Ard Maxim bungalov - čerpadlo alebo rekuperácia?

Ahojte. Viem ze je to velmi individualne ale spekulujem co s kurenim. Na pozemku mam zatial len elektrinu a plyn bude vzhkadom na novu lokalitu mozno do 5 rokov. Absolutne som zamotany z toho vsetkeho. Ide ot o ze nechcem do toho davat 10-15.00€. Myslite ze bude postacovat elektricke vykurovanie elektr. radiatoemi a ako zaloha krb z prieduchmi? Steny asi termalica a 15 alebo 20cm Polystyren. Rozloha 13x10m. Co bys ste zvolili? Ma vyznam davat teoelme cerpadlo za 8000 alebo dat rekuperaciu ja fakt neviem vdaka vopred.
Odpovedať
@truly na plyn sa vykasli. Mozno o 5 rokov, to je argument, asi ako dialnica BA - KE v roku 2010 :-) Celkovo si myslim, ze plyn nema buducnost. Onedlho si budes moct elektrinu pre vlastnu spotrebu vyrabat sam, plyn asi sam dolovat nebudes. Takze tolko k mediu. Poriadne zatepli dom, elektricke vykurovanie Ta potom nezruinuje. A vetranie s rekuperaciou si daj.
Odpovedať
ved práve preto som to tak napísal že možno. Nikto nemôže dať toľko sľubov človeku, ako človek človeku :D No ved chodim tu teraz často a všetko čítam ale už som domotaný a je mi doslova zle už z toho. Plyn nemám to je jasné a v projekte je a je tam aj krb. ako som písal steny termalica 30 + 15až20 polyst. Citam chodím pozerám ale názory na všetko su tak rozdielne že už neviem čomu mám veriť Rekuperácia - ano , dobra, cena vyššia ale spokojnosť pri vetraní - negatíva zase, možne zanášanie rúr smerom od kuchyne ,mastný vzduch, zanášanie baktériami a vlhkosťou Elektrický kotol - ano dobrá lacná vec - nie prevádzka je drahá, čerpadlo spotrebuje vela elektriny a je to nevýhodné Elektrická podlahovka - ano je to super lahko sa inštaluje a je pomerne lacná - nie je to somarina, dlho to prehrieva podlahu, su tam pomale nástupy tepla, vysoká spotreba Elektricke radiátory - ano super lacne, dobre vykúria a žiadna udržba - nie je to blbosť, zle to vyzerá a žerie to elektriku a je to male na velke miestnosti Ja čo tu tak čítam tak najlepšia je podlahovka teplovodná anpojená na plynový kotol ale to je smola. Ja už neviem fakt
Odpovedať
@truly Najlepsie Ti to povie Kapitan Tatranka :-) Rekuperacia: zanášanie rúr od kuchyne, mastnoty, atd. Keby aj, ale z tych odtahovych rur Ti aj tak nikdy nepojde vzduch naspat do domu. Raz začas to chemicky precistis. Elektrická podlahovka, alebo nejake elektrické Konvektory, pripadne Infra panely. Rozhodnutie cisto subjektivne na Tvojom pocite. Ja som sa rozhodol pre vykurovacie folie pod laminatku. A nabeh je tam oproti teplovodnemu neporovnatelne rychly. Akurat ma na vystave predajca podlahovin upozornoval, ze tieto vykurovania maju velmi rychly nabeh a treba byt opatrny na zaciatku vykurovacej sezony. Aby podlaha stihala na rychlu zmenu teploty. Ked sa to uz ustali a udrziava sa teplota, tak je to OK.
Odpovedať
Profilova fotka
@truly ono TC treba vnimat aj investiciu do baraku, zvysis tym jeho cenu :). Ja ho mam aj ked da pravdepodobne investicne nevrati. Ale osobne by som urcite isiel do vodnej podlahovky, pretoze vied zmenit zdroj tepla. V tejto republike by som sa nespoliehal na to, ze elektrina na kurenie zostane lacna.
Odpovedať
majkoj ano chapem ale ako sa pkhnem dalje. Podlahovka by sa spravila a ako pises zdroj vy sa dal zmenit. Len cim tu podlahovku pohanat? elektricky kotol? podporeny ohrevom vody od krbu? alebo stresny ohrev panelami?
