Bungalow - kúrenie a ohrev TÚV, izolácie vs. tepelné čerpadlo vzduch/voda a kolaudácia po 01.01.2016

Ahojte všetci, poraďte, prosím, čo s domom, aby som ho skolaudoval, keďže stavať ho plánujem po 01.01. 2016. Straší ma pojem primárna energia. Spravil som v exceli taký jednoduchý prepočet, avšak netuším, či je správny. Ale ak áno, tak to vyzerá, že ten môj vybraný bungalow skolaudujem len v prípade, že kúriť a ohrievať vodu budem len tepelným čerpadlom (TČ). A to aj vtedy, ak bude zateplený len podľa projektu (slabšie). Chcel som vylepšiť izolácie (zateplenie v2), ale nepomohlo. Elektrický kotol (EK) a klasika bojler tak neprichádzajú do úvahy. Sú moje úvahy správne, alebo mám chybu vo výpočte? Čo na to odborníci @majkoj @matorado @blacksr @mr79? Projekt som ešte nekúpil, bojím sa, že neskolaudujem. Alebo sú moje obavy zbytočné? S rekuperáciou som nerátal. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet potrebu tepla neznizis s TC :), tym znizis len potrebu energie. V principe su tvoje zavery spravne, ale original projekt asi neskolaudujes ani s TC, pretoze sa menia aj podmienky v STN a ta definuje prave hranicu pre mernu potrebu tepla.
Odpovedať
@vietordoplachiet ak sa ti jedná iba o splnenie podmienky primárnej energie, tak potom jedine kúriť a ohrievať vodu drevosplynovacím kotlom. Tam splníš normu možno aj v roku 2100. :-D primárna energia (8442 + 2223) / 0,83 (účinnosť kotla podľa vyhlášky) * 0,10 (faktor) / 134 m2 = 9,6 kWh/m2*rok (5280 + 2223) / 0,83 (účinnosť kotla podľa vyhlášky) * 0,10 (faktor) / 134 m2 = 6,7 kWh/m2*rok A v druhom prípade ešte môžeš k tomu pridať solár ktorý vyprodukuje 900 kWh ročne čiže 6,7 kWh/m2.rok. To sa vo výpočte odpočítavá a máš nulový dom. Zobereš poukážky na kotol aj solárne panely. A potom v TV bude Vasil s premiérom ukazovať tvoj nulový dom a preto tie dotácie, tak dlho a starostlivo pripravovali.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim nie normu nesplni, lebo norma pocita s potrebou tepla, nie energie :). Splni len vyhlasku, ktora hovori o energetickom certifikate .
Odpovedať
@majkoj máš pravdu, zle som sa vyjadril pod "normou" som myslel požiadavku, nie STN. Myslím že aj s tými hrúbkami izolácii jednotlivých kontštruckíí, splní aj tú STN. A bojí sa iba tej primárnej energie. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim nepoznam sice jeho faktor domu, ale original urcite nie.
Odpovedať
faktor tvaru budovy je 1,2 :-|
Odpovedať
aky certifikat musis dosiahnut ked si dostal stavebne povolenie v 2015 a ake by mali byt izolacie aby so dosiahol dany cerifikat, tiez ytong novostavba bungalov
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet 1,2 ? to hadam nie, to je trosku vela :) @pitt2701 Tu su zakladne parametre uvedene v norme, normalizovane platia 2015, odporucane od 2016, cielove odporucane od 2021.
Odpovedať
@majkoj ďakujem krásne len je to na mna lajka dost zlozite. nevedel by si mi povedat ci bude postacovat zateplit ytong lambda P2 350 12 cm polystyren, podklaha 16 cm polystyren, a medzi hrady na strop pojde cca 20 cm vata plus potom este na kríz pod nu to presne neviem kolko este.. hrady su od seba 80 cm a dom je klasický obdlznik 14x10 podorys. velmi pekne dakujem .. ps: este som rozmyslal ze na steny mozem dat aj 15 cm polystyren
Odpovedať
Profilova fotka
@pitt2701 zial tych kriterii je niekolko. Teoreticky by sa dalo spekulovat ci jednotlive konstrukcie vyhovuju norme, ale zaroven sa hodnoti aj dom ako celok a to tu veru neposudime, pretoze to zavisi od konkretneho domu. Projektant je ale POVINNY vsetky tieto veci zohladnit v projekte, prikazuje mu to zakon. Osobne, by som do nejakej lambdy nesiel, zbytocne vyhodene peniaze. Ked uz ytong tak "normalny" 30cm a k tomu 15 - 20cm EPS, 16 v podlahe by malo stacit, strop rozhodne pod 40cm vaty nie. Len pre orientaciu moj dom by 2016 presiel len s odretymi usami :)
Odpovedať
@vietordoplachiet Spotreba TUV pre 3 osoby 2223 kWh je odkiaľ? Reálna? Ak nie, dajte si reálnu, bude zrejme nižšia, tým pádom klesne primárna en. pre TUV. Ak by ani to nestačilo, spôsob, ako ošetriť vysokú prim. E pre TUV je inštalácia cenovo dostupného bojlera, ktorý má v sebe TČ, stojí do 800 €.
