Boiler s TC

Profilova fotka
Rozmyslam nad aristonom nuos evo 110, chcel by som riesit nasavanie a vyfuk z povaly-na povalu. Sem http://www.modrastrecha.sk/blog/lubos... Bude to dobre riesenie? Alebo radsej riesit nasavanie a vyfuk z vonku.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ziadny koment 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu no ked inac nedas :), nie nebude to dobre riesenie. Musis nasavat a odvadzat z von, inak to nema vyznam.
Odpovedať
@lubosu : No záleží, ako dobre máš zaizolované podkrovie. Ide o to, že vzduch je ideálne ťahať z vonka a teda ak by bolo podkrovie takpovediac otvorené, ako na starých domoch, tak by to nevadilo. Ale ak máš podkrovie dobre uzavreté, tak potom nebude nasávanie vzduchu ideálne, lebo kotol bude musieť prekonávať nejaký malý podtlak, ktorý by tam teoreticky vznikal...
Odpovedať
@lubosu Predpokladam, ze mas povalu otvorenu, cize zatepleny mas strop. Mal som podobne uvahy, ale ma to zopar trhlin: 1. Taketo a akekolvek ine nasavanie z exterieru narusa vzduchotesnu obalku domu 2. Treba si pozriet hranicne hodnoty toho TC. Ako minimalne, tak aj MAXIMALNE teploty. Moze sa stat, ze v zime bude na povale mrznut a toto TC nebude schopne ohriat vodu, ale co je horsie, teplota v lete moze vystupat na teploty, ktore nie su velmi vhodne pre prevadzku tohoto TC 3. Dlzka potrubia je tiez obmedzena koly tlakovym stratam. Mylsim, ze je tam pouzite potrubie s priemerom 125mm a to je pre prietok stoviek m3 znacne poddimenzovane pri vacsich dlzkach
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj preco z von? Nebude vyssia teplota pocas medziobdobia na povale? Tym padom lepsi vykon. Zima je jasna, vtedy bude nasavat a vyfukovat v tech. miestnosti lebo potrebuje 10°C na to aby fungovalo, v lete asi tiez tech. miestnost. Aspon ochladi miestnost. @jarpo podkrovie je izolovane smerom dole 48cm vaty, parozabrana a hore este 12cm vaty, potom len difuzna folia a plechova strecha. Takze vzduchotesne to nieje, ale ani odvetravane.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu za prve, ak budes odoberat energiu z kvazi uzatvoreneho priestoru tak ho postipne vychladis, kym TC prestane fungovat. Po druhe, preco je tam vysia teplota ? Lebo tam dodava teplo dom :). Co sa stane ked ho odoberes a znizi tam teplotu ? Doda ho tam dom a to tym viac cim bude vacsi rozdiel teplot. Takze v konecnom dosledku odoberas teplo kureniu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ano v tom mas pravdu, lenze v zime nemozem nasavat z von, TC funguje az od +10, vtedy by slo len z tech. miestnosti, ktoru by ochladzovalo. @supiiik 1.to sa da doriesit 2. uvedomujem si tieto teploty, leto-zima z tech.mietnosti , jar-jesen povala(z von). Povala kvoli stabilnejsej teplote v tomto obdobi. 3. Max 2 metrove rury Ja mam obavy skor ineho charakteru 1. Virenie prachu z mineralnej vlny(znecistenie potrubia a samotnej nasavacej jednotky TC) 2. Znizovanie vlhkosti(pokodenie krovu)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu vsak prave preto cerpadla, ktore nasavaju zvnutra nemaju vyznam :). Odoberas z domu uz raz vyrobenu energiu, aby si ju zo stratou premenil zase na teplo (vo vode).