Odpovedať
Profilova fotka
@truly uz som ti to asi inde pisal, ale na akekolvek uvahy, treba vediet udaj o potrebe tepla na vykurovanie a TUV. Potom sa da nieco pocitat a poradit. Ine totiz poradim pre barak co potrebuje 15MWh rocne a ine pre barak s 5MWh rocne.
Odpovedať
jasne chapem
Odpovedať
@majkoj tak ako pises, neda sa spoliehat, ze energia bude lacna. Preto pri stavbe domu sa robi predpriprava na variantu vlastnej vyroby a uskladnenia energie. Zatial daleka buducnost, ale priprava bude.
Odpovedať
Profilova fotka
@truly Takéto veci si mal riešiť pri projekte lepšie by ti na to odpovedal človek čo to vidí celé komplexne. Neporadím ti konkrétne riešenie ale aspoň pár mojich postrehov. Určite nie kúrenie čistou elektrikou takže za mňa nie fólie, odporové drôty, infra panely, konvektory vysoké náklady možno bude problém aj pri kolaudácii pri energetickom certifikáte. Teplovodná podlahovka ako hovorili aj ostatný je dobré riešenie. Čo sa týka zdroja vykurovania ja by som volil to TC pre to že je to jedno zariadenie na ohrev vody aj vykurovanie a netreba k nemu žiadny záložný systém, proste by som sa snažil nájsť jeden systém čo toho zvláda čo najviac aby sa tie systémy nemuseli zbytočne kombinovať a tým aj predražovať. Čo sa týka rekuperácie nieje to digestor ak neudeš mať nasávanie priamo nad šporákom ale na opačnem konci miestnosti tak by to mastenie nemalo byť také strašné, k prachu a plesniam radšej ich mať zachytené vo filtroch ako ich dýchať. PS: Priprav sa na pánov od klímy, ako ti budú písať že aký to je zázrak ale to bude aj škoda čítať.
Odpovedať
@majkoj Tak poslali mi nejake vypocty tak ak dobre citam a pozeram tak potrena tepla so stratami by mala byt 62kwh/m2.a len ak som to dovre pozrel ovsem @martosko marots este nemam projekt a len sa snazim vybrat nejakou cestou a beriem si z kazdej rady nieco. len nejak sa mi nedari rozhodnut hh
Odpovedať
Profilova fotka
@truly zial to je prilis vela, nech si pan projektant precita STN 73 0540-2/Z1 . Ta hodnota nemoze byt vyssia ako 50kWh/m2/rok. Ale povedzme, ze na stavebnom sedi truhlik, ktory to tak schvali, lebo nema paru. Ak mas dom so vztaznou plochou 120m2 (to je cca 100m2 podlahovej), tak rocne potrebujes 62x120 teda 7,2MWh k tomu povedzme 2,8MWh na TUV to je dokopy 10MWh. To by bolo v elektrike cca 1000€. Z toho by si s TC dokazal usetrit povedzme 700€. Cize ak by si vybavil dotacie, v tom pripade by sa asi aj oplatilo uvazovat o TC.
Odpovedať
Profilova fotka
@truly poriadne zatepli, myslím viac ako máš v projekte. Daj vodnú podalahovku elektrický kotol a rekuperáciu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj mozno aom tonaj zle pozrel viem ti to preposlat na email. O o je to pocitane vo vztahu k ytongu. Musim este pozriet zateplenie atd. Robil by som termalicu a 15-20 polyst a hore 30-40 vata alebo fukana izolacia. Dole styrodur. Ono je to tam vsetko rozpisane zajtra na to pozriem ale ten prepocet tepla je dobre rozpisany len ja nejako z toho neviem... ako posem v projekte je kotol na plyn tak neviem ci ten prepocet je vseobecne na teplo ako take a ty si to lreviedol na elektriku alebo je to brane vaeobecne ako energia nejako sa stracam. @nadro presne toto riesim myslene v dobrom ze 10 ludi 10 veci napise. Cely den citam ako je elktricky kotol nevyhodny a kolko zerie energie
Odpovedať
@nadro Načo to ma komplikovať? Nech da priamo el. podlahovku. @majkoj V jeho pripade TČ je čierna diera. Nenavratna investicia. Ešte možno vzduch-voda, to je o plovicu lacnejšie. Keď že je od Košic tam by mu to utiahlo. Priklaňam sa k nazoru, kvalitnejšie zateplenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren @nadro vsetci stale riesite investiciu a radite elektrinu, ale stale ignorujete poziadavku primarnej energie. S cisto elektrikou to proste nesplni. Musel by davat k tomu nejaky krb (a dufat, ze to prejde, co nemusi) a to je investicia 3-5000€ navyse. A pri 10MWh a dotaciach vyjde TC lacnejsie, takze ziadna cierna diera. Co sa tyka zateplenia, zavisi od toho aky ma dom. Pri bungalove sa na hodnotu pri ktorej mu prejde cisto elektrina bude dostavat len tazko. Ja som skoncil pri 35kWh/m2/rok, potom uz stupaju naklady na zateplenie extremnym tempom.
