky neizolujú teplotne, viac vykúrená miestnosť bude vykurovať i vedľajšie chladnejšie a dvere tiež nezatváraš stále, v kúpeľni stačí teplo len ked si tam nie 24 hod , preto stačí individuálny ohrev , najlepšie infražiarič, na podlahu stačí osuška na bosé nohy
Odpovedať
=-) teeeda som prekvapená lebo na modrej streche sa väčšina tvári ako keby mali doma milióny (a podľa toho stavajú hrozné opachy s ešte horším predraženým zariadením) a tu sa odčítam, že jeden termostat na dom :-D my máme v KAŽDEJ IZBE. a rozhodne to považujem za lepšiu investíciu než batérie alebo luster za 1000e čo tu niektorí doma majú (alebo iné blbosti)... lebo podlahu už rozbíjať nebudeš tak to postav poriadne. batériu či luster môžeš vymeniť hocikedy.
Odpovedať
@duzu jasne, isto to zalezi od orientacie atd., potom treba dat na to hodne bacha. Oni maju na juhovychod vacsinu izieb, ale jednu aj na severozapad, takze potom je to hodne rozdiel.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu fiiiha, ty mas urcite aj 7 televizorov doma.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu a mas vodne ci elektricke?
Odpovedať
uplny suhlas s @danculd tym co napisal. ja mam v kazdej izbe lebo som si naivne myslel ako mi to bude vyhovovat a mozno aj usetrim (zonova regulacia). Nepouzivam ani jeden a sluzia akurat na to ze viem aka je teplota a cas. :-) K novemu kotlu nemam ziaden vnutorny termostat, vyreguloval som si len jednotlive okruhy a kuri to podla vonkajsej teploty nostop a v kazdej izbe je 23C +- 0,2C. Podlaha 24h denne prijemna nemozem povedat ze je tepla ale ani nie je studena.Odporucam kazdemu.
Odpovedať
ono miešate tú radiátory s podlahovkou, čistú vodnú podlahovku, elektrickú podlahovku, pričom každý systém sa ovláda úplne inak. Ono to nieje len o termostate, pri vodnej podlahovke musíš aj tie okruhy nejako ovládať, a radiátory to je zas ovládanie úplne inak , o zotrvačnosti ani nehovoriac.
Odpovedať
Pri teplovodnej uplne staci jeden termostat, aj ten akurat tak sluzi len ako displej.
Odpovedať
@philos ..nechcem Ti oponovať, ale mi potom vysvetli že prečo ja montujem do každej miestnosti "sólo" termostat a nie len jeden jediný...Ver tomu že aj v De ľudia nevyhodia za hocičo /naviac termostatov/ ako keby stačil len jeden.. :-D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?