Alternativy vykurovania rodinneho domu

Profilova fotka
Chcem sa poradit. Rekonstruujem stary dom - prizemie cca.120m2 a poschodie cca.100m2. Mame aj pivnicu. Sme napojeni na plyn, takze plynovy kotol na vykurovanie domu by bol zaklad. Chceli by sme vsak spravit aj alternativne kurenie. Zvazujeme kotol na tuhe palivo, ale odradza nas caste prikladanie. Ide o to, ze sme s manzelom obaja pracujuci a nie je moznost prikladat viackrat denne ked su velmi nizke teploty. Vie mi niekto poradit, kto ma podobnu rozlohu domu ako riesil vykurovanie? Samozrejme zvazujeme do celeho domu teplovodne podlahove kurenie. Bol nam ponuknuty architektom aj ionizacny kotol, ale nie sme o nom vobec presvedceni.
Odpovedať
Profilova fotka
@lydia_b netreba prikladat :) http://www.elak.sk/
Odpovedať
Profilova fotka
@lydia_b otazka je, z akeho dovodu hladas alternativne vykurovanie, je to cena, alebo zaloha, keby nebol plyn? Kazdopadne sa treba oblukom vyhybat perpetum mobile ako ionizacny kotol :)
Odpovedať
@lydia_b Tiež by ma veľmi zaujímalo, na čo potrebujete alternatívne kúrenie ? Keď len z obavy o "výpadok" plynu, tak to je pekný nezmysel :)
Odpovedať
@lydia_b plyn je spolahlive riesenie, ak aj na par dni vypadne, bude elektrina. Svoj potencial a financie sustred na kvalitnu rekonstrukciu, s plynom mas o kurenie a TUV vystarane.
Odpovedať
Profilova fotka
@lydia_b presne tak ako ti píšu ostatný - nerieš alternatívne kúrenie - myslíš si, že každý má doma dva systémy na kúrenie? Kúrenie plynom je jedno z najlacnejších, takže kúp kvalitný kondenzačný kotol ak budeš kúriť do podlahovky a ostatné veci nerieš. Max ak má dom komín, tak si môžeš dať namontovať nejaké lacné kachle ale drahší krb - ale ver tomu, že to nevyužiješ.
Odpovedať
@lydia_b Myslím, že na jeseň v prechodnom období podlahové kúrenie nie je dostatočne pružné a bolo by dobré mať doplnkové kachle, alebo teplovzdušný krb. Kotol na pevné palivo sa dá riešiť s akumulačnou nádobou, takže kúriť je možné večer a čerpať teplo cez deň.
Odpovedať
Profilova fotka
podlahové kúrenie vôbec nie je pružné, ale robí sa pre trvalé udržiavanie komfortu. Na pružné kúrenie treba teplovzdušný agregát na plynovú fľašu.
Odpovedať
@viktor811 Nie je pruzne hmmm .. mal som v dome okolo 7-8, vsetko vychadene, zapol som na obed kurenie na temperovanie na 15°C, pridem vecer v dome 15. fakt nepruzne. @lydia_b Ak by si cchela z neviem akych dvovodv alternativu, tak pre pripad plynovej krizy si mozes spravti nejaku predpripavu na elektrokotol, co je asi najjednoduchsie ale podla mna absolutne zbytocne a nezmyselne. Najjednoduchsia moznost pre pripad ohrozenia je ohrievac za 10 € na elektriku z tesca. Alebo ak chces mat akoze aj atmosferu tak daky krbik. Tuhe palivo ako drevo uhlie apod by som zakazal zakonom. Uz aj ten plyn je trochu barbarstvo.
Odpovedať
@jan45 Všimol som si, že najväčší pôžitok je moment, keď začínam pociťovať účinok kúrenia. Potom sa už všetko vytratí a teplo zovšednie.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell - je rozdiel zvysit teplotu z 7-15 v novom dome ako mas ty a v starom nezateplenom ako ma @lydia_b. Alternativne kurenia by som neriesil, vznika macko-pes (neuregulovatelny, drahy). Poradie: 1. zateplenie 2. podlahovka :). Ionizacny kotol je absolutna hlupost.
Odpovedať
Profilova fotka
@lydia_b Rozmýšlate veľmi dobre .Výpadky plynu budú následovať výpadky el. prúdu.Mnohý sa o tom presvedčia v následujúcich rokoch.Odporúčam namontovať aspoň lacné kachle.Ja od začiatku vykurovacieho obdobia kúrim takmer výlučne v kachlách .Nakladám do nich ráno pred odchodom do práce a večer po príchode z práce.Perfektné kotle na tuhé palivo aj s komplet systémom je http://www.botoenviro.sk/products/kot....