Odpovedať
Profilova fotka
@truly kurime elektrokotlom 7kW do teplovodnej podlahovky, doplnkove kurenie krb s prieduchmi (lebo ohen proste milujeme) Nejdem riesit a stresovat sa zopar desiatkami eur co mozno navyse prekurime 😉. Je to komfortne, nezruinovalo nas to. Dom len o par metrov vacsi ako tvoj. Ziadne ine vymozenosti nemame.
Odpovedať
Profilova fotka
moj švagor ide sa stavat dom,,a to bude mal len elektrinu,,lebo tam nema plyn.To je v pohode..aj u známych tiež maju len elektrinu a nechceli dať plyn..a to mesačne vydavky len 70eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@misallucy pokial nejde stavat pasivny dom, tak LEN elektrinu proste mat nemoze, pretoze mu nevyjde primarna energia.
Odpovedať
@majkoj Ja mu nič nenavrhujem,len som konštatoval, že keď už elektrické, tak načo to komplikovať. Ja osobne keby som dával vodnú podlahovku, tak by som tam nikdy nestrčil elektrokotol. To už by som išiel do tepelného čerpadla. Ty si možno myslíš že ja som odporca tep. čerpadiel, ale to sa mýliš. Ja som už počas výstavby preinvestoval do prípravy na TČ zhruba 500€, ale nakoniec počty boli proti a to tvoje, ako som niekde v tvojom príspevku čítal kde si priznal že sa tiež nikdy investícia nevráti. Na tu vykurovaciu plochu akú ma truly je to čierna diera, keď sa bavime o voda voda alebo zem voda. Pokiaľ vodnú podlahovku , v jeho prípade by som išiel do vzduch voda pokiaľ ho má kde umiestniť tak, aby jeho a hlavne susedov nerušil hluk. Ja som mal na toto TC Daikin Altherma LT OU 8 kW / 230 V cenovú ponuku 7500 €
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren ale jeho dom ma 2x vacsiu potrebu tepla ako moj. Takze ano u mna je TC na hranici navratnosti, ale u neho je situacia ina, pretoze A) ma vyssiu potrebu tepla, tym padom vyssiu usporu (a cena TC rastie pomalsie ako jeho vykon) B) ma k dispozicii dotacie a tieto dve veci mozu zmenit pocty zasadne.
Odpovedať
@ruren tých 7,5 t. bolo vrátane podlahovky?
Odpovedať
ja vam ten prepočet viem kludne preposlat. Jedna vec že čo sa týka stropu tak je tam Premac a určite budem riešiť to aby tam bol len nosný system strechy a nič viac a medzi to klasika vata atd.. lebgo ak mam robiť premac tak to rovno možem dvihnut a spraviť hore dalsich 130m plochy čo koniec koncov dvihne cenu domu ale ja to určite nikdy realne nevyužijem a ako je dneska trend tak deti tam bývať nebudu určite. Takže aby som bol presný v projekte je original obvod ytong P2-400 + 10cm zateplenie polystyren strop Premac 20cm + 2x16cm styrodur Podlaha su tam nejake pir dosky 3+4cm a okraje su 10cm TI asi polystyren Ja by som šiel do stropu určite min 30 vata a drevo nie beton Steny by boli termalica 30cm + 15-20cm polystyren zrejme sedy Podlaha určite min 10cm ak tak by som este zvažoval konštrukciu a 15 vatu podla toho ako budem kuriť vlastne Nechapem potom jednej veci že kamošovi čo ma bungalov Obvodove lambda 37.5 bez zateplenia Nema ani TC ani Rekuperaciu Ma krb a podlahovky elektricke v kupelni a zachode Podlaha tusim 10 zateplene a ma elektricky kotol a radiatory Teraz mu kolaudovali dom pred mesiacom sice dostal tušim Bčko ledva presiel ale prešiel.
