Alternatívne zdroje vykurovania a ohrevu TÚV

Profilova fotka
Zdravím všetkých, chcel by som Vás poprosiť o radu, prípadne reálne skúsenosti. Na jeseň plánujem zahájiť stavbu RD typu bungalov, momentálne si lámem hlavu nad typom kúrenia aké zvoliť. Na pozemku(JZ SK) je síce zavedený plyn, ale zvažujem alternatívne zdroje vykurovania. Radi by sme sa plynu vyhli, teda pokiaľ nájdeme vhodnú a ekonomickú alternatívu. Dom bude z 30 tehly POROTHERM 30 PROFI, zateplený 20 polystyrénom, pod podlahou 12 cm, nad stropom 40 cm izolácie. V projekte je momentálne navrhnuté podlahové kúrenie. Tepelné straty objektu sú vypočítané na 5,3kw + straty vetraním 2,9kw + TUV pre 3-4 člennú rodinu. Orientácia domu je Juh / Juhozápad. Podlahová plocha je 175m2, z toho je ale garáž(37m2), špajza(5m2) a technická miestnosť(6m2), ktoré nebudú vykurované, čiže okolo 130 m2 vykurovaniej plochy. Jedna vec je istá, v dome bude krb, ktorý by mohol mať vzduchové prieduchy alebo výmenník vody, zvažujem obe alternatívy. Ďalej by som rád využil solárnu energiu a všetko to teplo sústredil do bivalentného(alebo iného) zásobníka. Tieto dva zdroje tepla by som rád doplnil buď o klasické tepelné čerpadlo vzduch-voda(zem-voda by bolo príliš drahé a komplikované), ale odrádza ma ich nižšia účinnosť v zimných mesiacoch, rovnako slabá bude zime aj účinnosť solárneho ohrevu, obávam sa že by bola vysoká spotreba elektriny(pokiaľ by sme v krbe dostatočne nekúrili). Čítal som o tepelnom čerpadle s integrovanou rekuperáciou vzduchu(NILAN VP18), kde by problém s nižšou účinnosťou v zime odpadol, ale ohrieva len TÚV v 180 litrovom zásobníku. Rekuperácia u mňa nie je prioritou, ale verím že to má niečo do seba. Ďalej viem o možnosti elektrického podlahového infrakúrenia, ktoré by bolo jednoduché na inštaláciu a pohodlné na prevádzku, ale nechce sa mi veriť, že by celoročné náklady mohli byť okolo 600-800 eur ako propagujú predajcovia, obávam sa že by to mohol byť takmer dvojnásobok. Kúrenie na peletky a podobné záležitosti som vylúčil hneď na začiatku a plynu by sme sa radi vyhli, ak bude cenovo dostupná alternatíva. Počítam s tým, že zavedenie plynu, prípojka, komín, revízie a plynový kotol by stáli cca 4-5 tisíc, čo rozhodne nie je málo a pri týchto cenách už začínajú TČ. Zaujímajú ma vstupné investičné náklady a celkové náklady po povedzme 10 rokoch užívania a prevádzky. Vedel by mi niekto poradiť aká kombinácia alternatívnych zdrojov by bola ideálna, funkčná a spoľahlivá, no nie moc prekombinovaná?
Odpovedať
Staci TC vzduch voda a v zime prikurit krbom. Solar zatial nie, ale pripravu na FV ano, vratane zasuvky na nabijanie auta. Ostatne je zbytocne.
Odpovedať
@28martin Ratajme spolu: Teplovodny krb, robota material - 5000€ Akumulacka bivalentna - 1000€ TC - 5000€ Solar - 3000€ Rekuperacia - 4000€ SPOLU: 18.000€ A plynova pripojka sa ti zda draha???? :-D Poznamka pod ciarou - nechap ma zle, tiez som si podobnym uvazovanim presiel. Ale realne ani ked tam das polovicu tej techniky, tak to nebude mat navratnost oproti klasike - KK+podlahovka.. Mas to jednoducho max. prekombinovane. Poviem nejake zakladne principy: Krb na vodu je nezmysel. TC + solar je nezmysel. Rekuperacia je super, ale nema ekonom. opodstatnenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Ďakujem, ale určite neuvažujem spojiť všetky alternatívy čo som vymenoval. Ako som písal, krb v dome bude tak či tak, plyn + krb by stál povedzme 7-8 tisíc €. Rekuperácia u mňa nie je podmienkou, ale je súčasťou TČ Nilan vp18, ale to ohrieva len TÚV, k tomu by sa žiadala napr. elektrická podlahovka a to by bolo riešenie za cca 15 tis., alebo klasické TC vzduch - voda s krbom ako písal peto99(rátam cca spolu cca 12 tis.), atď. Viem, s tou návratnosťou je to otázne, preto ma zaujímajú názory a skúsenosti ostatných.