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj a tie moje obavy? V zime sa da aj zmenit rezim aby boiler fungoval viac na spiralu. Ale nechcel som o tom. Riesim otazku ohrevu vody stale dookola. Vykurovat budem el. kotlom chcel som k tomu zasobnik(raja komplet) ten stoji 500e, tento boiler 800e. Z hladiska uspory hlavne v lete sa mi vidi lepsi ten s TC. Len zas nebude kotlu vadit necinost? Je vela moznosti, chcem vybrat spravnu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu toto je take polovicate riesenie, 110l zasobnik cisto elektrika zozenies za tak 300-350€. Toto Stoji 800 + privod a vyvod bude tiez nieco stat, lebo musia byt izolovane, no nech 900E dokpopy. Kedy sa Ti to vrati, ked to nebude moct ist stale ? A k tomu to teda nejake moc tiche nebude. Spirale ale ziadna necinnost neublizi.
Odpovedať
Ja mam predchodcu, Nuos 120 nasavanie a vyfuk v kupelke. Zatial ziadny problem, fungujeme tak rok aj pol. Prezili sme jednu zimu, vzhladom na to, ze najviac kurime drevom v krbe, v kupelke mavame cez zimu cca 25-28 stupnov bez problemov a ked sa zapne ohrievac, resp. tep. cerpadlo a je voda napr. 23-25 stupnova, ked zohreje na 55 stupnov, v kupelke sa nam znizi teplota o 2-3 stupnov,... V lete zase ked mame v dome 25 st. tak pracuje kvazi ako klima, cize zatial mam len pozitivne vysledky. Spotreba je tiez dobra, okolo 1,5 kw za den. Ale teraz ponukaju uz 2 druhy, jeden je so zabudovanym cerpadlom, a druhy je ako klima, ma vonkajsiu jednotku, cize vnutry je bezhlucna, len otazka je, co by spravilo cez zimu.
Odpovedať
Profilova fotka
@laszlocom hmm nieco mi na to fyzikalne nesedi. Na zohriatie 120l vody z 25 C na 55C potrebujes 0,12[m3]x1,16[kWh/m3/K]x25K=3,48kWh energie. Nech ma TC COP 3, to znamena , ze zo vzduchu musi odobrat 2,32kWh. Ak si dobre pamatam vzduch ma tepelnu kapacitu cca 0,00033kWh/m3/K. Cize aby klesa teplota len o 3K, musela by tvoja kupelka mat cez 1000m3. Takze bud to klesne nenapadne v celom baraku,bud TC potichucky vykuruje spiralou, alebo pocitam kraviny :D Tak ci tak, nejak to fungovat bude, akurat je to neefektivne z globalneho energetickeho hladiska.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Ta kupelka neobsahuje iba vzduch, ale aj mnozstvo akumulacnej hmoty (obklady, omietky, murivo,...), preto je nieco take mozne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik to je sice pravda ale tepelny tok pri rozdiele 1.5 stupna bude pravdepodobne nedostatocny.
Odpovedať
Profilova fotka
trochu som googlil a objavil taketo spojenie s pasivnou rekuperaciou je to stiahnute odtialto http://www.airforum.cz/viewtopic.php?... co povies @majkoj ked uz to tahat vzduch z vonku, tak vyuzit nasavanie a vyfuk k RJ
Odpovedať
@majkoj v zime prilozim vecer 1 varku dreva a idem spat. Ventilator mi fuka stale teply vzduvh, cize tie straty dostane spat.
Odpovedať
Profilova fotka
@laszlocom ja nevravim, ze zmrznes :), ale ze je to neefektivne. Aj ked beriem, ze pri kureni drevom, to nie je az taka katastrofa. Berme vseobecny pripad. Na kurenie vyrobis npr 10kWh. Z toho by sa dala priamo ohriat voda za 3kWh. Namiesto toho, ale zoberies z kurenia 2kWh a dodas dalsi 1kWh z elektriny. K tej spominanej spotrebe 1,5kWh denne, musis pripocitat este 2x tolko energie v dreve. Ta 1kWh je v tomto pripade uplne zbytocna. Samozrejme su pripady, kde by zlozitost zapojenia mohla ospravedlnit tu spotrebu navyse.