Odpovedať
@jankazb akurat nad touto variantou rozmýšlam a vysvetlim aj dovody Ak by som spraivl teplovodnu podlahovku ktora ako čítam ma lepší prestup tepla do domu a potrebuje menšie nahriatie ako vypeckovaný raditor ktorý musi sam nahriat celu miestnosť tak by som mal zároven aj prípravu na plynofikáciu ak by asom nastala a mohol by som sa tak časom sam rozhodnuť či pojdem do kotla s plynom alebo nie alebo to možno nejako skombinujem. Co sa týka toho TC tak ako čítam tie názory pri velkých domoch možno sa oplati pri malých domčekoch kde budeme 3 max. 4 osoby tak asi to zmysel nemá aj ked nevravím že to je zla vec ale tie naklady ak rozpočítam na najbližších 20 rokov tak neviem no... Teraz v byte platim najom + elektrina a plyn cca 180e, tak velmi pochybujem že pri tak zateplenom dome ako hore píšem že sa dostanem na tuto sumu hoc aj s tou cisto elektrickou vecou. Možno tym tepelnym rozvodom podlahovky je možne si spraviť aj predprípravu na možne slnečne korektory a dotacie a tak možno dalsí krok resp. cesta na dvoj krok ak sa chapeme. Co sa týka tých prieduchov robila ste to do každej izby? davala ste klasiku alebo plus ventilacia a automaticke klapky? pomaha vam krb ohrievať aj vodu z podlahovky
Odpovedať
Profilova fotka
@truly Ale co ti pomoze lacne elektricke kurenie, ked na to nedostanes stavebne povolenie ? :). Pises o potrebe tepla 62kWh/m2/rok aby so mohol mat cisto elektricke kurenie musel by si to cislo mat pod 20... Ku kamosovi, ak mal stavebne s pred 1.1.2016 tak pre neho platili ine hranice ako teraz pre teba. K tomu ak ma krb tak to rovnako meni vypocet, ale krb je rovnako investicia potrebna k elektrickemu kureniu a potom prepocty rovnako vyzeraku inak.
Odpovedať
Profilova fotka
@truly prieduchy v jednej linii za sebou kupelna a tri izby. Ved len ako doplnkove. Jednoduchy motorcek, nic ine. Ziadne automaticke klapky. Jednoduche riesenie. A nemam ziadne zadymene,zaprasene steny. Na podlahovku iba elektrokotol. Mame radi jednoduche riesenia. Solar sme zavrhli, teplu vodu v lete nepotrebujeme, bazen nemame, umyvacka a pracka si zohreju samy a na sprchovanie pre 2ludi staci bojler.
Odpovedať
@majkoj lenze ja budem mať aj krb v obývačke čiže nebude to len čisto o elektrike a ak sa mi to podarí spraviť ohrevom aj vody v zasobniku tak to nebude len čisto o elektrine. No toto ti neviem povedať či to mal pred 1.1 ale tušim že ano. Tak ano maš pravdu že krb su zase peniaze navyše ale je možne sa uplne spolahnuť len na TC? Ze okrem tepelneho nedám nič a som schopny na tom fungovať x x rokov a zaroven to riešiť šetrne? @jankazb tak to by stačilo ten motorček to je pravda, ved ked tak upraviť sa výduch da stale. môžem sa spýtať na rozmer domu? Nooo solar nieje zlá vec len zase to napojenie a všetky tie veci okolo toho, zase si pamatam kolegu ako nadaval že mu cez pretlakovy ventil vytečie x litrov vody lebo v lete sa system tak prehreje že nad neviem kolko stupnov vypúšťa paru aby trubky nepraskli. A zatial sme len 2 a malý drobec takže nejaké extra náklady pri takmer každodennej sprche po práci v práci na vodu nemáme
Odpovedať
Profilova fotka
@truly 14x11,5
Odpovedať
@jankazb takž v podstate to iste. Nad tou rekuperáciou s ohrevom ste nerozmýšlali?
Odpovedať
Profilova fotka
@truly na rekuperaciu mam svoj nazor a mozem tu byt zan lyncovana :-D Predrazene systemy ktore si neviem sama namontovat,vyzadujuce sustavnu prevadzku, vymenu filtrov, cistenie... Nemam problem vyvetrat dom, neriesim nejaky unik tepla pri tom... Ako som pisala,mam rada jednoduche veci ktore funguju.
Odpovedať
asi vam napisem spravu ahah, to by tu asi ubili aj mna hh
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?