Odpovedať
@28martin nilan urcite nie, ale pasivnu rekuperaciu ano, nie kvoli setreniu, ale kvoli pohodliu. Zacni s TC, zatial kup lacne kachle, a urob rozvody rekuperacie. Ostatne az ked budu peniaze. Budes ich potrebovat mraky na tak velky dom. Ja kurim klimou namiesto krbu, ale mam komin, pre istotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@28martin velmi mi pripominas moje zaciatky, kedy som isiel skombinovat snad vsetko :). Nakoniec mam TC zem voda co vykuruje aj ohrieva vodu a rocne dam na kurenie 100e a na teplu vodu rovnako. Za cenu toho nilanu mas skoro tc zem voda. Odporucam si vybrat jeden system a ten konzekventne navrhnut.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj obávam sa, že na pozemku by som nemal dosť miesta na umiestnenie kolektorov, odhadujem max. 250-300 m2
Odpovedať
Profilova fotka
@28martin zalezi od domu a potreby tepla, moj kolektor ma okolo 300m2.
Odpovedať
kupujeme dom, kde je podlahove infra kurenie, tak ak to bude v zime este aktualne, dam ti referencie a viac info ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@elliottka akekolvek podlahove kurenie je infra kurenie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 môžem sa spýtať, prečo nie ten Nilan? Zaujímam sa o VP18K EK9 WT, kde by som mal všetko v jednom
Odpovedať
Profilova fotka
@28martin treba si uvedomit, ze na to aby si s tym nieco ohrieval musis vetrat . Okrem toho ta jednotka nema rekuperacny vymenik, cize co odobere z vystupneho vzduchu, pouziva na spatny ohrev privodneho (sam vyrobca spomina "letny ohrev vody")
Odpovedať
Ja idem do TČ vzduch voda a podlahovka. Rekuperacia pasivna s jedným výmenníkom na pripojenie tč. Výhodou tč oproti plynu je, že v zime kúri a v lete chladí. Dokopy mám takmer 300 stvorcov a kúrenie a ohrev TUV mi vypočítali na necelých 30€ mesačne. 30 sa mi zdá veľa tak bude aj fotovoltaika :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@28martin Ja mam bungalov 180 m2 zastavana plocha - 147 uzitkova. Podla certifikatu mam potrebu tepla na vykurovnaie 22 kWh/m2 za rok ( TS s vetranim som mal cca 2,9 alebo tak nejak) Mam aktivnu rekuperaciu Nilan VP18 K a mam infrafolie od Fenixu, nemam ziadny komin. V prvom rade - krb bez prieduchov. Sam krbar tusim sa vola reward, pisal ze prieduchy neodporuca. - Co sa tyka Nilanu. Zasobnik na vodu ma 180 litrov, ale pozor, nezohrieva to len vodu. Oproti pasivnym rekuperaciam - to vie dotapat vzduch, takze v zime to dotapa - a privadzany vzduch nie je chladnejsi ako odvadzany ale dokonca teplejsi cca 27 - 28 stupnov (ak nie su uz brutalne mrazy). V lete to chladi (vzduch ma cca 7 stupnov, ale samozrejme nie je to klima). Co sa tyka spotreby - nikdy to nevypinam, v zime to zerie 250 - 270 kWh za mesiac, pri prechodnom obdobi, ked netreba chladit tak to ma cca 120 - 150 kWh , a ked chladi (zalezi ako dlho trvaju tropy) tak cca 150 - 200. Rocne cca 2 - 2,5 MWh. Co sa tyka spotreby - byvam od decembra 2014 (predtym dom nebol vykurovany) 12/2014 - 947 kWh (rekuperacia 285, topenie 352, ostatna 310) 1/2015 - 938 kWh (rekuperacia 256, topenie 432, ostatna 220) 2/2015 - 745 kWh (rekuperacia 254, topenie 254, ostatna 227) 3/2015 - 647 kWh (rekuperacia 243, topenie 166, ostatna 238) 4/2015 - 489 kWh (rekuperacia 208, topenie 79, ostatna 202) 5/2015 - 360 kWh (rekuperacia 122, topenie 46, ostatna 194) 6/2015 - 338 kWh (rekuperacia 146, topenie 12 (kupelna), ostatna 180) - tu uz rekuperacia chladila 7/2015 - zatial 390 kWh - tu rekupreacia uz chladila skoro cely jul za 8 mesiac spolu: 4854 kWh - prevedene na peniaze vo VSE - cca 568 Eur (vratane, 8*6 eur pausal za odberne miesto, ale to sa plati stale). Je to suma za komplet elektrinu, nie len TUV a topenie. Odhad za rok je cca 7 MWh, teda cca za 800 Eur komplet.