Odpovedať
@majkoj Drevo mam zadarmo, cize kolko kg dreva je zhruba 2kwh? A druha vec, ked v lete netreba kurit ale chladit, cize tam sa to oplati urcite. Na zaciatku sme chceli solar, ale by nas to stalo cca 3k eur, co sme mali ponuky. Toto sme kupili za 800 cize rozdirel je 2,2k eur,...
Odpovedať
Profilova fotka
@laszlocom v tomto mas vyhodu predo mnou, ja som "zabudol" postavit komin. Teraz hladam co najuspornejsi ohrev vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@laszlocom pri efektivnom horeni je 1kg cca 3kWh, ale ked je zadarmo je to jedno :) @lubosu a cim kuris ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj budem kurit el.kotlom
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu tak potom TC alebo solar. Ja zohrievam TUV s TC, lenze ja nim aj kurim takze sa investicia rozlozi. U teba potom nejaky ten bojler s TC ale vyvody von. A ked bude von teplota, ktore TC nezvladne dohreje to spiralou.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Este uvidim, nechcem robit dalsie diery do steny, nasavanie a vyfuk by boli pri vchode do domu. Uz je tam nasavanie RJ. Mozno skoncim pri bojlery dzd smart, planujem aj malu fve, preto si to este prejdem s elektrikarom co mi ju bude instalovat, a potom sa rozhodnem. Ale dakujem za debatu. Skoda ze nieje viac skusenosti uzivatelov bojlera s TC.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu dufam ze to nasavanie a vyfuk RJ mas riadne daleko od seba :). Ale ked si to chcel na povalu, potom nebude problem to hodit nad strechu, keby bolo treba.
Odpovedať
@majkoj Uvazovali sme aj my nad tep. cerpadlom ale financie nedovolili. A druha vec je tiez navratnost, resp. servisne vydavky. Ake t.c mas?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj vyfuk z RJ je na streche, strechu mam plechovu, takze tamadial urcite uz nie. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu tak ja mám bojler s TC a to takýto http://www.modrastrecha.sk/blog/puxo/... ale asi ti zatiaľ moc neporadím, pretože bývam ešte len dva týždne a bojler som zapínal tri týždne naspäť. zatiaľ ho mám len v technickej miestnosti bez nasávania z vonku a výfuku ale chcel by som to vymyslieť tak že jednu hadicu by som vyvŕtal von a druhú do vedľajšej veľkej dvojgaráže a v lete by som nasával z vonku a vyfukoval do dvojgaráže a v zime by som to chcel prehodiť a nasával z dvojgaráže a vyfukoval von, tak dúfam, že sa mi to podarí tak nachystať. Tá technická miestnosť kde je bojler umiestnený má rozmery 2,5x2,6m a keď sa zapne tak to fakt pekne vychladí, takže teraz tam nechávam otvorené dvere a cez deň aj okno. Ten môj bojler funguje v ekonomickom režime (čiže len TC) až do -7C, tak pri najhoršom by mohol nasávať aj cez zimu z vonku (keby som mu nastavil zapínanie len v určitých hodinách cez deň) ale určite by mal väčšiu účinnosť keby nasával z dvojgaráže kde by bolo cca 5-7C v zime permanentne. Ináč meral som spotrebu na hlavnom merači keď som nahrieval prvý krát vodu a z 26C na 44C mi nahrialo za presné tri hodiny a zožralo to presne 3kW.
Odpovedať
Profilova fotka
@laszlocom slovensky wamak DBS 06.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo to uz je o inom, to uz funfuje aj v slabych mrazoch, ako pises. Len taky bojler uz aj nieco stoji a hlavne potrebuje aj miesto na statie. Ale zas to nieje polovicne riesenie, ako ar. nuos 110evo.
Odpovedať
@puxo Nazdar, nechcem do toho kecat, ale ked som ja objednaval svoj, vsade som cital, ze ten model (od aristonu 120l) sa da este pouzit na vnutorny cykuls, vacsie uz treba davat nasavat z vonka, resp. ked tam mas dvojgaraz, malo by to splnit ucel. Aj ti verim, ze ti ohladi cely dom ked to mas vnutorne :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?