Blokovanie čerpadla na kotli pre tuhé palivo

Mám otázku ohľadom blokácie čerpadla na kotli pri kotli na tuhom palive. Mám dvoje kotle kondenzačný plynový protherm gepard condens a Viadrus na tuhé palivo. Mám zapnutý plynový kotol len na udržiavanie 20 stupňov v dome a na ranné kúrenie ak sú vonku mrazy ráno. Potrebujem nejak vyblokovať čerpadlo na Viadruske nakoľko mi hučia veľmi radiátory. Chcem tam po sezóne dať spätnú klapku aby voda mohla ísť len jedným smerom a nezapínalo čerpadlo (je tam termostat na rúre) ale dovtedy by som to spravil tak. Ako by ste to riešili?
Odpovedať
Profilova fotka
@mattyrv termostatom
Odpovedať
Profilova fotka
To je ake cerpadlo, ked tak huci, ze az hucia radiatory? Ja mam nieco podobne, kondenzacny kotol plus kotolna pevne palivo. Rozumiem tomu tak, ze ked ide plynovy kotol , pretlaca teplu vodu aj do viadrusky a tam ti prilozny trrmostat zapne obehove cerpadlo?
Odpovedať
@jajacon áno presne to rozumieš.... zapne obehové čerpadlo na viadruske a začnú hučať radiátory lebo je zrejme veľký tlak na termoventily... čerpadlo je tam 22/60 aquart a ide na stupeň 1 to je do 3m takže 30 kpa
Odpovedať
@mattyrv Daj termostat na komin viadrusu.Ked ho zohreje,zapne,vyhasne ohen,vypne.Termostat kpilarovy s rozsahom tak do 200 C nastavit na cca 80°C.
Odpovedať
Profilova fotka
@mattyrv prvu vec co som urobil, bola montaz spatnej klapky na na spiatocku na kotol na pevne palivo. To vlastne zabrani pretlacaniu vody do kotla... aj stratam , kotol pri kureni plynom je nahriaty a teplo ide hore kominom:-).. cena sp.klapky je par euro. Cerpadlo som mal trosku priskrtene na pripojkach k cerpadlu su ventily... A este nieco, po vlastnych skusenostiach si dovolim tvrdit ze prilozny termostat je naprosto nevyhovujuci, nepresny.. no vyhodene peniaze. Za 5-6e kupite na ali presny digitalny termostat... uz par rokov mi funguje bezchybne.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 je to celkom jedboduche riesenie, no ma svoje uskalia... tiez som to skusal. Ale... vecer v kotli vyhaslo, kominovy termostat vypol cerpadlo, no teplota vody v kotli bola este okolo 70st.... takze teraz mam kombinaciu termostat s cidlom v komin +termostat s cidlom v kotli. Prikladam foto kominoveho termostatu s cidlom 800st.do 200st.jemalo... pri rozkurovani je teplota 230st, potom uz okolo 130..
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 kominovy termostat
Odpovedať
@jajacon Ja som to navrhol len ako take najprimitiv riesenie.Tvoje je uz vymakane,vratame tej spatnej klapky.To uz ale vyzaduje urcite skusenosti.
Odpovedať
@jajacon @dusan72 hej tú spätnú klapku chcem dať aj ja ale na výstup z kotla lebo kotol je v jame tak sa to bude dať navariť len hore... plyn sme robiili len tento rok a nechceli sme sa veľmi šprtať na tej viadruske spätno klapkou ale pri kúrení plynom ráno to je nenormálne ako to hučí tak ak bude teplejšie tak to bude asi prvé čo budeme robiť... ten komínový termostat nie je zlá vec len na druhej strane bude to robiť šarapatu aj tak lebo bude mi to oteplovať spiatočku aj keď to čerpadlo nepôjde... takže asi fakt najlepšie riešenie spätná klapka aj najlacnejšie... ešte som rozmýšľal aj nad automatickým uzatváracím ventilom ale 100 eur za ventil dať to určite nie...idem si objednať ten digitálny termostat z ali.. tento mám síce 11 rokov a fakčí... ináč tú spätnú klapku som uvažoval, že dám ak sme robili plyn len kúrenár sa mi veľmi do toho nechcel púšťať bo je tam blbý prístup a viadrus má už 30 rokov tak čakám kedy ho porazí a pôjde von z jamy nový kotol nakoľko od výmeny radiátorov a namontovaní termoventilov mi samotiaž ... . Preto som systém napájal tak keby náhodou aj vypadne kotol aby som mohol fungovať... ale musím.. nie je to tak dobré... ďakujem chlapi za názor....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
chlapi spätná klapka pomohla. Čerpadlo už nepúšťa ani netlačí teplú vodu do viadrusy... plus ešte som vymenil dotykový termostat na ten digitálny z číny.... takže som spokojný :-) mám tam pre istotu aj ten prítlačný ale je nastavený, že ho zapne až pri 80 stupňoch na kotli...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?