Odpovedať
@pitt2701 Máte v projekte nejaké izolácie a vypočítané, koľko ročne prekúrite. Ste s tým spokojný? Ak áno, nechajte izolácie, ako navrhli. Ak nie, dajte ešte viac, než ste uviedli v otázke. Potom môžete menej investovať do vykur. systému, čiže dom bude potrebovať nielen menej tepla na kúrenie, ale už na začiatku môže vyjsť lacnejšie, než bolo navrhnuté.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj neviete stranku na internete na výpočet rosneho bodu ? chcem vediet ci je dobra kombinacia 30 cm ytong P2-500 a 15 eps
Odpovedať
Profilova fotka
@pitt2701 Ak ta to trochu zaujima, stiahni si demoverziu Teplo2008 http://www.donum.sk/administracia/_up... . Daju sa tam sice dat len dva materialy, ale pre predstavu staci. Ukaze ti to, ci nastane kondenzacia, kde a ci je nebezpecna. Kazdopadne so spominanou konstrukciou by nemal byt problem si myslim.
Odpovedať
@majkoj Je 1,2 na bungalov vela? To cislo mam od projektanta. Ale ako pozeram na net, tak ani nie: Vypočtená hodnota u faktoru tvaru budovy by měla být co nejmenší, protože značně rozhoduje o tom, jakou bude mít budova potřebu tepla na vytápění. Z hlediska faktoru tvaru jsou nejvýhodnější výškové budovy (0,2 – 0,3). Méně vhodný faktor tvaru mají jednopodlažní budovy, jako jsou bungalovy nebo pavilónová zástavba (0,9 – 1,2). S klesajícím počtem podlaží se tedy faktor tvaru zvyšuje. Doporučený poměr A / V mají domy řadové a dvojdomy (0,6 – 0,8). Pro nejvhodnější faktor tvaru se tedy uvažuje hodnota nepřekračující 0,7, díky níž se dosahuje dobré energetické kvality např. u rodinného domu. Neviem, ako sa to pocita, tak to neviem skontrolovat.
Odpovedať
@blacksr tá spotreba kWh na TÚV je vypočítaná takto: 50l/osobu/deň, 3 osoby, ohrev vody z 15 na 50 stupňov Celzia. Denne 6,09kWh len na TÚV. Si myslím, že to nebude ďaleko od reality, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet no ja mam bungalov a mam ak si dobre pamatam okolo 0,7. http://www.ensavtech.eu/faktor-tvaru-...
Odpovedať
@vietordoplachiet My sme štyria a ročne spotrebujeme 1332 kWh na TUV, čiže denne 3,64 kWh. TUV je veľmi individuálna položka... Ak sa viete dopátrať k reálnej spotrebe TUV, dajte si tú do výpočtu. Ak sa nedá, nech kalkulujú s tým bojlerom so vstav. TČ - primárna E klesne
Odpovedať
Vedeli by ste sa niekto pls pozriet na moj vypocet v PHVP2002 ci som tam neurobil niekde nejaku velku chybu? https://onedrive.live.com/redir?resid... Dom je na sirokej parcele, bez nejakeho tienenia z okolitych budov, ma takmer idelanu orientaciu, comu som prisposobil s architektom aj okna v obytnej casti. Projekt som kupil katalogovy s Euroline vylucne preto, ze sa mi pacil podorys ale co sa tyka izolacii a potreby tepla je uplne na prd. Preto som si dal odobrit od statika zmenu steny z 38 tehly na 30 porobeton a namiesto 10cm EPS dam 20-25 cm. Kedze je to bungalov tak do stropu minimalne 50cm vlny (pripadne kombinacia penova izolacia, vlna). Zakladove pasy zaizolujem, este niesom presne rozhodnuty ako ale hrotit ako @mio to neplanujem. To uz radsej dam do podlahy 30cm eps. Rekuperaciu mam vyhliadnutu Focus 200 od Paul. Krb, komin v baraku nechcem. Trapim sa s kurenim. Ak by boli tie cisla co mi vysli realne, tak asi dam asi elektricku podlahovku. Neviem sa rozhodnut co s TUV. Sme 2 dospeli a 2 deti. Laka ma vyuzit dotaciu na solarne kolektory a netrapit sa kolko vody spotrebujem. @blacksr @majkoj
Odpovedať
Microsoft to pobabral a ondrive nevie otvorit protected subory, takze tu je link na uloz.to http://uloz.to/xAKMPTZw/bungalov-1074...
Odpovedať
@majkoj @blacksr ďakujem za odpovede, takže v podstate do úvahy spadá len variant vpravo dole, teda lepšie zatepliť a k tomu tepelné čerpadlo aj na ohrev TUV. Ekonomika tak ide bokom, tepelné čerpadlo bude mať návratnosť 13 rokov, možno aj viac, ak sa dovtedy nepokazí... MPT by bola teda 39kwh/m2/rok (pre môj faktor tvaru je max 50, teda je to OK), ale primárna energia by bola tých 68 ((16teplo+9TUV)*2,74). Do dreva veľmi ísť nechcem. Chápem to správne?
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet v podstate ano, len pises, ze s rekuperaciou neratas, zaratal si tam aj straty vetranim ?
Odpovedať
@majkoj Áno, straty vetraním sú započítané. TS konštrukcií 2334W, tepelné mosty 233W, vetranie 1350W.
Odpovedať
Profilova fotka
@keldon nezadal si to zle ?, plocha steny sa mi zda na taky dom prilis mala :)
Odpovedať
@majkoj no barak je bungalow 15x10m a z vykresu rezov som zobral vysku 2.685m. Po odratani okien to vyslo takto.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?