Bojler obojzivelnik alebo elektricky?

Dobry den Potreboval by som poradit, do rekonstruovaneho domu davame komplet nove kurenie, bude to podlahovka, akumulacna nadrz 800l, kotol attack dpx combi pellet. Momentalne riesime aky dat bojler. Ci obojzivelnika alebo cisto elektricky. Prosim poradte co je lepsie riesenie. Svokrovci kedysi mali obojzivelnika svokor hovoril ze sa to muselo manualne prepinat. Teraz mi je jasne ze to riesia cidla. Ide mi skor o "pohodlnost" toho systemu. Neviem ci rozmyslam spravne. Ak mi bude hriat vodu cisto elektrina budem menej kurit a naopak? Nechcem riesit kedy zakurit aby mi aj vodu zohrialo, chcem kurit ked budem potrebovat a mat vzdy teplu vodu. Dakujem.
Odpovedať
Samozrejme ze obojzivelnik. Ohriat TUV drevom je omnoho lacnejsie ako elektrikou. A na jar leto si zapnete spiralu.
Odpovedať
Vyriešil som to tak že mám AN 1000 l. a v ňom výmenník z vlnovca "hada" a teraz čerpám teplo z AN maximálna spokojnosť, mám aj bojler s obojživelníkom, ale ten pôjde preč, uvoľní sa mi miesto na policu, v lete budem kúriť raz do týždňa - predpoklad, nemám odskúšané, myslím že straty v AN budú zanedbateľné oproti cene elektriny.
Odpovedať
@gf565 v lete preto kúriť a ohrievať i 1000 l AN? čo máš bazén?na TUV pre troch dáš 15 Eur/mes na elektrinu
Odpovedať
ak je možnosť dajte obojživelník.. v zime aspoň niečo ušetríte... @duzu pre troch elektrika keď sa sprchuješ spotrebuješ viac ako 15 eur mesačne... 15 eur vyjde pri plyne...
Odpovedať
@mattyrv to záleží od množstva , niekto je doma po celý deň napr. na materskej stále vyvára kúpe malé decko tak mu je málo i 30 . no niekto je doma len na prespanie, tak mu je veľa i 5, spotreba vody na slovensku posledné roky rapídne klesá je pod minimom , stúpa cena vodného stočného ja mám asi 3 Eur m3, pred 30 r som platil 20 Kčs ročne. v lete spotrebujem asi 200 kWh mesačne na všetko, , priemer mám asi 10 cent za kWh tak ma to vyjde len 20 Eur, sme málo doma turistika, tam miniem daleko viac
Odpovedať
@duzu vodu mám síce zadarmo lebo mám samospádom ale plyn spotrebujem cca 0,2 m3 na človeka.. to je 6 kwh to je okolo 180 kwh takže s elektrikou 18 eur.. plynom 7,20... takže len keď 4 mesiace bude kúriť ročne drevom obojživelníkom tak ušetrí 72 eur za rok.. obojživelník stojí okolo 330 eur klasický bojler o 100 za rok a niečo vrátený rozdiel..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?