Bublanie v expaznej nádobe

Zdravím chcem sa spítať či má niekto podobný problém z vykurovaním. Kúpili sme pred 5rokmi starší poschodový dom . Celí vykurovací systém je starý asi tak 20 rokov možno viac. Pôvodne v dome sú dva kotle jeden na uhlie ten nepoužívame. a plynový závesný kotol Protherm 24 KTV . Celích 5 rokov fungocal kotol bez poruchy pokím sa nezničil výmeník. Zavolal som technika vymeník vymenil a kotol funguje dalej / Upozornil ma že treba sledovať aby v expaznej nádobe bola voda do trištvrte no problém je, že ak teplota na kotli dosiahne 65 celzia v expaznej nádobe začne bublať .Expazna nádoba je na poschodý nad radiátorom je však otvorená neviem či to tak má byť. pretože plynový kotol bol inštalovaní v roku 1996 . na pôvodný systém vykurovania ktorí bol inštalovaní v roku 1980 aj z kotlom na uhlie. Pri kotli na uhlie nieje žiadne čerpadlo. Zrejme to fungovalo samospádom. Otázka je či ta expazná nadoba tam má vôbec byť kedže sa kotol na uhlie nepoužíva. Dôsledkom je aj slabý tlak 0.5Bar. Systém nemôžem viac napustit inač by voda z expaznej vytiekla. Je možné dať expaznu nádobu preč a namotnovať samoodvdzušnovací ventil a natlakovať systém aspon na 1 bar ? / ešte k radiátorom tie zavzdušenné niesu ani na poschodí./
Odpovedať
Profilova fotka
@04tomi045 pri zabudovaní tlakovej exp. treba namontovať odvz.ventily na všetky horné radiatory. tlak je dostatočný, buble preto, že plynový kotol má veľký výkon na samospád.Nádoba tam nemusí byť,ale musí ju nahradiť iná. Nič tomu nie je. Ak sa výmenník menil nedávno, tak v systéme sú zvyšky vzduchu.
Odpovedať
Ja som mal na mysli urobiť to takto : Umiestniť samoodvzdušnovací ventil namiesto expaznej nádoby a další dať na koniec radiátora a natlakovať systém na 1 bar . čiže by som expaznu nádobu nedal nikde vzduch by mal unikať cez tie ventili. Ešte k tej expaznej tá je dosť podimenzovaná stačí ,že voda klesne o 2 cm a horný radiátor prestane hriať /čomu už vonkoncom nerozumiem / A mam obavy či nezačne ta nádobka tiecť kedže je celá skorodovaná / . Ako ste spomínali tu tlakovú expaznu nádobu môžem umiestniť tam kde je ta stará ? Ešte k kotlu ten začne pri 50.c sičať a je to dosť nepríjemné kotol je umiestnení blízko spálne/ Technik povedal ,že sičí preto lebo je tlak slabý.
Odpovedať
Profilova fotka
miesto OV môže byť exp, bez nej to bude problém, tak to nefunguje. Ten pokles nie je 2 cm ale 2m *a to už radiator nemôže kúriť. Ex. nemá prepad,aspoň nie viditeľný, pri naplnení by ukazoval tlakomer min 0,5. ( kotol 1,5 m nad podlahou, konštr. výška 2 x 3m = 6m -1,5 - pol metra pod stropom.)Na kotli treba nastaviť vyššiu rýchlosť čerpadla, prehrieva sa, preto syčí. V samospádovej sústave sa chová čerpadlo ináč ako v uzavretej. V uzavretej sú menšie dimenzie rúrok, väčšia rýchlosť.
Odpovedať
Skontorloval som čerpadlo to je nastavené na max .Takže je potrebná tlaková expázna ? a namotnovať auto..ventili ?
Odpovedať
Profilova fotka
@04tomi045 Skusil by som znizit maximalny vykon kotla z 24kW na minimum, na doske v kotli je v strede trimer pre nastavenie maxima topneho vykonu, vid navod posledna strana alebo podla obrazku - http://www.krutilservis.cz/e-shop/ind...
Odpovedať
Dakujem skusim to nastaviť . Ja som ho pred dvoma týždnami znížil výkon len na ovládacom paneli prestalo to teraz to robí znova . Skusim to nastaviť tím trimerom dúfam že nič nepokazím :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Mam otazku mam krbovu vlozku a menil som jeden radiator tak som vsetko vypustil,po vymene som znova napustil a mam k tomu obojzivelny bojler a ked kurim tak mi v bojleri nieco bubla ,co s tym mam urobit? dakujem za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
vypnut, vypustit. na najvyssom mieste systemu povolit odvzdsnovaci ventil a pomaly napustat tak aby si vytlacil vsetok vzduch zo systemu. ak sa da napustit extra obojzivelnik, tak sa to da aj tym. niektore maju vlastny odvzdusnovaci ventil.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?