Bojler, vymena anody

Profilova fotka
Ako casto menite horcikovu anodu v bojleri ?
Odpovedať
1
2
To vsetko zalezi od danej vody Aky maju obsah mineralov V akom percente atd. Su pripady ked anodu staci menit po 3 rokoch a su ked po 2 rokoch. Treba ju po 24 mesiacoch demontovat a mas jasno v akom je stave.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek budem sa musiet trochu vynajst, lebo nemam nejak vela priestoru nad bojlerom ak je ta anoda na celu vysku.
Odpovedať
@majkoj ako sa prejavuje nutnost vymeny?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 no praveze neprejavuje :) , zistis az o par rokov, ze si ju pred par rokmi mal vymenit a to tym ze mas deravy bojler :-D.
Odpovedať
Ked to zanedbas tak tu anodu uz ani nevytiahnes. Tak zhrubne.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ona by skor mala zmiznut nie ?
Odpovedať
@majkoj vodny kamen sa nasledne nanu tak ulozi ze nepretiahnes cez otvor tu tyc.
Odpovedať
@gkrivanek na hlavnom privode vody mam dva karbonove filtre. myslis, ze anoda vydrzi dlhsie? co znamena dvojita anoda?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 to nema nic s filtrom. Anoda zabranuje aby sa voda "pustila" do bojlera. Laicky povedane voda zacne zrat najmenej uslachtily kov. To je horcik na anode, ked dojde pusti sa do zeleza (samozrejme na mieste, ked je nejake poskodenie emailu). Dvojita znamena, ze su dve :)
Odpovedať
@majkoj Ja som anódu v bojlery menil cca po 5-tich rokoch. Miestami to bolo vyžraté ako ementál, ale si myslým, že by bola vydržala ešte zo dva roky. Trochu to drhlo, keď som ju vyťahoval von.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj poriadne pouzemňuj všetky potrubia,sprav pospojovanie aby neboli bludné prúdy a máš po starostiach.
Odpovedať
@poliacik321 to ti nezabrani tvorbe vodneho kamena
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gkrivanek a čo má spoločné horčíková anóda s tvorbou vodného kameňa?
Odpovedať
old.vscht.cz/met/stranky/vyuka/labcv/korozni_inzenyrstvi_se/koroze/o_elchem.htm Horcikova anoda sluzi na ochranu proti korozii no ma vplyv aj na vodny kamen Ten sa naneho vehementne usadza
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
je náročné vymeniť anodovú tyč u stacionárneho bojlera po prvých troch rokoch? keď pofotím el. zapojenie a ponapájam rovnako..... tesnenie pod prírubu a anodu som kúpil tiež nové
Odpovedať
@hora111 kukni blog @majkoj
Odpovedať
@kejsix dik
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix povodne som to chcel dat sem, ale nevedl som tuto diskusiu najst :-p takze to sem skopirujem: Tak som sa rozhodol po 5tich rokoch skontrolovat magneziovu elektrodu. U Wamaku (dodavatel bojlera) som objednal pre istotu novu. takze POUCENIE Z KRIZOVEHO VYVOJA: 1. kontrolovat castejsie (raz za 1-2 roky ?), nie preto, zeby tak rychlo zmizla, ale ak sa na zavite ulozi vodny kamen, budete nadavat, ked sa to budete snazit odkrutit. U mna nepomohol elektricky razovy utahovac, ani pneumaticky, az kluc s 1m profilom pomohol a cely cas som trpol co zlomim. Nastastie som dolamal len redukciu s 1/4 na 1/2 orech. 2. VZDY zatvorte ako vstup do bojlera, aj vystup. Lebo ak zatvorite len vstup, moze niekto otvorit bateriu a cez nu zacne pritekat voda do bojlera a odskusa vasu schopnost promte analyzovat situaciu a najst riesenie. 3. majte rozmyslene ako to cele utesnite. Ja som z novej elektrody usudzoval, ze je to bud na paske alebo nejakom znovupozitelnom tesneni, nebolo. Na povodnej je v strede zavitu vyrez, kde bolo sice tesnenie, ale nie znovu pouzitelne, takze som musel znacne improvizovat. 4. z hore uvedenych dovodov to nerobte cez vikend ak budete potrebovat letiet nieco kupit :) Moja elektroda po 5tich rokoch bola takmer cela, neviem ci preto, ze nebolo treba, alebo to bolo tym, ze bola celkom obalena vodnym kamenom a nemohla spravne fungovat. Ja som ju poriadne okefoval a dal naspat.
Odpovedať
@majkoj mal som to podobne miestne povyžierané len to bolo hlbšie, miestami aj do polovice elektródy.
Odpovedať
@majkoj píšeš ,,Na povodnej je v strede zavitu vyrez, kde bolo sice tesnenie, ale nie znovu pouzitelne, takze som musel znacne improvizovat." Veľa nenaimprovizujem,pretože vo vodárenskom obchode nemajú všetky tesnenia k rôznym typom bojlerov,ja som objednal až z Ćiech anodu a tesnenie pod prírubu podľa čísla,ale tesnenie okolo anody predávali len jeden druh,tak dúfam,že bude pasovať v prípade nepoužiteľnosti starého tesnenia. Nečakal som,že zohnať konkrétny materiál bude až tak zložité,pretože ten istý výrobca,ten istý objem,rozmery,ale rozdielne súčiastky stacionárne,vodorovné,zvislé, závesné typy. Asi zavolám vodára,neriskujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@hora111 vsak preto som objednaval u dodavatela bojleru s tym, ze on uz doda co bude kompatibilne, no nebolo uplne....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Potrebujem poradiť. Mám bojler BON-1. Kúpil som si anodovu tyč na výmenu. Po otvorení a vyčistení bojler som nenašiel miesto, kam sa má tyč naskrutkovať. Má niekto skúsenosti s týmto bojlerom? Diky za info
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim, vir mi niekto povedat, ci tato anodova tyc po 2rokoch je este pouzitelna? Dnes som ju vybral kvoli kontrole, ziadna kovova cast na nej nie je.Je to z bojlera vaillant napojeneho na kond.kotol. Nie je mi jasne, ci cela tyc ma byt z kovu alebo nie. Inak vyzera byt neposkodena, ziadne diery ani nic.
Odpovedať
@roxo99 povedal by som, že nie je funkčná. Keď som elektródu menil po piatich rokoch vypadala takto. Asi treba skontrolovať uzemnenie.
Odpovedať
@viktor811 Vdaka, skusim pozriet to uemnenie. Kazdopadne uzemnene to je len na ventile, vo vnutri to neviem ako pozriet, vsetko je pod krytom, ktory sa da dat dole len v pripade, ze sa odpoja vsetky aramatury.
Odpovedať
Na drzovku som to uzemnil kablom na srobe anody s kablom pospajania. Uvidim za polroka ci to bolo k niecomu.
Odpovedať
Menite anodu aj ked je integrovany bojler v kondenzacnom kotly s nerezovym bojlerom? Ma to kontrolovat servisny technik pri kontrole kotla? Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@abocinm samozrejme, je to sucast prehliadky. Menit sa vzdy nemusi, ale skontrolovat ano. U mna konkretne menim raz za 2 roky.
Odpovedať
@mgx staci teda zastavit privod vody a zhora vysrobovat anodu? Alebo nejaky iny postup?
Odpovedať
@mgx ja mam kotol 7 rokov kazdy rok volam servisaka na kontrolu ale nikdy som nevidel ze by to kontroloval, vzdy som bol s nim
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?