Odpovedať
@28martin nilan 18 K je do pasivneho domu. 2 KW topny vykon a 1kW chladiaci do velkeho NED domu nebude stacit, aj tak bude v mrazoch kurit elektrokotol a v lete chladit klima. A cena je uplne uletena, za to bude vykonne TC aj rekuperacia, aj klima. Vsetko ma byt samostatne, aby si pri poruche neostal zaroven bez kurenia aj teplej vody. Mat vsetko v jednom vyzera sexi az po prvu opravu, ktora odstavi kurenie, vetranie aj TUV na niekolko dni. Systemy su najlepsie oddelene, ked jeden vypadne, funguje druhy.
Odpovedať
@28martin moji rodicia maju stary dom, nezatepleny. mesacne minaju cez 100e na plyn - kurenie a priprava TUV. otec rozmyslal, ze sa na plyn vykasle a namiesto toho da TC. prepocet vysiel paradne, usetrenych tusim 70% energie. pri prepocte sa to vsak skoro vsetko zmazalo tym, ze plyn stoji cca 40% ceny elektrickej energie a tak mu vychadzalo mesacne setrenie 15e, cize nenavratna investicia. porozmyslaj poriadne nad tym plynom. este stale je to najlacnejsie kurenie a priprava TUV. co sa tyka all-in-one Nilanu - je to sprostost. poznam osobne cloveka, ktory si to bol ochotny priznat, ale vacsina ta bude presviedcat, ze je to super. nebudu si predsa verejne ondit na hlavu. kurit/chladit vzduchom?!? aka je tepelna kapacita vzduchu? porovnaj si to s vodou. cista sprostost toto. ak sa teda nerozhodnes pre plyn, kup poriadne TC, ktore dokaze aj chladit. ja som dal vsetko do stropu, lebo mam velmi dobry pasivny dom, ty si nechaj natahat podlahovku na kurenie a do stropu chladenie. bude to drahsie, ale ocenis to. rekuperaciu kup pasivnu, nejaku lepsiu. hlavne kup taku, kde si vies sam rezat filtre a nemusis kupovat drahe originaly. a garaz poriadne odizoluj zo stran domu. inak ti tam bude vela tepla unikat.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja zasadny rozdiel je v tom, ze vasi uz plyn maju, on nie. On by musel do neho investovat a to nie malo.