Odpovedať
Lacne kachle su dobra rada, ale kurit sa da aj klimou a v zalohe mat elektrocentralu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
pokiaľ je v dome plyn, tak by som vôbec neuvažoval nad plnohodnotným náhradným zdrojom. Ak je to starší dom tak treba v prvom rade ponížiť tepelné straty, aby sa nekúril vzduch okolo domu ;-) . Potom kvalitný kondenzačný kotol a celková rekonštrukcia vykurovacieho systému. Ako doplnok ak je v dome komín by som volil teplovzdušnú kachlovú pec. Je to príjemné suché teplo a dotvára také teplo domova keď v nich horí. Poníži spotrebu plynu a je to príjemné občas sa vyhriať viac ako je treba.
Odpovedať
Profilova fotka
Super ste vsetci! Myslim ze ste sa vsetci stretli ze alternativa je iba naklad navyse. Altrrnativu som naozaj chcela riesit pre pripad vypadku plynu. Alebo rovnako usetrit nadlady na kurenie ze by sme primarne kurili drevom a ked nebudeme doma dlhsi cas tak sa zapne plynovy kotol. Mozno si spravime len krb na 1 a 2 poschodi. Na 2 posch.by sme pouzivali len pri prilezitostiach kedze budeme mat hore umiestnenu obyvacku s kuchynou a dole na prizemi sa spravi krb s prieduchmi pre pripad vypadku alebo ak by sa v buducnosti mal stat z neho 2generacny dom z nezavyslimi poschodiami. Strasne moc vam dakujem za ozrejmenie a osobne skusenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@lydia_b - kurit primarne drevom v krbe v 2 poschodovom dome je tiez hlupost. Po 1) k drevu musis mat pristup, lebo vplyvom energetickej loby zacina byt palivove drevo uzky profil, ak teda nemas za rohom vlastny les. 2) Drevo musis porubat, doviest, napilit. 3) Samozrejme, musis ho niekde 2 roky nechat schnut, takze +drevnik. Kazdy den zobrat zo 20kg dreva a vyniest do obyvacky, vyniest popol. Krb sa reguluje zle, transport tepla este horsie (drahe, komplikovane). Najprv si skus vypocitat alebo pozriet, kolko m3 plynu minies teraz za mesiac a z toho vypocitat tepelnu stratu. Podla toho sa da urcit, ake budu tvoje buduce naklady na energie. Zateplenim ich dokazes znizit najrychlejsie. Kurenie by som riesil ako monovalentne, bud komfortne plyn. kotol + podlahovka, alebo dalsie varianty (ekohrasok, pelety, aut. kotle na drevo, cierne/hnede uhlie).
Odpovedať
@mgx "kurit primarne drevom v krbe v 2 poschodovom dome je tiez hlupost" by som uznal ale len v tom prípade, že druhé poschodie je iný byt, alebo sa tam plánuje samostatné bývanie a kúri sa jedným krbom. Ináč je to v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme na tom podobne, ako primárny zdroj tepla sme si zvolili kotol na tuhé palivo, alternatívou je kondenzačný plynový kotol, ktorý bude pustený v čase, keď nikto nebude doma. Obaja sme z rodinných domov, kde sa kúri drevom alebo uhlím. Ak bývate v RD na dedine, kde o plyne ani nesnívajú a kde 25 rokov čakáte na vyasfaltovanie prístupovej cesty k domu, na kúrenie drevom si rýchlo zvyknete :)
Odpovedať
Kúpil som starší rodinný dom bez kúrenia a plynu kúrenie chcem riešiť radiátormi krbovými krbovými z výmennikom .el.kotlom a akumulačnou nádržou LM 2 výmennikmy 1500-2000l lebo plynová prípojka je drahá z dôvodu pretláčania cez hlavnú cestu .vie niekto poradiť a či má skúsenosti s tím to systémom podlaha je zateplená 10cm polistyrén strop sadrokartón a 20 nobasil plus ref.folia z vonku bude 10cm pol.stavba je pálená tehla okná plastové dvoj sklo .Plocha 160 m2.
Odpovedať
@hpeto nie krb s vymennikom, ale automaticky kotol do kotolne. Naco 2000 litrov AKU??? Ekotol by som nedaval, stacia konvektory v izbach.
Odpovedať
@hpeto 20 cm nobasilu nemusi vobec nic znamenat pokial nie je dokladne spravena parozabrana :). Cim je kurenie komplikovanejsie tym budu investicne a aj prevadzkove naklady vyssie.
Odpovedať
Profilova fotka
@hpeto kolko je to drahe? dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
oživujem tému...potrebuje NED ktorý je vykurovaný plyn. kondez. kotlom (teplovod. podlahovka) nejaké kachle ako "alternatívny" zdroj tepla? asi len pre romantiku...? 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominika003 Pri plyne nepotrebuje
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?