Odpovedať
@bozsky_kaja Pokial uz niekto ma plyn a vyuziva ho na TUV a UK, tak TC ale aj solar su nenavratna investicia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem všetkým za názory a rady, pôjdem asi cestou poriadneho TČ vzduch-voda + krb, ostatné výmysli nechám na neskôr, spravím asi nejaké predprípravy. Zatiaľ viem asi toľko, že existujú MITSUBISHI, IVT, NIBE, STIEBEL ELTRON, DAIKIN, HOTJET, LG, HITACHI, THERMOSOLAR... už si len vybrať :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@28martin a slovensky WAMAK :)
Odpovedať
Profilova fotka
@28martin teraz pozeram, ze tebou spominany thermosolar vlastne predava TC od wamaku :)
Odpovedať
@majkoj @28martin pisal, ze investicia do plynu by bola cca 4-5tis, co je cena TC. ja chapem, ze plyn je aktualne nesympaticky, ale mozno by stal za zvazenie. do TC som siel len preto, ze nim budem aj chladit. keby som neriesil aktivne chladenie vodou (vzduchom je to drahy spas, rodicia maju klimu), tak by som na plyne aj varil. a kedze idu volby, dostanu plynofikovani zlavy a este aj nejake poukazky :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja ano ano, idú voľby a niekto si teraz potrebuje robiť kampaň tak sa vo veľkom rozdávajú poukazy, nevieme aká bude cena plynu za 5-10-15 rokov :) Už mi bolo povedané, že životnosť TČ je vraj len 10 rokov, návratnosť 12... Ale úplne iné boli ceny TČ pred 5 rokmi a iné sú teraz. Plyn si sám nevyrobím, ale elektrinu v budúcnosti môžem, ak to bude mať zmysel. Predpríprava na FV je určite dobrý nápad. Na jeseň by sa mali rozbehnúť dotácie na TČ a podobne, chladenie TČ by som určite zvážil. Plánujem hliníkové exteriérové žalúzie, ktorými budem v lete tieniť, klímu nemám v pláne. Moji rodičia tiež kúria plynom, platia hrozne veľa a kotol je každú chvíľu pokazený, na varenie bude indukcia. Ak existuje TČ, ktoré je výnimočne spoľahlivé s dlhou životnosťou, prosím poradte mi. Najviac sa mi pozdáva Mitsubishi Zubadan, potom ten Daikin, neviem či sú naozaj výnimočné, alebo majú len kvalitný marketing. V prípade náhradných dielov by zase bolo určite výhodnejšie od SK výrobcu, napr. ten WAMAK / Thermosolar
Odpovedať
Profilova fotka
@28martin s tymi nahradnymi dielmi je to tak, ze v kazdom TC ci uz slovenskom, ceskom alebo japonskom, je vnutri takmer to iste :). Marketing robi velmi vela :). Najlepsie je mat dodavatela hned po ruke a ak si dobre pamatam v Sali je predajca Daikinu (deimos ?). Ja mam zase nedaleko spominany WAMAK. Co sa tyka zivotnosti, TC je len velka ladnicka. Ano moze sa dobabrat nejaka elektronika, ale srdcom (a najdrahsou castou) TC je kompresor. Mne sa technik dusoval, ze za poslednych 10 rokov reklamaciu na kompresor nemali.
Odpovedať
@28martin s tymi dotaciami sa to taha uz skoro rok. ano, idu volby, tak ich zrejme pustia teraz, ale otazka je, kolko bude financii a ci to nebude podobne, ako s prispevkom na zateplovanie, alebo dotaciami v Rakusku - je objem a kto sa prvy prihlasi, ten ho moze cerpat a na zvysok proste nevyjde. co sa plynu tyka, je to vela. rodicia maju kotol asi 7-8 rokov a ziadne problemy. predtym mali tiez nejako dlho. ale presvidcat ta nebudem. ja idem na vsetko pragmaticky - mam na to? chcem to? vyuzijem to? preto som aj par veci zrusil, ktore by mozno boli super, ale ich vyuzitie by bolo minimalne.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja ides na to pragmaticky, ale momentalne z hladiska teorie :). Keby si vedel, co vsetko som ja videl pragmaticky pred stavbou a ako sa na tom teraz zabavam :)
Odpovedať
@majkoj nie z mojej viny este nestojim :-| ale september ma byt ten mesiac, kedy to zacne. pozeral som fotky a od zaliatia zakladovej dosky po vonkajsie a vnutorne omietny v TT tito potrebovali nieco malo cez 2 mesiace. snad podobnym tempom pojde aj moj dom :-) ale uz som snad za ten viac, nez rok (zaciatok prace na projekte bol april 2014) vychytal vacsinu problemov a much. i ked...
Odpovedať
@28martin ja idem do TČ Rotex. Vonkajšia jednotka je síce Daikin ale vnútorná s 300l bojlerom je Rotex čo patrí medzi špičku v nemecku. Záruka 25 rokov na celý systém. Samozrejme za priplatok. Štandardne 5r.
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 tá predĺžená záruka znie dobre, orientačne ťa to koľko vyšlo ak sa smiem spýtať?
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 urcite to nemas pomylene ? Pokial viem rotex dava na TC 10 rokov. A neverim, ze si vyrobca namysla, ze by kompresor vydrzal ist 25 rokov :).
Odpovedať
@28martin áno, malá oprava, záruka je 10 rokov a výrobca udáva životnosť 25-30 rokov. Cena v správe.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?